προβιοτικά παρενέργειες

Έχουν τα προβιοτικά παρενέργειες;

Είναι δυνατόν να έχουν τα προβιοτικά παρενέργειες;

Αυτή είναι μία εύλογη ερώτηση που κάνουν πολλοί άνθρωποι όταν ακούν πρώτη φορά για τα συμπληρώματα προβιοτικών. Πρόκειται για ασφαλή συμπληρώματα σε γενικές γραμμές, μα η απάντηση είναι ναι!

Τα προβιοτικά μπορεί να εμφανίσουν παρενέργειες σε κάποιους ανθρώπους και μάλιστα μπορεί να επιβαρύνουν αρκετά την υγεία τους.

Βέβαια, αυτό συμβαίνει υπό προϋποθέσεις και δε σημαίνει ότι όλοι όσοι τα χρησιμοποιούν θα εμφανίσουν παρενέργειες. Αντιθέτως, οι περισσότεροι άνθρωποι επωφελούνται σε μεγάλο βαθμό από τη λήψη συμπληρώματος προβιοτικών για πολλούς λόγους, τους οποίους μπορείς να δεις πιο αναλυτικά στους παρακάτω συνδέσμους:

 1. https://monobio.gr/proviotika-ti-einai-pou-tha-ta-vreite-kai-poios-o-rolos-tous-ston-organismo-mas/
 2. https://www.vita4you.gr/blog-vita4you/el/item/proviotika-gia-paidia-ola-osa-prepei-na-gnorizeis.html

τι είναι τα προβιοτικά ;Εν συντομία (και για να είναι πιο κατανοητή η συνέχεια του άρθρου) τα προβιοτικά είναι οι μικροοργανισμοί που συνθέτουν τη φυσιολογική μικροχλωρίδα του εντέρου μας.

Πρόκειται για φιλικά βακτήρια και ζύμες που βρίσκονται εκεί για να μας προφυλάσσουν από την υπερανάπτυξη των κακών βακτηρίων, που προκαλούν πολλές καταστροφές, μολύνσεις και ασθένειες στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ορισμένοι άνθρωποι χρειάζονται συμπληρωματική χορήγηση προβιοτικών, για να αντιμετωπίσουν διάφορα προβλήματα όπως η δυσκοιλιότητα, οι διάρροιες, η δυσαπορρόφηση θρεπτικών συστατικών, τα προβλήματα πέψης, το αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και πολλά άλλα.

Ωστόσο, σε ορισμένες, αν και σπάνιες, περιπτώσεις η λήψη προβιοτικών συνοδεύεται από κάποιες παρενέργειες, που προκαλούν δυσφορία σε αυτόν που τα λαμβάνει.

Τι παρενέργειες έχουν τα προβιοτικά;

Η λήψη των προβιοτικών μπορεί να προκαλέσει κάποια ή κάποιες από τις παρακάτω ανεπιθύμητες ενέργειες:

 1. Αέρια, ναυτία, διάρροια και φουσκώματα

προβιοτικά και αέριαΠαρόλο που δεν είναι συχνό φαινόμενο, ορισμένοι άνθρωποι λένε πως με την έναρξη της λήψης συμπληρώματος προβιοτικών, παρατηρούν αύξηση στην παραγωγή αερίων, ναυτία, διάρροια και φουσκώματα στο έντερο.

Τέτοιου είδους αρνητικές ενέργειες προκαλούνται τη στιγμή που τα προβιοτικά βακτήρια εγκαθίστανται στο μικροβίωμα του εντέρου, μα συνήθως υποχωρούν μετά από μερικές μέρες.

Σύμφωνα με την Κλινική του Cleveland, οι παρενέργειες αυτές εμφανίζονται κυρίως στα άτομα πολύ μικρής ηλικίας, των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα ακόμη διαμορφώνεται, ή στα άτομα μεγάλης ηλικίας, των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα είναι πιο αδύναμο. (8)

Φαίνεται πως στην πλειονότητα των υγειών ενηλίκων, τα συμπληρώματα προβιοτικών δεν προκαλούν εντερικές παρενέργειες παρόμοιες με αυτές που αναφέρθηκαν παραπάνω.

