βιταμίνες για ανοσοποιητικό

6 βιταμίνες για ανοσοποιητικό δυνατό, όλο το χρόνο!

Ποιος δεν έχει αναρωτηθεί  ποιες είναι οι καλύτερες βιταμίνες για ανοσοποιητικό; Πού τις βρίσκουμε, σε τι βοηθούν ακριβώς, και τέλος πάντων τι πρέπει να κάνουμε για να ενισχύσουμε τον οργανισμό μας; Ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα θα θωρακίσει το σώμα μας ενάντια σε ασθένειες, όπως το κρυολόγημα και η γρίπη, αλλά θα βοηθήσει και στην ανάκαμψη μετά από τραυματισμούς, ενώ παράλληλα θα διατηρήσει τα επίπεδα ενέργειάς μας και τη διάθεση ψηλά! Το γνωστό σε όλους ρητό, «Ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα», ίσως τελικά να κρύβει περισσότερη αλήθεια πίσω του από ό,τι πιστεύουμε.

Τα θρεπτικά συστατικά που παρέχονται σε πλήθος φρέσκων τροφίμων, και όχι μόνο, όπως είναι τα φρούτα και τα λαχανικά, παρέχουν στον οργανισμό μας μια ποικιλία από βιταμίνες για ανοσοποιητικό δυνατό όλο το χρόνο.

Πώς λειτουργεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα;

Το ανοσοποιητικό μας σύστημα αποτελείται από κύτταρα, ιστούς και όργανα που βοηθούν στην καταπολέμηση ιών, βακτηρίων και άλλων μικροβίων που προκαλούν λοιμώξεις και άλλες ασθένειες. Για παράδειγμα, το δέρμα μας βοηθά στην πρόληψη της εισόδου των μικροβίων στο σώμα μας. Επιπλέον, τα κύτταρα που επενδύουν το πεπτικό μας σύστημα βοηθούν επίσης στην προστασία από επιβλαβή μικρόβια που προκαλούν ασθένειες.

Τέλος, τα λευκά αιμοσφαίρια προσπαθούν να καταστρέψουν ουσίες που αναγνωρίζουν ως ξένες προς το σώμα μας, ενώ μερικά λευκά αιμοσφαίρια αναγνωρίζουν επίσης μικρόβια στα οποία έχουν εκτεθεί στο παρελθόν και αναπτύσσουν αντισώματα για να αμυνθούν εναντίον τους στο μέλλον. 

Εάν η διατροφή μας δεν περιλαμβάνει επαρκείς ποσότητες ορισμένων βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων, το ανοσοποιητικό μας σύστημα δεν θα είναι σε θέση να λειτουργήσει όσο καλά θα μπορούσε, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες να αναπτυχθεί κάποια λοίμωξη και η ανάρρωση να είναι αρκετά χρονοβόρα. Η κατανάλωση ποικιλίας θρεπτικών τροφών μπορεί να παρέχει στον οργανισμό μας ποικιλία από βιταμίνες για ανοσοποιητικό, όπως επίσης και μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά για ένα υγιές και δυνατό σώμα.

Ωστόσο, εύλογα μπορεί να αναρωτηθεί κανείς εάν η λήψη ορισμένων συμπληρωμάτων διατροφής μπορεί να βελτιώσει το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος και την ικανότητά του να καταπολεμά τις λοιμώξεις.

βιταμίνες για ανοσοποιητικό

Ποιες είναι, λοιπόν, οι 6 καλύτερες βιταμίνες για ανοσοποιητικό;

Πάμε να δούμε μαζί ποιες είναι οι 6 καλύτερες βιταμίνες για ανοσοποιητικό, σύμφωνα πάντα με την επιστημονική βιβλιογραφία:

1. Η βιταμίνη Α

Η βιταμίνη Α είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα. Υπάρχει σε δύο διαφορετικές μορφές: την προσχηματισμένη βιταμίνη Α η οποία βρίσκεται στα ψάρια, τα εντόσθια (όπως το συκώτι), τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά, και τα καροτενοειδή της προβιταμίνης Α που μετατρέπονται σε βιταμίνη Α από το σώμα σας, τα οποία βρίσκονται σε φρούτα, λαχανικά και άλλα φυτικά προϊόντα. Το πιο κοινό καροτενοειδές προβιταμίνης Α σε τρόφιμα και συμπληρώματα διατροφής είναι η βήτα-καροτίνη.

