Έλλειψη σιδήρου

Έλλειψη σιδήρου: ένας ήσυχος εχθρός

“Έλλειψη σιδήρου”, “σιδηροπενία”, “σιδηροπενική αναιμία” είναι όροι με τους οποίους, δυστυχώς, είμαστε λίγο πολύ, όλοι μας εξοικειωμένοι. Και λέω “δυστυχώς”, επειδή η εξοικείωση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι πρόκειται για καταστάσεις ευρέως διαδεδομένες.

Αν και πλέον είναι αρκετά γνωστές και αντιμετωπίσιμες, δεν αποτελούν ένα σύγχρονο πρόβλημα, καθώς φαίνεται να υπάρχουν από πάντα και να επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία. Θα έλεγε κανείς ότι πλέον η έλλειψη σιδήρου θα έπρεπε να έχει εξαλειφθεί από τον πλανήτη, δεδομένου του πόσο έχει μελετηθεί από την επιστημονική κοινότητα, ωστόσο εξακολουθεί να αποτελεί ένα σοβαρότατο ζήτημα για την δημόσια υγεία.

Πάμε, λοιπόν, να δούμε γιατί η έλλειψη σιδήρου είναι ένας ήσυχος εχθρός, ποιους επηρεάζει, τι προκαλεί και πώς μπορούμε τελικά να την αντιμετωπίσουμε!

Λίγα λόγια για τον σίδηρο

Έχετε ακούσει για τις βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία της διατροφής, σωστά; Ο σίδηρος, λοιπόν, ανήκει σε αυτή την τελευταία κατηγορία. Υπάρχουν συνολικά 6 ουσίες που κατηγοριοποιούνται στα ιχνοστοιχεία και ονομάζονται έτσι επειδή απαιτούνται σε ημερήσιες ποσότητες χαμηλότερες των 100mg. Προσοχή εδώ! Το ότι απαιτούνται σε μικρές ποσότητες δεν σημαίνει ότι είναι ασήμαντα ή μη απαραίτητα για τον ανθρώπινο οργανισμό και τη διατήρηση της καλής υγείας. Η έλλειψη σιδήρου και οι επιπτώσεις της αρκούν για να μας τονίσουν την αξία των ιχνοστοιχείων.

Το αίμα μας αποτελείται από διάφορα συστατικά, με ένα εκ των κυριότερων, αν όχι το κυριότερο, να είναι τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Η βασική δουλειά αυτών είναι να μεταφέρουν το οξυγόνο σε όλα τα όργανα και τους ιστούς του σώματος, κυκλοφορώντας μέσα στις αρτηρίες, ώστε αυτά να επιτελέσουν τις εκάστοτε απαραίτητες βιολογικές διεργασίες.

Το οξυγόνο “δένεται” πάνω στην αιμοσφαιρίνη, την πρωτεΐνη δηλαδή των ερυθρών αιμοσφαιρίων, και έτσι “ταξιδεύει” μέσα στο σώμα μας. Απαραίτητη προϋπόθεση για να “δεθεί” το οξυγόνο είναι η παρουσία του σιδήρου. Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι πως τα ερυθρά αιμοσφαίρια λέγονται έτσι λόγω τους κόκκινου χρώματός τους, χαρακτηριστικό το οποίο οφείλεται στην παρουσία του σιδήρου.

Η έλλειψη σιδήρου οδηγεί σε χαμηλή πρόσδεση οξυγόνου, άρα χαμηλή παροχή του στους ιστούς και τελικά πλήθος συμπτωμάτων που εμφανίζονται και μας ταλαιπωρούν. Η μη επαρκής ποσότητα υγιών-φυσιολογικών ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα, και άρα η μη ικανότητα του αίματος να αποδώσει το οξυγόνο που θα έπρεπε, καλείται “αναιμία”1.

