Βιταμίνες για ενέργεια

Βιταμίνες για ενέργεια : Που βρίσκονται, πόσο σημαντικές είναι και ποιοί τις χρειάζονται!

Λέμε συνέχεια για τη σύγχρονη εποχή, την πίεση, το άγχος, τη συνεχή κούραση, που φαίνεται να κατακλύζουν τη ζωή μας! Πραγματικά, αν απλά σκεφτούμε πόσα πράγματα κάνουμε μέσα στην ημέρα, είτε είναι δουλειά, είτε σπουδές, οικογενειακές υποχρεώσεις, δουλειές του σπιτιού, η καθημερινότητά μας απαιτεί τεράστια ποσά ενέργειας. Η σωματική και πνευματική κούραση είναι αναμενόμενο αποτέλεσμα, το οποίο ωστόσο σε βάθος χρόνου, μπορεί να έχει επιβαρυντικές επιπτώσεις και στην υγεία μας.

Πολλοί είναι οι τρόποι μέσω των οποίων μπορούμε να προλάβουμε ή να αντιμετωπίσουμε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, ωστόσο ένας από τους πιο αποτελεσματικούς είναι οι βιταμίνες για ενέργεια. Σε αυτό το άρθρο, θα αναλύσουμε πώς οι βιταμίνες για ενέργεια μπορούν να γίνουν ο σύμμαχος του σύγχρονου ανθρώπου στην καθημερινότητα των μεγάλων ταχυτήτων!

Έλλειψη ενέργειας ή κόπωση;

Αρχικά, να εξηγούμαστε για να μην παρεξηγούμαστε! Όταν μιλάμε για ενέργεια, στον τομέα της διατροφής, συνήθως αναφερόμαστε σε θερμίδες. Πράγματι, οι θερμίδες είναι η μονάδα μέτρησης της χημικής ενέργειας που μας προσφέρουν τα τρόφιμα, και άρα σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για το “καύσιμο” του οργανισμού μας. Στην προκειμένη, ωστόσο, μιλώντας για “βιταμίνες για ενέργεια”, αναφερόμαστε σε κάτι τελείως διαφορετικό, αφού οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία, τα λεγόμενα “μικροθρεπτικά συστατικά της διατροφής”, δεν έχουν θερμίδες.

Περισσότερο μας ενδιαφέρει η τόνωση του οργανισμού, δηλαδή η αντιμετώπιση της κόπωσης, είτε σωματικής είτε πνευματικής, η οποία οφείλεται στις πολύ αυξημένες απαιτήσεις της καθημερινότητάς μας. Επομένως, είναι η κόπωση αυτό που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε με τις βιταμίνες για ενέργεια, και είναι σημαντικό να τη διαχωρίσουμε από τη χαμηλή πρόσληψη ενέργειας από τα τρόφιμα.

Μα γιατί δεν έχω ενέργεια;

Καλά, η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι ξέρουμε γιατί δεν έχουμε ενέργεια. Σε πόσα από τα παρακάτω σενάρια αναγνωρίζεις τον εαυτό σου;

 • Σηκώνεσαι αχάραγα να ετοιμάσεις τα παιδιά για το σχολείο, πίνεις έναν καφέ στα γρήγορα και φεύγεις για δουλειά;
 • Περνάς όλη τη μέρα στη δουλειά ή τη σχολή, με ένα σωρό υποχρεώσεις και διαδικασίες που πρέπει να γίνουν πριν πέσουν πάνω σου και άλλες;
 • Καταλήγεις με μια τυρόπιτα ή μια μπουγάτσα στο γραφείο, η οποία θα είναι το μόνο γεύμα σου και αν, μέχρι να σχολάσεις;
 • Τρέχεις συνεχώς σε δραστηριότητες, είτε δικές σου είτε των υπόλοιπων μελών της οικογένειας, με κάποιες από αυτές να αφορούν σε γυμναστική ή άλλα ενεργητικά χόμπι;
 • Περνάς πολλές ώρες μπροστά από μια οθόνη ή σε συνεχείς συζητήσεις;
 • Μήπως οι χειρωνακτικές εργασίες που έχεις μέσα στην ημέρα σου θα ξεπερνούσαν και τις δοκιμασίες του Survivor;
 • Καταλήγεις να κάνεις ένα, το πολύ δύο γεύματα μέσα στην ημέρα, αρκετές φορές, ας είμαστε ειλικρινείς, όχι και τόσο υγιεινά;
 • Έχοντας ολοκληρώσει την ημέρα σου, με δουλειά ή σχολή, ίσως παιδιά, δραστηριότητες, σούπερ-μάρκετ, δουλειές του σπιτιού, κοιμάσαι τελικά πολύ αργά χωρίς να ολοκληρώνεις 8ωρο;

