Βιταμίνες για ενέργεια

Βιταμίνες για ενέργεια : Που βρίσκονται, πόσο σημαντικές είναι και ποιοί τις χρειάζονται!

Λέμε συνέχεια για τη σύγχρονη εποχή, την πίεση, το άγχος, τη συνεχή κούραση, που φαίνεται να κατακλύζουν τη ζωή μας! Πραγματικά, αν απλά σκεφτούμε πόσα πράγματα κάνουμε μέσα στην ημέρα, είτε είναι δουλειά, είτε σπουδές, οικογενειακές υποχρεώσεις, δουλειές του σπιτιού, η καθημερινότητά μας απαιτεί τεράστια ποσά ενέργειας. Η σωματική και πνευματική κούραση είναι αναμενόμενο αποτέλεσμα, το οποίο ωστόσο σε βάθος χρόνου, μπορεί να έχει επιβαρυντικές επιπτώσεις και στην υγεία μας.

Πολλοί είναι οι τρόποι μέσω των οποίων μπορούμε να προλάβουμε ή να αντιμετωπίσουμε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, ωστόσο ένας από τους πιο αποτελεσματικούς είναι οι βιταμίνες για ενέργεια. Σε αυτό το άρθρο, θα αναλύσουμε πώς οι βιταμίνες για ενέργεια μπορούν να γίνουν ο σύμμαχος του σύγχρονου ανθρώπου στην καθημερινότητα των μεγάλων ταχυτήτων!

Έλλειψη ενέργειας ή κόπωση;

Αρχικά, να εξηγούμαστε για να μην παρεξηγούμαστε! Όταν μιλάμε για ενέργεια, στον τομέα της διατροφής, συνήθως αναφερόμαστε σε θερμίδες. Πράγματι, οι θερμίδες είναι η μονάδα μέτρησης της χημικής ενέργειας που μας προσφέρουν τα τρόφιμα, και άρα σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για το “καύσιμο” του οργανισμού μας. Στην προκειμένη, ωστόσο, μιλώντας για “βιταμίνες για ενέργεια”, αναφερόμαστε σε κάτι τελείως διαφορετικό, αφού οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία, τα λεγόμενα “μικροθρεπτικά συστατικά της διατροφής”, δεν έχουν θερμίδες.

Περισσότερο μας ενδιαφέρει η τόνωση του οργανισμού, δηλαδή η αντιμετώπιση της κόπωσης, είτε σωματικής είτε πνευματικής, η οποία οφείλεται στις πολύ αυξημένες απαιτήσεις της καθημερινότητάς μας. Επομένως, είναι η κόπωση αυτό που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε με τις βιταμίνες για ενέργεια, και είναι σημαντικό να τη διαχωρίσουμε από τη χαμηλή πρόσληψη ενέργειας από τα τρόφιμα.

Βιταμίνες για ενέργεια 2

Μα γιατί δεν έχω ενέργεια;

Καλά, η αλήθεια είναι πως οι περισσότεροι ξέρουμε γιατί δεν έχουμε ενέργεια. Σε πόσα από τα παρακάτω σενάρια αναγνωρίζεις τον εαυτό σου;

