βιταμίνες για μαλλιά

Ποιες είναι οι 6 καλύτερες βιταμίνες για μαλλιά;

Όταν ήμασταν παιδιά, μπορεί να τραβούσαμε ο ένας τα μαλλιά του άλλου, ως ενήλικες όμως συνήθως τραβάμε τα δικά μας. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που τραβώντας τα μαλλιά μας αυτά πέφτουνε;

Δυστυχώς στις μέρες μας τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες βρίσκονται συχνά αντιμέτωποι με την ευαισθησία των μαλλιών και την τριχόπτωση. Έτσι, είναι λογικό και επόμενο να αναζητούμε μια λύση, όπως είναι οι βιταμίνες για μαλλιά, για αυτό το τόσο φλέγον ζήτημα, το οποίο τελικά έχει αρνητική επίδραση στη διάθεση, την ψυχολογία μας, αλλά και στη συνολική αυτοπεποίθησή μας.

Σαφώς οι αιτίες αυτού του προβλήματος μπορεί να είναι πολυποίκιλες, αφού ενδέχεται να σχετίζονται τόσο με τα γονίδια και την προδιάθεση του καθενός, όσο και με τον τρόπο ζωής και τις καθημερινές συνήθειες. Παρόλο όμως που οι αιτίες είναι πολλές, οι τρόποι αντιμετώπισης είναι λίγο πολύ συγκεκριμένοι.

Ως μέρος της αντιμετώπισης, καλό είναι να έχουμε γνώση του ποιες είναι οι καλύτερες βιταμίνες για μαλλιά, προκειμένου να μπορέσουμε με αυτό τον τρόπο και χωρίς να ξεκινήσουμε κάποια φαρμακευτική αγωγή, να δώσουμε μια μικρή βοήθεια στον οργανισμό μας προκειμένου να επαναφέρει την εμφάνισή μας στα επιθυμητά.

Γιατί χρειάζομαι βιταμίνες για μαλλιά;

Ακόμα και αν το πρόβλημα είναι γονιδιακό, αυτό δεν σημαίνει ότι ο τρόπος ζωής δεν επηρεάζει καθόλου. Οι καθημερινές μας συνήθειες και διατροφικές είναι ένας παράγοντας ο οποίος θέλοντας και μη θα επηρεάσει την λειτουργία του οργανισμού μας, ακόμα και στο κομμάτι της υγείας των μαλλιών. Και είναι αλήθεια πως ο ρόλος της διατροφής και της δίαιτας στη θεραπεία της τριχόπτωσης αντιπροσωπεύει μια δυναμική και αυξανόμενη περιοχή έρευνας.

Ο λόγος για αυτό είναι ότι η υγεία και η ανάπτυξη των μαλλιών εξαρτώνται κυρίως από την παρουσία βασικών θρεπτικών συστατικών στο σώμα μας. Είναι, επομένως, σημαντικό να γνωρίζουμε τον τρόπο με τον οποίο δρουν αυτά τα στοιχεία στο σώμα μας σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη των μαλλιών.

βιταμίνες για μαλλιά

Οι 6 καλύτερες βιταμίνες για μαλλιά, και όχι μόνο!

Χρησιμοποιώντας τη φράση “βιταμίνες για τα μαλλιά”, χάριν ευκολίας, θα μιλήσουμε για όλα εκείνα τα θρεπτικά συστατικά, δηλαδή τις βιταμίνες, τα μέταλλα, τα ιχνοστοιχεία, αλλά και τα αμινοξέα, που σύμφωνα με τη σύγχρονη επιστημονική βιβλιογραφία, συμμετέχουν με ποικίλους τρόπους στην δημιουργία και την ανάπτυξη των μαλλιών. Πάμε να τα δούμε:

1. Βιοτίνη (Βιταμίνη Β7)

Η βιοτίνη, ή αλλιώς βιταμίνη Β7, είναι ίσως η πιο γνωστή από τις βιταμίνες για μαλλιά. Η λειτουργία της στον οργανισμό μας αφορά, μεταξύ άλλων, και στον μεταβολισμό των αμινοξέων. Τα αμινοξέα είναι τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών, όπως είναι η κερατίνη από την οποία αποτελούνται και τα μαλλιά μας. Η έλλειψη της βιοτίνης μπορεί να οφείλεται τόσο σε γενετικούς παράγοντες όσο και στον τρόπο ζωής, όπως είναι για παράδειγμα η συχνή κατανάλωση ωμών ή όχι καλά μαγειρεμένων αυγών.