Αν δεν σου ταιριάζει κανένα από τα παραπάνω, σου βγάζω το καπέλο! Επειδή, όμως, όλο και κάπου υπάρχει μια κάποια ταύτιση, ίσως έχεις την απάντηση στο μέγα ερώτημα. Αυτό, λοιπόν, είναι που θα προσπαθήσουμε να επιλύσουμε, εν προκειμένω εξηγώντας πώς βοηθούν οι βιταμίνες για ενέργεια.

Το φάρμακό σου, η τροφή σου

Η αλήθεια είναι πως ο Ιπποκράτης είχε δίκιο, όλα ξεκινούν από τη διατροφή. Η τροφή είναι ο ακρογωνιαίος λίθος στον τομέα της ενέργειας, είτε μιλάμε για τις θερμίδες είτε για την τόνωση απέναντι στην κόπωση. Σύμφωνοι, καλύπτουμε τις ανάγκες μας σε θερμίδες, ίσως και με το παραπάνω πολλές φορές, αλλά είναι αυτό αρκετό για να πετύχουμε τα βέλτιστα επίπεδα υγείας και διάθεσης; Πολύ συχνά πέφτουμε στην παγίδα να θεωρούμε πως επειδή φάγαμε αρκετά, έχουμε όντως καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού μας, γεγονός που απέχει τις περισσότερες φορές από την πραγματικότητα.

Οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία που χρειαζόμαστε ημερησίως είναι πιθανό να μην καλύπτονται δυστυχώς. Αυτό συμβαίνει συχνά στον σύγχρονο άνθρωπο, καθώς έχει φανεί πως με την πάροδο του χρόνου στηριζόμαστε περισσότερο στο έτοιμο, γρήγορο φαγητό, κυρίως λόγω της έλλειψης χρόνου.

Έχουν έρθει έτσι τα πράγματα στη σύγχρονη καθημερινότητα που δυστυχώς απομακρυνόμαστε όλο και πιο πολύ από το μοντέλο της μεσογειακής διατροφής. Τα φρέσκα λαχανικά, τα φρούτα εποχής, όσπρια, μαγειρεμένο σπιτικό φαγητό είναι είδη που όλο και μειώνονται στη διατροφή μας, κι ας ανήκουμε σε μια χώρα με πολύ πλούσια παραγωγή. Το κακό σε αυτό είναι πως τελικά τρεφόμαστε ποσοτικά και όχι ποιοτικά, δηλαδή παίρνουμε μεν αρκετή ενέργεια από την άποψη των θερμίδων, αλλά πολύ συχνά δεν καταναλώνουμε επαρκείς ποσότητες από βιταμίνες για ενέργεια, με αποτέλεσμα η κόπωση να μην λέει να φύγει με τίποτα.

Ποιοι χρειάζονται περισσότερο τις βιταμίνες για ενέργεια;

Η αλήθεια είναι πως όλοι, λίγο πολύ, κάπου κάπου χάνουμε το παιχνίδι. Γνωρίζουμε πως υπάρχουν ορισμένες κοινωνικές ομάδες που είναι πιο ευπαθείς, στις οποίες οι βιταμίνες για ενέργεια είναι κάτι παραπάνω από χρήσιμες, όπως είναι τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι άρρωστοι και οι έγκυες γυναίκες. Λόγω των ιδιαίτερων και αυξημένων αναγκών των ατόμων που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες, η ισορροπημένη και πλήρης διατροφή είναι τουλάχιστον απαραίτητη, προκειμένου να διασφαλιστεί η καλή υγεία τους, ωστόσο η περαιτέρω πρόσληψη συμπληρωμάτων με βιταμίνες για ενέργεια, πάντα υπό την επίβλεψη κάποιου ειδικού. Ήξερες, όμως, πως υπάρχουν στοιχεία και για άλλες ομάδες του πληθυσμού που μπορεί να κινδυνεύουν από χρόνια κόπωση και να χρειάζονται βιταμίνες για ενέργεια;

 • Νεαροί ενήλικες
 • Γυναίκες
 • Σωματικά

Αν ανήκεις και στις τρεις αυτές κατηγορίες, είναι πιο πιθανό να εμφανίσεις σημάδια χρόνιας κόπωσης και άρα να έχεις μεγαλύτερη ανάγκη από βιταμίνες για ενέργεια. Πράγματι, σε μία μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2007, οι ερευνητές προσπάθησαν να εντοπίσουν, πέρα από τις γνωστές ως τότε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού, ποια άλλα άτομα βρίσκονται σε κίνδυνο χαμηλής πρόσληψης μικροθεπτικών συστατικών και κατέληξαν σε αυτές τις τρεις κατηγορίες.

