Προβιοτικά για Παιδιά

Προβιοτικά για Παιδιά ! Όλες οι απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις!

Τα προβιοτικά για παιδιά χορηγούνται πλέον όλο και συχνότερα, ακόμα και σε μικρές ηλικίες. Ειδικά σε περιπτώσεις γαστρεντερικών προβλημάτων, συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου ή και λήψης αντιβίωσης, όλο και περισσότεροι γιατροί και γονείς καταφεύγουν στην αύξηση της πρόσληψης προβιοτικών.

Αναρωτιέσαι, λοιπόν, κι εσύ αν τα προβιοτικά για παιδιά είναι η λύση για το δικό σου παιδί, μα έχεις απορίες που παραμένουν αναπάντητες; Διάβασε αυτό το άρθρο και θα σου λυθούν όλες!

Εδώ θα βρεις πληροφορίες σχετικά με το τι είναι τα προβιοτικά για παιδιά, γιατί είναι απαραίτητα, πόσο συχνά μπορούν να τα παίρνουν, αν είναι καλύτερη πηγή τα τρόφιμα ή τα συμπληρώματα, αλλά και σχετικά με τους κινδύνους που μπορεί να κρύβουν!

Παράλληλα, μπορείς να ακολουθήσεις τα λινκς που θα βρεις καθώς διαβάζεις, τα οποία θα σου δώσουν επιπλέον πληροφορίες για τα προβιοτικά και για τη χρήση τους στους ενήλικες!

Τι είναι τα προβιοτικά για παιδιά;

Τα προβιοτικά είναι τα «καλά βακτήρια» που κατοικούν στο έντερο και είναι απαραίτητα για να διατηρείται το σώμα μας υγιές.

Είναι δηλαδή ζωντανοί μικροοργανισμοί που έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία και που μαζί με τα «κακά βακτήρια» συνιστούν τη φυσιολογική μικροχλωρίδα του οργανισμού.

Ναι, καλά διάβασες! Στο έντερο υπάρχουν και «κακά βακτήρια», που κάποιες φορές αυξάνονται σε αριθμό εις βάρος των «καλών» και προκαλούν διάφορες επιπλοκές. Τότε είναι που χρειάζεται αύξηση της πρόσληψης προβιοτικών είτε στους ενήλικες είτε στα παιδιά.

Χωρίς τα καλά βακτήρια, το έντερο θα γέμιζε παθογόνους μικροοργανισμούς που θα επιτίθονταν συνεχώς στα κύτταρά μας και θα κατέστρεφαν τον οργανισμό μας.

Για να μπορέσει να το καταλάβει καλύτερα ένα παιδί, ας υποθέσουμε πως τα προβιοτικά είναι οι στρατιώτες που προστατεύουν το έντερο και κατ’ επέκταση όλο τον οργανισμό, σκοτώνοντας όλα τα κακά μικρόβια που προσπαθούν να μας βλάψουν. Όπως ένα κάστρο χρειάζεται πολλούς και ικανούς ιππότες για να προστατέψει τα τείχη του, έτσι και το σώμα μας χρειάζεται πολλά και ικανά προβιοτικά για να παραμείνει υγιές!

Περισσότερα για τα προβιοτικά και τον τρόπο δράσης τους μπορείς να διαβάσεις εδώ.

προβιοτικά για παιδιά

Πότε είναι απαραίτητα τα προβιοτικά για παιδιά; Από ποια ηλικία και μετά μπορούν να λαμβάνονται;

Τα συμπληρώματα προβιοτικών δε χρειάζονται ιατρική συνταγή για να τα αγοράσεις, μα πριν τα πάρεις θα πρέπει να ξέρεις για ποιο λόγο τα χρειάζεται το παιδί σου. Τα προβιοτικά για παιδιά είναι απαραίτητο να χορηγούνται σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως είναι:

  • οι διαταραχές στην πέψη,
  • η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση,
  • η δυσκοιλιότητα ή η διάρροια,
  • τα αέρια
  • το αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα,
  • το έκζεμα,
  • οι αλλεργίες και
  • η λήψη αντιβίωσης

Τα παιδιά μπορούν να πάρουν προβιοτικά από πολύ μικρή ηλικία, ακόμα, δηλαδή, και κατά την περίοδο του θηλασμού.