Έλλειψη Σιδήρου

Ανήκω στους πληθυσμούς σε κίνδυνο για έλλειψη σιδήρου;

Περίπου 1,2 δισεκατομμύρια άτομα παγκοσμίως εμφανίζουν σιδηροπενική αναιμία, ενώ ακόμα περισσότεροι είναι αυτοί που παρουσιάζουν έλλειψη σιδήρου χωρίς αναιμία2. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου μισό δισεκατομμύριο γυναίκες ηλικιών 15-49 ετών και περίπου 269 παιδιά ηλικίας 6-59 μηνών πάσχουν από αναιμία. Επίσης, δεδομένα από το 2019 δείχνουν πως το 30% των γυναικών που δεν βρίσκονταν σε κύηση (~539 εκατομμύρια) και το 37% εκείνων που βρίσκονταν σε κύηση (~32 εκατομμύρια) επίσης εμφάνιζαν αναιμία3.

Η σιδηροπενική αναιμία, η αναιμία δηλαδή που προκαλείται από την έλλειψη σιδήρου, είναι η πιο συχνή μορφή της νόσου, ενώ άλλες αιτίες εμφάνισης αναιμίας είναι h θαλασσαιμία, η δρεπάνωση των ερυθρών αιμοσφαιρίων (όπου το σχήμα τους είναι μισοφέγγαρο αντί για στρογγυλό) και η ελονοσία4

Επομένως, ο Π.Ο.Υ. καταλήγει πως οι ομάδες πληθυσμού που είναι πιο ευάλωτες στην αναιμία περιλαμβάνουν παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών, ιδιαίτερα βρέφη και παιδιά κάτω των 2 ετών, κορίτσια και γυναίκες με έμμηνο ρύση, καθώς και εγκύους και γυναίκες μετά τον τοκετό3. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει πως οι υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες είναι απόλυτα ασφαλής, απλά κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε αυτούς που είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν το πρόβλημα.

Η Αμερικανική Αιματολογική Ένωση (American Society of Hematology) έχει συντάξει έναν πιο εκτενή και ολοκληρωμένο κατάλογο με τους πληθυσμούς σε κίνδυνο, ο οποίος περιλαμβάνει τους εξής:

  • Γυναίκες που έχουν έμμηνο ρύση, ιδιαίτερα εάν η έμμηνος ρύση είναι βαριά
  • Γυναίκες που βρίσκονται σε κύηση ή γαλουχούν (θηλάζουν) ή γυναίκες που γέννησαν πρόσφατα
  • Άτομα που έχουν υποβληθεί σε σοβαρή χειρουργική επέμβαση ή σωματικό τραύμα
  • Άτομα με γαστρεντερικές παθήσεις όπως κοιλιοκάκη, ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου (ΙΦΝΕ) όπως η ελκώδης κολίτιδας ή νόσος του Crohn
  • Άτομα με πεπτικό έλκος
  • Άτομα που έχουν υποβληθεί σε βαριατρικές επεμβάσεις, ιδιαίτερα επεμβάσεις γαστρικής παράκαμψης (“μανίκι”)
  • Χορτοφάγοι, αυστηρά χορτοφάγοι (vegan) και άλλα άτομα των οποίων η διατροφή δεν περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε σίδηρο (Ο σίδηρος από τα λαχανικά, ακόμη και αυτά που είναι πλούσια σε σίδηρο, δεν απορροφάται όπως ο σίδηρος από το κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια.)
  • Παιδιά που πίνουν περισσότερα από 2 με 3 ποτήρια αγελαδινό γάλα την ημέρα (το αγελαδινό γάλα όχι μόνο περιέχει πολύ μικρή ποσότητα σιδήρου, αλλά μπορεί επίσης να μειώσει την απορρόφηση του σιδήρου από άλλες τροφές και να ερεθίσει τον εντερικό σωλήνα προκαλώντας χρόνια απώλεια αίματος σε ορισμένες περιπτώσεις.)5