Συγκεκριμένα, τα σημεία στα οποία εστίασαν είναι οι αυξημένες απαιτήσεις που έχουν τα εν λόγω άτομα σε θερμίδες, θρεπτικά συστατικά και τόνωση, σε συνδυασμό με την αυξημένη πιθανότητα να υποσιτίζονται, είτε λόγω του περιορισμένου χρόνου και των πολλών υποχρεώσεων, είτε σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν το σώμα τους εντός συγκεκριμένων πλαισίων, για αισθητικούς λόγους, αλλά και για λόγους σχετικούς με την απόδοση κατά την άσκηση. Φάνηκε, λοιπόν, πως η λήψη μέσω συμπληρωμάτων επαρκών ποσοτήτων από βιταμίνες για ενέργεια, ήταν δυνατό να αντιμετωπίσει το πρόβλημα να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις, με την προϋπόθεση να λαμβάνονται για ικανό χρονικό διάστημα1.

Βιταμίνες για ενέργεια : Για κάποιους ή για όλους;

Άρα βιταμίνες για ενέργεια χρειάζονται μόνο οι νεαρές γυναίκες που γυμνάζονται και οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες; Η απάντηση είναι πως όχι, απλά αυτά τα άτομα είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν έλλειψη λόγω αυξημένων αναγκών – χαμηλής πρόσληψης. Από εκεί και πέρα, σαφώς και είναι ένα θέμα το οποίο αφορά στον οποιανδήποτε! Όπως είπαμε και στην αρχή, βλέπουμε καθημερινά τους εαυτούς μας πρωταγωνιστές σε πολλαπλά πιεστικά σενάρια του σύγχρονου τρόπου ζωής, να αισθανόμαστε σωματικά και πνευματικά κουρασμένοι.

Σαφώς οι βιταμίνες για ενέργεια δεν είναι πανάκεια, το δώρο του θεού στην ανθρωπότητα, ωστόσο τα επιστημονικά δεδομένα μας δίνουν μια ιδέα για τη χρησιμότητά τους. Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα μιας κλινικής δοκιμής που δημοσιεύτηκαν το 2011, έχοντας ως δείγμα 198 υγιείς άνδρες ηλικίας 30 έως 55 ετών, υποστήριξαν πως ακόμα και υγιή μέλη του γενικού πληθυσμού μπορεί να ωφεληθούν από αυξημένα επίπεδα πρόσληψης βιταμινών ή/και μετάλλων μέσω διατροφικών συμπληρωμάτων2. Επομένως, συγκρίνοντας τις δύο αυτές μελέτες, έχουμε καλύψει ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού το οποίο φαίνεται τελικά πως έχει να κερδίσει από τις βιταμίνες για ενέργεια.

Ποιες είναι οι καλύτερες βιταμίνες για ενέργεια;

Εξαιρετική ερώτηση! Όταν μιλάμε για το ανοσοποιητικό, συνήθως σκεφτόμαστε τη βιταμίνη C ή τη βιταμίνη D, τι γίνεται όμως με τις βιταμίνες για ενέργεια; Ο ρόλος των βιταμινών, των μετάλλων και των ιχνοστοιχείων στον οργανισμό μας είναι κυρίως ποιοτικός, αφού συμβάλλουν σημαντικά σε λειτουργίες όπως ο ενεργειακός μεταβολισμός, η σύνθεση του γενετικού υλικού, η μεταφορά του οξυγόνου στο σώμα και η καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, του εγκεφάλου και των μυών.  Δεδομένης της εμπλοκής τους στις διαδικασίες αυτές, η ανισορροπία στην πρόσληψη και την απορρόφησή τους μεταφράζεται σε επιπτώσεις στις γνωσιακό, κινητικό και ψυχολογικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης της ψυχικής και σωματικής κόπωσης.

