διατροφή για χάσιμο κιλών

5+1 Tips για επιτυχημένη διατροφή για χάσιμο κιλών !

Μία διατροφή για χάσιμο κιλών μπορεί να ποικίλει και να σημαίνει κάτι διαφορετικό για τον καθένα. Για κάποιον είναι μια τρομακτική φράση, για άλλον μία πρόκληση και για άλλον μία…πονεμένη ιστορία!

Η φίλη σου η διατροφολόγος είναι εδώ για να σε κάνει να δεις τη διατροφή για χάσιμο κιλών με άλλο μάτι! Δε θα πω ότι είναι μια εύκολη διαδικασία, καθώς δε θέλω σε καμία περίπτωση να υποτιμήσω τις δυσκολίες που αντιμετωπίζεις. Όμως θα πω ότι υπάρχουν κάποια Tips που θα σε βοηθήσουν να την κάνεις λίγο πιο εύκολη και πιο ευχάριστη για σένα.

«Δεν ξέρω πως να χάσω κιλά…»

«Έχω δοκιμάσει τα πάντα και όλα αποτυγχάνουν!»

«Από που να αρχίσω;»

Αυτές είναι οι φράσεις που ακούω καθημερινά από ανθρώπους που θέλουν να χάσουν κιλά και δυσκολεύονται για διάφορους λόγους.

Αν και εσύ είσαι ένας από αυτούς, διάβασε τις συμβουλές που ακολουθούν και μάθε πως μπορείς να πετύχεις το στόχο σου λίγο πιο ανώδυνα.

TIP#1 : Πως να ξεκινήσεις τη διατροφή για χάσιμο κιλών;

Κάνε ιατρικές εξετάσεις!

Πριν ξεκινήσεις οποιαδήποτε διατροφή για χάσιμο κιλών, πήγαινε στο γιατρό για μία γενική εξέταση αίματος. Από τα αποτελέσματα των εξετάσεων θα δεις αν λειτουργούν όλα σωστά στον οργανισμό σου και αν έχεις έλλειψη σε κάποιο θρεπτικό συστατικό.

Μία διαταραχή στην παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών μπορεί να απαιτεί τη λήψη φαρμάκων. Παράλληλα, το αυξημένο ζάχαρο αίματος ή τα αυξημένα λιπίδια στο αίμα απαιτούν την υιοθέτηση συγκεκριμένης διατροφής για να επιδιορθωθούν ή και τη λήψη φαρμάκων.

Αυτές και πολλές άλλες επιπλοκές μπορεί να σταθούν εμπόδιο στην προσπάθειά σου να χάσεις κιλά, ή ακόμη χειρότερα, να προκαλέσουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, αν δεν αντιμετωπιστούν.

Επομένως, πριν κάνεις οποιαδήποτε κίνηση να ακολουθήσεις κάποια διατροφή για χάσιμο κιλών, ενημερώσου για τις ανάγκες του σώματός σου που πρέπει να καλύψεις! (2)(3)(5)

TIP#2 : Πως να αφοσιωθείς στη διατροφή για χάσιμο κιλών;

Βρες το κίνητρό σου!

Η διατροφή για χάσιμο κιλών που θα επιλέξεις να ακολουθήσεις θα σε συντροφεύει για μερικούς μήνες μέχρι να φτάσεις στο επιθυμητό για σένα αποτέλεσμα.

Επομένως, πρέπει να βρεις αυτό που θα σε κρατήσει προσκολλημένο/η σε αυτήν και θα σε βοηθήσει να μην παρεκκλίνεις από το στόχο σου. Πρέπει να βρεις ένα ισχυρό κίνητρο!

Μπορεί να είναι κάποιο πρόβλημα υγείας που απαιτεί μείωση βάρους (εδώ παίζουν ρόλο και οι εξετάσεις του προηγούμενου βήματος), ή να είναι αισθητικοί ή ψυχολογικοί οι λόγοι για τους οποίους θέλεις να χάσεις κιλά.

Όποια κι αν είναι η κινητοποίησή σου, πρέπει να τη βάλεις πολύ ψηλά στη σκέψη σου και να αφοσιωθείς σε αυτήν, ώστε να ενισχύσει τη δύναμη και τη θέλησή σου να πετύχεις. (6)(7)

TIP#3 : Πως να σχεδιάσεις μία διατροφή για χάσιμο κιλών;

Βάλε στόχους!

