προβιοτικά για φούσκωμα

Προβιοτικά για φούσκωμα

Έχετε αισθανθεί ποτέ πολύ φουσκωμένοι χωρίς να έχετε παραφάει; Είναι αλήθεια πως ένα πρήξιμο μπορεί να προκύψει μετά από ένα μεγάλο γεύμα, αλλά καμιά φορά ενδέχεται να το πάθουμε και μετά από ένα σνακ ή και χωρίς να έχουμε φάει καθόλου. Αυτή η δυσάρεστη δυσφορία ίσως να είναι τυχαία, αλλά ίσως και να κρατάει μέρες, χωρίς να μας αφήνει να βρούμε ηρεμία, δυσκολεύοντας την καθημερινότητά μας και χαλώντας μας τη διάθεση.

Τι μπορούμε όμως να κάνουμε για αυτό; Πολλές λύσεις προτείνονται γενικά για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού, όπως μείωση των γευμάτων, επιπλέον περπάτημα, τεχνικές χαλάρωσης και άλλα. Ήξερες, όμως, ότι τα προβιοτικά για φούσκωμα έχει αποδειχτεί πως αποτελούν μια πολύ αποτελεσματική λύση; Πράγματι, τα προβιοτικά για φούσκωμα είναι μια μέθοδος που προτείνεται από τους επιστήμονες υγείας με στόχο τη μείωση του ανεπιθύμητου πρηξίματος που δεν σχετίζεται με την αυξημένη κατανάλωση τροφής.

Πάμε, λοιπόν, να δούμε τι είναι τα προβιοτικά, ποιες οι πηγές τους και πώς τελικά βοηθούν στο να ξεπεράσουμε το φούσκωμα που μας ταλαιπωρεί.

Τα βακτήριά μου κι εγώ

Όταν ακούμε τις λέξεις “μικροοργανισμοί” ή “βακτήρια” τείνουμε να τα θεωρούμε ως κάτι επιβλαβές, κάτι κακό για τον οργανισμό και την υγεία μας συνολικά.

Η αλήθεια όμως είναι ότι μέσα στο σώμα μας ζουν τρισεκατομμύρια μικροοργανισμοί, όπως βακτήρια και μύκητες, τα οποία όχι απλά δεν επιβαρύνουν την υγεία μας, αλλά αντιθέτως προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό μας! Τα προβιοτικά για φούσκωμα, αποτελούνται ουσιαστικά από τους ίδιους αυτούς μικροοργανισμούς.

Όλα αυτά τα βακτήρια βρίσκονται σε αποικίες, δηλαδή μιας μορφής “κοινότητες” μέσα στο σώμα μας, όπου ζουν αρμονικά, επιτελώντας διάφορες λειτουργίες απαραίτητες για τη διαβίωσή τους, οι οποίες ωστόσο πολλές φορές είναι ωφέλιμες και για εμάς. Διάφορες τοποθεσίες του σώματός μας αποτελούν το σπίτι τους, όπως είναι η ρινική κοιλότητα (μύτη, ρουθούνια) ή το έντερο. Όταν βρίσκονται στο “σπίτι” τους και σε ποσότητες φυσιολογικές για την ανθρώπινη υγεία, τότε όλα λειτουργούν σωστά, δεν έχουν παθολογική δράση και εμείς δεν καταλαβαίνουμε κάποιο σύμπτωμα ή κάποια αρνητική επίδραση στην συνολική υγεία μας. Τι γίνεται όμως όταν τα πράγματα ξεφεύγουν από τις ισορροπίες;

Ας δούμε, για παράδειγμα, την E. coli, ένα βακτήριο το οποίο υπό φυσιολογικές συνθήκες ζει στο έντερό μας, όπου και συμμετέχει σε όλες τις προηγούμενες διαδικασίες που συμβάλλουν στη διατήρηση της καλής μας υγείας. Όταν η E. coli μετακινηθεί με κάποιο τρόπο σε κάποια τοποθεσία του ουροποιητικού μας συστήματος, όπως είναι η ουρήθρα και η ουροδόχος κύστη, μπορεί να προκαλέσει διάφορα συμπτώματα, δεδομένου ότι δεν θα έπρεπε κανονικά να βρίσκεται εκεί. 