Ένα πρόσφατο επιστημονικό άρθρο που αξιολογούσε τη βιοτίνη και την επίδρασή της στα ανθρώπινα μαλλιά, βρήκε 18 αναφερόμενες περιπτώσεις χρήσης βιοτίνης, σε δέκα από τις οποίες υπήρχε γενετική αιτία ανεπάρκειας βιοτίνης, ενώ οι υπόλοιποι οκτώ ασθενείς είχαν αλωπεκία (τριχόπτωση) που βελτιώθηκε μετά τη λήψη συμπληρωμάτων βιοτίνης. Και οι 18 αυτοί ασθενείς είχαν υποκείμενες αιτίες ανεπάρκειας βιοτίνης και, αφού έλαβαν θεραπεία με συμπλήρωμα βιοτίνης, εμφάνισαν κλινική βελτίωση(1).

2. Σίδηρος

Παρόλο που, όπως είπαμε, η βιοτίνη είναι ίσως η πιο γνωστή από τις βιταμίνες για μαλλιά, η έλλειψη σιδήρου είναι μία από τις πιο διαδεδομένες αιτίες τριχόπτωσης παγκοσμίως, ιδιαίτερα σε γυναίκες. Τα επίπεδα της φερριτίνης στον ορό του αίματος, της πρωτεΐνης δηλαδή που δεσμεύει τον σίδηρο, θεωρούνται καλός δείκτης των συνολικών αποθεμάτων σιδήρου στο σώμα και χρησιμοποιούνται από τους ερευνητές ως δείκτης σε μελέτες τριχόπτωσης(2).

Παρόλο που δεν είναι επίσημη και ξεκάθαρη από τους επιστήμονες η σχέση μεταξύ της τριχόπτωσης και της λήψης παραπάνω ποσότητας σιδήρου, η κάλυψη των καθημερινών αναγκών, και ειδικά σε έδαφος ανεπάρκειας σιδήρου, όπως συμβαίνει σε πολλές γυναίκες με έμμηνο ρύση, θεωρείται προϋπόθεση για την υγεία των μαλλιών.

3. Βιταμίνη C (ασκορβικό οξύ)

Φυσικά, από τις βιταμίνες για μαλλιά δεν θα μπορούσε να λείπει η βιταμίνη C, γνωστή και ως ασκορβικό οξύ, μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη που προέρχεται από το μεταβολισμό της γλυκόζης. Η βιταμίνη C παίζει ουσιαστικό ρόλο στην απορρόφηση του σιδήρου στο έντερο, αφού η λειτουργία της κατά τον μεταβολισμό της τροφής είναι να υποβοηθά την κινητοποίηση του σιδήρου και την εντερική απορρόφηση.

Επομένως, η πρόσληψη βιταμίνης C είναι σημαντική σε ασθενείς με τριχόπτωση που σχετίζεται με έλλειψη σιδήρου. Ωστόσο, οι άνθρωποι είναι φυσικά ανεπαρκείς σε ένα ένζυμο που απαιτείται για τη σύνθεση της βιταμίνης C, και ως εκ τούτου θα πρέπει να λαμβάνουν βιταμίνη C μέσω της διατροφής τους, από τρόφιμα όπως τα εσπεριδοειδή, οι πατάτες, οι ντομάτες, οι πράσινες πιπεριές και το λάχανο, που έχουν ιδιαίτερα υψηλές συγκεντρώσεις βιταμίνης C, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμα και από συμπληρώματα διατροφής(3).