Άλλες, όχι τόσο συχνές, αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν έλλειψη σιδήρου, σύμφωνα με την Αμερικανική Αιματολογική Ένωση (American Society of Hematology) είναι:

  • Απώλεια αίματος από το γαστρεντερικό σωλήνα λόγω γαστρίτιδας (φλεγμονή του στομάχου), οισοφαγίτιδας (φλεγμονή του οισοφάγου), έλκη στο στομάχι ή το έντερο, αιμορροΐδες, αγγειοδυσπλασία (διαρρέοντα αιμοφόρα αγγεία παρόμοια με κιρσούς στο γαστρεντερικό σωλήνα), λοιμώξεις του γαστρεντερικού σωλήνα, όπως εκκολπωματίτιδα, ή όγκοι στον οισοφάγο, στο στομάχι, στο λεπτό έντερο ή στο κόλον
  • Απώλεια αίματος από χρόνιες ρινορραγίες (αιμορραγίες της μύτης)
  • Απώλεια αίματος από τους νεφρούς ή την ουροδόχο κύστη
  • Συχνές αιμοδοσίες

Ενδοαγγειακή αιμόλυση, μια κατάσταση κατά την οποία τα ερυθρά αιμοσφαίρια διασπώνται στην κυκλοφορία του αίματος, απελευθερώνοντας σίδηρο που στη συνέχεια χάνεται στα ούρα. Αυτό συμβαίνει μερικές φορές σε άτομα που κάνουν έντονη άσκηση, ιδιαίτερα τζόκινγκ, αλλά μπορεί και να οφείλεται στην ύπαρξη κάποιων παθήσεων5.

Pro Tip

Η συμβουλή της Ημέρας

Σε πολλές περιπτώσεις, η έλλειψη σιδήρου δεν οφείλεται στην διατροφή ή τον τρόπο ζωής μας. 

Ο τακτικός έλεγχος της φερριτίνης μας δείχνει τις αποθήκες του σώματος σε σίδηρο, και άρα κατά πόσο ένα συμπλήρωμα σιδήρου χρειάζεται να συμπληρώσει τη διατροφή μας.

Επίλεξε συμπλήρωμα σιδήρου σε χηλική μορφή όπως το Chelate Iron Formula της Natural Vitamins για

  1. Καλύτερη απορρόφηση
  2. Αποφυγή ενοχλήσεων στο στομάχι

Τι συμπτώματα δημιουργεί η έλλειψη σιδήρου;

Αν και επίσημα η διάγνωση για την έλλειψη σιδήρου ή/και την σιδηροπενική αναιμία γίνεται με αιματολογικές εξετάσεις, υπάρχει ένα σύνολο συμπτωμάτων που εμφανίζουν τα άτομα που πάσχουν, κάνοντας έτσι σχετικά εύκολο το να αναγνωρίσουμε αν κάποιος υπάρχει πιθανότητα να έχει κάποιο από τα δύο. Ξανά, βάσει της Αμερικανικής Αιματολογικής Ένωσης (American Society of Hematology) τα κυριότερα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Το να είναι κάποιος χλωμός ή να παρουσιάζει ωχρό/κίτρινο δέρμα (ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι τα ερυθρά αιμοσφαίρια παίρνουν το χρώμα τους από τον σίδηρο)
  • Ανεξήγητη κόπωση ή έλλειψη ενέργειας
  • Δύσπνοια ή πόνος στο στήθος, ειδικά σε σωματική δραστηριότητα
  • Ανεξήγητη, γενικευμένη αδυναμία
  • Γρήγορος καρδιακός παλμός
  • Σφυροκόπημα ή «βουητό» στα αυτιά
  • Πονοκέφαλος, ειδικά σε σωματική δραστηριότητα
  • Λαχτάρα για πάγο ή πηλό – “πικοφαγία”
  • Ερεθισμένη ή λεία γλώσσα
  • Εύθραυστα νύχια ή πτώση μαλλιών

Η εμφάνιση αυτών των συμπτωμάτων είναι ένας καλός λόγος να απευθυνθούμε στον ιατρό μας, ώστε να ελέγξουμε αν όντως έχουμε έλλειψη σιδήρου.

