Εμμηνόπαυση Συμπτώματα

Εμμηνόπαυση συμπτώματα: Όσα δεν ήξερες για το σώμα σου!

Είσαι γυναίκα και τον τελευταίο καιρό έχεις έντονες εξάψεις, αλλαγές διάθεσης, έντονη και ανεξήγητη εφίδρωση, αϋπνίες και άλλα προβλήματα που δεν ξέρεις από που προέρχονται;

Μείνε σε αυτό το άρθρο γιατι η εμμηνόπαυση συμπτώματα προκαλεί παρόμοια με αυτά και μπορεί να ήρθε η στιγμή που σου χτύπησε κι εσένα την πόρτα!

Αν, από την άλλη, είσαι άντρας το άρθρο αυτό θα σε εξοπλίσει με γνώσεις γύρω από την εμμηνόπαυση που σίγουρα δεν ήξερες, και που μπορεί να φανούν χρήσιμες σε κάποια γυναίκα στον περίγυρό σου. Η βοήθεια και η συμβουλή που θα μπορέσεις να δώσεις στη σύντροφο, τη γυναίκα, ή τη φίλη σου, που υποφέρει από τέτοιου είδους συμπτώματα, πίστεψέ με, θα είναι ανεκτίμητης αξίας!

Τι ειναι η εμμηνόπαυση;

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά! 

Εμμηνόπαυση είναι η χρονική περίοδος κατά την οποία η γυναίκα παύει να έχει έμμηνο ρύση, δηλαδή σταματάει η περίοδός της. Είναι μία κατάσταση που δε μπορείς να αποφύγεις και σηματοδοτεί, ουσιαστικά, τη μετάβαση από την αναπαραγωγική στη μη αναπαραγωγική ηλικία των γυναικών.

Για να γίνει η διάγνωση της εµµηνόπαυσης, θα πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον 12 συνεχόμενοι μήνες από την τελευταία έμμηνο ρύση. Βέβαια, μπορεί να διαπιστωθεί πολύ εύκολα από τον ιατρό με απλή εξέταση ή αιματολογική εξέταση των σχετιζόμενων ορμονών.

Η εμμηνόπαυση συμπτώματα έχει διάφορες σωματικές και ψυχολογικές αλλαγές, οι οποίες εμφανίζονται με διαφορετική ένταση και διάρκεια σε κάθε γυναίκα. 

Αν σκεφτούμε την ηλικία στην οποία ξεκινάει κατά μέσο όρο η εμμηνόπαυση (51 ετών) και αν συνυπολογίσουμε το αυξημένο, πλέον, προσδόκιμο ζωής (περίπου 81 έτη), η εμμηνόπαυση αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι μιας μεγάλης περιόδου της ζωής της γυναίκας, καλύπτοντας τα μισά (παρά κάτι) χρόνια της ζωής της.

Εμμηνόπαυση συμπτώματα

Απο ποιά ηλικία προκαλεί η εμμηνόπαυση συμπτώματα και πόσο διαρκούν;

Όπως είπαμε, η εμμηνόπαυση συμπτώματα ξεκινά να προκαλεί από τα 51 έτη κατά μέσο όρο, με διακύμανση από τα 45 έως τα 55 έτη. Αυτός ο αριθμός, βέβαια, μπορεί να επηρεαστεί από τη γεωγραφική καταγωγή της γυναίκας,  τη φυλή, την κληρονομικότητα και την οικογενή προδιάθεση, αλλά και από περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως το κάπνισμα, η κακή διατροφή και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις γυναικών στις οποίες η εμμηνόπαυση συμπτώματα εμφανίζει νωρίτερα, δηλαδή μεταξύ 40 με 45 ετών, ή και ακόμη πιο νωρίς, δηλαδή πριν την ηλικία των 40.

Η εμμηνόπαυση στα 40 με 45 ονομάζεται προεμμηνόπαυση ή αλλιώς πρόωρη εμμηνόπαυση (early menopause), ενώ όταν συμβαίνει πριν τα 40 ονομάζεται πρώιμη ωοθηκική ανεπάρκεια (premature ovarian insufficiency – POI). Η περίπτωση αυτή αποτελεί μόλις το 1% του γυναικείου πληθυσμού και στις γυναίκες που το βιώνουν προτείνεται ορμονική αγωγή μέχρι την αναμενόμενη ηλικία εμμηνόπαυσης του γενικού πληθυσμού. 