Έχει το παιδί σου αυξημένη παραγωγή αερίων, δυσκοιλιότητα, αρρωσταίνει συχνά, δυσκολεύεται να χωνέψει, παίρνει αντιβίωση ή παίρνεις εσύ αντιβίωση και θηλάζεις ταυτόχρονα;

Τότε θα πρέπει να σκεφτείς το ενδεχόμενο της χορήγησης συμπληρώματος διατροφής με προβιοτικά για λίγο ή για περισσότερο καιρό, προκειμένου να βελτιώσεις και να προστατέψεις την υγεία του παιδιού σου.

Η καθημερινή συμπληρωματική χορήγηση προβιοτικών στα παιδιά για 2-3 μήνες μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

Σε τι μορφές υπάρχουν τα προβιοτικά για παιδιά;

Ακριβώς επειδή προορίζονται για…δύσκολους ασθενείς, τα προβιοτικά για παιδιά βγαίνουν σε διαφορετικές μορφές, που τα κάνουν εύκολα και ευχάριστα στη λήψη.

Ένα μεγάλο χάπι ή ένα ρόφημα με περίεργη γεύση θα αποτελούσε αποτρεπτικό παράγοντα για ένα παιδί που δυσκολεύεται να καταπιεί κάψουλες (ή δε μπορεί αν πρόκειται για μικρή ηλικία) ή που είναι πολύ επιλεκτικό με τις γεύσεις.

Γι΄αυτό, τα προβιοτικά για παιδιά μπορείς να τα βρεις στις παρακάτω μορφές:

  1. Ζελεδάκια ή μασώμενα δισκία με γλυκιά γεύση φρούτων, που μοιάζουν με καραμέλες
  2. Διασπειρώμενα δισκία με γεύση φρούτων, που λιώνουν αμέσως όταν έρθουν σε επαφή με το σάλιο
  3. Σκόνη, σταγόνες ή άλλη υγρή μορφή, που έχουν κι αυτά ωραία γεύση και μπορούν να προστεθούν σε γάλα, νερό, χυμό ή γιαούρτι.

Διάλεξε, με τη βοήθεια του παιδιάτρου, το κατάλληλο σκεύασμα, που θα μπορέσει να υποστηρίξει την υγεία του παιδιού σου, λαμβάνοντας υπόψιν τη μορφή που θα διευκολύνει τη χορήγησή του χωρίς κόπο.

Υπάρχουν διαφορετικά προβιοτικά για παιδιά και για ενηλίκους;

Παρόλο που σε γενικές γραμμές τα προβιοτικά των ενηλίκων μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε παιδιά με ασφάλεια από κάποια ηλικία και μετά, υπάρχουν διαφορετικά σκευάσματα προβιοτικών για παιδιά ανάλογα με το στάδιο ανάπτυξής τους.

  • Στη βρεφική ηλικία, τα παιδιά έχουν στο έντερό τους μικρόβια, που έχουν εγκατασταθεί εκεί από τη στιγμή που γεννήθηκαν. Κάθε νεογέννητο αναπτύσσει διαφορετική μικροχλωρίδα που εξαρτάται από τα εξής:
    • αν γεννήθηκε με φυσικό τοκετό ή με καισαρική τομή,
    • αν πίνει μητρικό γάλα ή ξένο
    • αν παίρνει αντιβιοτικά
    • πόσες ημέρες θα παραμείνει μέσα στο νοσοκομείο μετά τη γέννησή του
    • την υγεία της μητέρας του
    • τη διατροφή της μητέρας του
    • τη γενετική προδιάθεση που έχει από τους γονείς του.

