Nα πάρω προβιοτικά για δυσκοιλιότητα;

Τι είναι τα προβιοτικά;

Τα προβιοτικά, όπως και τα προβιοτικά για δυσκοιλιότητα, είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί οι οποίοι όταν υπάρχουν σε επαρκείς ποσότητες στο έντερο προάγουν την υγεία.

Πρόκειται για «φιλικά» βακτήρια τα οποία βρίσκονται στο έντερο και αποτελούν μέρος της φυσιολογικής μικροχλωρίδας του γαστρεντερικού σωλήνα. Βρίσκονται εκεί για να εξισορροπούν τα βακτήρια του εντέρου και να εμποδίζουν τα “μη φιλικά”, προς το έντερο, βακτήρια να αναπτυχθούν.

Όταν αυτή η ισορροπία μεταξύ “καλών” και “κακών” βακτηρίων διαταραχθεί, τότε είναι χρήσιμη η αύξηση κατανάλωσης προβιοτικών, αυξάνοντας την κατανάλωση των τροφών που περιέχουν προβιοτικά ή λαμβάνοντας κάποιο συμπλήρωμα διατροφής.

Παράλληλα, τα προβιοτικά έχουν φανεί ωφέλιμα, εώς και απαραίτητα, σε ορισμένες καταστάσεις, μεταξύ των οποίων είναι τα αυτοάνοσα νοσήματα, η αγωγή με αντιβίωση και η δυσκοιλιότητα.

Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της δυσκοιλιότητας;

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα κοινό πρόβλημα που απασχολεί αρκετό κόσμο καθημερινά. Εμφανίζει υψηλό επιπολασμό, επηρεάζοντας περίπου το 12-14% του παγκόσμιου πληθυσμού, και φαίνεται να απασχολεί περισσότερο τις γυναίκες και τους ηλικιωμένους.

Η δυσκοιλιότητα ορίζεται ως «λιγότερες από 3 κενώσεις την εβδομάδα» και περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Σκληρά κόπρανα (κοπρόλιθοι)
  • Μικρή ποσότητα κοπράνων
  • Δυσκολία στην αφόδευση

Οι ασθενείς που πάσχουν από δυσκοιλιότητα μπορεί να παρουσιάσουν συμπτώματα, όπως σκληρά κόπρανα, κοιλιακή δυσφορία και διάταση, φούσκωμα και μετεωρισμό.

Η δυσκοιλιότητα χωρίζεται σε λειτουργική και αποφρακτική. Λειτουργική δυσκοιλιότητα είναι η εντερική διαταραχή στην οποία υπάρχει επιμένουσα δύσκολη, μη συχνή ή ατελής αφόδευση, χωρίς να υπάρχει εμφανής φυσιολογική ανωμαλία, εντέρου. Ενώ, η αποφρακτική δυσκοιλιότητα οφείλεται σε ανατομικές διαταραχές όπως η εντεροκήλη.

Όταν τα συμπτώματα και οι σπάνιες κενώσεις του εντέρου, διαρκούν για τουλάχιστον 3 μήνες, τότε η διαταραχή ορίζεται ως  χρόνια δυσκοιλιότητα.

Προβιοτικά

Γιατί έχω δυσκοιλιότητα;

Στην ερώτηση αυτή λοιπόν, θα απαντήσουμε με 2 σκέλη. Αρχικά, πρέπει να καταλάβουμε πως “εργάζεται” το παχύ έντερο και έπειτα να δούμε, με ποιους τρόπους σαμποτάρουμε τη “δουλειά” του.

Ο βλεννογόνος του παχέος εντέρου απορροφά τα υγρά της τροφής που καταναλώνουμε, τα οποία δεν αφομοιώθηκαν από το λεπτό έντερο, και έτσι σχηματίζονται τα κόπρανα. Στη συνέχεια, με περισταλτικές κινήσεις, οι μύες του εντέρου ωθούν το περιεχόμενο προς το ορθό.

Αν το παχύ έντερο έχει απορροφήσει πολύ νερό ή οι περισταλτικές κινήσεις είναι αργές, τότε τα κόπρανα αργούν να αποβληθούν, με αποτέλεσμα να γίνονται πιο σκληρά.

Ποιοι παράγοντες ευνοούν την δυσκοιλιότητα;

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τις λειτουργίες του εντέρου και μπορούν να αφορούν είτε κάποια παθολογική κατάσταση είτε τις διατροφικές συνήθειες και τον τρόπο ζωής.

Στο κομμάτι της διατροφής, η δυσκοιλιότητα, έχει συσχετιστεί κυρίως με τη μειωμένη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και άλλων προϊόντων με φυτικές ίνες, όπως τα προϊόντα ολικής αλέσεως. Οι φυτικές ίνες διαλύονται στο νερό και παίρνουν μια απαλή σαν gel μορφή η οποία βοηθάει στον σχηματισμό μαλακών κοπράνων.