Παρ’ όλο που η εμμηνόπαυση συμπτώματα προκαλεί μέσω μιας φυσιολογικής εξέλιξης του γυναικείου σώματος, που με τα χρόνια οδηγεί σε αυτή την κατάσταση, μπορεί να είναι και αποτέλεσμα κάποιας μη φυσιολογικής διεργασίας, όπως είναι για παράδειγμα η χειρουργική αφαίρεση των ωοθηκών για ιατρικούς λόγους, η ακτινοβολία της πυέλου ή η χρήση φαρμακευτικών σκευασμάτων, όπως η χημειοθεραπεία.

Τι συμβαίνει στο γυναικείο σώμα κατά την εμμηνόπαυση;

Η αιτιολογία της εμμηνόπαυσης είναι σύνθετη και ακόμη μη πλήρως κατανοητή. Η βασική ιδέα στηρίζεται στο γεγονός ότι στην εμβρυική ζωή η κάθε γυναίκα διαθέτει έναν αριθμό ωοθυλακίων. Από τη στιγμή της γέννησής της και μετά ξεκινά η εκθετική απώλεια των ωοθυλακίων λόγω απόπτωσης (δηλαδή πεθαίνουν). 

Κάθε εμμηνορροϊκός κύκλος οδηγεί στην απώλεια περίπου 1000 ωαρίων, καθένα από τα οποία βρίσκεται μέσα σε ένα ωοθυλάκιο. Σκεπτόμενοι πως όταν ένα κορίτσι ξεκινήσει να έχει περίοδο έχει περίπου 300.000 με 400.000 ωοθυλάκια, υπολογίζεται πως στην ηλικία των 45-50 ετών τα επίπεδά τους είναι αρκετά μειωμένα και έτσι εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. 

Η βασικότερη αλλαγή στο γυναικείο οργανισμό που συμβαίνει κατά την εμμηνόπαυση είναι η μειωμένη παραγωγή οιστρογόνων και προγεστερόνης, που είναι οι γυναικείες ορμόνες. Αυτή η απότομη πτώση είναι υπεύθυνη για τα περισσότερα– αν όχι για όλα! – τα συμπτώματα που θα δούμε στη συνέχεια.

Life Hack

Ήξερες ότι ...

H αυξημένη κατανάλωση ισοφλαβονών σόγιας μειώνει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού στις γυναίκες πριν και μετά την εμμηνόπαυση.

Φυσιολογικά την προστασία αυτή την προσφέρουν τα οιστρογόνα.

Τι γίνεται όμως στην εμμηνόπαυση που μειώνεται δραστικά η παραγωγή τους;

Μια συστηματική έρευνα του 2022, που συμπεριέλαβε πολλές επιμέρους μελέτες κατέληξε στη διαπίστωση ότι οι ισοφλαβόνες σόγια, που είναι φυτοϊστρογόνα, μιμούνται τη δράση των οιστρογόνων και μάλιστα η ποσότητα συσχετίζεται αντίστροφα με τη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Δηλαδή, όσο μεγαλύτερη είναι η κατανάλωση ισοφλαβονών σόγιας, τόσο μικραίνει ο κίνδυνος εμφάνισης του καρκίνου, τόσο σε προεμμηνοπαυσιακές, όσο και σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες!

Εδώ θα βρείς τη σχετική έρευνα.

Το Women’s Transitions της Natural Vitamins περιέχει σημαντική ποσότητα ισοφλαβονών σόγιας και άλλων φυτικών οιστρογόνων, που θα συμβάλλουν στην προστασία που χρειάζεσαι όταν μπεις στην εμμηνόπαυση.

Εμμηνόπαυση συμπτώματα

Για κάθε φορά που νιώθεις τα συναισθήματά σου να σε κατακλύουν και για κάθε φορά που κάποιος άλλος σου λέει “έλα μωρέ..υπερβάλλεις”, δες αναλυτικά ποια η εμμηνόπαυση συμπτώματα προκαλεί.