Probiotics Sources

Λίγα λόγια για το έντερο

Όπως είπαμε και παραπάνω, οι μικροοργανισμοί αυτοί ζουν, μεταξύ άλλων, και στο έντερό μας. Συγκεκριμένα, αυτοί αποτελούν την μεγαλύτερη αποικία μέσα στο σώμα μας, και καλούνται ως σύνολο “εντερική μικροχλωρίδα ” ή “εντερικό μικροβίωμα ”. 

Πάνω από χίλια είδη βακτηρίων, το πλήθος των οποίων φτάνει έως και τα 100 τρισεκατομμύρια! Ακριβώς επειδή το σώμα μας τους παρέχει στέγη και τροφή, τα λεγόμενα “πρΕβιοτικά”, σε ανταπόδοση εκείνοι εξασφαλίζουν  την καλή υγεία του γαστρεντερικού μας συστήματος, συμβάλλοντας παράλληλα στην ομαλή λειτουργία του, ουσιαστικά βοηθώντας το να απορροφήσει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και να προωθήσει προς τα κάτω τα περιττά απόβλητα των τροφών. Επιπροσθέτως ενισχύουν και τις άμυνες του οργανισμού μας, αφού αντιμετωπίζουν σε ένα βαθμό τους “κακούς” παθογόνους μικροοργανισμούς που εισέρχονται στο σώμα μας, βοηθώντας τελικά και το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Το φούσκωμα

Πολλές φορές βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να βιώνουμε ένα έντονο πρήξιμο στην κοιλιά, το οποίο μπορεί να επιμένει για ώρες ή ακόμα και για ημέρες. Αυτό μπορεί να συμβεί λόγω διαφόρων αιτιών, μπορεί για παράδειγμα να προκαλείται από μια παθογόνο κατάσταση που προϋπάρχει, όπως είναι το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ή η ελκώδης κολίτιδα, αλλά μπορεί και να οφείλεται σε κακή διατροφή, με πολλά λιπαρά και βαριά τρόφιμα και χωρίς φυτικές ίνες, αλλά και σε άγχος ή στρες.

Υπάρχει επίσης η πιθανότητα να διαταραχτεί η ισορροπία του εντερικού μικροβιώματος, μετά τη λήψη αντιβίωσης για παράδειγμα, και άρα κάποιοι μικροοργανισμοί να υπάρχουν σε μικρότερους και κάποιοι σε μεγαλύτερους πληθυσμούς από το φυσιολογικό, γεγονός το οποίο επίσης μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα.

Σε κάθε περίπτωση, η δυσάρεστη αυτή κατάσταση μπορεί να περιοριστεί ή και να ανατραπεί, προκειμένου να αποκτήσουμε ξανά την ευεξία μας χωρίς αυτό το βάρος στην καθημερινότητα. Είναι αλήθεια πως η επιστημονική κοινότητα έχει δείξει ότι ανεξάρτητα από την αιτία που το προκαλεί, τα προβιοτικά για φούσκωμα είναι μία από τις καλύτερες μεθόδους να ξεπεραστεί το πρόβλημα1-4.

Προβιοτικά για φούσκωμα και πρεβιοτικά

Με απλά λόγια ο διαχωρισμός αυτός έχει ως εξής: τα πρώτα είναι ζωντανοί οργανισμοί, βακτήρια και μύκητες, ενώ τα δεύτερα είναι η τροφή που χρειάζεται για να αναπτυχθούν οι αποικίες από τα πρώτα που βρίσκονται στο έντερό μας. Η δράση του καθενός από αυτά και η απαίτηση για συμπληρωματική χορήγηση εξαρτάται από πλήθος παραγόντων. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Tip of the Day

Ήξερες ότι ...

Υπάρχουν πολυάριθμες έρευνες τα τελευταία χρόνια που συνδέουν την επαρκή κατανάλωση προβιοτικών πέρα από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και τη σωστή λειτουργία του γαστροοισογαφικού συστήματος με

 1. Την αντιμετώπιση της διάρροιας που σχετίζεται με τη λήψη αντιβιοτικών.
 2. Την αντιμετώπιση λοιμώξεων του αναπνευστικού.
 3. Την απώλεια βάρους.
 4. Την αντιμετώπιση ορισμένων ψυχικών παθήσεων.
 5. Τη Νεκρωτική Εντεροκολίτιδα, μία φλεγμονώδη νόσο που επηρεάζει το έντερο και εμφανίζεται συχνότερα σε πρόωρα νεογνά.