  • Σηκώνεσαι αχάραγα να ετοιμάσεις τα παιδιά για το σχολείο, πίνεις έναν καφέ στα γρήγορα και φεύγεις για δουλειά;
  • Περνάς όλη τη μέρα στη δουλειά ή τη σχολή, με ένα σωρό υποχρεώσεις και διαδικασίες που πρέπει να γίνουν πριν πέσουν πάνω σου και άλλες;
  • Καταλήγεις με μια τυρόπιτα ή μια μπουγάτσα στο γραφείο, η οποία θα είναι το μόνο γεύμα σου και αν, μέχρι να σχολάσεις;
  • Τρέχεις συνεχώς σε δραστηριότητες, είτε δικές σου είτε των υπόλοιπων μελών της οικογένειας, με κάποιες από αυτές να αφορούν σε γυμναστική ή άλλα ενεργητικά χόμπι;
  • Περνάς πολλές ώρες μπροστά από μια οθόνη ή σε συνεχείς συζητήσεις;
  • Μήπως οι χειρωνακτικές εργασίες που έχεις μέσα στην ημέρα σου θα ξεπερνούσαν και τις δοκιμασίες του Survivor;
  • Καταλήγεις να κάνεις ένα, το πολύ δύο γεύματα μέσα στην ημέρα, αρκετές φορές, ας είμαστε ειλικρινείς, όχι και τόσο υγιεινά;
  • Έχοντας ολοκληρώσει την ημέρα σου, με δουλειά ή σχολή, ίσως παιδιά, δραστηριότητες, σούπερ-μάρκετ, δουλειές του σπιτιού, κοιμάσαι τελικά πολύ αργά χωρίς να ολοκληρώνεις 8ωρο;

Αν δεν σου ταιριάζει κανένα από τα παραπάνω, σου βγάζω το καπέλο! Επειδή, όμως, όλο και κάπου υπάρχει μια κάποια ταύτιση, ίσως έχεις την απάντηση στο μέγα ερώτημα. Αυτό, λοιπόν, είναι που θα προσπαθήσουμε να επιλύσουμε, εν προκειμένω εξηγώντας πώς βοηθούν οι βιταμίνες για ενέργεια.

Tip of the Day

Για άμεσα αποτελέσματα

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι απαραίτητο να λαμβάνονται κάθε μέρα σε επαρκείς ποσότητες. Όταν οι γρήγοροι ρυθμοί της ζωής δεν μας επιτρέπουν να έχουμε ένα πλήρες και ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, η λήψη συμπληρώματος συμπλέγματος Β αποτελεί έναν μοναδικό σύμμαχο απέναντι στην απαιτητική καθημερινότητα!

Το Β Complex-100 της Natural Vitamins έχει 100mg απο όλες τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β και είναι ακρίβώς ότι χρειάζεσαι για να έχεις ενέργεια όλη μέρα!

Το φάρμακό σου, η τροφή σου

Η αλήθεια είναι πως ο Ιπποκράτης είχε δίκιο, όλα ξεκινούν από τη διατροφή. Η τροφή είναι ο ακρογωνιαίος λίθος στον τομέα της ενέργειας, είτε μιλάμε για τις θερμίδες είτε για την τόνωση απέναντι στην κόπωση. Σύμφωνοι, καλύπτουμε τις ανάγκες μας σε θερμίδες, ίσως και με το παραπάνω πολλές φορές, αλλά είναι αυτό αρκετό για να πετύχουμε τα βέλτιστα επίπεδα υγείας και διάθεσης; Πολύ συχνά πέφτουμε στην παγίδα να θεωρούμε πως επειδή φάγαμε αρκετά, έχουμε όντως καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού μας, γεγονός που απέχει τις περισσότερες φορές από την πραγματικότητα.

Οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία που χρειαζόμαστε ημερησίως είναι πιθανό να μην καλύπτονται δυστυχώς. Αυτό συμβαίνει συχνά στον σύγχρονο άνθρωπο, καθώς έχει φανεί πως με την πάροδο του χρόνου στηριζόμαστε περισσότερο στο έτοιμο, γρήγορο φαγητό, κυρίως λόγω της έλλειψης χρόνου.

Έχουν έρθει έτσι τα πράγματα στη σύγχρονη καθημερινότητα που δυστυχώς απομακρυνόμαστε όλο και πιο πολύ από το μοντέλο της μεσογειακής διατροφής. Τα φρέσκα λαχανικά, τα φρούτα εποχής, όσπρια, μαγειρεμένο σπιτικό φαγητό είναι είδη που όλο και μειώνονται στη διατροφή μας, κι ας ανήκουμε σε μια χώρα με πολύ πλούσια παραγωγή. Το κακό σε αυτό είναι πως τελικά τρεφόμαστε ποσοτικά και όχι ποιοτικά, δηλαδή παίρνουμε μεν αρκετή ενέργεια από την άποψη των θερμίδων, αλλά πολύ συχνά δεν καταναλώνουμε επαρκείς ποσότητες από βιταμίνες για ενέργεια, με αποτέλεσμα η κόπωση να μην λέει να φύγει με τίποτα.

