Καλάθι
Προβιοτικά

Προβιοτικά Τι είναι, που θα τα βρείτε και ποιος ο ρόλος τους στον οργανισμό μας;

Προβιοτικά τι είναι άραγε;

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που κατοικούν στο έντερο του ανθρώπου και συνιστούν ένα μέρος της φυσιολογικής μικροχλωρίδας του.

Βρίσκονται εκεί για να προάγουν την υγεία και να υποστηρίζουν τη ζωή (εξ ου και το όνομά τους «προ-βιοτικά»).

Είναι, δηλαδή, φιλικά προς το σώμα μας μικρόβια που ρυθμίζουν την καλή λειτουργία του οργανισμού και προλαμβάνουν την εμφάνιση διαφόρων νοσημάτων. Τα οφέλη αυτά προκύπτουν από την ικανότητα που έχουν τα προβιοτικά να εξισορροπούν τα βακτήρια του εντέρου, καταλαμβάνοντας περισσότερο χώρο μέσα στο όργανο και εμποδίζοντας έτσι τα βλαβερά βακτήρια να εξαπλωθούν και να αναπτυχθούν.

Φυσικά, αυτή η ισορροπία μπορεί να διαταραχθεί από κάποιες παθήσεις (όπως οι αυτοάνοσες καταστάσεις), από κακή διατροφή, από άγχος ή από διάφορα φάρμακα. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να αυξηθεί η πρόσληψη προβιοτικών, είτε μέσω κατανάλωσης των τροφών που τα περιέχουν, είτε μέσω κάποιου συμπληρώματος διατροφής.

Τα πιο συνηθισμένα στελέχη προβιοτικών είναι των οικογενειών Lactobacilli και Bifidobacteria.

Αν θες να μάθεις τις διαφορές των προβιοτικών από τα πρεβιοτικά, κάνε κλικ εδώ: https://monobio.gr/diafores-probiotika-prebiotika/

 

Τι κάνουν τα προβιοτικά;

προβιοτικά τι είναι και πως δρουνΌπως είπαμε, τα προβιοτικά διατηρούν την ισορροπία των βακτηρίων στο έντερο και κατ επέκταση στο σώμα. Όταν ο οργανισμός προσβάλλεται από κάποια ασθένεια, τότε κακά βακτήρια εισέρχονται μέσα σε αυτόν, αυξάνονται σε αριθμό και διαταράσσουν αυτή την ισορροπία.

Τα καλά βακτήρια, δηλαδή τα προβιοτικά, πολεμούν τα βλαβερά βακτήρια και επαναφέρουν την ισορροπία της μικροχλωρίδας.

Τα προβιοτικά διατηρούν τον οργανισμό υγιή, μέσω της υποστήριξης του ανοσοποιητικού συστήματος και της ρύθμισης της φλεγμονής. Μάλιστα, κάποια καλά βακτήρια:

  • Βοηθούν στην πέψη
  • Ελέγχουν τα κακά βακτήρια, που υπάρχουν φυσιολογικά μέσα στο σώμα μας, από το να βγουν εκτός ελέγχου και να προκαλέσουν κάποια ασθένεια
  • Συμμετέχουν στη δημιουργία βιταμινών
  • Βοηθούν τα κύτταρα του εντερικού φραγμού (σκέψου το σαν ένα τείχος στο έντερό σου) να αποτρέπουν την είσοδο των βλαβερών βακτηρίων από τα τρόφιμα και τα ποτά στην κυκλοφορία του αίματος
  • Διασπούν και απορροφούν τα φάρμακα

Όλες αυτές οι δράσεις πραγματοποιούνται φυσικά μέσα στο ανθρώπινο σώμα συνεχώς, χωρίς να είναι απαραίτητο να πάρουμε προβιοτικά εξωγενώς.

Αυτό βέβαια προϋποθέτει η διατροφή μας να είναι καλά ισορροπημένη και πλούσια σε φυτικές ίνες, κάποιες από τις οποίες αποτελούν τροφή για τα προβιοτικά (τα λεγόμενα πρεβιοτικά). (2)

Πως δρουν τα προβιοτικά: https://www.youtube.com/watch?v=ZSSWQVPLUMw&ab_channel=ExpertVoice

 

Ποιές τροφές είναι πλούσιες σε προβιοτικά;

Τα προβιοτικά ζουν φυσικά σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση ή σε συμπληρώματα διατροφής. Στη συνέχεια θα διαβάσεις τα τρόφιμα που αποτελούν τις καλύτερες πηγές φυσικών προβιοτικών, τα οποία μπορείς να καταναλώνεις για ένα πιο υγιές έντερο. (3,4)

  • Το γιαούρτι!

προβιοτικά στο γιαούρτι

Το γιαούρτι προέρχεται από παστεριωμενο γάλα, το οποίο έχει ζυμωθεί με την προσθήκη δύο βακτηρίων (του Streptococcus thermophilus και του Lactobacillus bulgaricus).

