Προβιοτικά για αντιβίωση

Πόσο συχνά αρρωσταίνουν τα παιδιά και πόσο οι μεγάλοι; Είναι ή δεν είναι αλήθεια πως κάθε χειμώνα κάποιος στην οικογένεια θα κρεβατωθεί; Και βέβαια, σε πολλές περιπτώσεις θα χρειαστεί να πάρει και φάρμακα για να γίνει καλά.

Όλοι έχουμε βρεθεί να φροντίζουμε κάποιον αγαπημένο μας που την άρπαξε, είτε είναι το παιδί, ο σύντροφος ή γονιός μας, κι επομένως όλοι έχουμε ακούσει πως, για την καλύτερη πορεία του αρρώστου, χρειάζεται να πάρει και προβιοτικά για αντιβίωση. Τι είναι όμως τα προβιοτικά για αντιβίωση, από πού τα παίρνουμε και τελικά σε τι χρησιμεύουν; Πάμε να τα συζητήσουμε όλα αυτά μαζί!

Δεν είμαστε ποτέ μόνοι μας

Ξέρατε ότι στο σώμα μας δεν ζούμε μόνοι μας; Ακούγεται εξωπραγματικό, το ξέρω, αλλά η αλήθεια είναι πως μέσα στο σώμα μας κατοικεί και πλήθος μικροοργανισμών, χωρίς αυτό να σημαίνει πως μας έχουν μολύνει. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, στο σώμα μας υπάρχουν τρισεκατομμύρια μικροοργανισμοί, κυρίως βακτήρια και μύκητες, οι οποίοι όχι απλά δεν μας δημιουργούν πρόβλημα, αλλά είναι και ωφέλιμοι σε πλήθος περιπτώσεων.

Οι μικροοργανισμοί αυτοί κατοικούν στο έντερο, στα ρουθούνια, και σε άλλες κοιλότητες του οργανισμού μας, χωρίς κανένα πρόβλημα, ωστόσο στις σπάνιες περιπτώσεις που μετακινηθούν από το “σπίτι τους” σε άλλη περιοχή του σώματος, μπορεί να προκαλέσουν διάφορα συμπτώματα.

Προβιοτικά για αντιβίωση : Εν αρχή ην το έντερο

Οι μικροοργανισμοί που ζουν στο έντερό μας, οι οποίοι αποτελούν και την μεγαλύτερη αποικία στο σώμα μας, ονομάζονται “εντερικό μικροβίωμα” ή “εντερική μικροχλωρίδα”. Συγκεκριμένα, το εντερικό μικροβίωμα αποτελείται από χίλια είδη βακτηρίων, των οποίων ο πληθυσμός αγγίζει τα 100 τρισεκατομμύρια!

Η σχέση που έχουμε μαζί τους είναι αμοιβαία, καθώς εμείς τους παρέχουμε τροφή και στέγη και αυτοί, σε αντάλλαγμα, φροντίζουν για την καλή λειτουργεία του πεπτικού μας συστήματος, ενώ ενισχύουν και το ανοσοποιητικό μας σύστημα, προστατεύοντας από την ανάπτυξη των “κακών” μικροοργανισμών, των λεγόμενων “παθογόνων”.

Tip of the Day

Ήξερες ότι ...

Η χρήση προβιοτικών συνδέεται με οφέλη όπως :

  1. Την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και γαστροεντερικού συστήματος.
  2. Την αντιμετώπιση λοιμώξεων του αναπνευστικού.
  3. Την απώλεια βάρους.
  4. Την αντιμετώπιση ορισμένων ψυχικών παθήσεων.
  5. Τη Νεκρωτική Εντεροκολίτιδα, μία φλεγμονώδη νόσο που επηρεάζει το έντερο και εμφανίζεται συχνότερα σε πρόωρα νεογνά.
  6. Την αντιμετώπιση της διάρροιας που σχετίζεται με τη λήψη αντιβιοτικών.

Θα βρείς αναφορές για όλα τα παραπάνω σε διάφορες έρευνες εδώ.