 1. Δυσκοιλιότητα και αυξημένη δίψα

Ενώ τα προβιοτικά συστήνονται σε πολλές περιπτώσεις δυσκοιλιότητας, κάποιοι άνθρωποι που παίρνουν προβιοτικά με βάση τη ζύμη, λένε πως αποκτούν δυσκοιλιότητα και αυξημένη δίψα.

Αυτά τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται σε άτομα που έχουν εξ αρχής κάποια αυξημένη ευαισθησία στις ζύμες. Μία απλή λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι να επιλέγονται συμπληρώματα προβιοτικών που περιέχουν βακτήρια και όχι ζύμες.

 1. Πονοκέφαλος

Μερικά τρόφιμα που είναι πλούσια σε προβιοτικά, όπως το γιαούρτι και το λάχανο περιέχουν βιογενείς αμίνες. Οι βιογενείς αμίνες είναι κάποιες ουσίες που σχηματίζονται όταν τα τρόφιμα που περιέχουν πρωτεΐνες είναι παλαιωμένα ή έχουν υποστεί ζύμωση από βακτηρίδια (όπως για παράδειγμα τα ωριμασμένα τυριά).

Οι αμίνες μπορούν να διεγείρουν το κεντρικό νευρικό σύστημα, να αυξήσουν ή να μειώσουν τη ροή του αίματος και να προκαλέσουν πονοκεφάλους σε άτομα με ευαισθησία σε αυτή την ουσία.

Απαιτούνται περισσότερες έρευνες για να αποδειχθεί ότι οι αμίνες μπορούν να προκαλέσουν άμεσα πονοκεφάλους και ημικρανίες στους ανθρώπους, ωστόσο αν έχεις παρατηρήσει ότι τα συγκεκριμένα τρόφιμα σου προκαλούν πονοκέφαλο, τότε ίσως πρέπει να αλλάξεις την πηγή των προβιοτικών σου.

Προβιοτικά και παρενέργειες

 

 1. Αλλεργικά συμπτώματα λόγω ισταμίνης

Τα προβιοτικά μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες παρόμοιες με τα συμπτώματα μιας αλλεργικής αντίδρασης, όπως ερυθρότητα στο δέρμα, πρήξιμο, φαγούρα, αναπνευστική δυσχέρεια, αυξημένη παραγωγή δακρύων ή ρινική καταρροή.

Αυτά τα συμπτώματα προκαλούνται από ένα μόριο που ονομάζεται ισταμίνη. Η ισταμίνη παράγεται φυσικά από το ανοσοποιητικό μας σύστημα, όμως όταν τα επίπεδά της αυξηθούν πολύ, τότε τα αγγεία διαστέλλονται τοπικά για να πάει περισσότερο αίμα στην περιοχή που το έχει ανάγκη. Η αυξημένη παροχή αίματος σε εκείνη την περιοχή προκαλεί τα παραπάνω συμπτώματα.

Πέρα από την ισταμίνη που βρίσκεται στο σώμα μας, η ουσία αυτή παράγεται και από κάποια βακτήρια που χρησιμοποιούνται σε προβιοτικά συμπληρώματα διατροφής, μέσα στην πεπτική οδό του ανθρώπου. Κάποια από τα προβιοτικά στελέχη που παράγουν ισταμίνη είναι τα Lactobacillus buchneri, Lactobacillus helveticus, Lactobacillus hilgardii και Streptococcus thermophiles.

Άτομα που αντιμετωπίζουν αυξημένες παρενέργειες όμοιες με αλλεργική αντίδραση, θα πρέπει να επιλέξουν προβιοτικά που δεν περιέχουν τα παραπάνω βακτήρια.

 1. Δυσανεξία στα συστατικά του συμπληρώματος

προβιοτικά και δυσανεξίαΠολλά προβιοτικά συμπληρώματα διατροφής προκαλούν παρενέργειες, λόγω των υπόλοιπων συστατικών που περιέχουν, εκτός από τα βακτήρια.

Μπορεί ταυτόχρονα να περιέχουν γαλακτοκομικά, αυγά ή σόγια, συστατικά στα οποία πολλοί άνθρωποι έχουν αλλεργία ή δυσανεξία.