ΠΡΟΣΟΧΗ όμως! Ορισμένα γιαούρτια μετά τη ζύμωση υποβάλλονται σε μια ειδική θερμική επεξεργασία, η οποία θανατώνει τα περισσότερα προβιοτικά, κάνοντας το προϊόν μία καλή πηγή πρωτεΐνης, αλλά όχι προβιοτικών.

Αν θέλεις να σιγουρευτείς πως το γιαούρτι που τρως έχει όλα τα ευεργετικά προβιοτικά μέσα, τότε βεβαιώσου πως στην ετικέτα του γράφει «ζωντανή και ενεργή καλλιέργεια γιαούρτης» και πως δεν περιέχει πρόσθετα σάκχαρα.

 

  • Το ξινολάχανο!

ξινολάχανο και προβιοτικά

Το ξινολάχανο στη φυσική του μορφή είναι πλούσιο σε προβιοτικά και συγκεκριμένα της οικογένειας βακτηρίων Lactobacillus.

ΠΡΟΣΟΧΗ όμως! Υπάρχουν προϊόντα στο εμπόριο, τα οποία μιμούνται την χαρακτηριστική ξινή γεύση του ζυμωμένου γαλακτικού οξέος, όμως αντί για αυτό περιέχουν ξίδι. Επιπλέον, το παστεριωμένο ξινολάχανο δεν περιέχει προβιοτικά.

Επομένως, πριν διαλέξεις το ξινολάχανο που θα σου προσφέρει πολλά προβιοτικά, ωφέλιμα για το έντερο, το ανοσοποιητικό και την υγεία σου γενικότερα, έλεγξε προσεκτικά την ετικέτα του λαχανικού.

 

  • Το κεφίρ!

Κεφίρ και προβιοτικά

Το κεφίρ μοιάζει με το γιαούρτι, με τη διαφορά ότι εξουδετερώνει τις επιπτώσεις της λακτόζης σε ποσοστό τουλάχιστον 70%. Για έναν άνθρωπο, δηλαδή, που έχει δυσανεξία στα γαλακτοκομικά προϊόντα, το κεφίρ είναι μια πολύ καλή επιλογή.

Τα προβιοτικά που περιέχει εισέρχονται και κατοικούν στο έντερο και προσφέρουν τα θεραπευτικά τους οφέλη στον οργανισμό.

 

  • Το κρασί και η μπύρα!

Κρασί και Μπύρα

Το κρασί και η μπύρα είναι αλκοολούχα ζυμωμένα ποτά, που όταν καταναλώνονται με μέτρο μπορούν να είναι οφέλιμα για τον άνθρωπο.

Εκτός από τα προβιοτικά που περιέχουν, η μπύρα έχει βιταμίνες που βελτιώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και μειώνουν τη θρόμβωση στο αίμα, ενώ το κρασί είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά στοιχεία που μειώνουν το οξειδωτικό στρες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες στο σώμα.

 

  • Οι ελιές!

ελιές και προβιοτικά

Οι ελιές, που ζυμώνονται φυσικά στο αλάτι, είναι πλούσιες σε προβιοτικά. Στους καρπούς υπάρχουν φυσικά βακτήρια γαλακτικού οξέως, τα οποία όταν ζυμώνονται παράγουν κάποια οξέα που δίνουν τη χαρακτηριστική γεύση στις ελιές.

 

  • Οι Πίκλες!

Πίκλες και προβιοτικά

 

Οι πίκλες είναι λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση, επομένως περιέχουν προβιοτικά.

ΠΡΟΣΟΧΗ όμως! Οι πίκλες του εμπορίου υπόκεινται συνήθως σε παστερίωση, μια θερμική διαδικασία που σκοτώνει τα περισσότερα ωφέλιμα βακτήρια.

Αν θέλεις να τρως πίκλες που θα έχουν σίγουρα προβιοτικά μέσα, τότε μπορείς να φτιάξεις τις δικές σου, σπιτικές πίκλες, χρησιμοποιώντας μόνο αλάτι και νερό.

  • Τα μαλακά ωριμασμένα τυριά!

ωριμασμένα τυριά και προβιοτικά

Τα τυριά παράγονται με την προσθήκη βακτηριακής καλλιέργειας γαλακτικού οξέος στο γάλα, και όσο περισσότερο χρόνο αφήνονται να ωριμάσουν, τόσο πιο ωφέλιμα γίνονται τα προβιοτικά για το έντερο.

ΠΡΟΣΟΧΉ όμως! Δεν έχουν όλα τα ζυμωμένα τυριά προβιοτικά. Τα μόνα τυριά που διατηρούν τα προβιοτικά τους είναι τα μαλακά τυριά ωρίμανσης, όπως το τσένταρ, το γκούντα, η μοτσαρέλα και η παρμεζάνα.

 

  • Η μαύρη σοκολάτα!

