Μελατονίνη

Μελατονίνη: Το μυστικό για την αγκαλιά του Μορφέα

   Μελατονίνη : Καλωσορίσατε στον κόσμο της ορμόνης που συχνά παραμελείται αλλά κρύβει πολλά μυστικά και ευεργετικά οφέλη για την υγεία μας. Μέσα από αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε τον ρόλο της μελατονίνης στον ανθρώπινο οργανισμό, τις επιπτώσεις της έλλειψης της και τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία και τον ύπνο. Από την ρύθμιση του ύπνου μέχρι την προστασία των κυττάρων από την οξειδωτική βλάβη, η μελατονίνη αποδεικνύεται ως μία από τις πιο πολυδιάστατες ορμόνες στον ανθρώπινο οργανισμό.

Μαζί θα αναδείξουμε τη σημασία της μελατονίνης και θα εξερευνήσουμε πώς μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε στην καθημερινή μας ζωή για να ενισχύσουμε την υγεία μας και τον ύπνο μας. Είναι καιρός να αποκαλύψουμε τα μυστικά αυτής της εκπληκτικής ορμόνης και να επιτρέψουμε σε όλους μας να απολαμβάνουν τα οφέλη της για έναν υγιή και αναζωογονημένο τρόπο ζωής.

Τι είναι η Μελατονίνη;

 Σίγουρα κάποια στιγμή βρεθήκαμε σε θέση να ακούσουμε ή να διαβάσουμε κάτι για τη μελατονίνη, και να μας γεννήθηκε το ερώτημα τι είναι αυτή η μελατονίνη. Η μελατονίνη, λοιπόν, είναι μια ορμόνη που παράγεται φυσιολογικά από έναν αδένα του εγκεφάλου που ονομάζεται επίφυση. Η παραγωγή της αυξάνεται όταν η φωτεινότητα μειώνεται, καθιστώντας την υπεύθυνη για τη ρύθμιση του ύπνου.

Πέρα από τον ύπνο, η μελατονίνη έχει και πολλές άλλες λειτουργίες στον οργανισμό που θα ανακαλύψουμε παρέα.

Ποιος είναι ο ρόλος και τα οφέλη για τον οργανισμό μας από τη Μελατονίνη;

   Αφού αποκτήσαμε μια μικρή εικόνα για το τί είναι μελατονίνη, ας δούμε για ποιες λειτουργίες είναι υπεύθυνη μέσα στον οργανισμό μας.

  • Ένας από τους κύριους ρόλους και ευρέως γνωστός είναι η ρύθμιση του ύπνου. Η παραγωγή της αυξάνεται το βράδυ και βοηθά στην προώθηση του ύπνου. Ακόμα, έχει υπεύθυνο ρόλο στη ρύθμιση του ρολογιού του σώματος. Η μελατονίνη βοηθά στη ρύθμιση του εσωτερικού ρολογιού του σώματος που ελέγχει τη βιολογική δραστηριότητα και τις λειτουργίες του σώματος καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
  • Ένας ακόμη ρόλος της, όχι και τόσο γνώριμος προς εμάς, είναι η αντιοξειδωτική προστασία που παρέχει. Η μελατονίνη λειτουργεί ως ισχυρό αντιοξειδωτικό, προστατεύοντας τα κύτταρα από τη βλάβη που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες.
  • Επιπλέον, υπάρχουν αναφορές αναφορές και μελέτες που υποδηλώνουν ότι η μελατονίνη μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα και να βοηθήσει στην καταπολέμηση λοιμώξεων και διαφόρων νόσων, ακόμα και του καρκίνου.

    Αυτοί είναι μερικοί από τους κύριους ρόλους στον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά η έρευνα συνεχίζει να ανακαλύπτει νέες πτυχές της λειτουργίας της. 