Η βιταμίνη Α είναι σημαντική για την υγιή λειτουργία του ανοσοποιητικού καθώς και για την όραση, την αναπαραγωγή, και την ανάπτυξη. Η ανεπάρκεια βιταμίνης Α είναι πιο συχνή σε πολλές χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Αποτελεσματικότητα βάσει βιβλιογραφίας:

  • Διάρροια στα παιδιά1
  • HIV λοίμωξη2
  • Ιλαρά στα παιδιά3
  • Πνευμονία και άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού σε παιδιά4

Ασφάλεια:

Η προσχηματισμένη βιταμίνη Α είναι ασφαλής σε ημερήσια πρόσληψη 600 έως 2.800 mcg για βρέφη, παιδιά και εφήβους, ανάλογα με την ηλικία, και έως 3.000 mcg για ενήλικες, ενώ δεν υπάρχουν ανώτατα όρια για τη βήτα-καροτίνη και άλλες μορφές προβιταμίνης Α. Η υψηλή πρόσληψη βήτα-καροτίνης (προβιταμίνη Α) δεν προκαλεί τα ίδια προβλήματα με την προσχηματισμένη βιταμίνη Α. Η κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων βήτα-καροτίνης μπορεί να κάνει το δέρμα κίτρινο-πορτοκαλί, αλλά αυτή η κατάσταση είναι αβλαβής και υποχωρεί.

2. Η βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που βρίσκεται στα εσπεριδοειδή και πολλά άλλα φρούτα και λαχανικά, που δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει από τις βιταμίνες για ανοσοποιητικό. Η βιταμίνη C, ή αλλιώς ασκορβικό οξύ, είναι ένα αντιοξειδωτικό και είναι σημαντική για την υγιή λειτουργία του ανοσοποιητικού. Επιπλέον, το σώμα χρειάζεται επίσης βιταμίνη C για να παράγει κολλαγόνο.

Αποτελεσματικότητα βάσει βιβλιογραφίας:

  • Κοινό κρυολόγημα5
  • Σήψη (χρησιμοποιώντας ενδοφλέβια βιταμίνη C, όχι συμπληρώματα βιταμίνης C)6

Ασφάλεια:

Η βιταμίνη C είναι ασφαλής σε ημερήσια πρόσληψη έως και 400 έως 1.800 mg για παιδιά και εφήβους, ανάλογα με την ηλικία, και έως 2.000 mg για ενήλικες. Η λήψη υψηλότερων ποσοτήτων βιταμίνης C μπορεί να προκαλέσει διάρροια, ναυτία και κράμπες στο στομάχι και μπορεί επίσης να προκαλέσει λανθασμένες μετρήσεις στα όργανα ελέγχου σακχάρου αίματος, τα οποία χρησιμοποιούνται από άτομα με διαβήτη.

3. Η βιταμίνη D

Ακόμα μία από τις σημαντικότερες βιταμίνες για ανοσοποιητικό, είναι η γνωστή σε όλους μας βιταμίνη D. Η βιταμίνη D είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που υπάρχει φυσικά στα λιπαρά ψάρια και στα έλαια από συκώτι ψαριών, αλλά και σε μικρές ποσότητες στο συκώτι βόειου κρέατος, τους κρόκους αυγών και το τυρί. Προστίθεται επίσης σε ορισμένα τρόφιμα, όπως το εμπλουτισμένο γάλα.

Η κυριότερη πηγή, ωστόσο για τον άνθρωπο είναι η ηλιακή ακτινοβολία, αφού το σώμα μας μπορεί να παράγει βιταμίνη D όταν το δέρμα εκτίθεται στον ήλιο. Η βιταμίνη D είναι σημαντική για την υγεία των οστών και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Αποτελεσματικότητα βάσει βιβλιογραφίας:

  • Γρίπη, πνευμονία και άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού7
  • HIV λοίμωξη8

Ασφάλεια:

Η ημερήσια πρόσληψη έως και 25–100 mcg (1.000 IU–4.000 IU) βιταμίνης D, ανάλογα με την ηλικία, από τρόφιμα και συμπληρώματα διατροφής, είναι ασφαλής για βρέφη και παιδιά, και έως 100 mcg (4.000 IU) είναι ασφαλής για ενήλικες, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών οι οποίες είτε εγκυμονούν ή θηλάζουν. Αυτά τα όρια, ωστόσο, δεν ισχύουν για άτομα που λαμβάνουν βιταμίνη D υπό την επίβλεψη ιατρού ή άλλου επιστήμονα υγείας.