Όταν ξέρεις την πηγή των συμπτωμάτων σου, είναι και πιο εύκολο να τα αντιμετωπίσεις. Στο τέλος της παραγράφου, αναρρωτήσου πόσα από αυτά ήξερες ότι αποτελούν κομμάτι της εμμηνόπαυσης και πόσα σου έκαναν εντύπωση!

  • Εξάψεις: είναι ένα δροσερό απόγευμα του φθινοπώρου, φοράς τη ζακέτα σου επειδή σε χτυπάει το ρεύμα και ξαφνικά νιώθεις μια απότομη αλλαγή στη θερμοκρασία του σώματός σου και θες να βγεις από τα ρούχα σου! Νιώθεις το σώμα σου να ιδρώνει και χρειάζεσαι επειγόντως φρέσκο αέρα. 

Μην ανησυχείς, δεν τρελάθηκες, απλά τα μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων στο κεντρικό νευρικό σου σύστημα προκαλούν διαταραχές στους θερμορυθμιστικούς μηχανισμούς του οργανισμού σου.

  • Αυπνία: ενώ κοιμόσουν σαν πουλάκι κάθε βράδυ, τελευταία δυσκολεύεσαι πολύ να σε πάρει ο ύπνος και άπαξ και τα καταφέρεις, σίγουρα θα ξυπνήσεις 2-3 φορές μέσα στη νύχτα χωρίς λόγο. 

Δεν είναι και τόσο “χωρίς λόγο”, τελικά, γιατί και πάλι εδώ οι μειωμένες γυναικείες ορμόνες ευθύνονται για τις διαταραχές στον ύπνο σου. Χάρη στα οιστρογόνα και στην προγεστερόνη παράγεται η σεροτονίνη (η ορμόνη της ευτυχίας) και ρυθμίζεται η διάθεση και το άγχος, αντίστοιχα. Επιπλέον, η προγεστερόνη αυξάνει την παραγωγή του GABA, ενός νευροδιαβιβαστή στον εγκέφαλο που συμβάλει στον καλό ύπνο. Η μειωμένη παραγωγή αυτών των ορμονών οδηγούν στην διαταραχή της διάθεσης και της ηρεμίας (που χρειαζόμαστε όταν κοιμόμαστε) και σε συνδυασμό με τη μειωμένη παραγωγή μελατονίνης (που συμβαίνει φυσιολογικά καθώς μεγαλώνουμε) οδηγούν στην αλλαγή των κιρκάδιων ρυθμών και του κύκλου του ύπνου μας. 

  • Νυχτερινή εφίδρωση: το σύμπτωμα αυτό είναι ο συνδυασμός των δύο προηγούμενων. Οι έντονες εξάψεις προκαλούν εφίδρωση ακόμα και τη νύχτα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μεγαλύτερη δυσκολία στον ύπνο. 
  • Πόνος, φαγούρα ή ακαμψία στις αρθρώσεις: τα οιστρογόνα λειτουργούν και ως «λιπαντικά» των αρθρώσεων, επομένως η πτώση τους είναι ο λόγος που οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση έχουν πόνο και δυσκαμψία στις αρθρώσεις, ακόμα κι αν δεν καταπονούν πολύ το σώμα τους. 

Η χρήση πάγου μετά την άσκηση, οι καλές διατάσεις, η γιόγκα, η διατροφή με πολλά αντιοξειδωτικά και η ενίσχυση της μαγειρικής με κουρκουμά και τζίντζερ θα βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής, στη βελτίωση της ευλυγισίας και στην ανακούφιση από τους πόνους των αρθρώσεων.

Εμμηνόπαυση συμπτώματα και ενδείξεις
  • Μείωση της μυϊκής μάζας: με το πέρασμα των ημερών βλέπεις το σώμα σου να αποδυναμώνεται και να χάνει τη μυική του μάζα. Το φαινόμενο αυτό λέγεται σαρκοπενία και είναι πολύ συχνό σύμπτωμα σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες. 

Οφείλεται κι αυτό στη μειωμένη παραγωγή των θηλυκών ορμονών. Η επαρκής πρόσληψη πρωτεΐνης από τη διατροφή σου και η καθημερινή άσκηση θα σε βοηθήσουν να νιώθεις πιο δυνατή και να διατηρήσεις τα επίπεδα των μυών σου σε καλά επίπεδα. 