Μία ανασκόπηση της επιστημονικής βιβλιογραφίας, η οποία δημοσιεύτηκε το 2020, στηριζόμενη στα στοιχεία αυτά, τόνισε τη σημασία των βιταμινών του συμπλέγματος Β, της βιταμίνης C, αλλά και του σιδήρου, του μαγνησίου και του ψευδαργύρου, στη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του οργανισμού σε αυτές τις διαδικασίες3. Δεν χρειάζεται να “μπούμε” σε όλο το βιοχημικό μονοπάτι των λειτουργιών του οργανισμού, αλλά μπορούμε να κρατήσουμε από αυτή τη μελέτη πως, σε μοριακό όσο και σε κυτταρικό επίπεδο, συνδέει την χαμηλή πρόσληψη και τις καταστάσεις έλλειψης αυτών με γνωσιακά και ψυχολογικά συμπτώματα, καθώς και με εκδηλώσεις κόπωσης που μπορεί να εμφανιστούν.

Η επιστημονική άποψη

Οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία αποτελούν θεμέλιο λίθο για την καλή υγεία και το ευ ζην του ανθρώπου. Κι ενώ, ως μικροθρεπτικά συστατικά είναι σπάνιο να δημιουργήσουν τοξικότητα και να βλάψουν, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως σε υπερβολικές δόσεις ενδέχεται όντως να προκαλέσουν ορισμένες διαταραχές. Καλό, είναι λοιπόν, να συμβουλευόμαστε κάποιον επιστήμονα υγείας πριν ξεκινήσουμε τη λήψη διατροφικών συμπληρωμάτων, ειδικά αν γνωρίζουμε να πάσχουμε από κάποιο νόσημα που επηρεάζει ή επηρεάζεται από συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά, αν έχουμε αλλεργίες ή αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό συγκεκριμένων παθήσεων.

Ακόμα, πολύ σημαντικό είναι να ελέγχουμε συστηματικά τα επίπεδα συγκεκριμένων συστατικών, όπως η βιταμίνη D ή ο σίδηρος, καθώς οι ανάγκες μας μπορεί να διαφέρουν από αυτές του γενικού πληθυσμού. Για παράδειγμα, αν παίρνω ένα συμπλήρωμα πολυβιταμίνης το πρωί, σίγουρα βελτιώνω την ενέργειά μου μέσα στην ημέρα, ωστόσο δεν είναι σίγουρο πως αυτό θα επαναφέρει τον σίδηρο και τη φερριτίνη μου στα επιθυμητά/φυσιολογικά επίπεδα από μόνο του.

Επομένως, οι βιταμίνες για ενέργεια είναι ένα εργαλείο αντιμετώπισης της σωματικής και πνευματικής κόπωσης που βασανίζει τον σύγχρονο άνθρωπο, το οποίο ωστόσο θα πρέπει να δίνεται στα πλαίσια ενός υγιεινού τρόπου ζωής και με την κατάλληλη επιπλέον υποστήριξη, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ατόμου και πάντα με τη σύμφωνη γνώμη και υποστήριξη των επιστημόνων υγείας.

glucose formula

Κόκκου Ματίνα– Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
– Απόφοιτος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην αθλητική διατροφή.
– Έχει ασχοληθεί με την παιδική διατροφή, στα πλαίσια των μεταπτυχιακών σπουδών της.

Matina Kokkou - Διατροφολόγος
Χρησιμοποιούμε cookies για να εξατομικεύσουμε περιεχόμενο και διαφημίσεις, να παρέχουμε λειτουργίες κοινωνικών μέσων και να αναλύουμε την επισκεψιμότητά μας. Μοιραζόμαστε επίσης πληροφορίες σχετικά με τη χρήση του ιστότοπού μας με τους συνεργάτες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τη διαφήμιση και την ανάλυση. View more
Cookies settings
Αποδέχομαι
Όχι, Ευχαριστώ
Πολιτική Απορρήτου & Cookies
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active
Προτεραιότητα του Monobio.gr είναι η προστασία του δικαιώματος του πελάτη για την απόρρητη σύνδεση για αυτό, τηρώντας την νέα Ευρωπαϊκή νομοθεσία για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων (GDPR) μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω τη γενική μας Δήλωση Απορρήτου και Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για το πως διαχειριζόμαστε τα προσωπικά δεδομένα. Στο Monobio.gr σεβόμαστε τα προσωπικά δεδομένα του κάθε επισκέπτη της ιστοσελίδας www.monobio.gr. Το κείμενο αυτό (το οποίο ονομάζεται Πολιτική Απορρήτου και Δήλωση Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων) εξηγεί με απλά λόγια, αλλά και με σαφήνεια πώς επεξεργαζόμαστε τα προσωπικά δεδομένα τα οποία συλλέγουμε από εσάς ή τα οποία εσείς μας παρέχετε. Παρακαλούμε να μελετήσετε προσεκτικά την παρούσα Δήλωση προκειμένου να ενημερωθείτε σχετικά με τον τρόπο που συλλέγουμε, αποθηκεύουμε, χρησιμοποιούμε, διαβιβάζουμε και προστατεύουμε τις πληροφορίες/προσωπικά δεδομένα που λαμβάνουμε από εσάς

