Μαγνήσιο Ιδιότητες

Έχει το Μαγνήσιο ιδιότητες και Οφέλη στην Καθημερινότητά μας;

Το μαγνήσιο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο που εκτελεί πολλές και σημαντικές λειτουργίες στο σώμα μας. Βρίσκεται σε κάθε κύτταρο του οργανισμού μας και είναι απαραίτητο για κύριες βιολογικές διαδικασίες, τις οποίες θα συζητήσουμε παρακάτω. Η έλλειψή του μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα υγείας.

Μόλις βγεις από το άρθρο μου, θα έχεις αποκτήσει μια πλήρη εικόνα για τη σημασία του μαγνησίου στην υγεία σου και πώς θα φροντίσεις να λαμβάνεις όσο σου χρειάζεται είτε διατροφικά είτε με τη μορφή συμπληρώματος. 

   Το μαγνήσιο όπως ανέφερα έχει πολλούς ρόλους στο σώμα μας. Μπορεί να υπάρχει σε μικρές ποσότητες μέσα μας, αλλά κάνει «τεράστια δουλειά». Ας ανακαλύψουμε λοιπόν, τις κύριες λειτουργίες του. 

Έχει το Μαγνήσιο ιδιότητες στο Μεταβολισμό;

  Για να ξεκινήσουμε τη μέρα μας χρειαζόμαστε ενέργεια για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας. Πώς το μαγνήσιο συμβάλλει στην παραγωγή ενέργειας που χρειαζόμαστε? 

Αρχικά συμμετέχει σε διάφορες βιοχημικές αντιδράσεις στον μεταβολισμό, δηλαδή τη διαδικασία που ο οργανισμός αφομοιώνει αυτά που του δίνουμε από τις τροφές. Το μαγνήσιο είναι αναγκαίο για την αποτελεσματική λειτουργία ενός μορίου, ονομαζόμενο ΑΤΡ, το οποίο είναι η κύρια πηγή ενέργειας για τον οργανισμό. Χωρίς το μαγνήσιο, η παραγωγή ΑΤΡ δεν μπορεί να γίνει αποτελεσματικά και έτσι επηρεάζεται ο γενικός μεταβολισμός.

Επίσης, συμμετέχει και σε άλλες μεταβολικές διεργασίες που είναι υπεύθυνες για την απορρόφηση των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών, και των λιπαρών οξέων από τη διατροφή αλλά και την αξιοποίησή τους σε διάφορες βιολογικές λειτουργίες.

Παράλληλα, συμβάλλει και στη ρύθμιση της ινσουλίνης, μιας ορμόνης που είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Η επαρκής παροχή μαγνησίου μπορεί να βοηθήσει στην ευαισθητοποίηση των κυττάρων στην ινσουλίνη και στη διατήρηση των κανονικών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Ακόμα, συμβάλλει στη σύνθεση του γενετικού μας υλικού, το οποίο είναι απαραίτητο για την αναπαραγωγή και την κατασκευή κυττάρων στο σώμα.

Έχει το Μαγνήσιο ιδιότητες και οφέλη στο Μυϊκό μας Σύστημα;

  Ρητορική η ερώτηση!

Μια κουραστική μέρα έρχεται στο τέλος της, γυρνάμε σπίτι και νιώθουμε τους μυς στα σώμα μας καταπονημένους. Πώς το μαγνήσιο συνδράμει στην αποκατάστασή μας για να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη μέρα?

Επόμενος και εξίσου σημαντικός ρόλος του μαγνησίου είναι αυτός στο μυϊκό μας σύστημα. Το μαγνήσιο είναι αναγκαίο για τη σύνδεση των μυϊκών ινών μεταξύ τους και την αποσυμφόρησή τους όταν σφίγγουμε και ξεσφίγγουμε τους μυς μας.