Life Hack

Για προχωρημένους ...

Η Hair Skin Nails φόρμουλα της Natural Vitamins περιέχει υψηλές ποσότητες βιταμινών, όπως η βιοτίνη και η βιταμίνη C, που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ποιότητα της τρίχας και την μείωση της τριχόπτωσης.

Επίσης είναι πλούσια σε  φυτικά εκχυλίσματα που βοηθούν στη δράση κατά της τριχόπτωσης και του γκριζαρίσματος.

4. L-λυσίνη

Ο ρόλος των απαραίτητων αμινοξέων στην αναιμία είναι γνωστός στον επιστημονικό χώρο, αλλά το πώς τα αμινοξέα επηρεάζουν την πρόσληψη σιδήρου είναι αντικείμενο συνεχιζόμενης έρευνας. η l-λυσίνη αποτελεί ένα από τα απαραίτητα για τον άνθρωπο αμινοξέα, του οποίου όμως οι πηγές περιορίζονται κυρίως στα ψάρια, το κρέας και τα αυγά.

Σε μια μελέτη, με δείγμα γυναίκες με έλλειψη σιδήρου, βρέθηκε πως ένα ποσοστό αυτών πέτυχαν μια μέτρια αύξηση του επιπέδου φερριτίνης ορού μετά τη λήψη συμπληρωμάτων σιδήρου, δηλαδή, η οποία ωστόσο ήταν ακόμα μεγαλύτερη με την προσθήκη l-λυσίνης (1,5–2 g/ημέρα) στο υπάρχον σχήμα συμπληρωμάτων σιδήρου(4).

5. Βιταμίνη Ε

Ακόμα μία από τις κυριότερες βιταμίνες για μαλλιά είναι η βιταμίνη Ε. Αρκετές κλινικές μελέτες έχουν ενοχοποιήσει την ανισορροπία οξειδωτικών/αντιοξειδωτικών σε ασθενείς με την γυροειδή αλωπεκία, η οποία είναι μια ασθένεια, της οποίας η εικόνα αφορά στην έντονη τριχόπτωση που εξαρτάται από την αυτοανοσία, τη γενετική προδιάθεση και το συναισθηματικό και περιβαλλοντικό στρες. Αυτές οι μελέτες έχουν αξιολογηθεί, με τους περισσότερους ερευνητές να αναφέρουν αυξημένα επίπεδα δεικτών οξειδωτικού στρες και μειωμένα επίπεδα προστατευτικών αντιοξειδωτικών ενζύμων σε ασθενείς με γυροειδή αλωπεκία.

Η βιταμίνη Ε εμπλέκεται στην οξειδωτική/αντιοξειδωτική ισορροπία και βοηθά στην προστασία από τη βλάβη των ελεύθερων ριζών. Συγκεκριμένα, μια ομάδα επιστημόνων αξιολόγησαν τα επίπεδα βιταμίνης Ε σε 15 ασθενείς με αλωπεκία και βρήκαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης Ε σε αυτούς σε σύγκριση με υγιή άτομα(5).

6. Ψευδάργυρος

Αν και δεν αποτελεί βιταμίνη, όπως είπαμε χάριν ευκολίας, ο ψευδάργυρος αποτελεί μία σημαντική προσθήκη στις βιταμίνες για μαλλιά. Ο ψευδάργυρος είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο, που σημαίνει ότι ο οργανισμός δεν μπορεί να τον παράγει μόνος του, αλλά θα πρέπει να του παρέχεται μέσω της διατροφής. Οι κύριες διατροφικές πηγές ψευδαργύρου είναι τα ψάρια και το κρέας. Ανεπάρκεια ψευδαργύρου μπορεί να εμφανιστεί σε ασθενείς που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες δημητριακών, σε άτομα με κακή κατανάλωση κρέατος και σε βρέφη που λαμβάνουν φόρμουλα γάλακτος. Επίσης, ο αλκοολισμός, η κακοήθεια, τα εγκαύματα, η μόλυνση και η εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσουν αυξημένο μεταβολισμό και απέκκριση ψευδαργύρου.