Η αντιβίωση

“Μα τα προβιοτικά για αντιβίωση δεν είναι το θέμα μας;” Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για τα προβιοτικά για αντιβίωση, αν πρώτα δεν μιλήσουμε για την ίδια την αντιβίωση. Είναι σημαντικό να πούμε από την αρχή πως ΔΕΝ παίρνουμε αντιβίωση όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα λόγω ίωσης, καθώς η αντιβίωση δεν είναι αποτελεσματική απέναντι στους ιούς. Αντιβίωση παίρνουμε μόνο όταν έχουμε κάποια λοίμωξη π.χ. από βακτήριο και μόνο με την οδηγία ιατρού. Κι αυτό επειδή η αντιβίωση, όπως λέει και το όνομά της (αντί + βίωσις), δρα κατά της ζωής των μικροοργανισμών. Δεν διαχωρίζει όμως τους μικροοργανισμούς που σκοτώνει, με αποτέλεσμα να καταστρέφει και βακτηριακά στελέχη που ανήκουν στο μικροβίωμα.

Για παράδειγμα, το βακτήριο E. coli ζει φυσιολογικά στο έντερο του ανθρώπου, όταν όμως μεταφερθεί με κάποιο τρόπο στην ουρήθρα και την ουροδόχο κύστη, προκαλεί πλήθος συμπτωμάτων, καθώς θεωρητικά δεν θα έπρεπε να βρίσκεται και να δημιουργεί αποικία εκεί. Όταν λοιπόν ο παθολόγος ή ο ουρολόγος θα δώσουν αντιβίωση για την ουρολοίμωξη, αυτή δεν θα διαχωρίσει σε ποια αποικία της E.coli θα επιτεθεί, με αποτέλεσμα να σκοτώσει και στελέχη που βρίσκονται στο ουροποιητικό, αλλά και στελέχη που βρίσκονται στο πεπτικό σύστημα, δηλαδή στο “σπίτι” τους.

Με την ίδια λογική, δρουν όλα τα αντιβιοτικά, σκοτώνοντας ταυτόχρονα και τους βλαβερούς, αλλά δυστυχώς και τους ωφέλιμους μικροοργανισμούς στο σώμα μας.

Προβιοτικά και τροφές

Προβιοτικά για Αντιβίωση : Ο ρόλος των προβιοτικών

Και φτάνουμε επιτέλους στα πολυπόθητα προβιοτικά για αντιβίωση! Με έναν σύντομο ορισμό, τα προβιοτικά είναι διατροφικά συμπληρώματα από ζωντανά, μη παθογόνα βακτήρια που έχουν ευεργετική επίδραση στον ανθρώπινο οργανισμό, αφού βελτιώνουν τη βακτηριακή ισορροπία του εντερικού μικροβιώματος. Με απλά λόγια, τα προβιοτικά είναι τα ίδια βακτήρια και μύκητες που υπάρχουν και μέσα στο έντερό μας, απλά η προέλευσή τους είναι εξωτερική, δηλαδή τα παραλαμβάνουμε είτε από τρόφιμα είτε από συμπληρώματα διατροφής. Μερικά παραδείγματα βακτηρίων που ανήκουν στα προβιοτικά είναι οι λακτοβάκιλοι (Lactobacilli) και τα μπιφιντοβακτήρια (Bifidobacteria), τα οποία επίσης υπάρχουν και ζουν στο έντερο.

Pro Tip

Για προχωρημένους
  • Νιώθεις πρήξιμο χαμηλά στη κοιλιά;
  • Βασανίζεται απο γαστροεντερικά προβλήματα γενικότερα;
  • Θες μήπως να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα;
  • Παίρνεις κάποια ισχυρή αντιβίωση και χρειάζεσαι άμεση αποκαστάση της μικροχλωρίδας του εντέρου ;

Τα προβιοτικά αποτελούν τη λύση και έναν από τους πιο ασφαλείς και ωφέλιμους τύπους συμπληρωμάτων για όλες τις ηλικίες, ειδικά αυτά που περιέχουν βακτηριακά στελέχη όπως το Lactobacillus Acidophilus, το Bifidobacterium Longum και το Lactobacillus Plantarum.