Γενικά:

Το Monobio.gr συλλέγει μόνον τα προσωπικά δεδομένα που παρέχονται οικειοθελώς από εσάς, τους διαδικτυακούς μας επισκέπτες, έτσι ώστε να ικανοποιήσουμε τα εκάστοτε αιτήματά σας, να μπορούμε να σας παρέχουμε ενημέρωση για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας και για να σας εξυπηρετούμε κατά τον βέλτιστο τρόπο. Όπου αναζητούνται πρόσθετες, προαιρετικές πληροφορίες, θα ενημερωθείτε σχετικά κατά τη στιγμή της συλλογής τους. Κατά την επίσκεψη του χρήστη/συνδρομητή στην ιστοσελίδα και προκειμένου να εκδηλώσει ενδιαφέρον για τις εκάστοτε Προσφορές, αλλά και για να διασφαλισθεί η δυνατότητα επικοινωνίας μαζί του ώστε να τον ενημερώνουμε για νέα προϊόντα και Προσφορές, είναι πιθανό να ζητηθεί από τον χρήστη να δηλώσει στοιχεία που τον αφορούν (όνομα, ηλεκτρονική διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ). Τα τυχόν προσωπικά δεδομένα που δηλώνει ο χρήστης/συνδρομητής οπουδήποτε στις σελίδες και τις υπηρεσίες της ιστοσελίδας προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για τη διασφάλιση της λειτουργίας της αντίστοιχης υπηρεσίας και δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν από οποιονδήποτε τρίτο. Η ιστοσελίδα λειτουργεί σύμφωνα με την ισχύουσα ελληνική και κοινοτική νομοθεσία και τηρεί με ασφάλεια τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών/συνδρομητών για όσο χρονικό διάστημα είναι εγγεγραμμένοι στις υπηρεσίες της ιστοσελίδας, τα οποία στοιχεία και διαγράφονται μετά την με οποιοδήποτε τρόπο λήξη της σχέσης του χρήστη/συνδρομητή και της Εταιρίας. Τα προσωπικά δεδομένα που δηλώνει ο χρήστης/συνδρομητής στην ιστοσελίδα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από την Εταιρία, με σκοπό την υποστήριξη, προώθηση και εκτέλεση των υπηρεσιών που χρησιμοποιεί ο χρήστης/συνδρομητής. Τα τηρούμενα στοιχεία του αρχείου δύνανται να κοινοποιηθούν στις αρμόδιες δικαστικές, αστυνομικές και άλλες διοικητικές αρχές κατόπιν νομίμου αιτήματός τους και σύμφωνα με τις κάθε φορά ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις. Ο χρήστης/συνδρομητής έχει, μέσα στα πλαίσια της νομοθεσίας περί απορρήτου των τηλεπικοινωνιών, τα δικαιώματα ενημέρωσης και αντίρρησης.

Οι πληροφορίες που ζητάμε από το χρήστη/συνδρομητή της ιστοσελίδας

Προσωπικά δεδομένα: Ο κάθε επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στην ιστοσελίδα χωρίς να δώσει οποιαδήποτε προσωπική πληροφορία. Θα χρειαστούμε προσωπικά δεδομένα (το email) μόνο όταν γίνει συνδρομητής και προχωρήσει σε εκδήλωση ενδιαφέροντος για Προσφορά προϊόντων/υπηρεσιών ή εάν επιλέξει να λαμβάνει τα ενημερωτικά μας email. Πληροφορίες που αφορούν την εκδήλωση ενδιαφέροντος και ενεργοποίηση Προσφοράς: Τα απαραίτητα στοιχεία για εκδήλωση ενδιαφέροντος και ενεργοποίηση της εκάστοτε Προσφοράς είναι το ονοματεπώνυμο του χρήστη, η ηλεκτρονική του διεύθυνση και (σε περίπτωση αποστολής κουπονιού ή προιόντος) ταχυδρομική διεύθυνση. Συνοπτικά, ζητάμε τόσες μόνο πληροφορίες όσες μας χρειάζονται ώστε ο χρήστης/συνδρομητής να συμμετάσχει με απόλυτη επιτυχία στις υπηρεσίες της ιστοσελίδας και να απολαύσει τις προσφορές που αναρτώνται σε αυτήν.