Η αλωπεκία είναι ένα γνωστό σημάδι εγκατεστημένης ανεπάρκειας ψευδαργύρου με την αναγέννηση των μαλλιών να εμφανίζεται με τη λήψη συμπληρωμάτων ψευδαργύρου. Μια μελέτη στην οποία συμμετείχαν 15 ασθενείς με γυροειδή αλωπεκία, έλαβαν 50 mg συμπληρώματος ψευδαργύρου για 12 εβδομάδες και φάνηκε πως το 60% αυτών είχε θετικά αποτελέσματα στην διαχείριση της νόσου(6).

βιταμίνες για μαλλιά και άνδρας

Υπάρχουν άλλες βιταμίνες για μαλλιά;

Η απάντηση είναι πως ναι, οι βιταμίνες για μαλλιά δεν περιορίζονται αυστηρά σε αυτές που συζητήσαμε παραπάνω. Μερικά ακόμα θρεπτικά συστατικά που έχουν προταθεί για την διαχείριση της τριχόπτωσης είναι:

 • Η βιταμίνη Α
 • Η βιταμίνη D
 • Το σελήνιο
 • Το κολλαγόνο (και γενικά οι πρωτεΐνες)
 • Το φυλλικό οξύ
 • Η βιταμίνη Β12
 • Τα ωμέγα 3 λιπαρά οξέα
 • Το MSM (Μεθυλσουλφονυλομεθάνιο)

Πώς να επιλέξω τις καλύτερες βιταμίνες για μαλλιά;

Πρέπει να λάβετε υπόψη πολλούς παράγοντες όταν επιλέγετε ένα συμπλήρωμα για την ενίσχυση της ποιότητας και της υγείας των μαλλιών μας:

 • Τις διατροφικές σας ανάγκες

Αναλύστε την τρέχουσα διατροφή σας για να δείτε εάν σας λείπουν κάποια σημαντικά θρεπτικά συστατικά ή βιταμίνες. Συμβουλευτείτε έναν επιστήμονα υγείας  για να εντοπίσετε πιθανές ελλείψεις και να λάβετε οδηγίες σχετικά με τα κατάλληλα συμπληρώματα.

 • Υψηλής ποιότητας συστατικά

Επιλέξτε συμπληρώματα με σαφείς και απλές λίστες συστατικών, απαλλαγμένα από περιττά πρόσθετα και αφύσικες ουσίες. Επιλέξτε προϊόντα που έχουν υποβληθεί σε δοκιμές τρίτων για καθαρότητα και ισχύ για να εξασφαλίσετε υψηλή ποιότητα.

 • Συμβουλευτείτε γιατρό ή πιστοποιημένο διαιτολόγο-διατροφολόγο

Συζητήστε τις ανησυχίες σας για την ανάπτυξη των μαλλιών και τις πιθανές ελλείψεις με έναν εξειδικευμένο επιστήμονα πριν ξεκινήσετε να παίρνετε ένα συμπλήρωμα. Λάβετε υπόψη τυχόν τρέχοντα προβλήματα υγείας, φάρμακα ή αλλεργίες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ανάπτυξη των μαλλιών σας ή να επηρεάσουν τα συμπληρώματα.

 • Ο τρόπος ζωής στην ανάπτυξη των μαλλιών

Εκτός από την προσοχή στη διατροφή σας και τη συμπλήρωση ζωτικών βιταμινών και θρεπτικών συστατικών, η υιοθέτηση μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης είναι το κλειδί για τη βέλτιστη ανάπτυξη και δύναμη των μαλλιών.

Tip of the Day

Ήξερες ότι ...