Βιταμίνες για ενέργεια 3

Ποιοι χρειάζονται περισσότερο τις βιταμίνες για ενέργεια;

Η αλήθεια είναι πως όλοι, λίγο πολύ, κάπου κάπου χάνουμε το παιχνίδι. Γνωρίζουμε πως υπάρχουν ορισμένες κοινωνικές ομάδες που είναι πιο ευπαθείς, στις οποίες οι βιταμίνες για ενέργεια είναι κάτι παραπάνω από χρήσιμες, όπως είναι τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, οι άρρωστοι και οι έγκυες γυναίκες. Λόγω των ιδιαίτερων και αυξημένων αναγκών των ατόμων που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες, η ισορροπημένη και πλήρης διατροφή είναι τουλάχιστον απαραίτητη, προκειμένου να διασφαλιστεί η καλή υγεία τους, ωστόσο η περαιτέρω πρόσληψη συμπληρωμάτων με βιταμίνες για ενέργεια, πάντα υπό την επίβλεψη κάποιου ειδικού. Ήξερες, όμως, πως υπάρχουν στοιχεία και για άλλες ομάδες του πληθυσμού που μπορεί να κινδυνεύουν από χρόνια κόπωση και να χρειάζονται βιταμίνες για ενέργεια;

  • Νεαροί ενήλικες
  • Γυναίκες
  • Σωματικά ενεργοί

Αν ανήκεις και στις τρεις αυτές κατηγορίες, είναι πιο πιθανό να εμφανίσεις σημάδια χρόνιας κόπωσης και άρα να έχεις μεγαλύτερη ανάγκη από βιταμίνες για ενέργεια. Πράγματι, σε μία μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2007, οι ερευνητές προσπάθησαν να εντοπίσουν, πέρα από τις γνωστές ως τότε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες του πληθυσμού, ποια άλλα άτομα βρίσκονται σε κίνδυνο χαμηλής πρόσληψης μικροθεπτικών συστατικών και κατέληξαν σε αυτές τις τρεις κατηγορίες.

Συγκεκριμένα, τα σημεία στα οποία εστίασαν είναι οι αυξημένες απαιτήσεις που έχουν τα εν λόγω άτομα σε θερμίδες, θρεπτικά συστατικά και τόνωση, σε συνδυασμό με την αυξημένη πιθανότητα να υποσιτίζονται, είτε λόγω του περιορισμένου χρόνου και των πολλών υποχρεώσεων, είτε σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν το σώμα τους εντός συγκεκριμένων πλαισίων, για αισθητικούς λόγους, αλλά και για λόγους σχετικούς με την απόδοση κατά την άσκηση. Φάνηκε, λοιπόν, πως η λήψη μέσω συμπληρωμάτων επαρκών ποσοτήτων από βιταμίνες για ενέργεια, ήταν δυνατό να αντιμετωπίσει το πρόβλημα να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις, με την προϋπόθεση να λαμβάνονται για ικανό χρονικό διάστημα1.

Βιταμίνες για ενέργεια 4

Βιταμίνες για ενέργεια : Για κάποιους ή για όλους;

Άρα βιταμίνες για ενέργεια χρειάζονται μόνο οι νεαρές γυναίκες που γυμνάζονται και οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες; Η απάντηση είναι πως όχι, απλά αυτά τα άτομα είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν έλλειψη λόγω αυξημένων αναγκών – χαμηλής πρόσληψης. Από εκεί και πέρα, σαφώς και είναι ένα θέμα το οποίο αφορά στον οποιανδήποτε! Όπως είπαμε και στην αρχή, βλέπουμε καθημερινά τους εαυτούς μας πρωταγωνιστές σε πολλαπλά πιεστικά σενάρια του σύγχρονου τρόπου ζωής, να αισθανόμαστε σωματικά και πνευματικά κουρασμένοι.