Συναίνεση Χρήστη

Ο χρήστης/συνδρομητής αποδέχεται και συναινεί όπως η Εταιρία θα διατηρεί σε αρχείο και θα επεξεργάζεται τυχόν προσωπικά δεδομένα του, τα οποία θα περιέρχονται σε γνώση αυτής (της Εταιρίας) από την επίσκεψη του χρήστη/συνδρομητή στο site με σκοπό:
 • την εκπλήρωση των όρων και υποχρεώσεων των επιμέρους υπηρεσιών, που παρέχει το site στους χρήστες/συνδρομητές του,
 • την εν γένει ενημέρωση του χρήστη/συνδρομητή,
 • την ικανοποίηση των εκάστοτε απαιτήσεων του χρήστη/συνδρομητή αναφορικά με τις υπηρεσίες που διατίθενται από και μέσω του site,
 • την ενημέρωση του χρήστη/συνδρομητή σχετικά με νέες προσφορές, υπηρεσίες, προϊόντα κ.λπ. (ενδεικτικά αναφέρονται αποστολή marketing news letters, νέων προσφορών, αγγελιών κ.λπ.),
 • την εύρυθμη λειτουργία του site, κάθε συναφή με τα ανωτέρω ενέργεια.

Cookies

Χρησιμοποιούμε «cookies», μια τεχνολογία που αποθηκεύει δεδομένα στον υπολογιστή σας χρησιμοποιώντας τις λειτουργικές δυνατότητες του προγράμματος περιήγησης διαδικτύου (browser) σας. Πολλές ιστοσελίδες το κάνουν αυτό, καθώς τα cookies επιτρέπουν στον εκδότη ιστοσελίδας να πράξει χρήσιμα πράγματα όπως το να διαπιστώσει εάν ο υπολογιστής (και κατά πάσα πιθανότητα και ο χρήστης) έχει επισκεφθεί την ιστοσελίδα και στο παρελθόν. Συνήθως μπορείτε να τροποποιήσετε τον browser να αποτρέπει την χρήση cookies - αλλά εάν το κάνετε αυτό η Υπηρεσία (και ο Ιστότοπος) ίσως να μην λειτουργούν σωστά. Οι πληροφορίες που αποθηκεύονται στα cookies χρησιμοποιούνται για σκοπούς αναγνώρισης. Αυτό μας επιτρέπει να λειτουργήσουμε κατά τρόπο αποδοτικό την υπηρεσία και να παρακολουθούμε την συμπεριφορά των επισκεπτών του Ιστοτόπου. Επίσης, στο πλαίσιο τυχόν ανάρτησης διαφημίσεων στον Ιστότοπο, τρίτα μέρη διαφημιζόμενοι ή διαφημιστικοί διακομιστές δύναται να τοποθετήσουν ή αναγνωρίσουν μοναδικά cookies στον browser σας. Η χρήση cookies από τέτοια τρίτα μέρη διαφημιστών ή διακομιστών διαφήμισης δεν υπόκειται στην παρούσα Πολιτική, αλλά υπόκειται στις αντίστοιχες πολιτικές απορρήτου αυτών των τρίτων μερών. (Παρακαλούμε σημειώστε ότι χρήση του Ιστοτόπου δεν αποσκοπεί ούτε απευθύνεται σε παιδιά κάτω των 18 ετών).