Πολλή προσοχή, λοιπόν, πρέπει να δοθεί στην ετικέτα του συμπληρώματος των προβιοτικών, ειδικά από άτομα που γνωρίζουν από πριν πως έχουν δυσανεξία σε κάποια τρόφιμα.

Αντίστοιχα, άτομα με αλλεργία στις ζύμες θα πρέπει να επιλέξουν ένα συμπλήρωμα προβιοτικών με βακτήρια και όχι με ζύμες.

 1. Ευαισθησία στις ίνες

προβιοτικά και ευαισθησία στις ίνεςΚάποια συμπληρώματα προβιοτικών περιέχουν ταυτόχρονα και πρεβιοτικά, τα οποία είναι αδιάλυτες φυτικές ίνες που αποτελούν την τροφή των προβιοτικών (περισσότερα για τα πρεβιοτικά θα μάθεις εδώ: https://monobio.gr/diafores-probiotika-prebiotika/). Τα συμπληρώματα αυτά ονομάζονται συμβιωτικά και περιέχουν ίνες, όπως η λακτουλόζη, η ινουλίνη και κάποιοι ολιγοσακχαρίτες, τις οποίες ο άνθρωπος δε μπορεί να διασπάσει από μόνος του.

Τα άτομα που εμφανίζουν αυξημένη ευαισθησία στις αδιάλυτες ίνες, και που εμφανίζουν παρενέργειες όπως αέρια, φούσκωμα ή και πόνο όταν τις καταναλώνουν, τότε θα πρέπει να επιλέξουν ένα συμπλήρωμα προβιοτικών χωρίς πρεβιοτικά.

Αν έχεις ευερέθιστο έντερο ή κάποια άλλη νόσο του εντέρου όπως νόσο του Crohn, τότε επέλεξε προσεκτικά το συμπλήρωμα προβιοτικών που θα πάρεις, προκειμένου να αποφύγεις την υπερφόρτωση του οργανισμού σου με αδιάλυτες φυτικές ίνες που θα επιδεινώσουν το πρόβλημά σου.

 1. Κίνδυνος μόλυνσης

Όπως εξηγήσαμε προηγουμένως, τα προβιοτικά είναι κάποια στελέχη βακτηρίων ή ζυμών. Τα στελέχη αυτά, υπό συνθήκες, μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες ενέργειες στον οργανισμό κάποιων ευαίσθητων ανθρώπων.

Άτομα με ευάλωτο οργανισμό είναι αυτά που έχουν κατεσταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα, άτομα που νοσηλεύονται για αρκετό καιρό, άτομα που έχουν πρόσφατα χειρουργηθεί, ασθενείς με οξεία παγκρεατίτιδα ή άτομα που έχουν φλεβικούς καθετήρες.

Σε αυτές τις περιπτώσεις ασθενών, υπάρχει ο κίνδυνος τα προβιοτικά να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος και να προκαλέσουν διάφορες λοιμώξεις.

Βέβαια ο κίνδυνος λοίμωξης είναι πολύ χαμηλός και οι μεγαλύτερες κλινικές μελέτες για τα προβιοτικά δεν έχουν αναφερθεί σε σοβαρές λοιμώξεις των συμμετεχόντων.

Για την αντιμετώπισή τους χορηγούνται αντιβιοτικά ή αντιμυκητιασικά φάρμακα, τα οποία συνήθως έχουν καλή ανταπόκριση. Σε σπάνιες περιπτώσεις, βέβαια, έχουν σημειωθεί θάνατοι.

Επομένως, αν ανήκεις σε κάποια από τις παραπάνω ευπαθείς ομάδες, συμβουλεύσου το γιατρό σου πριν ξεκινήσεις τη λήψη κάποιου συμπληρώματος προβιοτικών, για να αποφύγεις τις επικίνδυνες μολύνσεις.

 

 1. Ανάπτυξη ανοχής στα αντιβιοτικά

Μια μελέτη του 2016 εξέφρασε ανησυχία σχετικά με μερικά βακτηριακά στελέχη που χρησιμοποιούνται σε συμπληρώματα προβιοτικών, τα οποία φέρουν κάποια γονίδια αντίστασης σε αντιβιοτικά. Αυτά τα γονίδια μπορούν να μεταφερθούν και στα υπόλοιπα βακτήρια του εντέρου και να αποκτήσουν και αυτά τη δυνατότητα να αντιστέκονται στα αντιβιοτικά.