   Παράλληλα, μελετώντας τις διάφορες λειτουργίες που επιτελεί η μελατονίνη στο σώμα μας μπορούμε αντλήσουμε πληροφορίες και για τα οφέλη της.

Από τη στιγμή που είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση του ύπνου, η επαρκής παραγωγή της σημαίνει βελτίωση της ποιότητας του ύπνου, γεγονός που συμβάλλει στην καλύτερη πνευματική και σωματική λειτουργία.

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η αντιοξειδωτική της δράση μας φέρνει άλλον έναν σύμμαχο στο πλευρό μας για την αντιμετώπιση τυχόν βλαβών στα κύτταρα αλλά και αναδόμησης τους.

Επίσης, υπάρχουν ενδείξεις ότι η μελατονίνη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση της λειτουργίας των αγγείων μέσα από διάφορους μηχανισμούς.

Τέλος, σε μερικές έρευνες έχει μελετηθεί ότι η μελατονίνη συμβάλλει στη βελτίωση της γενικής ευεξίας και στη μείωση του στρες.

Μελατονίνη και έλλειψη: συνήθη συμπτώματα

 Συνηθίζετε να ξαπλώνετε στο κρεβάτι το βράδυ κουρασμένοι και στριφογυρνάτε με τις ώρες χωρίς να σας παίρνει ο ύπνος? Ίσως είναι ένδειξη έλλειψης μελατονίνης. Ας δούμε παρέα και άλλα συμπτώματα που μπορεί να μας υποδεικνύουν έλλειψή της και χρειάζεται να κάνουμε περισσότερο ψάξιμο.

Πέρα από τη δυσκολία στον ύπνο ή την αυξημένη και ακατάπαυστη νυχτερινή αγρυπνία, μπορεί να νιώσουμε ένα αίσθημα ανεξήγητης κατάθλιψης ή διαταραχές στη διάθεση μας γενικότερα. Επίσης, στην έλλειψη μελατονίνης ο οργανισμός δυσκολεύεται να ρυθμίσει το βιολογικό του ρολόι και έτσι επηρεάζονται διάφορες βασικές λειτουργίες του οργανισμού μέσα στην ημέρα.

Ακόμα, έχουν παρατηρηθεί συμπτώματα που συνδέονται με απώλεια της μνήμης και έλλειψη συγκέντρωσης, όπως επίσης και προβλήματα με την εστίαση και την ορατότητα τις νυχτερινές ώρες. Υπάρχουν μερικές έρευνες που δείχνουν ότι η έλλειψη μελατονίνης επηρεάζει το ρυθμό μεταβολισμού και μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στο βάρος.

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι ενδεικτικά για την έλλειψη μελατονίνης, και είναι σημαντικό αν νιώθετε κάτι από τα παραπάνω να συμβουλευτείτε έναν ειδικό υγείας για περαιτέρω αξιολόγηση και διάγνωση. θέλετε να μάθετε περισσότερα για τη συσχέτιση της μελατονίνης με τις ψυχικές διαταραχές? Πατήστε εδώ. 

Life Hack

Ήξερες ότι ...

Μια ιδιότητα της μελατονίνης που δεν είναι ευρέως γνωστή είναι η αντιοξειδωτική της δράση.

Η αντιοξειδωτική δράση της μελατονίνης έχει σημαντικές επιπτώσεις στην προστασία των κυττάρων από τη βλάβη που προκαλείται από τις ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες. Αυτό μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης διαφόρων ασθενειών, όπως

  • Οι καρδιαγγειακές παθήσεις.
  • Ο καρκίνος και
  • Οι νευρολογικές διαταραχές.

    Επιπλέον, η μελατονίνη μπορεί να βοηθήσει στην επισκευή του DNA που έχει υποστεί βλάβη λόγω της οξειδωτικής δράσης. Αυτό μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της μετάλλαξης του DNA και της δημιουργίας καρκίνων. 

Εδώ θα βρείς τη σχετική έρευνα.