4. Η βιταμίνη E

Η τελευταία από τις αυστηρά “βιταμίνες για ανοσοποιητικό” που θα συζητήσουμε είναι η βιταμίνη Ε. Η βιταμίνη Ε, που ονομάζεται επίσης άλφα-τοκοφερόλη, είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που βρίσκεται κυρίως σε ξηρούς καρπούς, σπόρους, φυτικά έλαια και πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Παίζει και αυτή το ρόλο του αντιοξειδωτικού για το σώμα μας και βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα να λειτουργεί σωστά. Η έλλειψη βιταμίνης Ε είναι σπάνια.

Αποτελεσματικότητα βάσει βιβλιογραφίας:

  • Πνευμονία και άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού9

Ασφάλεια:

Η βιταμίνη Ε από τα τρόφιμα είναι ασφαλής σε οποιοδήποτε επίπεδο. Στα συμπληρώματα, η βιταμίνη Ε είναι ασφαλής σε ημερήσια πρόσληψη έως 200 έως 800 mg για παιδιά και εφήβους, ανάλογα με την ηλικία, και έως 1.000 mg για ενήλικες.

Pro Tip

Η συμβουλή της Ημέρας

Ακόμα και αν η διατροφή μας είναι πλήρης και ισορροπημένη, πολλές φορές είναι οι συνθήκες του τρόπου ζωής, όπως π.χ. το στρες, ο κακός ύπνος και η κόπωση μπορεί να αποδυναμώσουν τον οργανισμό και το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Η επιπρόσθετη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών που ενισχύουν το ανοσοποιητικό δύναται να μας προστατεύσει ακόμα και στις πιο πεσμένες μας μέρες!

Το C D3 Zinc της Natural Vitamins είναι ο ιδανικός συνδυασμός των 3 βασικότερων στοιχείων για την ενίσχυση και τη τόνωση του ανοσοποιητικού μας!

5. Ο ψευδάργυρος

Στην κατηγορία “βιταμίνες για ανοσοποιητικό” θα εντάξουμε και δύο ιχνοστοιχεία για τις ανάγκες του παρόντος κειμένου, το πρώτο εκ των οποίων είναι ο ψευδάργυρος. Ο ψευδάργυρος είναι ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που βρίσκεται στα θαλασσινά, το κρέας, τα φασόλια, τους ξηρούς καρπούς, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Είναι σημαντικό για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, την παραγωγή πρωτεϊνών και DNA, την επούλωση πληγών και τη σωστή αίσθηση της γεύσης.

Αποτελεσματικότητα βάσει βιβλιογραφίας:

  • Κοινό κρυολόγημα10
  • Πνευμονία στα παιδιά11
  • Διάρροια στα παιδιά12
  • HIV λοίμωξη13

Ασφάλεια:

Ο ψευδάργυρος είναι ασφαλής σε ημερήσια πρόσληψη 4 έως 34 mg για βρέφη, παιδιά και εφήβους, ανάλογα με την ηλικία, και έως 40 mg για ενήλικες.

6. Το σελήνιο

Τελευταίο συστατικό που θα κατατάξουμε στις 6 καλύτερες βιταμίνες για ανοσοποιητικό είναι το σελήνιο. Το σελήνιο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο που βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των ξηρών καρπών Βραζιλίας, των θαλασσινών, του κρέατος, των πουλερικών, των αυγών, των γαλακτοκομικών προϊόντων, του ψωμιού, των δημητριακών και άλλων προϊόντων δημητριακών. Δρα ως αντιοξειδωτικό και είναι σημαντικό για την αναπαραγωγή, τη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και την παραγωγή DNA.

Αποτελεσματικότητα βάσει βιβλιογραφίας:

  • HIV λοίμωξη14

Ασφάλεια:

Το σελήνιο είναι ασφαλές σε ημερήσια πρόσληψη έως και 45 έως 400 mcg για βρέφη, παιδιά και εφήβους, ανάλογα με την ηλικία, και έως 400 mcg για ενήλικες.