Διαβίβαση Προσωπικών Δεδομένων

Το Monobio.gr δεν μοιράζεται ούτε διαβιβάζει προσωπικά δεδομένα με τρίτους, εκτός αν κάτι τέτοιο απαιτείται για τους νόμιμους επαγγελματικούς σκοπούς και τις επιχειρηματικές ανάγκες, προκειμένου να ανταποκριθεί στα αιτήματά σας ή/και εφόσον επιβάλλεται ή επιτρέπεται από το νόμο. Σε κάθε περίπτωση, η πρόσβαση στα προσωπικά σας δεδομένα επιτρέπεται μόνο σε εξουσιοδοτημένα πρόσωπα τα οποία απαιτείται να έχουν πρόσβαση προκειμένου να είναι δυνατή η ολοκλήρωση των σκοπών της συλλογής, χρήσης και επεξεργασίας τους, όπως αυτή γνωστοποιείται με την παρούσα Δήλωση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το Monobio.gr ενδέχεται να μοιραστεί τα προσωπικά σας δεδομένα με διάφορες εταιρίες ή παρόχους υπηρεσιών που συνεργάζονται μαζί της, προκειμένου να ανταποκριθεί στα αιτήματά σας ή σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα στα οποία έχει ανατεθεί η εκτέλεση της επεξεργασίας, υπό την προϋπόθεση ότι θα σας ενημερώσουμε εκ των προτέρων και θα λάβουμε την προηγούμενη συναίνεσή σας. Τα άτομα που έχουν πρόσβαση στα δεδομένα είναι υποχρεωμένα να τηρούν την εμπιστευτικότητα αυτών των δεδομένων. Το Monobio.gr επιφυλάσσεται του δικαιώματος της να χρησιμοποιήσει τα στοιχεία που της γνωστοποιείτε μέσω του www.monobio.gr κατά τρόπο που να μην είναι δυνατή η ταυτοποίηση ή η αποκάλυψη του προσώπου που αυτά αφορούν, για στατιστικούς, προωθητικούς, ερευνητικούς ή και διαφημιστικούς σκοπούς, γνωστοποιώντας αυτά και σε τρίτα πρόσωπα π.χ. εταιρείες ερευνών αρμόδια για την ολοκλήρωση των ανωτέρω σκοπών. Υπεύθυνος προστασίας των δεδομένων Έχουμε ορίσει έναν υπεύθυνο προστασίας δεδομένων για να επιβλέπουμε τη συμμόρφωση με τη παρούσα πολιτική. Εάν έχετε απορίες σχετικά με αυτή την πολιτική ή το πώς χειριζόμαστε τα προσωπικά σας δεδομένα, επικοινωνήστε με την Monobio.gr στο info@monobio.gr. Τα δικαιώματά σας για προστασία των δεδομένων Κάτω από ορισμένες συνθήκες και βάσει νόμου, έχετε το δικαίωμα:
 • Να πληροφορείστε αν διατηρούμε προσωπικά δεδομένα σας και, αν ναι, ποια είναι τα δεδομένα αυτά και γιατί τα διατηρούμε/χρησιμοποιούμε.
 • Να ζητάτε πρόσβαση στα προσωπικά σας δεδομένα (κοινώς γνωστό ως «αίτημα πρόσβασης του υποκειμένου των δεδομένων»). Αυτό σας δίνει τη δυνατότητα να λαμβάνετε αντίγραφο των προσωπικών δεδομένων σας που διατηρούμε και να ελέγχετε αν τα επεξεργαζόμαστε νόμιμα.
 • Να ζητάτε τη διόρθωση των προσωπικών δεδομένων σας που διατηρούμε. Αυτό σας δίνει τη δυνατότητα να διορθώνετε τυχόν ελλιπείς ή ανακριβείς πληροφορίες που έχουμε για εσάς.
 • Να ζητάτε τη διαγραφή των προσωπικών σας δεδομένων. Αυτό σας δίνει τη δυνατότητα να ζητάτε να διαγράψουμε ή να καταργήσουμε προσωπικά δεδομένα όπου δεν υπάρχει κανένας λόγος για να συνεχίσουμε να τα επεξεργαζόμαστε. Επίσης, έχετε το δικαίωμα να ζητάτε από εμάς να διαγράψουμε ή να καταργήσουμε τα προσωπικά σας δεδομένα όπου έχετε ασκήσει το δικαίωμα ένστασης στην επεξεργασία τους (βλ. παρακάτω).
 • Να αντιτάσσεστε στην επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων, όταν επικαλούμαστε έννομο συμφέρον (ή συμφέρον τρίτου), αλλά η συγκεκριμένη κατάστασή σας σας κάνει να θέλετε να αντιταχθείτε στην επεξεργασία τους για τον λόγο αυτόν. Επίσης, έχετε το δικαίωμα αντίταξης όταν επεξεργαζόμαστε τα προσωπικά σας δεδομένα για σκοπούς άμεσου μάρκετινγκ.
 • Να αντιτάσσεστε στην αυτοματοποιημένη λήψη αποφάσεων, όπως η δημιουργία προφίλ, που δεν πρέπει να αποτελεί αντικείμενο αυτοματοποιημένης λήψης αποφάσεων χρησιμοποιώντας τα προσωπικά σας δεδομένα ή το προφίλ σας.
 • Να ζητάτε τον περιορισμό της επεξεργασίας των προσωπικών σας δεδομένων. Αυτό σας επιτρέπει να μας ζητάτε να διακόψουμε την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων, για παράδειγμα, εάν θέλετε να διαπιστώσουμε την ακρίβειά τους ή τον λόγο επεξεργασίας τους.
 • Να ζητάτε τη διαβίβαση των προσωπικών σας δεδομένων σε εσάς ή άλλο μέρος (κοινώς γνωστή ως δικαίωμα «φορητότητας δεδομένων») σε ηλεκτρονική και δομημένη μορφή. Αυτό σας επιτρέπει να λαμβάνετε τα δεδομένα σας από εμάς σε ηλεκτρονικά χρησιμοποιήσιμη μορφή και να μπορείτε να διαβιβάζετε τα δεδομένα σας σε άλλο μέρος σε ηλεκτρονικά χρησιμοποιήσιμη μορφή.
Ανάκληση συγκατάθεσης. Στις περιορισμένες περιπτώσεις όπου ενδεχομένως έχετε παράσχει τη συγκατάθεσή σας για συλλογή, επεξεργασία και διαβίβαση των προσωπικών σας δεδομένων για συγκεκριμένο σκοπό, έχετε το δικαίωμα να αποσύρετε ανά πάσα στιγμή τη συγκατάθεσή σας για τη συγκεκριμένη επεξεργασία. Αφού λάβουμε την ειδοποίηση ότι έχετε αποσύρει τη συγκατάθεσή σας, θα πάψουμε να επεξεργαζόμαστε τα στοιχεία σας για το σκοπό ή τους σκοπούς για τους οποίους είχατε αρχικά συμφωνήσει, εκτός εάν έχουμε άλλη νομική βάση για να το πράξουμε νόμιμα. Εάν επιθυμείτε να ασκήσετε κάποιο από αυτά τα δικαιώματα, θα πρέπει να μας στείλετε ένα email στο Info@monobio.gr ή να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά μαζί μας στο 22910-52001 (Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 - 18:00). Δεν θα χρειαστεί να πληρώσετε κάποιο τέλος για να αποκτήσετε πρόσβαση στα προσωπικά σας δεδομένα (ή να ασκήσετε οποιοδήποτε από τα υπόλοιπα δικαιώματα). Εντούτοις, ενδέχεται να σας χρεώσουμε ένα εύλογο τέλος, σε περίπτωση που το αίτημά σας για πρόσβαση είναι σαφώς αβάσιμο ή υπερβολικό. Εναλλακτικά, σε τέτοιες περιπτώσεις ενδέχεται να αρνηθούμε να ικανοποιήσουμε το αίτημά σας. Ίσως χρειαστεί να σας ζητήσουμε συγκεκριμένες πληροφορίες για να μπορέσουμε να επιβεβαιώσουμε την ταυτότητά σας και να διασφαλίσουμε το δικαίωμά σας για πρόσβαση στα δεδομένα σας (ή για άσκηση οποιουδήποτε από τα υπόλοιπα δικαιώματά σας). Αυτό είναι ακόμη ένα σημαντικό μέτρο ασφαλείας, ώστε τα προσωπικά δεδομένα να μην αποκαλύπτονται σε κανένα άτομο που δεν έχει το δικαίωμα να τα λάβει.