  • Ψυχοσυναισθηματική αστάθεια: το άγχος, η κατάθλιψη, κυκλοθυμικότητα και η απώλεια ενδιαφέροντος για συνήθεις ασχολίες που κάποτε σε γέμιζαν έχουν κυριεύσει το μυαλό σου. 

Δε φταις εσύ! Φταίνε τα μειωμένα οιστρογόνα και η προγεστερόνη, εξ αιτίας των οποίων δεν παράγεται αρκετή σεροτονίνη που προσφέρει χαρά και δε μπορείς να ελέγξεις τις αλλαγές στη διάθεσή σου.

    • Κολπική ξηρότητα, δυσφορία και πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή: τα οιστοργόνα είναι υπεύθυνα για την σωστή ενυδάτωση του κόλπου, αφού ρυθμίζουν την παραγωγή εκκρίσεων από τους βλεννογόνους στα τοιχώματά του. Η πτώση των οιστοργόνων οδηγεί σε ξηρότητα στο εσωτερικό του κόλπου ενώ λεπταίνει και τα τοιχώματά του. Αυτά τα δύο συνδυαστικά μπορούν να προκαλέσουν δυσφορία ή/και πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή.
  • Μειωμένη σεξουαλική επιθυμία: μιας που είπαμε για τη δυσφορία που μπορεί να έχει μια γυναίκα στην εμμηνόπαυση κατά τη διάρκεια της επαφής, να πούμε ότι πολλές φορές δεν υπάρχει και επιθυμία για επαφή. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, μερικοί από τους οποίους είναι η αλλαγή στις ορμόνες, η μειωμένη διάθεση και όρεξη γενικότερα, οι πόνοι κατά την επαφή που μειώνουν την σεξουαλική επιθυμία.
    • Γαστρεντερικά προβλήματα: Το πεπτικό σύστημα είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα συστήματα στο σώμα μας και είναι συνήθως το πρώτο το οποίο διαταράσσεται όταν συμβαίνουν μεγάλες αλλαγές στο σώμα μας. Οι αλλαγές των ορμονών στην εμμηνόπαυση μπορεί να οδηγήσουν σε φούσκωμα, δυσπεψία, δυσκοιλιότητα, διάρροια και κράμπες.
  • Προβλήματα μνήμης και προσοχής: δε θυμάσαι που άφησες τα κλειδιά σου, ξεχνάς τα προγραμματισμένα ραντεβού σου και κολλάς στο να θυμηθείς κάποιες λέξεις; Μην ανησυχείς δεν είναι άνοια! Η εμμηνόπαυση συμπτώματα προκαλεί και στον εγκέφαλο, συμπεριλαμβάνοντας σύγχιση, δυσκολία στην ανάμνηση λέξεων και αριθμών, δυσκολία στη συγκέντρωση και στη μνήμη. Ευτυχώς τα συμπτώματα αυτά περνούν με την πάροδο του χρόνου, χωρίς να αφήσουν…κουσούρια πίσω τους. 
  • Πονοκέφαλος: τα οιστρογόνα σε μια γυναίκα προκαλούν διαστολή στα αιμοφόρα αγγεία και η προγεστερόνη προκαλεί τη συστολή τους. Στην εμμηνόπαυση οι ορμονικές διαταραχές οδηγούν σε διαστολή και συστολή των αιμοφόρων αγγείων κατ’ επανάληψη, μια κίνηση της οποίας το αποτέλεσμα είναι ο πονοκέφαλος.

Συχνές ουρολοιμώξεις: η πτώση των ορμονών κατά την εμμηνόπαυση έχει ως αποτέλεσμα την εξασθένιση των μηχανισμών άμυνας και προστασίας από τα μικρόβια, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα περιστατικά ουρολοιμώξεων.

Pro Tip

Για προχωρημένους

Με το Women’s Transitions της Natural Vitamins, μία φόρμουλα ειδικά σχεδιασμένη για εσένα που έχεις μπει στην εμμηνόπαυση, θα πετύχεις μία ήπια και χωρίς πολλά προβλήματα μετάβαση στη νέα φάση της ζωής σου.