Οι παραπάνω συνθήκες καθορίζουν ποια καλά και ποια κακά βακτήρια θα αναπτυχθούν στο έντερο του βρέφους μέσα στους πρώτους μήνες ή το πρώτο έτος της ζωής του.

Η καθημερινή λήψη προβιοτικών μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο της μικροχλωρίδας του εντέρου και να περιορίσει την ανάπτυξη των παθογόνων βακτηρίων.

  • Στην παιδική ηλικία, τα απαραίτητα προβιοτικά για παιδιά διαφέρουν από τα προβιοτικά για βρέφη. Μάλιστα, διαφέρουν τόσο στην ποσότητα όσο και στο είδος των βακτηριακών στελεχών. Κάποια βακτήρια που υπάρχουν στο βρεφικό έντερο, παύουν να υπάρχουν στο παιδί μετά την ηλικία των 5, λόγω της διαφοροποίησης που είπαμε πως συμβαίνει κατά την ανάπτυξη του βρέφους. Επιπλέον, καθώς μεγαλώνει το σώμα, μεγαλώνει αντίστοιχα και το μέγεθος του εντέρου. Άρα, μεγαλύτερο έντερο, απαιτεί περισσότερα προβιοτικά.
  • Στην εφηβεία, το παιδί και στη συνέχεια ο ενήλικας χρειάζεται έως και τρεις φορές περισσότερα προβιοτικά από ένα μικρό παιδί, λόγω της έντονης και απότομης σωματικής ανάπτυξης.

Επομένως, από τη μία τα προβιοτικά είναι ασφαλή για όλες τις ηλικίες, από την άλλη θα πρέπει να επιλέγουμε ανάλογα με το στάδιο της ανάπτυξης τα αντίστοιχα προβιοτικά για παιδιά, διότι αλλάζουν οι ανάγκες στην ποσότητα και στο είδος με την αύξηση της ηλικίας.

Ακόμη, όπως αναλύθηκε στην προηγούμενη παράγραφο σχετικά με τις μορφές των παιδικών προβιοτικών, ένα σκεύασμα προβιοτικών για ενηλίκους ίσως να μην μπορεί να καταναλωθεί με ευκολία από ένα παιδί. Μπορεί να περιέχει παρόμοιο αριθμό και είδος προβιοτικών με το αντίστοιχο παιδικό συμπλήρωμα, αλλά να ξέρεις πως από άποψη γεύσης τα προβιοτικά για παιδιά κερδίζουν και γι’ αυτό επιλέγονται συχνότερα!

Life Hack

Για προχωρημένους
  • Το συμπλήρωμα προβιοτικών που μπορείς να επιλέξεις για το παιδί σου είναι το Restore της Natural Vitamins, το οποίο περιέχει περίπου 5,5 δισεκατομμύρια από τα 7 πιο μελετημένα προβιοτικά σε κάθε κάψουλα! Είναι ιδανικό για:

    • Παιδιά που παίρνουν ή έχουν πάρει τον τελευταίο χρόνο τουλάχιστον μία φορά αντιβίωση.
    • Παιδιά με διάρροια ή δυσκοιλιότητα.
    • Την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος σε παιδιά που αρρωσταίνουν συχνά
    • Παιδιά που μόλις ξεκίνησαν το σχολείο.
    • Παιδιά με συχνές αλλεργίες.

    Μία κάψουλα την ημέρα με άδειο στομάχι είναι ό,τι πρέπει για τη διατήρηση της υγείας του εντέρου των παιδιών. Μπορείς να διαλύσεις το περιεχόμενο της κάψουλας μέσα σε νερό, χυμό, γάλα ή γιαούρτι!

    Ρώτησε τον παιδίατρο αν το παιδί σου είναι πολύ μικρής ηλικίας, για να σε συμβουλεύσει σχετικά με την κατάλληλη δοσολογία.