Μάυρη σοκολάτα και προβιοτικά

Η μαύρη σοκολάτα αποτελεί μία εξαιρετική πηγή προβιοτικών, γιατί φαίνεται πως περιέχει και πρεβιοτικά! Η σοκολάτα αποτελεί κι αυτή ένα προϊόν ζύμωσης, και μάλιστα για να έχεις μέγιστο όφελος από αυτήν όσο αφορά τα προβιοτικά, συστήνεται η περιεκτικότητά της σε κακάο να είναι τουλάχιστον 70% και να μην περιέχει ζάχαρη.

 

  • Το μίσο!

Μίσο και προβιοτικά

Το μίσο είναι μια μορφή πάστας, η οποία προέρχεται από τη ζύμωση της σόγιας με ειδικούς μύκητες. Οι μύκητες αυτοί αναπτύσσουν λακτοβάκιλλους και ένζυμα, τα οποία αποτελούν ωφέλιμα προβιοτικά για το πεπτικό σύστημα και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών στον άνθρωπο.

Επιπλέον θετικά χαρακτηριστικά του μίσο είναι ότι αποτελεί μία πλήρη πρωτεΐνη (περιέχει και τα 9 απαραίτητα αμινοξέα), ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει τον κίνδυνο πολλαπλών καρκίνων και ανακοπής, ειδικά στις γυναίκες.

 

Πότε πρέπει να πάρω προβιοτικά;

Τα προβιοτικά έχουν αποδειχθεί χρήσιμα στην αντιμετώπιση κάποιων γαστρεντερικών προβλημάτων, που όμως δε σχετίζονται με οξεία νόσο, όπως η δυσκολία στην πέψη, το φούσκωμα, η δυσκοιλιότητα και η παραγωγή αερίων. (5)

Τα προβιοτικά μπορούν, επίσης, να μειώσουν τη συχνότητα του κρυολογήματος, μέσω ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος. Για την ακρίβεια, τα προβιοτικά εκκρίνουν κάποιες προστατευτικές ουσίες, οι οποίες μπορούν να ενεργοποιήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και εκείνο να αποτρέψει τα παθογόνα μικρόβια από το να αναπτυχθούν και να προκαλέσουν κάποια ασθένεια.

Τα προβιοτικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση ορισμένων συμπτωμάτων αυτοάνοσων καταστάσεων. Για παράδειγμα, μπορούν να βελτιώσουν τις επιπτώσεις του συνδρόμου διαρρέοντος εντέρου, που σχετίζεται με τη θυρεοειδίτιδα Hashimoto. (10)

Μάθε εδώ για τα 3 πιο σημαντικά συμπληρώματα που πρέπει να πάρεις αν έχεις διαρρέον έντερο: https://renuerx.com/general-health/what-is-leaky-gut-3-supplements-to-improve-gut-health/

 

Τέλος, η λήψη προβιοτικών κρίνεται απαραίτητη κατά τη χορήγηση αντιβιοτικών φαρμάκων, καθώς έτσι μπορεί να μειωθεί η πιθανότητα πρόκλησης διάρροιας. (5)

Να σημειωθεί πως σε περιπτώσεις ασθενών με κατεσταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω ασθένειας ή λόγω φαρμάκων, η χρήση προβιοτικών θα πρέπει να περιορίζεται και να εξετάζεται από τον θεράποντα ιατρό. Και αυτό γιατί ακόμα και τα φιλικά βακτήρια μπορεί να προκαλέσουν ζημιές σε ένα αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα.

Γιατί χρειάζομαι προβιοτικά όταν παίρνω αντιβίωση;

Προβιοτικά και αντιβίωσηΤα αντιβιοτικά είναι ένας τύπος φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση βακτηριακών μολύνσεων. Δρουν είτε καταστρέφοντας ένα συγκεκριμένο τύπο βακτηρίων, είτε παρεμποδίζοντας την ανάπτυξή τους. Δεν είναι αποτελεσματικά στις ιώσεις και γενικά πρέπει να λαμβάνονται μόνο όταν είναι απαραίτητα και μόνο όταν τα προτείνει ο γιατρός.

Η εκτεταμένη χρήση τους οδηγεί τα βακτήρια στην ανάπτυξη ανθεκτικότητας, που σημαίνει ότι από ένα σημείο και μετά η αντιβίωση θα πάψει να είναι αποτελεσματική σε αυτές τις καταστάσεις.

Για κακή μας τύχη, η αντιβίωση δε σκοτώνει μόνο τα κακά βακτήρια του εντέρου, αλλά επιτίθεται σε όλα τα μικρόβια, ακόμα και στα φιλικά προβιοτικά. Όταν τα καλά βακτήρια μειώνονται σε αριθμό, τότε προκαλούνται συμπτώματα όπως η διάρροια, η ναυτία και η μόλυνση από Clostridium. Το Clostridium είναι ένα παθογόνο βακτήριο, που βρίσκει χώρο να αναπτυχθεί όταν τα αντιβιοτικά σκοτώνουν τα καλά βακτήρια, και προκαλεί προβλήματα που ξεκινούν από χρόνια διάρροια έως και απειλητική για τη ζωή κολίτιδα με σήψη.