Life Hack

Ήξερες ότι ...

 Τα συμπληρώματα σιδήρου έχουν σημαντική θετική επίδραση

  1. Στη νοημοσύνη;
  2. Την προσοχή, τη συγκέντρωση και τη μνήμη των παιδιών σχολικής ηλικίας;
  3. Στην αθλητική απόδοση των γυναικών;

Οι σχετικές έρευνες

Και τελικά πώς αντιμετωπίζω την έλλειψη σιδήρου;

Τα καλά νέα είναι πως στις περισσότερες των περιπτώσεων, η αντιμετώπιση του προβλήματος είναι αρκετά απλή. Αρχικά, σε κάποιο βαθμό το ζήτημα προκαλείται από την χαμηλή πρόσληψη σιδήρου από τη διατροφή, επομένως το πρώτο βήμα είναι να αλλάξουμε διατροφικές συνήθειες βάσει των παρακάτω:

  • Ο αιμικός σίδηρος είναι καλύτερα απορροφήσιμος από τον οργανισμό μας. Αυτή η μορφή σιδήρου βρίσκεται σε ζωικά τρόφιμα με κυριότερα το κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό), τα εντόσθια (συκώτι), το σκούρο κρέας από πουλερικά, όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα και πάπια, αλλά και στα ψάρια και τα θαλασσινά.
  • Ο μη αιμικός σίδηρος έχει χαμηλότερη απορρόφηση, ωστόσο παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο για τον ανθρώπινο οργανισμό. Πηγές του είναι τα όσπρια (φακές, μαυρομάτικα φασόλια, κόκκινα φασόλια κοκ) και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (μπρόκολο, λαχανίδα, παντζαρόχορτα κοκ).
  • Μη αιμικό σίδηρο περιέχουν και τα τυποποιημένα τρόφιμα που είναι εμπλουτισμένα με αυτόν, όπου δηλαδή έχει προστεθεί έξτρα σίδηρος κατά τη διαδικασία παραγωγής.
  • Πηγές βιταμίνης C (εσπεριδοειδή, όπως πορτοκάλια και χυμός πορτοκαλιού, πιπεριές, φράουλες, φραγκοστάφυλα, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, πατάτες) μπορούν να ενισχύσουν την απορρόφηση του σιδήρου, από όποια πηγή κι αν λαμβάνεται.
  • Αποφυγή ταυτόχρονης κατανάλωσης τροφίμων πλουσίων σε βιταμίνη D και ασβέστιο, όπως είναι τα γαλακτοκομικά, αλλά και συμπληρωμάτων την ίδια ώρα.

Ωστόσο, όταν κάποιος έχει ήδη εμφανίσει έλλειψη σιδήρου, αυτός σημαίνει πως όχι μόνο ο σίδηρος που κυκλοφορεί εκείνη την ώρα στο αίμα του είναι χαμηλός, αλλά και πως οι αποθήκες του (που τις ελέγχουμε με την εξέταση της φερριτίνης) έχουν επίσης αρχίσει να αδειάζουν. Οι ημερήσιες ανάγκες ενός ενήλικα άνδρα είναι στα 8mg, στα παιδιά κυμαίνονται από 7 έως 11mg, ενώ σε ενήλικες γυναίκες φτάνουν τα 18mg6

Προσοχή όμως, αυτές οι ανάγκες αφορούν στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων, δεν καλύπτουν επομένως τα άτομα με έλλειψη σιδήρου. Σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται συμπληρωματική πρόσληψη σιδήρου με κάποιο πρωτόκολλο φόρτισης που το καθορίζει ο γιατρός.