Προβιοτικά για παιδιά από τρόφιμα ή συμπληρώματα;

Τα τρόφιμα που περιέχουν προβιοτικά είναι:

  • το γιαούρτι με ζωντανή καλλιέργεια (ΠΡΟΣΟΧΉ: τα παιδικά επιδόρπια γιαουρτιού δεν έχουν προβιοτικά)
  • το ξινολάχανο
  • το κεφίρ
  • οι ελιές ζυμωμένες σε άλμη
  • οι πίκλες λαχανικών
  • τα μαλακά ωριμασμένα τυριά, όπως η παρμεζάνα, το γκούντα, η μοτσαρέλα, κ.α.
  • το μίσο, που προέρχεται από ζυμωμένη σόγια
  • το κρασί και η μπύρα, που όμως δε μπορούν να καταναλωθούν από παιδιά.

Αν το παιδί σου καταναλώνει ορισμένα ή όλα τα παραπάνω τρόφιμα συχνά, και ιδανικά σε καθημερινή βάση, τότε το συμπλήρωμα προβιοτικών είναι περιττό.

Αν, όμως, τα τρόφιμα αυτά δεν υπάρχουν στη διατροφή του, τότε ένα συμπλήρωμα που περιέχει αρκετά προβιοτικά για παιδιά της ηλικίας του ίσως είναι απαραίτητο. Ειδικά αν πρόκειται για ένα παιδί που αρρωσταίνει συχνά λόγω χαμηλού ανοσοποιητικού συστήματος, αντιμετωπίζει προβλήματα πέψης ή δυσκοιλιότητας ή που βρίσκεται σε αγωγή με αντιβίωση.

Μπορείς, επίσης, να επιλέξεις ένα συμπλήρωμα προβιοτικών που περιέχει και πρεβιοτικά, το οποίο ονομάζεται συμβιωτικό. Τα πρεβιοτικά είναι κάποια είδη αδιάλυτων φυτικών ινών που αποτελούν τροφή για τα προβιοτικά βακτήρια που ζουν στο έντερο.

Είναι εξίσου σημαντικό να υπάρχουν στη διατροφή των παιδιών και των ενηλίκων, αφού για να μπορέσουν να ζήσουν τα καλά βακτήρια, πρέπει να υπάρχει σε επάρκεια η τροφή τους. Καλές, φυσικές πηγές πρεβιοτικών είναι τα όσπρια, το σκόρδο, τα μήλα, τα κρεμμύδια, η βρόμη, τα σπαράγγια, η μπανάνα, το σιτάρι, το κριθάρι, τα προϊόντα ολικής άλεσης, ο λιναρόσπορος κ.α.

Φρόντισε να υπάρχουν και αυτά σε επάρκεια στη διατροφή του παιδιού σου.

Μπορείς να βρεις περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα πρεβιοτικά εδώ .

Tip of the Day

Ήξερες ότι ...

Tα προβιοτικά μπορούν να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα για τους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2

Τα αποτελέσματα μιας μετανάλυσης 15 μελετών έδειξαν ότι η θεραπεία ασθενών με ΣΔ2 με προβιοτικά μπορεί να μειώσει τα επίπεδα HbA1c, της γλυκόζης νηστείας και της αντίστασης στην ινσουλίνη

Ο μηχανισμός δράσης των προβιοτικών που οδηγεί στη βελτίωση της κλινικής εικόνας των διαβητικών ασθενών βρίσκεται ακόμα υπό διερεύνηση.

Θα βρείς τη σχετική έρευνα εδώ.

Κρύβουν κινδύνους τα προβιοτικά για παιδιά;

Τα προβιοτικά θεωρούνται γενικά ασφαλή συμπληρώματα διατροφής που είναι ανεκτά από την πλειονότητα των ανθρώπων. Ωστόσο υπάρχουν κάποιες καταστάσεις, στις οποίες η λήψη προβιοτικών πρέπει να γίνεται ελεγχόμενα, καθώς μπορεί να εμφανιστεί κάτι από τα παρακάτω (αν και οι πιθανότητες είναι λιγοστές):

  • ανάπτυξη μόλυνσης
  • ανάπτυξη ανοσίας ή αντίστασης στα αντιβιοτικά
  • ανάπτυξη επιβλαβών υποπροϊόντων

Τα παραπάνω μπορεί να εμφανιστούν σε σπάνιες περιπτώσεις ατόμων με πολύ χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα ή σε ανθρώπους που έχουν πρόσφατα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση και έχουν ευάλωτο οργανισμό.