Εδώ έρχονται τα προβιοτικά για να προστατέψουν τον οργανισμό από αυτές τις επικίνδυνες επιπλοκές. Καταλαβαίνουμε πόσο σημαντικό είναι να αναπληρώνονται τα προβιοτικά στο έντερο κατά τη χορήγηση αντιβίωσης.

Προτείνεται η λήψη προβιοτικών να ξεκινήσει την ίδια μέρα που θα ξεκινήσει η λήψη της αντιβίωσης και καλό είναι τα προβιοτικά να συνεχίσουν να λαμβάνονται για τουλάχιστον μία εβδομάδα μετά το τέλος της αντιβίωσης.

Σημαντική είναι επίσης και η ώρα λήψης των προβιοτικών, καθώς φαίνεται πως η ταυτόχρονη χορήγηση αντιβίωσης και προβιοτικών, μπορεί να οδηγήσει στη θανάτωση των καλών βακτηρίων. Άρα, θα πρέπει να μεσολαβεί ένα διάστημα τουλάχιστον 2 ωρών μεταξύ της αντιβίωσης και των προβιοτικών, χωρίς να έχει πολλή σημασία ποιο από τα δύο θα ληφθεί πρώτο. (6)

Διάβασε και αυτό για τα προβιοτικά και τις αντιβιώσεις: https://naturalvitamins.gr/probiotics-and-antibiotics/

Πόσα προβιοτικά πρέπει να περιέχει ένα συμπλήρωμα διατροφής;

Το ανθρώπινο έντερο περιέχει περίπου 1000 διαφορετικά είδη βακτηρίων και είναι περίπου 100 τρισεκατομμύρια συνολικά σε αριθμό. Από αυτά το 80% είναι τα καλά, φιλικά βακτήρια (δηλαδή τα προβιοτικά) και το υπόλοιπο 20% είναι τα κακά βακτήρια, που αν αυξηθούν πολύ σε αριθμό εις βάρος των καλών προκαλούν ασθένειες.

Ένα συμπλήρωμα διατροφής προβιοτικών θα πρέπει να περιέχει 10 με 20 δισεκατομμύρια αποικίες ανά ημερήσια δόση για τους ενήλικες και 5-10 δισεκατομμύρια για τα παιδιά.

Η ίδια δοσολογία συστήνεται και στην μακροχρόνια χρήση αντιβιοτικών, μα σε κάθε περίπτωση ο γιατρός θα εκτιμήσει τις ανάγκες σε προβιοτικά για τον κάθε ασθενή. (6)

εντερικό σύστημα

Συμπέρασμα

Τα προβιοτικά είναι οι μικροσκοπικοί οργανισμοί που ζουν φυσικά μέσα στο σώμα μας και συγκεκριμένα κυρίως στο έντερό μας. Επιπλέον, εντοπίζονται σε διάφορα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση κατά την παρασκευή τους.

Είναι απαραίτητα για τη ζωή και για τη διατήρηση της υγείας μας, επομένως καταστάσεις που προκαλούν μείωση του αριθμού των προβιοτικών στο σώμα μας, απαιτούν εξωγενή ενίσχυση είτε μέσω των τροφίμων είτε μέσω συμπληρωμάτων διατροφής.

Τις περισσότερες φορές τα τρόφιμα δε μπορούν να καλύψουν άμεσα τις ανάγκες σε προβιοτικά, επομένως το συμπλήρωμα είναι αναγκαίο για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα.

Τέλος, ερευνητές προτείνουν πως η προληπτική λήψη προβιοτικών μπορεί να αποβεί χρήσιμη για το γενικό πληθυσμό, καθώς μία διατροφή πλούσια σε ζάχαρη και ανθυγιεινά τρόφιμα, μπορεί να προκαλέσει ανισορροπία στη μικροχλωρίδα του εντέρου και να εμφανιστούν προβλήματα υγείας.

 

Κοντού Παρασκευή

Διαιτολόγος Διατροφολόγος, BSc, απόφοιτος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

 

Πηγές:

  1. https://www.ofarmakopoiosmou.gr/blog/proviotika-ti-einai-ta-proviotika-pos-voithoyn-ton-organismo
  2. https://my.clevelandclinic.org/health/articles/14598-probiotics
  3. https://www.onmed.gr/farmako/story/359744/deka-trofes-exairetika-ploysies-se-proviotika
  4. https://www.healthline.com/nutrition/11-super-healthy-probiotic-foods#TOC_TITLE_HDR_13
  5. https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/should-you-take-probiotics
  6. https://www.singlecare.com/blog/taking-probiotics-with-antibiotics/
  7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31434172/
  8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28762696/
  9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32010640/
  10. https://drruscio.com/probiotics-for-leaky-gut/

