Καλάθι
Πεπτικά Ένζυμα​

Πεπτικά Ένζυμα​ (Digestive Enzymes)

Τα πεπτικά ένζυμα παίζουν καθοριστικό ρόλο στην πέψη και την αφομοίωση των θρεπτικών συστατικών, στην ανοσοαπόκριση και την κυτταρική αποτοξίνωση.

Μπορούμε να διακρίνουμε 3 κύριους τύπους πεπτικών ενζύμων. Αυτά που διασπούν πρωτεΐνες, αυτά που διασπούν λίπη και αυτά που διασπούν υδατάνθρακες.

  1. Ένζυμα που διασπούν Πρωτεΐνες (Πρωτεολυτικά Ένζυμα)
    Τα πρωτεολυτικά ένζυμα εμπλέκονται αποκλειστικά στην πέψη των πρωτεϊνών. Η πρωτεάση εντοπίζεται στο στομάχι, τα παγκρεατικά και τα εντερικά υγρά. Άλλα πρωτεολυτικά ένζυμα είναι η πεψίνη, η θρυψίνη, η παγκρεατίνη και η χυμοθρυψίνη. Ακόμη, είναι τα ένζυμα βρωμελαΐνη (bromelain) και παπαΐνη (papain), που προέρχονται από τον ανανά και την παπάγια αντιστοίχως. Αυτά τα ένζυμα συνεργάζονται στο ανθρώπινο σώμα διασπώντας τις πρωτεΐνες σε αρκετά μικρά μόρια, εύκολα προς απορρόφηση.
  2. Ένζυμα που διασπούν Λίπη (Λιπάσες)
    Έχουν ως λειτουργία τη διάσπαση των λιπών στα συστατικά τους – λιπαρά οξέα και γλυκερόλη
  3. Ένζυμα που διασπούν Υδατάνθρακες
    Η αμυλάση είναι το κύριο ένζυμο που χρησιμοποιείται για τη διάσπαση των υδατανθράκων. Παράγεται στο στόμα , βρίσκεται στο σάλιο όπως επίσης εκκρίνεται στα παγκρεατικά και εντερικά υγρά.

Η ποσότητα των 22 ένζυμων που παράγονται φυσιολογικά σε κατάλληλες ποσότητες για την πέψη των τροφίμων από τον οργανισμό μας ενδέχεται από διάφορους παράγοντες όπως η ηλικία ή κάποια ασθένεια στο πεπτικό σύστημα να μην είναι ικανοποιητικές. Έτσι θα πρέπει να πάρουμε μέσω συμπληρωμάτων διατροφής αυτά τα ένζυμα.

Fitness dietary icons sport activities

ΤΡΟΠΟΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ:

Το συμπλήρωμα διατροφής πεπτικών ενζύμων να το παίρνετε μαζί με τα γεύματα.