Βonus Tip : Για καλύτερα αποτελέσματα πάρε και τις 2 κάψουλές που συστήνονται με άδειο στομάχι !

Προβιοτικά για αντιβίωση στα τρόφιμα

Όπως είπαμε και παραπάνω, τα προβιοτικά προέρχονται από διατροφικές πηγές, είτε δηλαδή από τρόφιμα είτε από συμπληρώματα διατροφής. Για παράδειγμα, ενίοτε οι γιατροί δίνουν την οδηγία μαζί με την αντιβίωση να τρώμε και γιαούρτι, έχετε αναρωτηθεί γιατί; Μα ακριβώς επειδή το γιαούρτι είναι πλούσιο σε προβιοτικά! Γενικά, όλα τα προϊόντα ζύμωσης απαιτούν την παρουσία προβιοτικών ώστε να πάρουν την τελική τους μορφή και επομένως αποτελούν εξαιρετικές πηγές αυτών.

Το γιαούρτι είναι προϊόν ζύμωσης, καθώς προέρχεται από θερμικά επεξεργασμένο γάλα στο οποίο, κάτω από τις κατάλληλες ελεγχόμενες συνθήκες, έχουν προστεθεί δύο στελέχη βακτηρίων, ο Lactobacillus bulgaricus  και ο Streptococcus thermophilus. Με τον ίδιο περίπου τρόπο παράγονται το ξινόγαλα (κεφίρ), τα λευκά μαλακά τυριά, το τουρσί, αλλά και η μπύρα και το κρασί, με την παρουσία ανά περίπτωση διαφορετικών μικροοργανισμών. Πιο αναλυτικά, μπορείτε να διαβάσετε για τα προβιοτικά των τροφίμων εδώ.

Προβιοτικά στα συμπληρώματα διατροφής

Τις τελευταίες δεκαετίας και λόγω των διαρκώς αυξανόμενων επιστημονικών δεδομένων που υποστηρίζουν την ωφέλιμη επίδραση των προβιοτικών της διατροφής στον ανθρώπινο οργανισμό και στο εντερικό μικροβίωμα1-3, η βιομηχανίες φαρμακευτικών και παραφαρμακευτικών προϊόντων έχουν ασχοληθεί ιδιαίτερα με το θέμα. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε σκευάσματα, με περιεκτικότητες από 10 έως και πάνω από εκατό δισεκατομμύρια προβιοτικά ανά δόση! Αυτός είναι ένας τρόπος να εξασφαλιστεί τόσο το είδος όσο και η ποσότητα των προσλαμβανόμενων προβιοτικών, δεδομένου ότι η σύσταση των συμπληρωμάτων διατροφής με προβιοτικά είναι συγκεκριμένη και καλά ορισμένη. 

Αντίθετα, τα προβιοτικά των τροφίμων διαφοροποιούνται ανάλογα με το είδος του τροφίμου, καθώς επίσης είναι δύσκολο να υπολογίσουμε την ποσότητα από προβιοτικά για αντιβίωση που καταναλώνουμε με αυτό των τρόπο.

Προβιοτικά για αντιβίωση

Προβιοτικά για αντιβίωση: 4 σημαντικά σημεία προσοχής!

Άρα τελικά τι γίνεται με τα προβιοτικά για αντιβίωση; Όπως είπαμε η αντιβίωση δεν χαρίζεται σε κανέναν μικροοργανισμό, καταστρέφει ό,τι μπορεί στο διάβα της γιατί εν τέλει αυτός είναι και ο σκοπός της. Ένας εμπειρικός και αρκετά δυσάρεστος τρόπος να το κατανοήσουμε αυτό είναι να σκεφτούμε πόσο συχνά τα άτομα που λαμβάνουν θεραπεία παρουσιάζουν διαρροϊκές κενώσεις (διάρροιες), όταν δεν παίρνουν παράλληλα και προβιοτικά για αντιβίωση.