Μπορείς να βρείς ανάφορες σε τέτοιες έρευνες εδω.

Τι είναι και τι κάνουν τελικά τα προβιοτικά για φούσκωμα;

Πάμε, λοιπόν, να δούμε τι είναι τα προβιοτικά για φούσκωμα! Όπως είπαμε και πιο πάνω, αποτελούνται από τους ίδιους μικροοργανισμούς με αυτούς που φυσιολογικά κατοικούν στον οργανισμό μας και ανήκουν στο μικροβίωμα, με τη διαφορά ότι προέρχονται από διατροφικές πηγές, όπως ένα πλήθος τροφών ή συμπληρώματα διατροφής.

Τα προβιοτικά για φούσκωμα είναι ασφαλή, μη παθογόνα, ζωντανά βακτήρια που ευεργετούν τον ανθρώπινο οργανισμό και “διορθώνουν” την ισορροπία των βακτηριακών αποικιών του εντερικού μικροβιώματος. Τα πιο γνωστά βακτηριακά στελέχη είναι αυτά της οικογενείας των Lactobacilli ή Λακτοβακίλων και των Bifidobacteria ή μπιφιντοβακτηρίων, τα οποία βρίσκονται σχεδόν σε όλες τις πηγές προβιοτικών, ακριβώς επειδή είναι υψηλής σημασίας για το ανθρώπινο μικροβίωμα και την διατήρηση της καλής μας υγείας.

 •   Τα τρόφιμα ως πηγές

  Σίγουρα κάποια στιγμή στη ζωή μας έχουμε ακούσει τον γιατρό να λέει για όσο παίρνουμε αντιβίωση να τρώμε και γιαούρτι. Αυτό συμβαίνει επειδή το γιαούρτι συγκαταλέγεται στις τροφές που είναι πλούσιες σε προβιοτικά και εξαιρετικές πηγές αυτών!

  Ένας εύκολος τρόπος να εντοπίσουμε τρόφιμα που μπορούν να μας παρέχουν προβιοτικά για φούσκωμα είναι να σκεφτούμε τα προϊόντα ζύμωσης, όπως το τουρσί, το κεφίρ και το ξινόγαλα, ορισμένα είδη τυριών, ακόμα και το κρασί και η μπύρα. Η ουσία είναι πως για να πραγματοποιηθεί η ζύμωση και τελικά η παραγωγή αυτών των τελικών προϊόντων, είναι αναγκαία η παρουσία των προβιοτικών, καθιστώντας έτσι τα τρόφιμα ως πηγές των τελευταίων.

  Το γιαούρτι που αναφέρθηκε ως παράδειγμα, αποτελεί παράγωγο προϊόν της διαδικασίας ζύμωσης, αφού προκύπτει από τη θερμική επεξεργασία του γάλακτος, όταν σε αυτό προστεθούν τα στελέχη βακτηρίων Lactobacillus bulgaricus  και Streptococcus thermophilus, και αφεθούν να δράσουν κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες. Ομοίως παράγονται και τα υπόλοιπα τρόφιμα της κατηγορίας αυτής, με την παρουσία των κατάλληλων στελεχών βακτηρίων σε κάθε περίπτωση. Πιο αναλυτικά, μπορείτε να διαβάσετε για τα προβιοτικά των τροφίμων εδώ.

 •       Τα συμπληρώματα διατροφής ως πηγές

  Τα τελευταία χρόνια η επιστημονική κοινότητα έχει διερευνήσει αρκετά το θέμα και βάσει μελετών, έχει προκύψει πλήθος από επιστημονικά δεδομένα τα οποία υποστηρίζουν την θετική επίδραση των προβιοτικών τόσο στον ανθρώπινο οργανισμό γενικά όσο και στο εντερικό μικροβίωμα πιο ειδικά5-7. Λόγω αυτού, οι βιομηχανίες έχουν αναπτύξει διάφορα φαρμακευτικά και παραφαρμακευτικά προϊόντα, οδηγώντας σε μια μεγάλη ποικιλία σκευασμάτων με προβιοτικά για φούσκωμα στο εμπόριο. Οι περιεκτικότητές των προϊόντων αυτών σε προβιοτικά για φούσκωμα ξεκινούν από 2 και φτάνουν έως πάνω από 100 δισεκατομμύρια ανά δόση!