Έχω έλλειψη, να πάρω Μελατονίνη ως Συμπλήρωμα;

Μετά από πολλές μέρες αϋπνίας ο γιατρός μας συμβουλεύει να ξεκινήσουμε συμπλήρωμα μελατονίνης για να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας στην αντιμετώπιση συμπτωμάτων. Το συμπλήρωμα μελατονίνης έχει διάφορες ιδιότητες και συνήθως συστήνεται για τη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου.

Η μελατονίνη βοηθά στη μείωση του χρόνου που χρειάζεται κάποιος για να αποκοιμηθεί και έτσι ο οργανισμός έχει περισσότερες ώρες για ξεκούραση και αποκατάσταση μετά από μια δύσκολη μέρα.  Επίσης, μπορεί να συμβάλλει στην προσαρμογή του εσωτερικού ρολογιού του σώματος, ειδικά όταν υπάρχουν συχνές αλλαγές στο ωράριο ύπνου ή κατά τα ταξίδια σε διαφορετικές ζώνες ώρας.

Επιπρόσθετα, θα ενισχύσει την αντιοξειδωτική δράση του οργανισμού ενάντια των ελαττωματικών κυττάρων και θα μας δώσει την αίσθηση καλής διάθεσης μιας και θα βοηθήσει στη μείωση του στρες. Αυτές είναι ορισμένες από τις κύριες ιδιότητες ενός συμπληρώματος μελατονίνης.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να συμβουλευτούμε έναν ειδικό υγείας πριν ξεκινήσουμε τη λήψη του συμπληρώματος για να εξασφαλίσουμε την κατάλληλη χρήση του.

Pro Tip

Για προχωρημένους ...

Εάν ψάχνεις το σωστό συμπλήρωμα μελατονίνης, τότε εγώ είμαι εδώ για να σου λύσω τα χέρια.

Η Melatonin 1mg της Natural Vitamins είναι ιδανική

  1. Για την αϋπνία ή για ανήσυχο ύπνο.
  2. Για περιπτώσεις jet lag κατά τη διάρκεια ταξιδιών
  3. Για την ισορροπία της διάθεσης, και για τη χαλάρωση του οργανισμού.

    Ξεχωρίζει γιατί παρασκευάζεται σε ειδική υπογλώσσια ταμπλέτα, ώστε να απορροφάται πιο γρήγορα από τους σιελογόνους αδένες.

Αν λάβω πολλή Μελατονίνη μπορεί να έχω παρενέργειες;

   Η μελατονίνη θεωρείται συνήθως ασφαλής όταν λαμβάνεται σε κατάλληλες δόσεις και για σύντομα χρονικά διαστήματα. Όμως, υπάρχουν ορισμένες πιθανές παρενέργειες που μπορεί να προκύψουν από την υπερβολική λήψη μελατονίνης. Αν κάποιος λάβει υπερβολική δόση μελατονίνης πριν τον ύπνο ενδέχεται να αισθάνεται υπνηλία μέσα στην ημέρα ή και να έχει προβλήματα με την αφύπνιση το πρωί.

Άλλες ενδεικτικές παρενέργειες από υπερβολική δόση μπορεί να είναι διαταραχές στο πεπτικό σύστημα, ο πονοκέφαλος, η δυσκολία στην εστίαση, ακόμα και αναπνευστικά προβλήματα. Γι’ αυτό πρέπει να είμαστε προσεκτικοί κατά τη χρήση της και να μην υπερβαίνουμε τις απαιτούμενες δοσολογίες νομίζοντας ότι θα πετύχουμε καλύτερο αποτέλεσμα.

Υπάρχουν συνιστώμενες δοσολογίες για τη λήψη μελατονίνης?