Το βαλλόμενο από παντού εντερικό μικροβίωμα, το οποίο από την μία έχει να αντιμετωπίσει τη δράση της αντιβίωσης και από την άλλη τον εκάστοτε παθογόνο μικροοργανισμό που δημιούργησε το αρχικό πρόβλημα, δεν είναι σε θέσει να ανταποκριθεί στις ανάγκες μας, ούτε και να επιτελέσει τις κανονικές του λειτουργίες φυσιολογικά. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα εντερικά συμπτώματα, όπως πόνο, δυσφορία, μετεωρισμό (φούσκωμα), δυσαπορρόφηση θρεπτικών συστατικών και διαρροϊκές κενώσεις. Για την πρόληψη, λοιπόν, αυτών των συμπτωμάτων και την ενίσχυση του εντερικού μικροβιώματος, καλό είναι να υπάρχει παράλληλη λήψη προβιοτικών. Πάμε να δούμε τις λεπτομέρειες:

1.    Από πού;

Ιδανικά, θέλουμε η πρόσληψη οποιασδήποτε ουσίας για την υγεία να προέρχεται από όσο το δυνατόν πιο φυσικές πηγές. Ενώ σε χρόνιες καταστάσεις, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου,  που επωφελούνται από συνεχείς, ήπιες δόσεις προβιοτικών, η διατροφή αρκεί ώστε να καλύψει τις ανάγκες, στην περίπτωση που συζητάμε τα πράγματα διαφοροποιούνται. Ακριβώς επειδή μιλάμε για μικρό χρονικό διάστημα, αλλά με μεγάλη ένταση στην προκαλούμενη διαταραχή του εντερικού μικροβιώματος, η διατροφή από μόνη της πολλές φορές δεν επαρκεί και η συμπληρωματική χορήγηση κρίνεται πολύ συχνά απαραίτητη όσον αφορά στα προβιοτικά για αντιβίωση.

2.    Πόσα;

Αν σκεφτούμε, όπως είπαμε, πως στον εντερικό μικροβίωμα ζουν περίπου εκατό τρισεκατομμύριο βακτήρια, είναι εύκολο να κατανοήσουμε πως τα προβιοτικά για αντιβίωση θα πρέπει να είναι πολλά, δεδομένου του μεγέθους της προκαλούμενης ζημιάς. Την ακριβή ποσότητα καλό είναι να την καθορίζει ο θεράπων ιατρός, ωστόσο συνήθως προτείνεται μία ημερήσια ποσότητα της τάξεως των 10-20 δις τους ενήλικες και 5-10 δις για τα παιδιά4.

3.    Πώς;

Δεδομένου ότι η αντιβίωση σκοτώνει τα βακτήρια και τους μύκητες του εντερικού μικροβιώματος, άρα και των σκευασμάτων, καλό είναι τα προβιοτικά για αντιβίωση να λαμβάνονται τουλάχιστον δύο ώρες μακριά από την αντιβίωση. Ακόμα, είναι σημαντικό τα προβιοτικά για αντιβίωση να λαμβάνονται για ένα εύλογο χρονικό διάστημα πέραν της λήψης της αντιβίωσης, ώστε να εξασφαλιστεί η επαναφορά της υγείας του εντερικού μικροβιώματος. Παράλληλα, συστήνεται η κατανάλωση τροφίμων που αποτελούν πηγές προβιοτικών, ωστόσο και εκείνα θα πρέπει να είναι σε μία κάποια απόσταση από τα συμπληρώματα διατροφής με προβιοτικά.

4.    Γιατί;

Γιατί τελικά δεν είναι όλοι οι μικροοργανισμοί κακοί, κι επειδή ακόμα και οι καλοί καμιά φορά βάλλονται εύκολα, οφείλουμε να τους προστατεύσουμε. Με αυτό τον τρόπο φροντίζουμε και τον εαυτό μας, αφού όχι μόνο προλαμβάνουμε τα εντερικά συμπτώματα που προκαλεί η διαταραχή του εντερικού μικροβιώματος, αλλά εξασφαλίζουμε και την καλή του λειτουργεία ακόμα και κάτω από δύσκολες συνθήκες, προασπίζοντας έτσι με επιπρόσθετο τρόπο την υγεία μας και θωρακίζοντας τον οργανισμό μας.

Pro Tip

Ήξερες ότι ...