Η στοχοθεσία στη διατροφή για χάσιμο κιλών είναι ένα από τα πιο σημαντικά βήματα όλης της διαδικασίας.

Για να ξεκινήσεις να βάζεις τους στόχους σου, λοιπόν, κάνε πρώτα μια σύντομη ανασκόπηση του τρόπου ζωής σου αυτή τη στιγμή.

Ποιες είναι οι διατροφικές σου συνήθειες; Πόσα γεύματα κάνεις μέσα στην ημέρα; Πόσο συχνά παραγγέλνεις έτοιμο φαγητό; Ποσά γλυκά τρως μέσα στην εβδομάδα; Πόσες μερίδες φρούτων και λαχανικών τρως;

Αυτές και άλλες ερωτήσεις θα ορίσουν τον πρώτο σου στόχο, ο οποίος δε χρειάζεται να είναι τεράστιος και άπιαστος, ούτε να «διορθώνει» ταυτόχρονα όλες τις πτυχές της διατροφής σου.

Μπορεί, για παράδειγμα ο πρώτος σου στόχος να είναι η εισαγωγή του πρωινού (αν δεν έτρωγες έως τώρα), η μείωση του έτοιμου φαγητού από 2 φορές τη βδομάδα σε 1, η εισαγωγή ενός επιπλέον φρούτου μέσα στη μέρα, κ.α.

Προσπάθησε να τηρήσεις πιστά την αλλαγή που θα κάνεις για τουλάχιστον 1-1,5 εβδομάδα και στη συνέχεια προχώρα με τον επόμενο στόχο, διατηρώντας την αλλαγή που έκανες στην αρχή.

Οι ριζικές και απότομες αλλαγές μπορεί να σου φανούν βουνό, ενώ με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσεις να πετύχεις βήμα-βήμα όλους σου τους στόχους πιο εύκολα και να σχεδιάσεις μία διατροφή, στην οποία θα μπορέσεις να μείνεις πιστός/ή.

Να θυμάσαι ότι κάθε στόχος σου πρέπει να είναι “SMART”:

  • Specific (Συγκεκριμένος) – τι ακριβώς θέλεις να πετύχεις
  • Measurable (Μετρήσιμος) – να μπορεί να μετρηθεί το αποτέλεσμα
  • Attainable (Εφικτός) – να έχεις το χρόνο, τα εφόδια και το κίνητρο για να τον εκπληρώσεις
  • Realistic (Ρεαλιστικός) – να είναι φιλόδοξος στόχος, αλλά να μπορεί να γίνει
  • Time-bound (χρονικά ορισμένος) – όρισε το χρόνο στον οποίο θα ολοκληρωθεί ο στόχος (8)

TIP#4 : Πως να υπομείνεις μία διατροφή για χάσιμο κιλών;

Μην παραιτηθείς με την πρώτη δυσκολία!

Στο δρόμο για τη διατροφή για χάσιμο κιλών, θα συναντήσεις μερικά εμπόδια. Κάποια ίσως μπορείς να τα προβλέψεις, μα κάποια θα έρθουν ξαφνικά και θα σε απογοητεύσουν.

Μην τα παρατήσεις, σκέψου το κίνητρό σου και συνέχισε με το ίδιο πάθος να προσπαθείς!

Δε χάλασε ο κόσμος αν μια μέρα φας ένα παραπάνω γλυκό, επειδή πήγες σε ένα πάρτυ γενεθλίων, ή αν βγεις με φιλική παρέα και φάτε ή πιείτε κάτι παραπάνω. Δε χάλασε ο κόσμος ακόμα κι αν μια μέρα δεν είχες την ψυχική δύναμη να είσαι τυπικός/ή στο διατροφικό σου πλάνο.

Σημασία έχει μετά από αυτή τη στιγμή του «παραστρατήματος» να επιστρέψεις στη διατροφή σου, στους στόχους σου και στο κίνητρό σου! Συνέχισε από εκεί που σταμάτησες και εμπιστεύσου τη διαδικασία.

Και στην τελική, επικεντρώσου στο δάσος και όχι στο δέντρο!