Σε μια πρόσφατη ανασκόπηση, το Saw Palmetto, που συναντάται στη No Gray φόρμουλα της Natural Vitamins, είχε θεαματικά αποτελέσματα στη βελτίωση της ποιότητας των μαλλιών και την διαχείριση της τριχόπτωσης

Εδώ θα βρείς τη σχετική έρευνα.

Η επιστημονική άποψη

Τέλος, αν αναρωτιέστε, τι άλλο θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση της τριχόπτωσης πέρα από τις βιταμίνες για μαλλιά, η απάντηση είναι απλή:

 • Διαχείριση του άγχους

Το μακροχρόνιο στρες και το άγχος μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια μαλλιών και αργή ανάπτυξη. Υιοθετήστε πρακτικές μείωσης του στρες όπως τακτική άσκηση, διαλογισμός και επαρκής ύπνος για να προωθήσετε την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών.

 • Μια ισορροπημένη διατροφή

Η διατροφή σας πρέπει να περιέχει όλες τις ζωτικές βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για υγιή μαλλιά, συμπεριλαμβανομένων πρωτεϊνών, σιδήρου, ψευδάργυρου και βασικών λιπαρών οξέων. Η κατανάλωση ποικιλίας φρούτων, λαχανικών, δημητριακών ολικής αλέσεως, άπαχων πρωτεϊνών και υγιών λιπών μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη γερών μαλλιών.

 • Τακτική άσκηση

Η άσκηση ενισχύει την κυκλοφορία και τη συνολική ευεξία, βοηθώντας στην υγιή ανάπτυξη των μαλλιών. Επιδιώξτε τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας αερόβιας δραστηριότητας ή 75 λεπτά έντονης αερόβιας δραστηριότητας την εβδομάδα, όπως προτείνουν οι επιστήμονες υγείας.

 • Σωστή ρουτίνα περιποίησης μαλλιών

Να είστε ευγενικοί με τα μαλλιά σας, μην χρησιμοποιείτε υπερβολικά styling με υψηλή θερμοκρασία, ισχυρές χημικές θεραπείες και σφιχτά τραβηγμένα χτενίσματα που προκαλούν σπάσιμο και ζημιά. Χρησιμοποιήστε απαλά σαμπουάν και μαλακτικά χωρίς θειικά άλατα για να καθαρίσετε και να ενυδατώσετε τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής, προάγοντας τις βέλτιστες συνθήκες ανάπτυξης των μαλλιών.

Κόκκου Ματίνα– Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
– Απόφοιτος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην αθλητική διατροφή.
– Έχει ασχοληθεί με την παιδική διατροφή, στα πλαίσια των μεταπτυχιακών σπουδών της.

Matina Kokkou - Διατροφολόγος

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ

Iron

Μήπως χρειάζεσαι και εσύ Συμπλήρωμα Σιδήρου ;

Πριν αρχίσουμε να μιλάμε για το συμπλήρωμα σιδήρου και τα πολλαπλά οφέλη του στην υγεία μας ...

Προβιοτικά τι είναι

Προβιοτικά Τι είναι, που θα τα βρείτε και ποιος ο ρόλος τους στον οργανισμό μας;

Προβιοτικά τι είναι άραγε; Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που κατοικούν στο έντερο του ανθρώπου και ...

Καμπύλη σακχάρου στην εγκυμοσύνη

Καμπύλη σακχάρου στην εγκυμοσύνη

Μία από τις πιο σημαντικές στιγμές στη ζωή μιας γυναίκας είναι όταν αποφασίζει να φέρει στον κόσμο ένα παιδί! Πράγματι, αυτή η μεγάλη απόφαση, είναι η αρχή ενός νέου κεφαλαίου στη ζωή της ...

Μαγνήσιο Ιδιότητες

Έχει το Μαγνήσιο ιδιότητες και Οφέλη στην Καθημερινότητά μας;

ο μαγνήσιο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο που εκτελεί πολλές και σημαντικές λειτουργίες στο σώμα μας. Βρίσκεται σε κάθε κύτταρο ...