 

Χρησιμοποιούμε cookies για να εξατομικεύσουμε περιεχόμενο και διαφημίσεις, να παρέχουμε λειτουργίες κοινωνικών μέσων και να αναλύουμε την επισκεψιμότητά μας. Μοιραζόμαστε επίσης πληροφορίες σχετικά με τη χρήση του ιστότοπού μας με τους συνεργάτες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τη διαφήμιση και την ανάλυση. View more
Cookies settings
Αποδέχομαι
Όχι, Ευχαριστώ
Πολιτική Απορρήτου & Cookies
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active
Προτεραιότητα του Monobio.gr είναι η προστασία του δικαιώματος του πελάτη για την απόρρητη σύνδεση για αυτό, τηρώντας την νέα Ευρωπαϊκή νομοθεσία για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων (GDPR) μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω τη γενική μας Δήλωση Απορρήτου και Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για το πως διαχειριζόμαστε τα προσωπικά δεδομένα. Στο Monobio.gr σεβόμαστε τα προσωπικά δεδομένα του κάθε επισκέπτη της ιστοσελίδας www.monobio.gr. Το κείμενο αυτό (το οποίο ονομάζεται Πολιτική Απορρήτου και Δήλωση Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων) εξηγεί με απλά λόγια, αλλά και με σαφήνεια πώς επεξεργαζόμαστε τα προσωπικά δεδομένα τα οποία συλλέγουμε από εσάς ή τα οποία εσείς μας παρέχετε. Παρακαλούμε να μελετήσετε προσεκτικά την παρούσα Δήλωση προκειμένου να ενημερωθείτε σχετικά με τον τρόπο που συλλέγουμε, αποθηκεύουμε, χρησιμοποιούμε, διαβιβάζουμε και προστατεύουμε τις πληροφορίες/προσωπικά δεδομένα που λαμβάνουμε από εσάς

Γενικά:

Το Monobio.gr συλλέγει μόνον τα προσωπικά δεδομένα που παρέχονται οικειοθελώς από εσάς, τους διαδικτυακούς μας επισκέπτες, έτσι ώστε να ικανοποιήσουμε τα εκάστοτε αιτήματά σας, να μπορούμε να σας παρέχουμε ενημέρωση για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας και για να σας εξυπηρετούμε κατά τον βέλτιστο τρόπο. Όπου αναζητούνται πρόσθετες, προαιρετικές πληροφορίες, θα ενημερωθείτε σχετικά κατά τη στιγμή της συλλογής τους. Κατά την επίσκεψη του χρήστη/συνδρομητή στην ιστοσελίδα και προκειμένου να εκδηλώσει ενδιαφέρον για τις εκάστοτε Προσφορές, αλλά και για να διασφαλισθεί η δυνατότητα επικοινωνίας μαζί του ώστε να τον ενημερώνουμε για νέα προϊόντα και Προσφορές, είναι πιθανό να ζητηθεί από τον χρήστη να δηλώσει στοιχεία που τον αφορούν (όνομα, ηλεκτρονική διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ). Τα τυχόν προσωπικά δεδομένα που δηλώνει ο χρήστης/συνδρομητής οπουδήποτε στις σελίδες και τις υπηρεσίες της ιστοσελίδας προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για τη διασφάλιση της λειτουργίας της αντίστοιχης υπηρεσίας και δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν από οποιονδήποτε τρίτο. Η ιστοσελίδα λειτουργεί σύμφωνα με την ισχύουσα ελληνική και κοινοτική νομοθεσία και τηρεί με ασφάλεια τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών/συνδρομητών για όσο χρονικό διάστημα είναι εγγεγραμμένοι στις υπηρεσίες της ιστοσελίδας, τα οποία στοιχεία και διαγράφονται μετά την με οποιοδήποτε τρόπο λήξη της σχέσης του χρήστη/συνδρομητή και της Εταιρίας. Τα προσωπικά δεδομένα που δηλώνει ο χρήστης/συνδρομητής στην ιστοσελίδα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από την Εταιρία, με σκοπό την υποστήριξη, προώθηση και εκτέλεση των υπηρεσιών που χρησιμοποιεί ο χρήστης/συνδρομητής. Τα τηρούμενα στοιχεία του αρχείου δύνανται να κοινοποιηθούν στις αρμόδιες δικαστικές, αστυνομικές και άλλες διοικητικές αρχές κατόπιν νομίμου αιτήματός τους και σύμφωνα με τις κάθε φορά ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις. Ο χρήστης/συνδρομητής έχει, μέσα στα πλαίσια της νομοθεσίας περί απορρήτου των τηλεπικοινωνιών, τα δικαιώματα ενημέρωσης και αντίρρησης.