Αυτή η διαδικασία μπορεί να κάνει απλές μολύνσεις πολύ δύσκολες στην αντιμετώπισή τους, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (10). Αν δηλαδή τα βακτήρια στο σώμα μας μπορούν να αντισταθούν σε κάποια φάρμακα, τότε θα είναι δύσκολο να τα καταπολεμήσουμε όταν είμαστε άρρωστοι.

Κάποια συμπληρώματα προβιοτικών έχουν πιστοποίηση πως περιέχουν σωστά βακτηριακά στελέχη, τα στελέχη δηλαδή που δεν θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη αντίστασης στα αντιβιοτικά.

προβιοτικά και κίνδυνος μόλυνσης

Πόσο σημαντικές είναι οι παρενέργειες που έχουν τα προβιοτικά σε σχέση με τα οφέλη τους;

Τα συμπληρώματα προβιοτικών βοηθούν πολλούς ανθρώπους καθημερινά, αφού βελτιώνουν τα συμπτώματα διαφόρων επιπλοκών της υγείας τους.

Οι παρενέργειες, αντίστοιχα, είναι πιο σπάνιες και εμφανίζονται σε ορισμένους και όχι σε όλους τους ανθρώπους που παίρνουν προβιοτικά.

Αν δεν συντρέχει κάποιος σοβαρός λόγος αποφυγής των προβιοτικών, όπως αυτοί που αναφέρθηκαν προηγουμένως, τότε οι πιθανότητες να είναι οι παρενέργειες περισσότερες από τα οφέλη είναι ελάχιστες.

γαστρεντερικό σύστημα

Πως να επιλέξω προβιοτικά και πως να τα ξεκινήσω;

Πριν επιλέξεις το προβιοτικό συμπλήρωμα που θα πάρεις, δες προσεκτικά τη διατροφική ετικέτα με τα συστατικά προκειμένου να αποφύγεις αυτά που υποψιάζεσαι ή ξέρεις πως θα σου προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση.

Υπάρχουν συμπληρώματα προβιοτικών σε μορφή κάψουλας, ταμπλέτας, σκόνης ή σε υγρή μορφή, ενώ υπάρχουν κάποια που διατηρούνται στο ψυγείο. Δεν έχει σημασία ποιο θα διαλέξεις, αρκεί να είναι στη μορφή που θα σε διευκολύνει στη λήψη.

Επιπλέον, φαίνεται πως αν τα προβιοτικά εισαχθούν στη διατροφή σταδιακά και σε μικρές ποσότητες που θα αυξάνονται με τον καιρό, τότε οι παρενέργειες όπως τα αέρια, το φούσκωμα και ο πονοκέφαλος θα αποφευχθούν. Αυτό συμβαίνει επειδή ο οργανισμός με τον καιρό συνηθίζει τα προβιοτικά και έχει το χρόνο να τα αποδεχτεί πριν εμφανιστούν οι παρενέργειες.

Συμπέρασμα

προβιοτικά και τροφέςΤα συμπληρώματα προβιοτικών χρησιμοποιούνται πλέον για την επίλυση πολλών προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος, την ισορροπία της εντερικής λειτουργίας, τη σωστή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, την αντιμετώπιση αυτοάνοσων καταστάσεων και πολλά άλλα.

Ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις ανθρώπων τα προβιοτικά προκαλούν παρενέργειες και έτσι η χρήση τους απαγορεύεται ή συστήνεται να γίνεται με προσοχή και σύμφωνα με τις οδηγίες του ιατρού.

Γι’ αυτό, πριν επιλέξεις να πάρεις ένα συμπλήρωμα προβιοτικών καλό θα ήταν να ρωτήσεις τον ιατρό σου ή το διατροφολόγο σου, προκειμένου να σε συμβουλέψουν σχετικά με τα κατάλληλα προβιοτικά για την περίπτωσή σου.