Σύμφωνα με μια πρόσφατη μετα-ανάλυση, τα συμπληρώματα  προβιοτικών έχουν ευνοϊκή επίδραση

  • στο σωματικό βάρος
  • την “κακή” χοληστερόλη και
  • Το σάκχαρο σε ανθρώπους με μεταβολικό σύνδρομο.

Αναφορές σε διάφορες τέτοιες σχετικές έρευνες θα βρείς εδώ.

Προβιοτικά ή πρεβιοτικά;

Η απάντηση είναι πως άλλη δουλειά κάνει το ένα άλλη το άλλο, αφού το πρώτο είναι ζωντανοί οργανισμοί, ενώ το δεύτερο αποτελεί την τροφή που απαιτείται για την ανάπτυξη των βακτηρίων και μυκήτων που βρίσκονται στο έντερό μας. Η ανάγκη λήψης του ενός και του άλλου εξαρτάται από πλήθος διαφορετικών συνθηκών. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Η επιστημονική άποψη

Τα προβιοτικά είναι ένα από τα πιο ωφέλιμα διατροφικά στοιχεία που μπορεί να παραλάβει ο άνθρωπος, αλλά ειδικά μιλώντας για την περίπτωση της ασθένειας, τα προβιοτικά για αντιβίωση είναι τουλάχιστον απαραίτητα! Είναι όμως ασφαλή; Παρόλο που υπάρχει ο θεωρητικός κίνδυνος κάποιος μικροοργανισμός από τα προβιοτικά να βρεθεί σε μέρος που δεν πρέπει μέσα στο σώμα και να προκαλέσει μια λοίμωξη, υπάρχουν επιστημονικά δεδομένου που αναφέρουν πως κάτι τέτοιο είναι πολύ σπάνιο και μάλλον απίθανο να συμβεί σε έναν κατά τα άλλα υγιή οργανισμό5.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως απαιτείται πολύ μεγάλη προσοχή σε άτομα με πολύ πεσμένο ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς και ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς. Σε αυτές τις περιπτώσεις, απαιτείται συνεχής παρακολούθηση από γιατρό και πολλή προσοχή κατά τη λήψη.

Εφόσον όμως μιλάμε για υγιή άτομα, η επιστημονική βιβλιογραφία αναφέρει πως η κατανάλωση προβιοτικών, είτε από τη διατροφή είτε από συμπληρώματα, είναι ασφαλής για τόσο για παιδιά και ενήλικες, όσο και για βρέφη και ηλικιωμένους6. Επομένως, πέρα από τα προβιοτικά για αντιβίωση, η πρόσληψη τέτοιου τύπου μικροοργανισμών, από όπου και αν προέρχεται, είναι ασφαλής όσο και ωφέλιμη.

Κόκκου Ματίνα– Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
– Απόφοιτος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην αθλητική διατροφή.
– Έχει ασχοληθεί με την παιδική διατροφή, στα πλαίσια των μεταπτυχιακών σπουδών της.

Matina Kokkou - Διατροφολόγος

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ

Προβιοτικά Παρενέργειες

Έχουν τα προβιοτικά παρενέργειες;

Αυτή είναι μία εύλογη ερώτηση που κάνουν πολλοί άνθρωποι όταν ακούν πρώτη φορά για τα συμπληρώματα προβιοτικών. Πρόκειται ...

Προβιοτικά για Παιδιά

Προβιοτικά για Παιδιά ! Όλες οι απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις!

Τα προβιοτικά για παιδιά χορηγούνται πλέον όλο και συχνότερα, ακόμα και σε μικρές ηλικίες. Ειδικά σε περιπτώσεις ..

Προβιοτικά για Δυσκοιλιότητα

Προβιοτικά για δυσκοιλιότητα

Τα προβιοτικά, και ειδικότερα τα προβιοτικά για δυσκοιλιότητα, είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί οι οποίοι όταν υπάρχουν σε επαρκείς ποσότητες στο έντερο προάγουν την υγεία.

Προβιοτικά τι είναι

Προβιοτικά Τι είναι, που θα τα βρείτε και ποιος ο ρόλος τους στον οργανισμό μας;

Προβιοτικά τι είναι άραγε; Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που ...