Αν έναν ολόκληρο μήνα τρέφεσαι σωστά και υγιεινά, τότε μία, δύο ή ακόμη και τρεις μέρες μη συμμόρφωσης με τη διατροφή για χάσιμο κιλών δε θα καταστρέψει την προσπάθεια και την πρόοδο που έχεις κάνει.

Healthy Lifestyle

TIP#5 : Πως να ενισχύσεις τη διατροφή για χάσιμο κιλών;

Αύξησε τη σωματική σου δραστηριότητα!

Σίγουρα θα έχεις ακούσει ότι η διατροφή από μόνη της δε μπορεί να σε οδηγήσει στο τελικό επιθυμητό βάρος.

Σου επιβεβαιώνω κι εγώ ότι αυτό είναι αλήθεια και πως η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας είναι το ίδιο σημαντική με την υιοθέτηση μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής.

Η άσκηση θα σε βοηθήσει να χάσεις περισσότερα κιλά καίγοντας θερμίδες, ενώ θα ενισχύσει και πολλές πτυχές της υγείας σου. Μπορεί να συμβάλλει στα παρακάτω: (9)

  • καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου (λιγότερες λιγούρες)
  • διατήρηση ή αύξηση της μυϊκής σου μάζας
  • ενίσχυση της καύσης του λίπους (μέσω της αερόβιας άσκησης)
  • βελτίωση της διάθεσης (μείωση συναισθηματικού φαγητού)
  • μείωση κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, σακχαρώδους διαβήτη, μεταβολικού συνδρόμου και άλλων χρόνιων επιπλοκών.
  • Μείωση αρτηριακής πίεσης

Όσο για το είδος της άσκησης, μπορείς να ξεκινήσεις με τουλάχιστον 30’ περπάτημα την ημέρα, με σταθερό ρυθμό, συνεχόμενα ή χωρισμένα σε τρία δεκάλεπτα. Αύξησε τη διάρκεια και την ένταση σταδιακά. (10)

Αργότερα μπορείς να γραφτείς σε κάποιο γυμναστήριο, να ξεκινήσεις κάποιο άθλημα, ή να ζητήσεις τη βοήθεια κάποιου γυμναστή για να σου δείξει ορισμένες ασκήσεις με αντιστάσεις ή με το βάρος του σώματος που μπορείς να κάνεις, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις αντοχές σου. (9-11)

Διάβασε τις 8 καλύτερες ασκήσεις για απώλεια βάρους εδώ.

TIP#6 : Πως να διατηρήσεις το βάρος σου μετά τη διατροφή για χάσιμο κιλών;

Κάνε τις νέες σου συνήθειες τρόπο ζωής!

Άντε και φτάνεις στα κιλά που επιθυμείς! Μετά τι γίνεται;;;

Η διατήρηση του βάρους μετά τη διατροφή για χάσιμο κιλών είναι σημαντική, μα πολλές φορές δεν επιτυγχάνεται.

Αυτό συμβαίνει γιατί συνήθως αργά ή γρήγορα επιστρέφουμε στις παλιές, κακές μας συνήθειες.

Για να γλιτώσεις από την επαναφορά των κιλών και για να διατηρήσεις την υγεία σου, πρέπει να υιοθετήσεις τον υγιεινό τρόπο ζωής και να τον εντάξεις στην καθημερινότητά σου για όσο περισσότερο μπορείς.

Δεν αξίζει να κάνεις υπερπροσπάθεια για λίγο καιρό και μετά να επιστρέφεις στα παλιά. Αυτή η υπερπροσπάθεια σε εξουθενώνει και μετά χαλαρώνεις και καταφεύγεις στις «αμαρτίες» που είχες στερηθεί τόσο καιρό.

Γι’ αυτό, προχώρα πιο αργά και μην είσαι πολύ αυστηρός/ή και περιοριστικός/ή με τον εαυτό σου, προκειμένου να μπορέσεις να ακολουθήσεις τις νέες, υγιεινές σου συνήθειες διατροφής για όλη σου τη ζωή.

Άλλωστε, αυτός είναι και ο ορισμός της “ιδανικής διατροφής”.

Εδώ θα βρεις τρόπους βελτίωσης της καθημερινότητάς σου για να διατηρήσεις ένα υγιές σώμα.