  Σε αντίθεση με τα τρόφιμα, τα συμπληρώματα διατροφής έχουν συγκεκριμένη, ελεγχόμενη και καλά ορισμένη περιεκτικότητα προβιοτικών σε κάθε περίπτωση, γεγονός το οποίο μπορεί να εξασφαλίσει το είδος και την ποσότητα που προσλαμβάνουμε από αυτά.

Probiotics

Προβιοτικά για φούσκωμα: Πηγές, ποσότητα, τρόπος λήψης

Όταν παρουσιάζουμε φούσκωμα, σε κάποιο βαθμό υπάρχει διαταραχή του εντερικού μικροβιώματος, ακόμα και αν το πρόβλημα προκαλείται από άλλη αιτία. Επειδή το φούσκωμα μπορεί να συνοδεύεται και από άλλα συμπτώματα, όπως πόνος, δυσφορία, διαρροϊκές κενώσεις και χαμηλή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, είτε λόγω δυσαπορρόφησης είτε επειδή δυσκολευόμαστε να φάμε, καλό είναι να αναζητήσουμε άμεσα τρόπο επίλυσης και αντιμετώπισής του.

Δεδομένης της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας που έχουν τα προβιοτικά για φούσκωμα, η λήψη τους κρίνεται απαραίτητη σε αυτές τι δύσκολες ημέρες, αλλά ας δούμε αναλυτικά το κάθε κομμάτι στη διαδικασία αυτή:

 1. Πηγές

  Αν και υπό φυσιολογικές συνθήκες, επιθυμούμε η λήψη όποιας ουσίας χρειαζόμαστε να προέρχεται από φυσικές πηγές, όπως είναι τα τρόφιμα, υπάρχουν και περιπτώσεις στις οποίες είναι καλύτερο να προτιμήσουμε σκευάσματα. Όταν παρουσιάζουμε τα συμπτώματα αυτά, και ειδικά αν βλέπουμε να επιμένουν για μέρες, καλό είναι να πάρουμε προβιοτικά για φούσκωμα μέσω σκευασμάτων, ώστε να έχουν τις ποσότητες και τη σύσταση που θα είναι πιο επωφελής για τον οργανισμό μας.

  Σε περιπτώσεις χρόνιων καταστάσεων, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου,  είναι πιο ωφέλιμη η συνεχής λήψη χαμηλών δόσεων μέσω συμπληρωμάτων, ακόμα και όταν είμαστε σε ύφεση, αλλά φροντίζοντας παράλληλα να γίνεται λήψη προβιοτικών και μέσω της διατροφής.

  Όταν, ωστόσο,  πρόκειται για πρόβλημα που παρουσιάζεται συχνά χωρίς να έχουμε κάποιο νόσημα να κρύβεται από πίσω, καλό είναι να αναθεωρήσουμε συνολικά την ποιότητα της διατροφής, έχοντας παράλληλα και τα συμπληρώματα για υποστήριξη, και φυσικά μιλώντας με κάποιον ειδικό.

 2. Ποσότητα

  Η ποσότητα από προβιοτικά για φούσκωμα που θα πρέπει να λαμβάνουμε είναι ανάλογη της σοβαρότητας του προβλήματος. Ωστόσο, η γενική και συνήθης σύσταση είναι της τάξεως των 10 με 20 δισεκατομμυρίων για τους ενήλικες και 5 με 10 δισεκατομμυρίων για τα παιδιά, πάντα με την επίβλεψη κάποιου επιστήμονα υγείας8.

 3. Τρόπος Λήψης

  Τα προβιοτικά για φούσκωμα των συμπληρωμάτων διατροφής και τα προβιοτικά που προέρχονται από τη διατροφή τελικά περιέχουν ωφέλιμους μικροοργανισμούς για την υγεία μας. Ωστόσο, καλό είναι να αποφεύγουμε να λαμβάνουμε τα μεν ταυτόχρονα με τα δε, ενώ πολύ προσεκτικοί πρέπει να είμαστε και όταν λαμβάνουμε αντιβίωση, αφού η λήψη της θα πρέπει να είναι τουλάχιστον δύο ώρες μακριά από τα προβιοτικά για φούσκωμα, δεδομένου ότι η αντιβίωση σκοτώνει τα βακτήρια και τους μύκητες του εντερικού μικροβιώματος, άρα και των σκευασμάτων.
  Τονίζεται ξανά ότι ακόμα και όταν γίνεται λήψη προβιοτικών από συμπληρώματα, συστήνεται η παράλληλη κατανάλωση τροφίμων που αποτελούν πηγές.