Χωρίς επαρκές μαγνήσιο το μυϊκό σφίξιμο είναι δυσκολότερο και έτσι προκαλείται κράμπα στο μυ. Ακόμα, το μαγνήσιο συμμετέχει στη μεταφορά ασβεστίου στα μυϊκά κύτταρα, ιδιότητα που βοηθά στην ανάπτυξη μυϊκής δύναμης και στην σωστή λειτουργία των μυών.  Συνολικά, το μαγνήσιο παίζει ένα κρίσιμο ρόλο στην υγεία των μυών και την καλή μυϊκή λειτουργία, και η επαρκής πρόσληψή του μέσω της διατροφής ή των συμπληρωμάτων μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της μυϊκής υγείας και ευεξίας. Παθαίνεις κράμπες συχνά και θες να μάθεις περισσότερα για το πώς το μαγνήσιο θα σε βοηθήσει να τις αντιμετωπίσεις? Πάτα εδώ.

Μαγνήσιο ιδιότητες

Ίσως αναρωτιέσαι εάν έχει το Μαγνήσιο ιδιότητες και στο Νευρικό Σύστημα

 Μαζί με το κουρασμένο σώμα μας πριν τον ύπνο έχουμε να αντιμετωπίσουμε το στρες και την ένταση από τη μέρα που πέρασε, αλλά και για ό,τι υποχρεώσεις έχουμε στο βραχύ μέλλον. Αυτό συνήθως μας δυσκολεύει στον ύπνο και συχνά ξυπνάμε απότομα αρκετές φορές μέσα στο βράδυ. Πώς το μαγνήσιο λειτουργεί και υποστηρίζει το νευρικό μας σύστημα?

Το μαγνήσιο επηρεάζει τη νευρολογική λειτουργία με πολλούς τρόπους, καθώς είναι απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Είναι αναγκαίο για τη μεταφορά νευρικών σημάτων στον εγκέφαλό μας και σε όλο το νευρικό σύστημα. Αυτό βοηθά στη συντονισμένη λειτουργία των νευρικών κυττάρων.

Όλες οι αντιδράσεις που κάνει το σώμα μας σε οποιοδήποτε ερέθισμα ελέγχονται από τα νεύρα που είναι υπεύθυνα γι’ αυτό και το μαγνήσιο τα βοηθά σε αυτόν τον έλεγχο. Επίσης, συνεισφέρει στη ρύθμιση χημικών ουσιών (νευροδιαβιβαστές) που είναι υπεύθυνες για διάφορες λειτουργίες του νευρικού συστήματος. Καθώς, το μαγνήσιο λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό, προστατεύει τα νευρικά κύτταρα από την οξειδωτική ζημία. Και σίγουρα, ένας ακόμη ρόλος που γνωρίζουμε σχεδόν όλοι είναι η συσχέτισή του με τη ρύθμιση του ύπνου και του άγχους.

Η επάρκεια του συντελεί στην υποστήριξη της ψυχικής υγείας και της ομαλής λειτουργίας του νευρικού συστήματος γενικότερα. Αν δυσκολεύεσαι με τον ύπνο και θες να μάθεις περισσότερα για το ρόλο του μαγνησίου στον ύπνο πάτα εδώ.

Μήπως έχει το Μαγνήσιο ιδιότητες και στο Σκελετικό Σύστημα;

   Για να αποφεύγουμε τραυματισμούς στα οστά μας και να έχουμε ένα δυνατό σκελετικό σύστημα, μας έχουν συμβουλεύσει οι γιατροί να λαμβάνουμε αρκετό ασβέστιο. Πώς το μαγνήσιο συνεργάζεται με το ασβέστιο για να ενισχύσει το σκελετικό μας σύστημα?

Παρακάτω θα δούμε μερικούς από τους τρόπους που το μαγνήσιο βοηθά στην υγεία των οστών μας, μιας και συμμετέχει σε πολλές λειτουργίες που επηρεάζουν τη δομή και δύναμή τους. Αρχικά, βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου από τα οστά. Το ασβέστιο είναι κρίσιμο για την οστική δομή και την αντοχή των οστών.