Παράλληλα, η χαμηλή κατανάλωση υγρών και ειδικότερα νερού παίζει εξίσου ρόλο στην εκδήλωση της δυσκοιλιότητας καθώς, μπορεί να μας οδηγήσει σε αφυδάτωση και να προκληθεί δυσκοιλιότητα. Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε τα σημάδια δίψας ή ακόμη καλύτερα να τα προλαβαίνουμε, καθώς έχει φανεί πως όταν ο οργανισμός φτάσει στο σημείο να διψάει, έχει ήδη επέλθει ένας βαθμός αφυδάτωσης.

Ακόμη, η αύξηση του βάρους φαίνεται να αποτελεί έναν παράγοντα κινδύνου για εμφάνιση δυσκοιλιότητας.

‘Οσον αφορά τον τρόπο ζωής, το άγχος και η καθιστική ζωή αποτελούν τους πιο σημαντικούς παράγοντες. Η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας οδηγεί σε μειωμένη κινητικότητα του εντέρου και σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες μπορεί να επιφέρει συμπτώματα δυσκοιλιότητας.

Τέλος, η αναβλητικότητα των κενώσεων λόγω των πιεστικών ωραρίων εργασίας και υποχρεώσεων φαίνεται να επηρεάζει την διαδικασία της κένωσης των ήδη σχηματισμένων κοπράνων.

Η αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας, αντιμετωπίζεται συμβατικά με καθαρτικά και άλλα φάρμακα που δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν μακροχρόνια λόγω των παρενεργειών τους.

Επομένως, υπάρχει επείγουσα ανάγκη για μια ασφαλή και μακροχρόνια θεραπεία για τη δυσκοιλιότητα, η οποία θα βασίζεται σε αλλαγές στον τρόπο ζωής και τη διατροφή.

Προβιοτικά για δυσκοιλιότητα

Που βρίσκονται προβιοτικά για δυσκοιλιότητα;

Τα προβιοτικά μπορεί κανείς να τα βρει είτε σε τρόφιμα είτε σε συμπληρώματα διατροφής. 

Μερικά από τα τρόφιμα τα οποία έχουν υποστεί ζύμωση και περιέχουν προβιοτικά είναι τα εξής:

  1. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα .
    Το γιαούρτι είναι ίσως μία από τις πιο γνωστές πηγές προβιοτικών καθώς παρασκευάζεται από τη ζύμωση του γάλακτος με τα βακτήρια : Γαλακτοβάκιλοι και Θερμόφιλος Στρεπτόκοκκος.

    Ωστόσο, είναι καλό να θυμάστε πως δεν περιέχουν όλα τα γιαούρτια προβιοτικά. Κάποιες φορές, το γιαούρτι υφίσταται θερμική επεξεργασία η οποία σκοτώνει τα καλά βακτήρια που αυτό περιέχει. Για αυτό το λόγο επιλέξτε καλύτερα κάποιο παραδοσιακό κατσικίσιο ή πρόβειο γιαούρτι και αποφύγετε τα επιδόρπια γιαουρτιού. Συνήθως, υπάρχουν γιαούρτια τα οποία στην ετικέτα αναγράφουν πως περιέχουν βακτήρια.
  2. Το κεφίρ.
    Το κεφίρ αποτελεί επίσης μια εξαιρετική πηγή προβιοτικών. Περιέχει πιο πολλά στελέχη καλών βακτηρίων και συνήθως είναι πιο ανεκτό από άτομα που παρουσιάζουν δυσανεξία στη λακτόζη και δεν ανέχονται τα υπόλοιπα γαλακτοκομικά προϊόντα.
  3. Τα μαλακά τυριά.
    Μία ακόμη πηγή που προσδίδει προβιοτικά στη διατροφή μας είναι τα τυριά. Τα προβιοτικά επιβιώνουν κατά τη διαδικασία ωρίμανσης σε μαλακά τυριά όπως η μοτσαρέλα, το cottage, το κατίκι, το μανούρι και το cheddar. Μάλιστα, όσο περισσότερο ωριμάζουν τόσο πιο ωφέλιμα βακτήρια παρέχουν στο έντερο.
  4. Προϊόντα τουρσί.
    Επιλογές τουρσί όπως οι πίκλες (π.χ αγγούρι) και το λάχανο είναι πολύ πλούσιες σε προβιοτικά. Για να βεβαιωθείς  πως θα λάβεις σημαντική περιεκτικότητα σε προβιοτικά, απόφυγε τα τουρσί στα οποία έχει χρησιμοποιηθεί ξίδι. Επίλεξε τα τουρσί σε άλμη, η οποία συμβάλει στην ανάπτυξη των προβιοτικών σε αντίθεση με το ξύδι.