Οι πληροφορίες που ζητάμε από το χρήστη/συνδρομητή της ιστοσελίδας

Προσωπικά δεδομένα: Ο κάθε επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στην ιστοσελίδα χωρίς να δώσει οποιαδήποτε προσωπική πληροφορία. Θα χρειαστούμε προσωπικά δεδομένα (το email) μόνο όταν γίνει συνδρομητής και προχωρήσει σε εκδήλωση ενδιαφέροντος για Προσφορά προϊόντων/υπηρεσιών ή εάν επιλέξει να λαμβάνει τα ενημερωτικά μας email. Πληροφορίες που αφορούν την εκδήλωση ενδιαφέροντος και ενεργοποίηση Προσφοράς: Τα απαραίτητα στοιχεία για εκδήλωση ενδιαφέροντος και ενεργοποίηση της εκάστοτε Προσφοράς είναι το ονοματεπώνυμο του χρήστη, η ηλεκτρονική του διεύθυνση και (σε περίπτωση αποστολής κουπονιού ή προιόντος) ταχυδρομική διεύθυνση. Συνοπτικά, ζητάμε τόσες μόνο πληροφορίες όσες μας χρειάζονται ώστε ο χρήστης/συνδρομητής να συμμετάσχει με απόλυτη επιτυχία στις υπηρεσίες της ιστοσελίδας και να απολαύσει τις προσφορές που αναρτώνται σε αυτήν.

Συναίνεση Χρήστη

Ο χρήστης/συνδρομητής αποδέχεται και συναινεί όπως η Εταιρία θα διατηρεί σε αρχείο και θα επεξεργάζεται τυχόν προσωπικά δεδομένα του, τα οποία θα περιέρχονται σε γνώση αυτής (της Εταιρίας) από την επίσκεψη του χρήστη/συνδρομητή στο site με σκοπό:
  • την εκπλήρωση των όρων και υποχρεώσεων των επιμέρους υπηρεσιών, που παρέχει το site στους χρήστες/συνδρομητές του,
  • την εν γένει ενημέρωση του χρήστη/συνδρομητή,
  • την ικανοποίηση των εκάστοτε απαιτήσεων του χρήστη/συνδρομητή αναφορικά με τις υπηρεσίες που διατίθενται από και μέσω του site,
  • την ενημέρωση του χρήστη/συνδρομητή σχετικά με νέες προσφορές, υπηρεσίες, προϊόντα κ.λπ. (ενδεικτικά αναφέρονται αποστολή marketing news letters, νέων προσφορών, αγγελιών κ.λπ.),
  • την εύρυθμη λειτουργία του site, κάθε συναφή με τα ανωτέρω ενέργεια.

Cookies

Χρησιμοποιούμε «cookies», μια τεχνολογία που αποθηκεύει δεδομένα στον υπολογιστή σας χρησιμοποιώντας τις λειτουργικές δυνατότητες του προγράμματος περιήγησης διαδικτύου (browser) σας. Πολλές ιστοσελίδες το κάνουν αυτό, καθώς τα cookies επιτρέπουν στον εκδότη ιστοσελίδας να πράξει χρήσιμα πράγματα όπως το να διαπιστώσει εάν ο υπολογιστής (και κατά πάσα πιθανότητα και ο χρήστης) έχει επισκεφθεί την ιστοσελίδα και στο παρελθόν. Συνήθως μπορείτε να τροποποιήσετε τον browser να αποτρέπει την χρήση cookies - αλλά εάν το κάνετε αυτό η Υπηρεσία (και ο Ιστότοπος) ίσως να μην λειτουργούν σωστά. Οι πληροφορίες που αποθηκεύονται στα cookies χρησιμοποιούνται για σκοπούς αναγνώρισης. Αυτό μας επιτρέπει να λειτουργήσουμε κατά τρόπο αποδοτικό την υπηρεσία και να παρακολουθούμε την συμπεριφορά των επισκεπτών του Ιστοτόπου. Επίσης, στο πλαίσιο τυχόν ανάρτησης διαφημίσεων στον Ιστότοπο, τρίτα μέρη διαφημιζόμενοι ή διαφημιστικοί διακομιστές δύναται να τοποθετήσουν ή αναγνωρίσουν μοναδικά cookies στον browser σας. Η χρήση cookies από τέτοια τρίτα μέρη διαφημιστών ή διακομιστών διαφήμισης δεν υπόκειται στην παρούσα Πολιτική, αλλά υπόκειται στις αντίστοιχες πολιτικές απορρήτου αυτών των τρίτων μερών. (Παρακαλούμε σημειώστε ότι χρήση του Ιστοτόπου δεν αποσκοπεί ούτε απευθύνεται σε παιδιά κάτω των 18 ετών).