Σαφώς οι βιταμίνες για ενέργεια δεν είναι πανάκεια, το δώρο του θεού στην ανθρωπότητα, ωστόσο τα επιστημονικά δεδομένα μας δίνουν μια ιδέα για τη χρησιμότητά τους. Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα μιας κλινικής δοκιμής που δημοσιεύτηκαν το 2011, έχοντας ως δείγμα 198 υγιείς άνδρες ηλικίας 30 έως 55 ετών, υποστήριξαν πως ακόμα και υγιή μέλη του γενικού πληθυσμού μπορεί να ωφεληθούν από αυξημένα επίπεδα πρόσληψης βιταμινών ή/και μετάλλων μέσω διατροφικών συμπληρωμάτων2. Επομένως, συγκρίνοντας τις δύο αυτές μελέτες, έχουμε καλύψει ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού το οποίο φαίνεται τελικά πως έχει να κερδίσει από τις βιταμίνες για ενέργεια.

Life hack

Η συμβουλή της Ημέρας

Η έλλειψη σιδήρου είναι ένας απο τους βασικούς λόγους που μπορεί να οδηγήσει σε ατονία και να εξάντληση.

Θα σε συμβούλευα να εξετάσεις τα επίπεδα σιδήρου σου και φεριτίνης και εφόσον βρίσκονται κάτω απο τα φυσιολογικά όρια να προχωρήσεις άμεσα σε διορθωτικές κινήσεις για να δεις την ενέργειά σου να εκτοξεύεται.

Προσθέσε στη διατροφή σου τροφές πλούσιες σε σίδηρο και εάν χρειάζεσαι άμεσα και γρήγορα αποκατάσταση των επιπέδων σιδήρου και φεριτίνης προτίμησε το Best Seller στη κατηγορία.

Ποιες είναι οι καλύτερες βιταμίνες για ενέργεια;

Εξαιρετική ερώτηση! Όταν μιλάμε για το ανοσοποιητικό, συνήθως σκεφτόμαστε τη βιταμίνη C ή τη βιταμίνη D, τι γίνεται όμως με τις βιταμίνες για ενέργεια; Ο ρόλος των βιταμινών, των μετάλλων και των ιχνοστοιχείων στον οργανισμό μας είναι κυρίως ποιοτικός, αφού συμβάλλουν σημαντικά σε λειτουργίες όπως ο ενεργειακός μεταβολισμός, η σύνθεση του γενετικού υλικού, η μεταφορά του οξυγόνου στο σώμα και η καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, του εγκεφάλου και των μυών.  Δεδομένης της εμπλοκής τους στις διαδικασίες αυτές, η ανισορροπία στην πρόσληψη και την απορρόφησή τους μεταφράζεται σε επιπτώσεις στις γνωσιακό, κινητικό και ψυχολογικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης της ψυχικής και σωματικής κόπωσης.

Μία ανασκόπηση της επιστημονικής βιβλιογραφίας, η οποία δημοσιεύτηκε το 2020, στηριζόμενη στα στοιχεία αυτά, τόνισε τη σημασία των βιταμινών του συμπλέγματος Β, της βιταμίνης C, αλλά και του σιδήρου, του μαγνησίου και του ψευδαργύρου, στη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του οργανισμού σε αυτές τις διαδικασίες3. Δεν χρειάζεται να “μπούμε” σε όλο το βιοχημικό μονοπάτι των λειτουργιών του οργανισμού, αλλά μπορούμε να κρατήσουμε από αυτή τη μελέτη πως, σε μοριακό όσο και σε κυτταρικό επίπεδο, συνδέει την χαμηλή πρόσληψη και τις καταστάσεις έλλειψης αυτών με γνωσιακά και ψυχολογικά συμπτώματα, καθώς και με εκδηλώσεις κόπωσης που μπορεί να εμφανιστούν.