Το μαγνήσιο μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου οστεοπόρωσης, μιας κατάστασης όπου τα οστά γίνονται λιγότερο πυκνά και ευάλωτα στα σπασίματα. Επίσης, συνεργάζεται και με άλλα μέταλλα πέρα από το ασβέστιο, όπως ο φώσφορος και το μαγγάνιο, για τη διατήρηση της οστικής υγείας. Επιπλέον, επηρεάζει τις διαδικασίες αναγέννησης των οστών, και αποτελεί με αυτόν τον τρόπο σύμμαχος για εμάς για την αντιμετώπιση της απώλειας οστικής μάζας με το πέρασμα των χρόνων.

Μαγνήσιο και οφέλη στο Καρδιαγγειακό μας Σύστημα

  Ακούμε τόσα πολλά που πρέπει να προσέχουμε για να διατηρήσουμε ένα υγιές καρδιαγγειακό σύστημα. Ποιος να φανταζόταν ότι το μαγνήσιο συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία βασικών διαδικασιών της καρδιάς? Ας δούμε μαζί το πώς.

Εκτός των άλλων που έχουμε ήδη αναφέρει, το μαγνήσιο συμβάλλει και στη σωστή λειτουργία της καρδιάς, και γενικότερα στην υγεία του κυκλοφορικού συστήματος. Παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του καρδιακού ρυθμού και στη διατήρηση ομαλών κτύπων για την καρδιά. Έχει αντι-υπερτασικές ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένας παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, οπότε η κατάλληλη πρόσληψη μαγνησίου μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της υπέρτασης.

Παράλληλα, έχει αντιφλεγμονώδη δράση και έτσι προστατεύει τα αγγεία και την καρδιά με τη μείωση των φλεγμονών. Ακόμα, συμβάλλει στη διατήρηση της ελαστικότητας των αγγείων, βοηθώντας έτσι στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης προβλημάτων, όπως η αθηροσκλήρωση και οι αγγειακές παθήσεις γενικότερα. 

Pro Tip

Για προχωρημένους

Εάν αναζητάς το ιδανικό συμπλήρωμα μαγνησίου τότε η πρότασή μου είναι το Magnesium Complex της Natural Vitamins γιατί :

 • Περιέχει τις δύο πιο απορροφήσιμες μορφές μαγνησίου (οξείδιο και κιτρικό).
 • Eίναι περιβεβλημένο σε φυτική κάψουλα ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη απορρόφησή του από τον οργανισμό.
 • Είναι ιδανικό για αθλητές, για άτομα μυϊκή καταπόνηση.
 • Είναι ιδανικό για όσους θέλουν να βελτιώσουν τον ύπνο τους και να ενισχύσουν τα επίπεδα ενέργειας τους.
 • Βοηθάει σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας.

Έλλειψη Μαγνησίου και Συμπτώματα

   Όλες οι παραπάνω ιδιότητες του μαγνησίου που περιγράψαμε λειτουργούν στο μέγιστο με την προϋπόθεση πως το έχουμε σε επάρκεια στο σώμα μας. Πολλές φορές είτε αυξημένων σωματικών απαιτήσεων είτε λόγω μη πλήρους και ισορροπημένης διατροφής έχουμε έλλειψη. Πώς θα καταλάβουμε, λοιπόν, ότι έχουμε έλλειψη μαγνησίου?

Η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να έχει διάφορα συμπτώματα, αλλά αυτά δεν είναι πάντα εύκολο να αναγνωριστούν με βεβαιότητα, καθώς δύναται να οφείλονται και σε άλλες αιτίες. Ωστόσο, ορισμένα από τα συχνότερα σημάδια έλλειψης μαγνησίου περιλαμβάνουν: 