Τροποποιήσεις στην παρούσα Πολιτική

Παρακαλώ σημειώστε ότι η παρούσα Πολιτική αποτελεί μέρος των Όρων και Προϋποθέσεων χρήσης του παρόντος Ιστοτόπου και αποτελεί μέρος της μεταξύ μας σύμβασης. Δυνάμεθα από καιρό σε καιρό να τροποποιούμε την Πολιτική αυτή, είτε εν όλω έιτε εν μέρει, κατά την απόλυτη διακριτική μας ευχέρεια. Οποιαδήποτε τροποποίηση στην παρούσα θα ισχύει ευθύς αμέσως μόλις η τροποποιημένη Πολιτική αναρτηθεί στον Ιστότοπο. Αναλόγως της φύσεως της τροποποίησης, δυνάμεθα να ανακοινώσουμε την τροποποίηση: στη κεντρική σελίδα του Ιστοτόπου, ή μέσω email, εάν διαθέτουμε το email σας. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον συνεχίζετε να χρησιμοποιείτε τον Ιστότοπο αφού έχουν γίνει τροποποιήσεις, θα θεωρείται ότι αποδέχεστε αυτές τις τροποποιήσεις. Εάν δεν συμφωνείτε με τους όρους της παρούσας Πολιτικής, όπως δύναται να τροποποιείται από καιρό σε καιρό, είτε εν όλω είτε εν μέρει, πρέπει να παύσετε την χρήση του Ιστοτόπου.
Save settings
Cookies settings