Life Hack

Για προχωρημένους
 • Σε βασανίζουν φουσκώματα στο στομάχι;
 • Νιώθεις πρήξιμο χαμηλά στη κοιλιά;
 • Θες μήπως να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα;
 • Παίρνεις κάποια αντιβίωση και χρειάζεσαι αποκατάσταση και ενίσχυση του εντερικού σου συστήματος ;

Τα προβιοτικά αποτελούν τη λύση και έναν από τους πιο ασφαλείς και ωφέλιμους τύπους συμπληρωμάτων για όλες τις ηλικίες, ειδικά αυτά που περιέχουν βακτηριακά στελέχη όπως το Lactobacillus Acidophilus, το Bifidobacterium Longum και το Lactobacillus Plantarum.

Βonus Tip : Για καλύτερα αποτελέσματα πάρε και τις 2 κάψουλές που συστήνονται με άδειο στομάχι και έτσι τα προβιοτικά θα δράσουν καλύτερα!

Η επιστημονική άποψη

Το φούσκωμα είναι μια ιδιαίτερα δυσάρεστη κατάσταση που μπορεί να συμβεί στον καθένα μας λόγω πλήθους αιτιών. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να εντοπίσουμε τη ρίζα του προβλήματος ώστε να το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά.

Προκειμένου, όμως, να ενισχύσουμε τον οργανισμό μας για να ξεπεράσει το σύμπτωμα του φουσκώματος, τα προβιοτικά είναι μια αποδεδειγμένα ασφαλής και βοηθητική λύση. Ωστόσο, αν και για τον γενικό πληθυσμό ο κίνδυνος ανάπτυξης επιπλέον προβλημάτων από τα προβιοτικά είναι πάρα πολύ χαμηλός, απαιτείται πολύ μεγάλη προσοχή και παράλληλα στενή παρακολούθηση από τον θεράποντα ιατρό σε άτομα των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα είναι πεσμένο, όπως είναι οι ανοσοκατεσταλμένοι.

Στον υγιή όμως πληθυσμό όλων των ηλικιών, από βρέφη έως και ηλικιωμένους, η επιστημονική κοινότητα κρίνει τη λήψη των προβιοτικών, είτε από τη διατροφή είτε από συμπληρώματα, ως τόσο ωφέλιμη όσο και ασφαλή.

Κόκκου Ματίνα– Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
– Απόφοιτος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην αθλητική διατροφή.
– Έχει ασχοληθεί με την παιδική διατροφή, στα πλαίσια των μεταπτυχιακών σπουδών της.

Matina Kokkou - Διατροφολόγος

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ

Προβιοτικά και πρεβιοτικά

Προβιοτικά και Πρεβιοτικά σε τι Διαφέρουν;

Έχετε αισθανθεί ποτέ πολύ φουσκωμένοι χωρίς να έχετε παραφάει; Είναι αλήθεια πως ένα πρήξιμο μπορεί ...

Προβιοτικά για Παιδιά

Προβιοτικά για Παιδιά ! Όλες οι απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις!

Τα προβιοτικά για παιδιά χορηγούνται πλέον όλο και συχνότερα, ακόμα και σε μικρές ηλικίες. Ειδικά σε περιπτώσεις ..

Προβιοτικά για αντιβίωση

Προβιοτικά για αντιβίωση

Πόσο συχνά αρρωσταίνουν τα παιδιά και πόσο οι μεγάλοι; Είναι ή δεν είναι αλήθεια πως κάθε χειμώνα κάποιος στην οικογένεια θα κρεβατωθεί;

Προβιοτικά τι είναι

Προβιοτικά Τι είναι, που θα τα βρείτε και ποιος ο ρόλος τους στον οργανισμό μας;

Προβιοτικά τι είναι άραγε; Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που ...