 • Μϋικές κράμπες: Η έλλειψη μαγνησίου μπορεί να οδηγήσει σε ανεπαρκή λειτουργία των μυών, η οποία συνήθως θα εκδηλωθεί ως κράμπα ή μυϊκό σπασμό.
 •  Κόπωση και αδυναμία: Το μαγνήσιο είναι σημαντικό, όπως αναφέραμε και νωρίτερα, για τη μετατροπή τροφίμων σε ενέργεια. Η έλλειψή του μπορεί να οδηγήσει σε γενική αίσθηση κόπωσης και αδυναμίας. 
 • Διαταραχές ύπνου: Η έλλειψή του επηρεάζει τον ύπνο, οδηγώντας σε δυσκολία να κοιμηθείτε, ακανόνιστο ύπνο ή ακόμα και αϋπνίες.
 • Νευρικότητα και άγχος: Το μαγνήσιο συμβάλλει στη ρύθμιση του νευρικού συστήματος.  Σε περιπτώσεις έλλειψης μπορεί να βιώσουμε έντονη νευρικότητα, άγχος ή ακόμα και κατάθλιψη. 
 • Ανεπαρκής οστική υγεία: Πριν μάθαμε πως το μαγνήσιο συνεργάζεται με το ασβέστιο για την υγεία των οστών. Πιθανά συμπτώματα από την έλλειψή του μπορεί να είναι η εκδήλωση οστεοπόρωσης ή ευκολία σε τραυματισμούς στα οστά μας. 

Εάν νιώθουμε κάτι από τα παραπάνω και υποψιαζόμαστε ότι μπορεί να έχουμε έλλειψη μαγνησίου, καλό θα ήταν να συμβουλευτούμε έναν ειδικό υγείας που θα μας παρέχει τους κατάλληλους δυνατούς τρόπους για να αντιμετωπίσουμε την έλλειψη. Είτε στη διατροφή με τροφές πλούσιες σε μαγνήσιο είτε με κάποιο συμπλήρωμα μαγνησίου.

Μαγνήσιο ιδιότητες

Τι Διατροφή πρέπει να ακολουθήσω για να έχω από το Μαγνήσιο ιδιότητες ευεργετικές;

   Όπως είδαμε πάνω, σε περίπτωση έλλειψης ένας ειδικός θα μας προτείνει την κατανάλωση τροφών, οι οποίες είναι πλούσιες σε μαγνήσιο. Μαζί θα ανακαλύψουμε πως το μαγνήσιο βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα, και είναι σημαντικό να περιλαμβάνουμε διάφορες πηγές μαγνησίου στην καθημερινή μας διατροφή. Ορισμένα τρόφιμα που είναι πλούσια σε μαγνήσιο είναι τα φασόλια και ειδικότερα τα μαυρομάτικα φασόλια.

Το σπανάκι, επίσης, είναι ένα ακόμα λαχανικό που προσφέρει επαρκή ποσότητα μαγνησίου και μπορεί να ενισχύσει τη διατροφή μας σε αυτό το απαραίτητο μέταλλο. Το κακάο και η σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο είναι επίσης καλές πηγές μαγνησίου. Να επιλέγουμε σοκολάτα με ποσοστό κακάο άνω του 70% για βέλτιστα οφέλη.

Ως αναφορά για τους ξηρούς καρπούς, τα αμύγδαλα και τα φιστίκια είναι εξαιρετικές πηγές μαγνησίου και μπορούμε να τα προσθέσουμε στη διατροφή μας ως σνακ ανάμεσα από γεύματα ή ως συστατικά σε συνταγές. Επίσης, τα δημητριακά ολικής άλεσης, το καλαμπόκι, και η κινόα παρέχουν εξίσου σημαντικές ποσότητες μαγνησίου.

Τέλος, ένα πολύ σημαντικό φρούτο που δεν πρέπει να παραλείπουμε από τη διατροφή μας είναι η μπανάνα. Περιλαμβάνοντας αυτά τα τρόφιμα στη διατροφή μας μπορούμε να εξασφαλίσουμε την επαρκή πρόσληψη μαγνησίου για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Θες να διευρύνεις περισσότερο τη διατροφή σου σχετικά με τρόφιμα πλούσια σε μαγνήσιο? Τότε πάτα εδώ.

Tip of the Day

Ήξερες ότι ...