Pro Tip

Λίγοι γνωρίζουν ότι ...

Ο λιποδιαλύτης CLA 1000 MAX Complex της εταιρίας Natural Vitamins  ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους της κατηγορίας του γιατί:

  • Περιέχει 1000mg από τα 6 πιο σημαντικά ισομερή του CLA σε μια κάψουλα
  • Είναι το μοναδικό που περιέχει 300mg ωμέγα 3 λιπαρά οξέα (fish oil), εκ των οποίων τα 225 mg είναι DHA και EPA
  • Εξισορροπεί τα επίπεδα λίπους στο σώμα
  • Διατηρεί τη μυϊκή μάζα του σώματος
  • Ενισχύει την ενεργότητα του μεταβολισμού

Bonus Tip : Για καλύτερα αποτελέσματα, συνδύασε τη λήψη του CLA 1000 MAX Complex με άσκηση.

Θα βρείς έρευνες για το CLA και τη σχέση του με τη κάυση λίπους εδώ.

Συχνές ερωτήσεις σχετικές με τη διατροφή για χάσιμο κιλών.

  1. Πόσα κιλά μπορώ να χάσω και σε πόσο χρονικό διάστημα με μία διατροφή για χάσιμο κιλών;

     

    Μία ασφαλής απώλεια κιλών είναι το 10% του αρχικού σωματικού βάρους σε διάστημα περίπου 3-4 μηνών. Για να το κάνω πιο εύκολο, ένας άνθρωπος που ξεκινάει μία διατροφή για χάσιμο κιλών και είναι 100Kg, μπορεί να χάσει με ασφάλεια 10Kg σε 3-4 μήνες. (13)Τα περισσότερα άτομα που ακολουθούν αυστηρές δίαιτες για απότομη και σύντομη απώλεια κιλών, ανακτούν τα κιλά που έχασαν (ή και περισσότερα) μέσα σε λίγους μήνες από τη διακοπή της δίαιτας.

    Επιπλέον, η απότομη μείωση βάρους από αυστηρές δίαιτες μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας, όπως δημιουργία πέτρας στα νεφρά, ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών, απώλεια μυικής μάζας, μείωση ταχύτητας μεταβολισμού κ.α. (14)

  2. Πρέπει να κάνω κάποια ειδική δίαιτα για να χάσω κιλά;

    Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν πολλές «ειδικές» δίαιτες που υπόσχονται γρήγορο και εύκολο χάσιμο κιλών, ωστόσο δεν είναι όλες τεκμηριωμένες επιστημονικά.Συνήθως πρόκειται για δίαιτες λίγων θερμίδων, τις οποίες πρέπει να ακολουθείς για λίγο ή περισσότερο καιρό.Οι περισσότερες οδηγούν τελικά σε χάσιμο κιλών μα δε μπορούν να εγγυηθούν τη διατήρηση της απώλειας.

    Επομένως, για να σου απαντήσω στην ερώτηση, δεν είναι απαραίτητο να ακολουθήσεις κάποια ακραία δίαιτα για να χάσεις κιλά, αφού μπορείς να το κάνεις και με μία ισορροπημένη, υγιεινή διατροφή, κοντά στο Μεσογειακό πρότυπο, ή με κάποια καλά σχεδιασμένη και επαρκή διαλειμματική δίαιτα.  Ωστόσο, αν θέλεις να το κάνεις, η επιλογή είναι δική σου!Φυσικά, η μείωση των θερμίδων είναι απαραίτητη, αφού για να χάσουμε κιλά πρέπει να δημιουργήσουμε αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας μεταξύ των θερμίδων που προσλαμβάνουμε και των θερμίδων που καταναλώνουμε.

    Ακολούθησε μία διατροφή για χάσιμο κιλών με μέτρια μείωση θερμίδωνκαι μεγάλωσε το αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας, αυξάνοντας τις θερμίδες που καις μέσω της σωματικής δραστηριότητας. Έτσι θα ενισχύσεις την απώλεια βάρους, χωρίς να στερείσαι πολλά από τη διατροφή σου.