Διαβίβαση Προσωπικών Δεδομένων

Το Monobio.gr δεν μοιράζεται ούτε διαβιβάζει προσωπικά δεδομένα με τρίτους, εκτός αν κάτι τέτοιο απαιτείται για τους νόμιμους επαγγελματικούς σκοπούς και τις επιχειρηματικές ανάγκες, προκειμένου να ανταποκριθεί στα αιτήματά σας ή/και εφόσον επιβάλλεται ή επιτρέπεται από το νόμο. Σε κάθε περίπτωση, η πρόσβαση στα προσωπικά σας δεδομένα επιτρέπεται μόνο σε εξουσιοδοτημένα πρόσωπα τα οποία απαιτείται να έχουν πρόσβαση προκειμένου να είναι δυνατή η ολοκλήρωση των σκοπών της συλλογής, χρήσης και επεξεργασίας τους, όπως αυτή γνωστοποιείται με την παρούσα Δήλωση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το Monobio.gr ενδέχεται να μοιραστεί τα προσωπικά σας δεδομένα με διάφορες εταιρίες ή παρόχους υπηρεσιών που συνεργάζονται μαζί της, προκειμένου να ανταποκριθεί στα αιτήματά σας ή σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα στα οποία έχει ανατεθεί η εκτέλεση της επεξεργασίας, υπό την προϋπόθεση ότι θα σας ενημερώσουμε εκ των προτέρων και θα λάβουμε την προηγούμενη συναίνεσή σας. Τα άτομα που έχουν πρόσβαση στα δεδομένα είναι υποχρεωμένα να τηρούν την εμπιστευτικότητα αυτών των δεδομένων. Το Monobio.gr επιφυλάσσεται του δικαιώματος της να χρησιμοποιήσει τα στοιχεία που της γνωστοποιείτε μέσω του www.monobio.gr κατά τρόπο που να μην είναι δυνατή η ταυτοποίηση ή η αποκάλυψη του προσώπου που αυτά αφορούν, για στατιστικούς, προωθητικούς, ερευνητικούς ή και διαφημιστικούς σκοπούς, γνωστοποιώντας αυτά και σε τρίτα πρόσωπα π.χ. εταιρείες ερευνών αρμόδια για την ολοκλήρωση των ανωτέρω σκοπών. Υπεύθυνος προστασίας των δεδομένων Έχουμε ορίσει έναν υπεύθυνο προστασίας δεδομένων για να επιβλέπουμε τη συμμόρφωση με τη παρούσα πολιτική. Εάν έχετε απορίες σχετικά με αυτή την πολιτική ή το πώς χειριζόμαστε τα προσωπικά σας δεδομένα, επικοινωνήστε με την Monobio.gr στο i[email protected]. Τα δικαιώματά σας για προστασία των δεδομένων Κάτω από ορισμένες συνθήκες και βάσει νόμου, έχετε το δικαίωμα:
  • Να πληροφορείστε αν διατηρούμε προσωπικά δεδομένα σας και, αν ναι, ποια είναι τα δεδομένα αυτά και γιατί τα διατηρούμε/χρησιμοποιούμε.
  • Να ζητάτε πρόσβαση στα προσωπικά σας δεδομένα (κοινώς γνωστό ως «αίτημα πρόσβασης του υποκειμένου των δεδομένων»). Αυτό σας δίνει τη δυνατότητα να λαμβάνετε αντίγραφο των προσωπικών δεδομένων σας που διατηρούμε και να ελέγχετε αν τα επεξεργαζόμαστε νόμιμα.
  • Να ζητάτε τη διόρθωση των προσωπικών δεδομένων σας που διατηρούμε. Αυτό σας δίνει τη δυνατότητα να διορθώνετε τυχόν ελλιπείς ή ανακριβείς πληροφορίες που έχουμε για εσάς.
  • Να ζητάτε τη διαγραφή των προσωπικών σας δεδομένων. Αυτό σας δίνει τη δυνατότητα να ζητάτε να διαγράψουμε ή να καταργήσουμε προσωπικά δεδομένα όπου δεν υπάρχει κανένας λόγος για να συνεχίσουμε να τα επεξεργαζόμαστε. Επίσης, έχετε το δικαίωμα να ζητάτε από εμάς να διαγράψουμε ή να καταργήσουμε τα προσωπικά σας δεδομένα όπου έχετε ασκήσει το δικαίωμα ένστασης στην επεξεργασία τους (βλ. παρακάτω).
  • Να αντιτάσσεστε στην επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων, όταν επικαλούμαστε έννομο συμφέρον (ή συμφέρον τρίτου), αλλά η συγκεκριμένη κατάστασή σας σας κάνει να θέλετε να αντιταχθείτε στην επεξεργασία τους για τον λόγο αυτόν. Επίσης, έχετε το δικαίωμα αντίταξης όταν επεξεργαζόμαστε τα προσωπικά σας δεδομένα για σκοπούς άμεσου μάρκετινγκ.
  • Να αντιτάσσεστε στην αυτοματοποιημένη λήψη αποφάσεων, όπως η δημιουργία προφίλ, που δεν πρέπει να αποτελεί αντικείμενο αυτοματοποιημένης λήψης αποφάσεων χρησιμοποιώντας τα προσωπικά σας δεδομένα ή το προφίλ σας.
  • Να ζητάτε τον περιορισμό της επεξεργασίας των προσωπικών σας δεδομένων. Αυτό σας επιτρέπει να μας ζητάτε να διακόψουμε την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων, για παράδειγμα, εάν θέλετε να διαπιστώσουμε την ακρίβειά τους ή τον λόγο επεξεργασίας τους.
  • Να ζητάτε τη διαβίβαση των προσωπικών σας δεδομένων σε εσάς ή άλλο μέρος (κοινώς γνωστή ως δικαίωμα «φορητότητας δεδομένων») σε ηλεκτρονική και δομημένη μορφή. Αυτό σας επιτρέπει να λαμβάνετε τα δεδομένα σας από εμάς σε ηλεκτρονικά χρησιμοποιήσιμη μορφή και να μπορείτε να διαβιβάζετε τα δεδομένα σας σε άλλο μέρος σε ηλεκτρονικά χρησιμοποιήσιμη μορφή.
Ανάκληση συγκατάθεσης. Στις περιορισμένες περιπτώσεις όπου ενδεχομένως έχετε παράσχει τη συγκατάθεσή σας για συλλογή, επεξεργασία και διαβίβαση των προσωπικών σας δεδομένων για συγκεκριμένο σκοπό, έχετε το δικαίωμα να αποσύρετε ανά πάσα στιγμή τη συγκατάθεσή σας για τη συγκεκριμένη επεξεργασία. Αφού λάβουμε την ειδοποίηση ότι έχετε αποσύρει τη συγκατάθεσή σας, θα πάψουμε να επεξεργαζόμαστε τα στοιχεία σας για το σκοπό ή τους σκοπούς για τους οποίους είχατε αρχικά συμφωνήσει, εκτός εάν έχουμε άλλη νομική βάση για να το πράξουμε νόμιμα. Εάν επιθυμείτε να ασκήσετε κάποιο από αυτά τα δικαιώματα, θα πρέπει να μας στείλετε ένα email στο [email protected] ή να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά μαζί μας στο 22910-52001 (Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 - 18:00). Δεν θα χρειαστεί να πληρώσετε κάποιο τέλος για να αποκτήσετε πρόσβαση στα προσωπικά σας δεδομένα (ή να ασκήσετε οποιοδήποτε από τα υπόλοιπα δικαιώματα). Εντούτοις, ενδέχεται να σας χρεώσουμε ένα εύλογο τέλος, σε περίπτωση που το αίτημά σας για πρόσβαση είναι σαφώς αβάσιμο ή υπερβολικό. Εναλλακτικά, σε τέτοιες περιπτώσεις ενδέχεται να αρνηθούμε να ικανοποιήσουμε το αίτημά σας. Ίσως χρειαστεί να σας ζητήσουμε συγκεκριμένες πληροφορίες για να μπορέσουμε να επιβεβαιώσουμε την ταυτότητά σας και να διασφαλίσουμε το δικαίωμά σας για πρόσβαση στα δεδομένα σας (ή για άσκηση οποιουδήποτε από τα υπόλοιπα δικαιώματά σας). Αυτό είναι ακόμη ένα σημαντικό μέτρο ασφαλείας, ώστε τα προσωπικά δεδομένα να μην αποκαλύπτονται σε κανένα άτομο που δεν έχει το δικαίωμα να τα λάβει.