Θα με βοηθήσουν τα προβιοτικά στην δυσκοιλιότητα;

Μια από τις δράσεις των προβιοτικών είναι να ενισχύουν την λειτουργία του εντέρου και να εξασφαλίζουν την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας.

Τα προβιοτικά διατηρούν τον οργανισμό υγιή, μέσω της υποστήριξης του ανοσοποιητικού συστήματος και της ρύθμισης της φλεγμονής.

Τα προβιοτικά έχουν διερευνηθεί αρκετά για την αποτελεσματικότητά τους σε διάφορες γαστρεντερικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της χρόνιας δυσκοιλιότητας. Αν και οι ακριβείς μηχανισμοί δεν έχουν ακόμη πλήρως καθιερωθεί, υπάρχουν διάφοροι πιθανοί μηχανισμοί δράσης με τους οποίους τα προβιοτικά μπορεί να προσφέρουν κάποιο όφελος στη διαχείριση της λειτουργικής δυσκοιλιότητας.

Μπορούν να ρυθμίζουν εντερικό περιβάλλον αυξάνοντας τα προϊόντα της βακτηριακής ζύμωσης, και τελικά μέσα από διάφορες διεργασίες να επηρεάσουν την απορρόφηση νερού.

Η κύρια δράση των προβιοτικών έγκειται στο ότι αυξάνουν τον όγκο του περιεχομένου του εντέρου και συνεπώς την κινητικότητά του. Μελέτες έχουν δείξει πως η πρόσληψη προβιοτικών μπορεί να ρυθμίσει τη μικροχλωρίδα των κοπράνων, και να μειώσουν τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας.

Ουσιαστικά, τα προβιοτικά μειώνουν το pH στο κόλον, μέσω βακτηριακής παραγωγής λιπαρών οξέων μικρής αλύσου. Το χαμηλότερο pH, βελτιώνει την περίσταλση στο κόλον και μειώνει επαρκώς τον χρόνο μεταφοράς του περιεχομένου του αυλού του εντέρου.

Τα βακτηριακά γένη που χρησιμοποιούνται κυρίως ως προβιοτικά είναι τα Lactobacillus και Bifidobacterium. Μπορείς να τα βρεις σε ζυμωμένα προϊόντα και επιπλέον διατίθενται σε μορφή συμπληρωμάτων.

Μελέτες έχουν βρει ότι η αφθονία του Bifidobacterium και του Lactobacillus στα κόπρανα των ενηλίκων με δυσκοιλιότητα είναι σημαντικά μειωμένη. Μετά τη συμπλήρωση με συγκεκριμένα προβιοτικά, η δυσκοιλιότητα μπορεί να βελτιωθεί με την προώθηση της εντερικής κινητικότητας και της συχνότητας κενώσεων επιδρώντας στο μικροβίωμα του εντέρου.

Ως αποτέλεσμα, βελτιώνεται η υφή των κοπράνων και αυξάνεται η συχνότητα των κενώσεων. Με αυτόν τον τρόπο, ελαττώνονται τα δυσάρεστα συμπτώματα που συνοδεύουν τη δυσκοιλιότητα, όπως είναι το αίσθημα ατελούς κένωσης, ο πόνος και το φούσκωμα.

Tip of the Day

Ήξερες ότι ...

Υπάρχουν πολυάριθμες έρευνες τα τελευταία χρόνια που συνδέουν την επαρκή κατανάλωση προβιοτικών πέρα από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και τη σωστή λειτουργία του γαστροοισογαφικού συστήματος με

  1. Την αντιμετώπιση της διάρροιας που σχετίζεται με τη λήψη αντιβιοτικών.
  2. Την αντιμετώπιση λοιμώξεων του αναπνευστικού.
  3. Την απώλεια βάρους.
  4. Την αντιμετώπιση ορισμένων ψυχικών παθήσεων.
  5. Τη Νεκρωτική Εντεροκολίτιδα, μία φλεγμονώδη νόσο που επηρεάζει το έντερο και εμφανίζεται συχνότερα σε πρόωρα νεογνά.

Μπορείς να βρείς ανάφορες σε τέτοιες έρευνες εδω.

Να πάρω προβιοτικά για τη δυσκοιλιότητα σε μορφή συμπληρώτατος διατροφής;

Η λήψη συμπληρωμάτων προβιοτικών, έχει εξετασθεί για αρκετές διαταραχές και η δυσκοιλιότητα, αποτελεί μια από αυτές τις καταστάσεις, στις οποίες ενθαρρύνεται η χορήγησή τους.