  3. Να βάλω μακροπρόθεσμους ή βραχυπρόθεσμους στόχους;


    Οι στόχοι που βάζεις θα πρέπει να είναι βραχυπρόθεσμοι, γιατί ένα σύντομο και μικρό στόχο είναι πιο εύκολο να τον πετύχεις από έναν μακρινό και μεγάλο.Η σκέψη πως πρέπει να χάσω 25 κιλά σε 1 χρόνο είναι οριακά τρομακτική και το πιο πιθανό είναι πως θα τα παρατήσω στη μέση! Όμως αν βάλω στόχο να χάσω 3 κιλά σε ένα μήνα είναι πολύ πιο εύκολο να κάνω τις απαραίτητες αλλαγές για να τον πετύχω.

    Σκέψου ότι για να φτάσεις στην κορυφή μίας σκάλας πρέπει να ανέβεις ένα ένα τα μικρότερα σκαλιά. Αν προσπαθήσεις να κάνεις ένα τεράστιο βήμα για να φτάσεις κατευθείαν ψηλά, μάλλον θα πέσεις ή δε θα τα καταφέρεις καν.
    Γι’ αυτό βάλε μικρούς και μετρήσιμους στόχους, εκπλήρωσέ τους έναν έναν και θα φτάσεις στο αποτέλεσμα που θέλεις πριν καν το καταλάβεις.Οι στόχοι σου δεν είναι απαραίτητο να είναι ο αριθμός της ζυγαριάς.

    Ένας στόχος μπορεί να είναι να φορέσεις πάλι το αγαπημένο σου τζιν, να βελτιωθεί το επίπεδο της χοληστερόλης στο αίμα σου, να μπορέσεις να κάνεις μισή ώρα περισσότερο τρέξιμο κ.ο.κ.

  4. Πως θα καταφέρω να ενσωματώσω την υγιεινή διατροφή στο σφιχτό πρόγραμμά μου;

     

    Στη σύγχρονη εποχή ο ελεύθερος χρόνος είναι αρκετά περιορισμένος, πράγμα που προσθέτει μία ακόμη δυσκολία στη διατροφή για χάσιμο κιλών.Η προετοιμασία των γευμάτων, το μαγείρεμα και η κατανάλωσή τους σε συγκεκριμένες ώρες μπορεί να μην είναι πάντα εύκολα, μα υπάρχουν λύσεις ακόμη και για αυτά!Μπορείς να μαγειρεύεις ανά δύο μέρες το ίδιο φαγητό για να εξοικονομήσεις χρόνο και χρήματα.

    Αν και πάλι σου φαίνεται δύσκολο, γιατί τις καθημερινές δεν προλαβαίνεις να ασχοληθείς καθόλου με το μαγείρεμα, μπορείς το Σαββατοκύριακο να ετοιμάσεις τα φαγητά της εβδομάδας και να τα κρατήσεις στη συντήρηση ή στην κατάψυξη.Φρόντισε να παίρνεις μαζί σου τα σνακ της ημέρας για τις ώρες που λείπεις από το σπίτι, και αν δεν προλαβαίνεις να τα ετοιμάσεις το πρωί, ετοίμασέ τα σε ένα ταπεράκι από το προηγούμενο βράδυ.

    Αυτές οι τεχνικές θα σε κρατήσουν μακριά από τον πειρασμό των έτοιμων υπερθερμιδικών φαγητών. Έτσι, δε θα επηρεαστεί η διατροφή για χάσιμο κιλών που ξεκίνησες και το αποτέλεσμα που περιμένεις θα έρθει ευκολότερα!
διατροφή για χάσιμο κιλών

Τρόφιμα που επιτρέπονται και απαγορέυονται στη διατροφή για χάσιμο κιλών

 

Τρόφιμα που απαγορεύονται

(1-2 φορές το μήνα)

Τρόφιμα που επιτρέπονται με μέτρο

(2-3 φορές την εβδομάδα)

Τρόφιμα που επιτρέπονται ελεύθερα

(καθημερινά)