   Οι συνιστώμενες δοσολογίες μελατονίνης μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τις ατομικές ανάγκες και τις συνθήκες ύπνου του κάθε ατόμου. Ωστόσο, συνήθως οι συνιστώμενες δοσολογίες για ενήλικες με έλλειψη μελατονίνης κυμαίνονται γύρω στα 0,5 έως 5 mg λίγο πριν την κατάκλιση για ύπνο. Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν ότι δόσεις περίπου 1-3 mg είναι επαρκείς για τη βελτίωση του ύπνου.

Για να βρούμε την κατάλληλη δόση για εμάς, είναι σημαντικό να ξεκινήσουμε με τη χαμηλότερη δυνατή δόση και να παρατηρήσουμε τις αντιδράσεις του σώματός μας.

Μπορούμε να αυξήσουμε τη δόση σταδιακά αν αισθανόμαστε ότι χρειαζόμαστε περισσότερη βοήθεια με τον ύπνο, αλλά πάντα μετά από συμβουλή με έναν ειδικό υγείας. Επιπλέον, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι η μελατονίνη δεν πρέπει να λαμβάνεται συνεχώς για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς διακοπή. Συνήθως, προτείνεται να κάνουμε περιοδικές διακοπές στη λήψη μελατονίνης για να αποφευχθεί η ανάπτυξη ανοσίας ή εξάρτησης από το συμπλήρωμα.

Ποιες τροφές βοηθούν στο να παράξω Μελατονίνη;

   Η παραγωγή μελατονίνης επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής. Αν και η μελατονίνη δεν βρίσκεται σε τρόφιμα, η κατανάλωση ορισμένων τροφών μπορεί να βοηθήσει στην προαγωγή της φυσιολογικής παραγωγής της από το σώμα. Ορισμένες τροφές που μπορούν να συμβάλλουν στην παραγωγή μελατονίνης περιλαμβάνουν:

  1. Φρούτα και λαχανικά: Ορισμένα φρούτα και λαχανικά περιέχουν φυτοχημικά που βοηθούν στην παραγωγή μελατονίνης. Καλές πηγές είναι τα κεράσια, οι φράουλες, τα μπλε σταφύλια, τα κόκκινα σταφύλια, τα ντομάτια, οι πατάτες και τα μπρόκολα.
  2. Τρόφιμα πλούσια σε τρυπτοφάνη: Η τρυπτοφάνη είναι ένα αμινοξύ που απαιτείται για τη σύνθεση της μελατονίνης. Πηγές τρυπτοφάνης περιλαμβάνουν τα αυγά, τα κοτόπουλα, το ψάρι, τα φιστίκια, τα αμύγδαλα και τα φασόλια.
  3. Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη B6: Η βιταμίνη B6 είναι απαραίτητη για τη μετατροπή της τρυπτοφάνης σε μελατονίνη. Πηγές που περιέχουν βιταμίνη B6 είναι οι μπανάνες, τα φασόλια, τα καρότα, οι σπαράγγιες, οι πατάτες και τα αβοκάντο.
  4. Μαγνήσιο: Η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή μελατονίνης. Καλές πηγές μαγνησίου είναι τα φυστικοβούτυρα, τα φυστίκια, τα αμύγδαλα, τα σπαράγγια, τα ρεβίθια και ο κακάο.

Παρότι αυτά τα τρόφιμα μπορούν να βοηθήσουν στην παραγωγή μελατονίνης, η καλύτερη πρακτική είναι να διατηρούμε μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει ποικιλία τροφίμων, καθώς και να τηρούμε υγιείς διατροφικές συνήθειες για την υποστήριξη της γενικής υγείας του οργανισμού μας. Αν θες να μάθεις περισσότερες πληροφορίες για τη διατροφή πάτα εδώ.  

Μελατονίνη και τροφές

Τι συνήθειες να υιοθετήσω για να βοηθήσω το σώμα μου να παράγει Μελατονίνη;

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε το σώμα μας στην παραγωγή μελατονίνης με φυσικό τρόπο.