Τροποποιήσεις στην παρούσα Πολιτική

Παρακαλώ σημειώστε ότι η παρούσα Πολιτική αποτελεί μέρος των Όρων και Προϋποθέσεων χρήσης του παρόντος Ιστοτόπου και αποτελεί μέρος της μεταξύ μας σύμβασης. Δυνάμεθα από καιρό σε καιρό να τροποποιούμε την Πολιτική αυτή, είτε εν όλω έιτε εν μέρει, κατά την απόλυτη διακριτική μας ευχέρεια. Οποιαδήποτε τροποποίηση στην παρούσα θα ισχύει ευθύς αμέσως μόλις η τροποποιημένη Πολιτική αναρτηθεί στον Ιστότοπο. Αναλόγως της φύσεως της τροποποίησης, δυνάμεθα να ανακοινώσουμε την τροποποίηση: στη κεντρική σελίδα του Ιστοτόπου, ή μέσω email, εάν διαθέτουμε το email σας. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον συνεχίζετε να χρησιμοποιείτε τον Ιστότοπο αφού έχουν γίνει τροποποιήσεις, θα θεωρείται ότι αποδέχεστε αυτές τις τροποποιήσεις. Εάν δεν συμφωνείτε με τους όρους της παρούσας Πολιτικής, όπως δύναται να τροποποιείται από καιρό σε καιρό, είτε εν όλω είτε εν μέρει, πρέπει να παύσετε την χρήση του Ιστοτόπου.
Save settings
Cookies settings