Λιπαρά κρέατα (αρνί, κυνήγι, κ.α.)Πουλερικά (κοτόπουλο, γαλοπούλα)Φρέσκα φρούτα (~2-3 μερίδες/ημέρα)
Επεξεργασμένα κρέατα (αλλαντικά, γαλοπούλα, ζαμπόν, λουκάνικο, παστά κρέατα, κ.α.)Άπαχο κρέας (μοσχάρι και πιο σπάνια χοιρινό)Λαχανικά (~3-4 μερίδες/ημέρα)
Έτοιμα σνακ με πολλά λιπαρά και ζάχαρη (πατατάκια, γαριδάκια, μπισκότα, κρουασάν, κ.α.)Σπιτικά μπισκότα ή μπάρες δημητριακών με βρώμη, μέλι, ταχίνι, αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούςΓαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά (1-2 μερίδες/ημέρα)
Χυμοί εμπορίου και αναψυκτικά με ζάχαρη και χημικά πρόσθεταΨάριαΑσπράδι αυγού
Σφολιάτες και έτοιμες ζύμες από φούρνους ή συσκευασμέναΚρόκοι αυγώνΕλαιόλαδο (ελάχιστο στη σαλάτα και το απαραίτητο για το μαγείρεμα)
Έτοιμες σάλτσες και dressingΣπιτικό κέικ χωρίς ζάχαρη με αλεύρι ολικής άλεσηςΞηροί καρποί και σπόροι (1 χούφτα/ ημέρα)
ΠίτσαΤυρί με μέτρια περιεκτικότητα σε λιπαράΑρτοσκευάσματα ολικής άλεσης (1-2 μερίδες/ ημέρα)
ΣουβλάκιαΛαδερά και όσπριαΔημητριακά ολικής άλεσης (1-2 μερίδες/ ημέρα)
ΜπέργκερΤαχίνι και φυστικοβούτυρο χωρίς ζάχαρη 
Κρέπες, γλυκά, παγωτά με ζάχαρηΖυμαρικά ολικής άλεσης (1 φορά τη βδομάδα) 
Αλκοολούχα κοκτέιλς με χυμό και σιρόπιΚαστανό ρύζι (1 φορά τη βδομάδα) 
Λευκά ζυμαρικά και αρτοσκευάσματαΠατάτα ψητή, βραστή ή στον ατμό (1 φορά τη βδομάδα) 
 Αβοκάντο 

 

Σημειώσεις:

Η παραπάνω λίστα έχει φτιαχτεί για υγιείς ενήλικες. Οι ποσότητες για τον καθένα εξαρτώνται από τις εξατομικευμένες του ανάγκες και δε μπορούν να καθοριστούν χωρίς να γνωρίζουμε τις ενεργειακές του απαιτήσεις. Ένας διαιτολόγος – διατροφολόγος μπορεί να σε καθοδηγήσει κατάλληλα.

Αν συντρέχουν προβλήματα υγείας, είναι απαραίτητη η συμβουλή ενός ιατρού ή ενός διαιτολόγου διατροφολόγου πρωτού ξεκινήσεις να ακολουθείς την παραπάνω λίστα, καθώς μπορεί να υπάρχουν επιπλέον περιορισμοί στα τρόφιμα που μπορείς να καταναλώσεις.

Κοντού Παρασκευή– Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc
– Απόφοιτος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
– Με πολυετή εμπειρία στα συμπληρώματα διατροφής και στην αντιμετώπιση δύσκολων διατροφικών θεμάτων

Paraskevi Kontou

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ

Δίαιτα για χάσιμο λίπους

Δίαιτα για χάσιμο λίπους: Πως να την κάνεις σωστά!

Το να ακολουθήσεις μία δίαιτα για χάσιμο λίπους δεν είναι πάντοτε μία εύκολη υπόθεση! Αυτό συμβαίνει για διάφορους λόγους ...

Διατροφή για απώλεια βάρους

Διατροφή για Απώλεια Βάρους

Η απώλεια βάρους αποτελεί το πλέον νούμερο ένα κίνητρο για να ξεκινήσει κάποιος μια διατροφή. Ωστόσο, σίγουρα έχεις ...

thyroid puzzle

Η σωστή διατροφή για τον θυροειδή αδένα

Ο θυρεοειδής αδένας είναι ο μεγαλύτερος και αποτελεί έναν απο τους σπουδαιότερους ...

Προβιοτικά για φούσκωμα

Έχετε αισθανθεί ποτέ πολύ φουσκωμένοι χωρίς να έχετε παραφάει; Είναι αλήθεια πως ένα πρήξιμο μπορεί να προκύψει μετά από ένα μεγάλο γεύμα, αλλά ...