  • Καλό θα ήταν να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε μια σταθερή και χαλαρωτική ρουτίνα ύπνου.Να πηγαίνουμε για ύπνο και να ξυπνάμε την ίδια ώρα κάθε μέρα, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα, όσο είναι εφικτό και χωρίς να αποτελεί κανόνας. Η έλλειψη ύπνου ή η μειωμένη ποιότητα του ύπνου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την παραγωγή μελατονίνης, καθώς ο ύπνος είναι σημαντικός παράγοντας για την απελευθέρωσή της.
  • Μετά να αποφεύγουμε την έντονη φωτεινότητα από τις οθόνες ηλεκτρονικών συσκευών τουλάχιστον μια ώρα πριν πάμε για ύπνο. Η φωτεινότητα μπορεί να εμποδίσει τη φυσιολογική παραγωγή μελατονίνης, καθώς αυτές οι συσκευές εκπέμπουν μπλε φως που επηρεάζει το βιολογικό ρολόι του σώματος.
  • Επίσης, η τακτική σωματική άσκηση και η υγιεινή διατροφή βοηθούν στην καλύτερη ρύθμιση του ύπνου και μπορεί να συμβάλλει στην παραγωγή μελατονίνης.
  • Ακόμα έχει παρατηρηθεί πως η έκθεσή μας στο φως του ήλιου κατά τη διάρκεια της ημέρας, ιδιαίτερα νωρίς το πρωί βοηθάει στη ρύθμιση του ωραρίου του ύπνου. Η έλλειψη φυσικού φωτός του ήλιου κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το βιολογικό ρολόι του σώματος και την παραγωγή μελατονίνης το βράδυ.

Τέλος, καλό θα ήταν να αποφεύγουμε την κατανάλωση καφεΐνης και αλκοόλ πριν από τον ύπνο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ποιότητα του ύπνου και την παραγωγή μελατονίνης.

Αυτές οι πρακτικές μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της φυσιολογικής παραγωγής μελατονίνης στο σώμα σας. Είναι σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη όλα τα παραπάνω και να διατηρούμε υγιείς συνήθειες ύπνου για τη βελτίωση της υγείας και της ευεξίας μας.Ωστόσο, πάντα είναι καλό να συμβουλευόμαστε έναν ειδικό υγείας εάν αντιμετωπίζουμε σοβαρά προβλήματα ύπνου ή εάν θέλουμε να προσθέσουμε συμπληρώματα μελατονίνης στην καθημερινότητά μας.

Βαρέσης Κωνσταντίνος

– Σύμβουλος Διατροφής 

Varesis Konstantinos

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ

Iron

Μήπως χρειάζεσαι και εσύ Συμπλήρωμα Σιδήρου ;

Πριν αρχίσουμε να μιλάμε για το συμπλήρωμα σιδήρου και τα πολλαπλά οφέλη του στην υγεία μας, ας το πάρουμε πρώτα από την αρχή. Γιατί να ...

Αντίσταση στην Ινσουλίνη

Αντίσταση στην Ινσουλίνη

Ας σηκώσει το χέρι όποιος δεν ζει χωρίς γλυκό. Ή όποιος μετά το φαγητό αναζητά επιδόρπιο. Ή και αυτός που αφού φάει τα φρούτα του, νιώθει την πείνα να επιστρέφει μετά από λίγο ...

Βιταμίνες για ενέργεια και αντοχή

Βιταμίνες για ενέργεια και αντοχή : Όλα τα μυστικά για καλύτερη απόδοση!

Οι καθημερινές υποχρεώσεις του σύγχρονου ανθρώπου τον έχουν κάνει να βρίσκεται σε μία συνεχή κίνηση και στο τρέξιμο όλη τη ...

Προβιοτικά

Προβιοτικά Τι είναι, που θα τα βρείτε και ποιος ο ρόλος τους στον οργανισμό μας;

Προβιοτικά τι είναι άραγε; Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που ...