Τα συμπληρώματα σιδήρου είναι από τα πλέον ασφαλή και διαδεδομένα, ενώ περιέχουν ποσότητες αρκετά υψηλές για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, σε αντίθεση με την διατροφή από μόνη της, και σε έδαφος έλλειψης και σιδηροπενικής αναιμίας, η λήψη τους είναι οριακά αδιαπραγμάτευτη.

Έλλειψη Σιδήρου και αναιμία

Η επιστημονική άποψη

Η έλλειψη σιδήρου, η σιδηροπενία και η σιδηροπενική αναιμία είναι από τα πιο συχνά απαντώμενα ζητήματα υγείας στον κόσμο. Παρόλο που είναι αρκετά διαδεδομένα και εκτενώς μελετημένα από την επιστημονική κοινότητα, δεν έχουν εξαλειφθεί και οι επιπτώσεις τους ταλαιπωρούν εκατομμύρια ανθρώπων.

Η αλήθεια είναι πως είναι πολύ εύκολο να εντοπίσουμε την ύπαρξή τους, τόσο παρατηρώντας για την εμφάνιση των συμπτωμάτων που αναφέρθηκαν πιο πάνω, όσο και κάνοντας απλές αιματολογικές εξετάσεις που μπορεί να μας γράψει ο γιατρός μας (σίδηρος, φερριτίνη, αιμοσφαιρίνη, αιματοκρίτης κοκ).

Εφόσον φανεί ότι έχει εδραιωθεί κάποιο πρόβλημα, η αντιμετώπιση σε συνεργασία με τον ιατρό και τον διαιτολόγο, είναι πολύ απλή στις περισσότερες περιπτώσεις, και θα πρέπει να ξεκινάει άμεσα, ώστε να προληφθούν περαιτέρω συμπτώματα, αλλά και πιθανές βλάβες στον οργανισμό λόγω της αναιμίας.

Η προσέγγιση του επιστήμονα υγείας θα πρέπει να είναι πολύπλευρη και ανθρωποκεντρική. Με απλά λόγια, θα πρέπει να δίνονται οδηγίες για τη διαχείριση του προβλήματος βάσει διατροφικών συνηθειών, λαμβάνοντας υπόψη προτιμήσεις και απέχθειες.

Παράλληλα, ωστόσο, καλό θα είναι να χορηγούνται και συμπληρώματα διατροφής, πάντα έχοντας κατά νου τι είναι απαραίτητο και καλά ανεκτό, ώστε να αντιμετωπιστεί η έλλειψη σιδήρου αποτελεσματικά και γρήγορα. Έτσι, εξασφαλίζουμε την ταχύτερη αντιμετώπιση και την προάσπιση της καλής υγείας και της ποιότητας ζωής των ατόμων!

Κόκκου Ματίνα– Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
– Απόφοιτος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην αθλητική διατροφή.
– Έχει ασχοληθεί με την παιδική διατροφή, στα πλαίσια των μεταπτυχιακών σπουδών της.

Matina Kokkou - Διατροφολόγος

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ

Iron

Μήπως χρειάζεσαι και εσύ Συμπλήρωμα Σιδήρου ;

Πριν αρχίσουμε να μιλάμε για το συμπλήρωμα σιδήρου και τα πολλαπλά οφέλη του στην υγεία μας ...

Προβιοτικά τι είναι

Προβιοτικά Τι είναι, που θα τα βρείτε και ποιος ο ρόλος τους στον οργανισμό μας;

Προβιοτικά τι είναι άραγε; Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που κατοικούν στο έντερο του ανθρώπου και ...

Thyroid

Η σωστή διατροφή για τον θυροειδή αδένα

Ο θυρεοειδής αδένας είναι ο μεγαλύτερος και αποτελεί έναν απο τους σπουδαιότερους ...

Μαγνήσιο Ιδιότητες

Έχει το Μαγνήσιο ιδιότητες και Οφέλη στην Καθημερινότητά μας;

ο μαγνήσιο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο που εκτελεί πολλές και σημαντικές λειτουργίες στο σώμα μας. Βρίσκεται σε κάθε κύτταρο ...