Επίσης, υπάρχει περίπτωση τα προβιοτικά για παιδιά να προκαλέσουν τις πρώτες μέρες λήψης κάποιες αλλεργικές αντιδράσεις και ήπια στομαχική διαταραχή, διάρροια ή φούσκωμα.

Σε κάθε περίπτωση, πριν επιλέξεις να δώσεις στο παιδί σου κάποιο συμπλήρωμα προβιοτικών, ρώτησε τον παιδίατρο αν είναι σύμφωνος με αυτό, καθώς εκείνος είναι που ξέρει ακριβώς το ιατρικό ιστορικό του παιδιού και την κατάσταση του ανοσοποιητικού του. Άρα ο παιδίατρος είναι αυτός  που θα σε συμβουλεύσει κατάλληλα για το τι πρέπει να κάνεις και για το αν πρέπει να πάρεις κάποιες προφυλάξεις.

Συμπέρασμα!

Τα προβιοτικά για παιδιά αποτελούν ένα ισχυρό όπλο που έχεις στα χέρια σου για να προστατέψεις την υγεία του παιδιού σου. Έχουν πολλές εφαρμογές σε ποικίλα νοσήματα, ενώ μπορούν να παίρνονται και προληπτικά για ενίσχυση του ανοσοποιητικού και την αποφυγή κρυολογημάτων.

Ένα καλό συμπλήρωμα διατροφής με προβιοτικά για παιδιά θα σου δώσει τη λύση στη δυσκοιλιότητα, στη δυσκολία πέψης, στην παλινδρόμηση, στα αέρια και σε πολλά άλλα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει το παιδί σου.

Μάλιστα, οι μορφές στις οποίες υπάρχουν τα προβιοτικά για παιδιά τα κάνουν ακόμα πιο εύκολα στη λήψη, αφού δε θυμίζουν σε τίποτα ένα φάρμακο που αποστρέφει τα παιδιά από το να το πάρουν. Θυμίζουν καραμέλες, ζελεδάκια και γλυκά που αρέσουν σε όλα τα παιδιά, με τη διαφορά ότι κρύβουν στην πραγματικότητα ένα μικρό θησαυρό για τους μικρούς μας φίλους!

Κοντού Παρασκευή– Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc
– Απόφοιτος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
– Με πολυετή εμπειρία στα συμπληρώματα διατροφής και στην αντιμετώπιση δύσκολων διατροφικών θεμάτων

Paraskevi Kontou

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ

probiotics prebiotics

Προβιοτικά και Πρεβιοτικά σε τι Διαφέρουν;

Έχετε αισθανθεί ποτέ πολύ φουσκωμένοι χωρίς να έχετε παραφάει; Είναι αλήθεια πως ένα πρήξιμο μπορεί ...

Προβιοτικά για Δυσκοιλιότητα

Να πάρω Προβιοτικά για δυσκοιλιότητα;

Τα προβιοτικά, όπως και τα προβιοτικά για δυσκοιλιότητα, είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί οι οποίοι όταν υπάρχουν ...

Προβιοτικά για Αντιβίωση

Προβιοτικά για αντιβίωση

Πόσο συχνά αρρωσταίνουν τα παιδιά και πόσο οι μεγάλοι; Είναι ή δεν είναι αλήθεια πως κάθε χειμώνα κάποιος στην οικογένεια θα κρεβατωθεί;

Προβιοτικά

Προβιοτικά Τι είναι, που θα τα βρείτε και ποιος ο ρόλος τους στον οργανισμό μας;

Προβιοτικά τι είναι άραγε; Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που ...