Είναι ένας καρπός με εξαιρετική θρεπτική αξία. Η περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνη είναι ιδιαίτερα υψηλή, ενώ αποτελεί πλούσια πηγή απαραίτητων αμινοξέων. Τροφοδοτεί τον οργανισμό με βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Ε και Κ, καθώς με διάφορα μέταλλα, ιχνοστοιχεία και φυτοχημικά στοιχεία, όπως ασβέστιο, χαλκό, ψευδάργηρο, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο, φλαβονοειδή κ.α.
Η υψηλή του περιεκτικότητα σε διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες διευκολύνει με φυσικό τρόπο τη κινητικότητα του εντέρου, βοηθά στη σταθεροποίηση των επιπέδων γλυκόζης και χοληστερίνης, ενώ επιπλέον συμβάλλει στη μικροχλωρίδα του εντέρου. Η θερμιδική του αξία του φαγόπυρου είναι 343 θερμίδες ανά 100γρ.
Μαγειρεύεται όπως το ρύζι, θα χρησιμοποιήσετε δυο μέρη νερό ή ζωμό για ένα μέρος φαγόπυρο. Όταν πάρει το νερό βράση, ρίχνετε το φαγόπυρο, χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε και αφήνετε να σιγοβράζει για περίπου 30 λεπτά. Μαγειρεμένο, μπορείτε να το προσθέσετε σε σούπες ή φαγητά της κατσαρόλας. Ή, αφού κρυώσει, να του προσθέσετε ψιλοκομμένο κοτόπουλο, αρακά, κολοκυθόσπορους και κρεμμυδάκια ή διάφορους άλλους ανάλογους συνδυασμούς, για ένα ελαφρύ γεύμα.
Το φαγόπυρο δεν περιέχει γλουτένη.