Tο μαγνήσιο μπορεί να έχει κάποια θετικά αποτελέσματα στο διάστημα της «περιόδου» για ορισμένες γυναίκες, καθώς μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση ορισμένων συμπτωμάτων;

Yπάρχουν αρκετές μελέτες που δείχνουν ότι η λήψη μαγνησίου κατά την «περίοδο» βοηθάει στη μείωση της έντασης των πόνων και των κραμπών. Οι μηχανισμοί με τους οποίους το μαγνήσιο μπορεί να επηρεάσει την «περίοδο» περιλαμβάνουν την επίδρασή του στη ρύθμιση των μυών και των νευρώνων, καθώς και στην παραγωγή ορισμένων ορμονών. 

Θα βρείτε σχετικές έρευνες εδώ.

Τι συμπλήρωματα διατροφής να επιλέξω για να έχω από το μαγνήσιο ιδιότητες ευεργετικές;

   Πολλές φορές η εργασία μας και γενικότερα οι υποχρεώσεις της ημέρας μπορεί να απαιτούν μεγάλη δαπάνη ενέργειας και καταπόνηση του σώματός μας. Μια ισορροπημένη διατροφή με επαρκή πρόσληψη σε τέτοιες περιπτώσεις δεν είναι αρκετή, και γι’ αυτό καλούμαστε να λάβουμε συμπλήρωμα μαγνησίου για να καλύψουμε τις ανάγκες τους οργανισμού μας. Παρακάτω θα εξετάσουμε τις συνήθεις μορφές μαγνησίου ως συμπλήρωμα διατροφής που υπάρχουν στην αγορά:

 • Οξείδιο του Μαγνησίου: Το οξείδιο του μαγνησίου είναι συνήθως διαθέσιμο σε μορφή σκόνης και το λιγότερο απορροφήσιμο από τον οργανισμό. Συνηθίζεται να συστήνεται σε άτομα με δυσκοιλιότητα, καθώς λειτουργεί ως «φυσικό καθαρκτικό».
 • Κιτρικό Μαγνήσιο:  Είναι μια μορφή μαγνησίου με καλή απορροφησιμότητα από τον οργανισμό και τη βλέπουμε στα περισσότερα συμπληρώματα διατροφής. Συμβάλλει στη γενική υγεία του οργανισμού, και ειδικότερα στη μυϊκή χαλάρωση, στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος και στο μεταβολισμό μας. 
 • Δισγλυκινικό Μαγνήσιο: Είναι ένας συνδυασμός μαγνησίου και ενός αμινοξέως. Η μορφή αυτή προωθεί την απορρόφηση του μαγνησίου από το γαστρεντερικό σύστημα και υποστηρίζει τη μυϊκή λειτουργία και κυρίως τη νευρική υγεία. Έχει καλύτερη απορροφησιμότητα από την κιτρική μορφή. 

Μηλικό Μαγνήσιο: Είναι μια μορφή μαγνησίου που περιέχει μαγνήσιο και μηλικό οξύ. Είναι υψηλά απορροφήσιμο και βοηθά στην εύρυθμη λειτουργία του νευρικού και του καρδιαγγειακού συστήματος.

Βαρέσης Κωνσταντίνος

– Σύμβουλος Διατροφής 

Varesis Konstantinos

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ

Iron

Μήπως χρειάζεσαι και εσύ Συμπλήρωμα Σιδήρου ;

Πριν αρχίσουμε να μιλάμε για το συμπλήρωμα σιδήρου και τα πολλαπλά οφέλη του στην υγεία μας ...

Προβιοτικά τι είναι

Προβιοτικά Τι είναι, που θα τα βρείτε και ποιος ο ρόλος τους στον οργανισμό μας;

Προβιοτικά τι είναι άραγε; Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που κατοικούν στο έντερο του ανθρώπου και ...

Thyroid

Η σωστή διατροφή για τον θυροειδή αδένα

Ο θυρεοειδής αδένας είναι ο μεγαλύτερος και αποτελεί έναν απο τους σπουδαιότερους ...

Δυσκοιλιότητα

Nα πάρω προβιοτικά για δυσκοιλιότητα;

Τα προβιοτικά, όπως και τα προβιοτικά για δυσκοιλιότητα, είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί οι οποίοι ...