Υπάρχουν πολλά στελέχη φιλικών βακτηρίων που έχει αποδειχθεί ότι είναι ευεργετικά για την υποστήριξη της κανονικότητας σε διάφορες κλινικές μελέτες. Τα καλύτερα προβιοτικά συμπληρώματα πρέπει να περιέχουν στελέχη που έχουν ερευνηθεί ειδικά για τη δυσκοιλιότητα, όπως:

  • Bifidobacterium lactis BB-12
  • Bifidobacterium lactis HN019
  • Bifidobacterium lactis DN-173 010
  • Lactobacillus rhamnosus GG

5 συμβουλές για την αντιμετώπιση  της Δυσκοιλιότητας

Ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας είναι η αλλαγή τρόπου ζωής και κυρίως της διατροφής. Μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σου και στο τρόπο διατροφής σου, συνδυαστικά θα βελτιώσουν σημαντικά τη λειτουργια του εντέρου σου.

  1. Φρόντισε να ενυδατώνεσαι επαρκώς μέσα στην ημέρα σου.
  2. Ακολούθησε μία διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες καταναλώνοντας : αρακά, φασόλια, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης, βρώμη.
  3. Κατανάλωσε καθημερινά τρόφιμα- πηγές προβιοτικών ή δοκίμασε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής ώστε να δεις εάν θα σε βοηθήσουν να θέσεις σε ύφεση τα συμπτώματα τα δυσκοιλιότητας.
  4. Κατανάλωσε καθημερινά φρούτα και λαχανικά. Ένταξε τα στη διατροφή σου σε σνακ, smoothies, σαλάτες κλπ.
  5. Αύξησε τη σωματική σου δραστηριότητα κάνοντας περπάτημα, τρέξιμο κλπ.

Life Hack

Για προχωρημένους
  • Σε βασανίζουν φουσκώματα στο στομάχι;
  • Νιώθεις πρήξιμο χαμηλά στη κοιλιά;
  • Θες μήπως να ενισχύσεις το ανοσοποιητικό σου σύστημα;
  • Παίρνεις κάποια αντιβίωση και χρειάζεσαι αποκατάσταση και ενίσχυση του εντερικού σου συστήματος ;

Τα προβιοτικά ίσως είναι η λύση στο προβλημά σου! Και αν δεν είσαι σε θέση να τα λάβεις αποκλειστικά μέσω τροφών, τότε σου έχω το ιδάνικο συμπλήρωμα διατροφής.

Βonus Tip : Για καλύτερα αποτελέσματα πάρε και τις 2 κάψουλές που συστήνονται με άδειο στομάχι και έτσι τα προβιοτικά θα δράσουν καλύτερα!

Συμπερασματικά

Οι μελέτες δείχνουν ενθαρρυντικά αποτελέσματα για τη χρήση των προβιοτικών στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Αποτελούν μια καλή και ασφαλή «θεραπεία» για την ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα και την αποφυγή φαρμακευτικών σκευασμάτων. Επαναφέρουν τη σωστή λειτουργία του εντέρου και υποστηρίζουν την υγεία του εντερικού μικροβιώματος. Ωστόσο, η δράση τους δεν είναι πανάκεια και χρειάζεται μια εξατομίκευση στη διαχείριση της δυσκοιλιότητας, βασισμένη στο ιστορικό, τις εξάρσεις που παρουσιάζεις και σε αλλαγές στο συνολικό τρόπο ζωής σου.

Πλαγάκη Μαρία

– Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ

Προβιοτικά Παρενέργειες

Έχουν τα προβιοτικά παρενέργειες;

Αυτή είναι μία εύλογη ερώτηση που κάνουν πολλοί άνθρωποι όταν ακούν πρώτη φορά για τα συμπληρώματα προβιοτικών. Πρόκειται για ...

Προβιοτικά για Παιδιά

Προβιοτικά για Παιδιά ! Όλες οι απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις!

Τα προβιοτικά για παιδιά χορηγούνται πλέον όλο και συχνότερα, ακόμα και σε μικρές ηλικίες. Ειδικά σε περιπτώσεις ..

Προβιοτικά για αντιβίωση

Προβιοτικά για αντιβίωση

Πόσο συχνά αρρωσταίνουν τα παιδιά και πόσο οι μεγάλοι; Είναι ή δεν είναι αλήθεια πως κάθε χειμώνα κάποιος στην οικογένεια θα κρεβατωθεί;

Προβιοτικά τι είναι

Προβιοτικά Τι είναι, που θα τα βρείτε και ποιος ο ρόλος τους στον οργανισμό μας;

Προβιοτικά τι είναι άραγε; Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που ...