Άλλα συστατικά που ενισχύουν τις βιταμίνες για ανοσοποιητικό

Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας της Αμερικής (NIH), άλλα σωστικά που μπορούν να παίξουν συνδυαστικό ρόλο με τις βιταμίνες για ανοσοποιητικό που συζητήσαμε, είναι τα εξής:

  • Echinacea
  • Elderberry (European Elder)
  • Σκόρδο
  • Ginseng
  • Τσάι και κατεχίνες τσαγιού
  • Γλουταμίνη
  • Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα
  • Προβιοτικά

Κάθε ένα από αυτά τα συστατικά δύναται να παίξει ξεχωριστό και σημαντικό ρόλο στην υγεία μας, ανάλογα με το εκάστοτε πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Σαφώς, η επίδρασή τους δεν είναι εφάμιλλη με αυτή που έχουν οι βιταμίνες για ανοσοποιητικό, υποστηρίζουν όμως την καλή υγεία και είναι, ως επί το πλείστον ασφαλή στη χρήση. Μπορούν, επομένως, να ενισχύσουν ένα “πεσμένο” ανοσοποιητικό, ως συνοδεία των βασικών βιταμινών και μετάλλων που είναι αναγκαία για την ευρωστία του ανθρώπινου οργανισμού.

Life Hack

Ήξερες ότι ...

Ήξερες ότι, σύμφωνα με μια πρόσφατη επιστημονική μελέτη, η συνδυαστική πρόσληψη βιταμινών C, D και ψευδαργύρου μπορεί να παίζει από προστατευτικό έως και θεραπευτικό ρόλο κατά του Covid-19;

Θα βρείτε τη σχετική έρευνα εδώ.

Η επιστημονική άποψη

Η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Κλινικής Διατροφής και Μεταβολισμού (ESPEN) δηλώνει ότι η χαμηλή πρόσληψη ή η ανεπάρκεια πολλών μικροθρεπτικών συστατικών—συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Α, Ε, του ψευδαργύρου και του σεληνίου—συσχετίζονται με χειρότερα αποτελέσματα σε ασθενείς με ιογενείς λοιμώξεις. Επομένως, εάν χρειάζεται, τα συμπληρώματα βιταμινών και μετάλλων μπορούν να αυξήσουν τις προσλήψεις στα συνιστώμενα επίπεδα, προσφέροντας έτσι προστασία και δύναμη στο ανοσοποιητικό μας σύστημα, αλλά και στο σύνολο της λειτουργίας του οργανισμού μας.

Είναι σημαντικό, ωστόσο να αναφέρουμε, πως μικρές επιφυλάξεις πάντα πρέπει να υπάρχουν. Με απλά λόγια, όλα τα θρεπτικά συστατικά που αναφέρθηκαν είναι σαφώς ασφαλή, επειδή ωστόσο η συμπληρωματική χορήγηση ενδέχεται να ξεπερνά τα όρια, καλό είναι να λαμβάνουμε τη συμβουλή κάποιου ιατρού ή άλλου επιστήμονα υγείας, ειδικά σε περιπτώσεις που λαμβάνουμε ήδη κάποια φαρμακευτική αγωγή.

Κόκκου Ματίνα– Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
– Απόφοιτος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην αθλητική διατροφή.
– Έχει ασχοληθεί με την παιδική διατροφή, στα πλαίσια των μεταπτυχιακών σπουδών της.

Matina Kokkou - Διατροφολόγος

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ

Βιταμίνες για ενέργεια

Βιταμίνες γαι ενέργεια και καλή διάθεση

Νιώθεις συνεχώς ατονία και κόπωση; Είναι κουρασμένο και μυϊκά αδύναμο το σώμα σου; Οι ανάσες σου ...

Βιταμίνες για ενέργεια

Βιταμίνες για ενέργεια : Που βρίσκονται, πόσο σημαντικές είναι και ποιοί τις χρειάζονται!

Λέμε συνέχεια για τη σύγχρονη εποχή, την πίεση, το άγχος, τη συνεχή κούραση ...

Διατροφή για Απώλεια Βάρους

Διατροφή για Απώλεια Βάρους

Η απώλεια βάρους αποτελεί το πλέον νούμερο ένα κίνητρο για να ξεκινήσει κάποιος μια διατροφή.

Προβιοτικά

Προβιοτικά Τι είναι, που θα τα βρείτε και ποιος ο ρόλος τους στον οργανισμό μας;

Προβιοτικά τι είναι άραγε; Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που ...