Pro Tip

Ήξερες ότι ...

Πέρα από την ενέργεια και την τόνωση που δίνουν οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμινών Β μπορεί να είναι ακόμη σημαντική για τη βελτίωση της αναπαραγωγικής υγείας σε γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών;

Θα βρείς σχετικές έρευνες εδώ.

Η επιστημονική άποψη

Οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία αποτελούν θεμέλιο λίθο για την καλή υγεία και το ευ ζην του ανθρώπου. Κι ενώ, ως μικροθρεπτικά συστατικά είναι σπάνιο να δημιουργήσουν τοξικότητα και να βλάψουν, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως σε υπερβολικές δόσεις ενδέχεται όντως να προκαλέσουν ορισμένες διαταραχές. Καλό, είναι λοιπόν, να συμβουλευόμαστε κάποιον επιστήμονα υγείας πριν ξεκινήσουμε τη λήψη διατροφικών συμπληρωμάτων, ειδικά αν γνωρίζουμε να πάσχουμε από κάποιο νόσημα που επηρεάζει ή επηρεάζεται από συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά, αν έχουμε αλλεργίες ή αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό συγκεκριμένων παθήσεων.

Ακόμα, πολύ σημαντικό είναι να ελέγχουμε συστηματικά τα επίπεδα συγκεκριμένων συστατικών, όπως η βιταμίνη D ή ο σίδηρος, καθώς οι ανάγκες μας μπορεί να διαφέρουν από αυτές του γενικού πληθυσμού. Για παράδειγμα, αν παίρνω ένα συμπλήρωμα πολυβιταμίνης το πρωί, σίγουρα βελτιώνω την ενέργειά μου μέσα στην ημέρα, ωστόσο δεν είναι σίγουρο πως αυτό θα επαναφέρει τον σίδηρο και τη φερριτίνη μου στα επιθυμητά/φυσιολογικά επίπεδα από μόνο του.

Επομένως, οι βιταμίνες για ενέργεια είναι ένα εργαλείο αντιμετώπισης της σωματικής και πνευματικής κόπωσης που βασανίζει τον σύγχρονο άνθρωπο, το οποίο ωστόσο θα πρέπει να δίνεται στα πλαίσια ενός υγιεινού τρόπου ζωής και με την κατάλληλη επιπλέον υποστήριξη, ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ατόμου και πάντα με τη σύμφωνη γνώμη και υποστήριξη των επιστημόνων υγείας.

Κόκκου Ματίνα– Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
– Απόφοιτος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην αθλητική διατροφή.
– Έχει ασχοληθεί με την παιδική διατροφή, στα πλαίσια των μεταπτυχιακών σπουδών της.

Matina Kokkou - Διατροφολόγος

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ

Βιταμίνες για ενέργεια και καλή διάθεση

Βιταμίνες γαι ενέργεια και καλή διάθεση

Νιώθεις συνεχώς ατονία και κόπωση; Είναι κουρασμένο και μυϊκά αδύναμο το σώμα σου; Οι ανάσες σου ...

Διατροφή για Χάσιμο Κιλών

5+1 Tips για επιτυχημένη διατροφή για χάσιμο κιλών !

Μία διατροφή για χάσιμο κιλών μπορεί να ποικίλει και να σημαίνει κάτι διαφορετικό για τον καθένα.

Διατροφή για Απώλεια Βάρους

Διατροφή για Απώλεια Βάρους

Η απώλεια βάρους αποτελεί το πλέον νούμερο ένα κίνητρο για να ξεκινήσει κάποιος μια διατροφή.

Προβιοτικά

Προβιοτικά Τι είναι, που θα τα βρείτε και ποιος ο ρόλος τους στον οργανισμό μας;

Προβιοτικά τι είναι άραγε; Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που ...