Χάρη στα 1250mg βασικών φυτικών συστατικών και βοτάνων που περιέχει, είναι ιδανικό για:

  • Την υποστήριξη των γυναικών κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης!
  • Περιπτώσεις χαμηλής ενέργειας!
  • Μεταπτώσεις στη διάθεση!
  • Σωστή διαχείριση του βάρους!
  • Περιπτώσεις πνευματικής σύγχυσης!
  • Περιπτώσεις διαταραχών του ύπνου!
  • Μειωμένη επιθυμία για σεξουαλική επαφή!
  • Περιπτώσεις “πεσμένης” διάθεσης!

Πάρε 2 κάψουλες ημερησίως μαζί με τα γεύματά σου, για όσο χρόνο (ή χρόνια) διαρκεί η μετάβαση από την έμμηνο ρύση στην εμμηνόπαυση, και πες αντίο στις εξάψεις, στις αλλαγές διάθεσης και στη δυσφορία που νιώθεις καθημερινά!

Τι μπορώ να κάνω ούτως ώστε η εμμηνόπαυση συμπτώματα να μην προκαλεί τόσο έντονα;

Μπορεί η εμμηνόπαυση να μην αποτελεί μια θεραπεύσιμη κατάσταση, όμως υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούμε να προσέξουμε για να περάσει αυτή η φάση της ζωής μας όσο πιο ανώδυνα γίνεται. 

Οι αλλαγές του τρόπου ζωής στην καθημερινότητα των γυναικών μπορεί να επιφέρει σημαντικά αποτελέσματα στη βελτίωση της κοινωνικής, της επαγγελματικής, της προσωπικής ζωής, αλλά και της ψυχικής τους υγείας. 

  • Η ένταξη της συστηματικής σωματικής άσκησης
  • H αλλαγή των διατροφικών συνηθειών (ιδίως της μείωσης της πρόσληψης καφεΐνης, αλκοόλ, πικάντικων φαγητών και διακοπής του καπνίσματος)
  • H αποφυγή υπερβολικής κόπωσης
    Συμβάλλουν αισθητά στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των εμμηνοπαυσιακών γυναικών.

Το συμπέρασμα

Η εμμηνόπαυση συμπτώματα προκαλεί πολλά, επηρεάζοντας την κάθε γυναίκα ξεχωριστά και για διαφορετικό χρονικό διάστημα. 

Αναγνώρισε τα συμπτώματα έγκαιρα και δράσε άμεσα για να τα περιορίσεις και να βελτιώσεις την καθημερινότητά σου!

Λίγη υπομονή και γερές αντοχές θα σε βγάλουν από αυτήν την περίοδο της ζωής σου πριν καν το καταλάβεις!

Κοντού Παρασκευή– Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc
– Απόφοιτος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
– Με πολυετή εμπειρία στα συμπληρώματα διατροφής και στην αντιμετώπιση δύσκολων διατροφικών θεμάτων

Paraskevi Kontou

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ

Δίαιτα για χάσιμο λίπους

Δίαιτα για χάσιμο λίπους: Πως να την κάνεις σωστά!

Το να ακολουθήσεις μία δίαιτα για χάσιμο λίπους δεν είναι πάντοτε μία εύκολη υπόθεση! Αυτό συμβαίνει για διάφορους λόγους ...

Διατροφή για απώλεια βάρους

Διατροφή για Απώλεια Βάρους

Η απώλεια βάρους αποτελεί το πλέον νούμερο ένα κίνητρο για να ξεκινήσει κάποιος μια διατροφή. Ωστόσο, σίγουρα έχεις ...

διατροφή για χάσιμο κιλών

5+1 Tips για επιτυχημένη διατροφή για χάσιμο κιλών !

Μία διατροφή για χάσιμο κιλών μπορεί να ποικίλει και να σημαίνει κάτι διαφορετικό για τον καθένα. Για κάποιον είναι μια τρομακτική φράση, για άλλον μία πρόκληση και για άλλον μία…

Προβιοτικά για φούσκωμα

Έχετε αισθανθεί ποτέ πολύ φουσκωμένοι χωρίς να έχετε παραφάει; Είναι αλήθεια πως ένα πρήξιμο μπορεί να προκύψει μετά από ένα μεγάλο γεύμα, αλλά ...