Έτσι θα έχεις καλύτερα αποτελέσματα και θα μηδενίσεις τις πιθανότητες να εμφανιστούν παρενέργειες στον οργανισμό σου από τη λήψη του συμπληρώματος.

 

Κοντού Παρασκευή

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος BSc, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

 

Πηγές

 1. https://www.iatronet.gr/diatrofi/trofima-rofimata/article/48342/5-pithanes-parenergeies-twn-proviotikwn.html
 2. https://my.clevelandclinic.org/health/articles/14598-probiotics
 3. https://www.healthline.com/nutrition/probiotics-side-effects#TOC_TITLE_HDR_3
 4. https://joinzoe.com/learn/probiotics-side-effects
 5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30451441/
 6. https://www.webmd.com/digestive-disorders/probiotics-risks-benefits
 7. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20208051/
 8. https://my.clevelandclinic.org/health/articles/14598-probiotics#:~:text=Because%20microbes%20used%20as%20probiotics,after%20starting%20to%20take%20them.
 9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5156686/
 10. https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/antibiotic-resistance#:~:text=Bacteria%2C%20not%20humans%20or%20animals,hospital%20stays%2C%20and%20increased%20mortality.

 

 

Χρησιμοποιούμε cookies για να εξατομικεύσουμε περιεχόμενο και διαφημίσεις, να παρέχουμε λειτουργίες κοινωνικών μέσων και να αναλύουμε την επισκεψιμότητά μας. Μοιραζόμαστε επίσης πληροφορίες σχετικά με τη χρήση του ιστότοπού μας με τους συνεργάτες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τη διαφήμιση και την ανάλυση. View more
Cookies settings
Αποδέχομαι
Όχι, Ευχαριστώ
Πολιτική Απορρήτου & Cookies
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active
Προτεραιότητα του Monobio.gr είναι η προστασία του δικαιώματος του πελάτη για την απόρρητη σύνδεση για αυτό, τηρώντας την νέα Ευρωπαϊκή νομοθεσία για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων (GDPR) μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω τη γενική μας Δήλωση Απορρήτου και Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για το πως διαχειριζόμαστε τα προσωπικά δεδομένα. Στο Monobio.gr σεβόμαστε τα προσωπικά δεδομένα του κάθε επισκέπτη της ιστοσελίδας www.monobio.gr. Το κείμενο αυτό (το οποίο ονομάζεται Πολιτική Απορρήτου και Δήλωση Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων) εξηγεί με απλά λόγια, αλλά και με σαφήνεια πώς επεξεργαζόμαστε τα προσωπικά δεδομένα τα οποία συλλέγουμε από εσάς ή τα οποία εσείς μας παρέχετε. Παρακαλούμε να μελετήσετε προσεκτικά την παρούσα Δήλωση προκειμένου να ενημερωθείτε σχετικά με τον τρόπο που συλλέγουμε, αποθηκεύουμε, χρησιμοποιούμε, διαβιβάζουμε και προστατεύουμε τις πληροφορίες/προσωπικά δεδομένα που λαμβάνουμε από εσάς

Γενικά:

Το Monobio.gr συλλέγει μόνον τα προσωπικά δεδομένα που παρέχονται οικειοθελώς από εσάς, τους διαδικτυακούς μας επισκέπτες, έτσι ώστε να ικανοποιήσουμε τα εκάστοτε αιτήματά σας, να μπορούμε να σας παρέχουμε ενημέρωση για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας και για να σας εξυπηρετούμε κατά τον βέλτιστο τρόπο. Όπου αναζητούνται πρόσθετες, προαιρετικές πληροφορίες, θα ενημερωθείτε σχετικά κατά τη στιγμή της συλλογής τους. Κατά την επίσκεψη του χρήστη/συνδρομητή στην ιστοσελίδα και προκειμένου να εκδηλώσει ενδιαφέρον για τις εκάστοτε Προσφορές, αλλά και για να διασφαλισθεί η δυνατότητα επικοινωνίας μαζί του ώστε να τον ενημερώνουμε για νέα προϊόντα και Προσφορές, είναι πιθανό να ζητηθεί από τον χρήστη να δηλώσει στοιχεία που τον αφορούν (όνομα, ηλεκτρονική διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ). Τα τυχόν προσωπικά δεδομένα που δηλώνει ο χρήστης/συνδρομητής οπουδήποτε στις σελίδες και τις υπηρεσίες της ιστοσελίδας προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για τη διασφάλιση της λειτουργίας της αντίστοιχης υπηρεσίας και δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν από οποιονδήποτε τρίτο. Η ιστοσελίδα λειτουργεί σύμφωνα με την ισχύουσα ελληνική και κοινοτική νομοθεσία και τηρεί με ασφάλεια τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών/συνδρομητών για όσο χρονικό διάστημα είναι εγγεγραμμένοι στις υπηρεσίες της ιστοσελίδας, τα οποία στοιχεία και διαγράφονται μετά την με οποιοδήποτε τρόπο λήξη της σχέσης του χρήστη/συνδρομητή και της Εταιρίας. Τα προσωπικά δεδομένα που δηλώνει ο χρήστης/συνδρομητής στην ιστοσελίδα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από την Εταιρία, με σκοπό την υποστήριξη, προώθηση και εκτέλεση των υπηρεσιών που χρησιμοποιεί ο χρήστης/συνδρομητής. Τα τηρούμενα στοιχεία του αρχείου δύνανται να κοινοποιηθούν στις αρμόδιες δικαστικές, αστυνομικές και άλλες διοικητικές αρχές κατόπιν νομίμου αιτήματός τους και σύμφωνα με τις κάθε φορά ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις. Ο χρήστης/συνδρομητής έχει, μέσα στα πλαίσια της νομοθεσίας περί απορρήτου των τηλεπικοινωνιών, τα δικαιώματα ενημέρωσης και αντίρρησης.

Οι πληροφορίες που ζητάμε από το χρήστη/συνδρομητή της ιστοσελίδας

Προσωπικά δεδομένα: Ο κάθε επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στην ιστοσελίδα χωρίς να δώσει οποιαδήποτε προσωπική πληροφορία. Θα χρειαστούμε προσωπικά δεδομένα (το email) μόνο όταν γίνει συνδρομητής και προχωρήσει σε εκδήλωση ενδιαφέροντος για Προσφορά προϊόντων/υπηρεσιών ή εάν επιλέξει να λαμβάνει τα ενημερωτικά μας email. Πληροφορίες που αφορούν την εκδήλωση ενδιαφέροντος και ενεργοποίηση Προσφοράς: Τα απαραίτητα στοιχεία για εκδήλωση ενδιαφέροντος και ενεργοποίηση της εκάστοτε Προσφοράς είναι το ονοματεπώνυμο του χρήστη, η ηλεκτρονική του διεύθυνση και (σε περίπτωση αποστολής κουπονιού ή προιόντος) ταχυδρομική διεύθυνση. Συνοπτικά, ζητάμε τόσες μόνο πληροφορίες όσες μας χρειάζονται ώστε ο χρήστης/συνδρομητής να συμμετάσχει με απόλυτη επιτυχία στις υπηρεσίες της ιστοσελίδας και να απολαύσει τις προσφορές που αναρτώνται σε αυτήν.

Συναίνεση Χρήστη

Ο χρήστης/συνδρομητής αποδέχεται και συναινεί όπως η Εταιρία θα διατηρεί σε αρχείο και θα επεξεργάζεται τυχόν προσωπικά δεδομένα του, τα οποία θα περιέρχονται σε γνώση αυτής (της Εταιρίας) από την επίσκεψη του χρήστη/συνδρομητή στο site με σκοπό:
 • την εκπλήρωση των όρων και υποχρεώσεων των επιμέρους υπηρεσιών, που παρέχει το site στους χρήστες/συνδρομητές του,
 • την εν γένει ενημέρωση του χρήστη/συνδρομητή,
 • την ικανοποίηση των εκάστοτε απαιτήσεων του χρήστη/συνδρομητή αναφορικά με τις υπηρεσίες που διατίθενται από και μέσω του site,
 • την ενημέρωση του χρήστη/συνδρομητή σχετικά με νέες προσφορές, υπηρεσίες, προϊόντα κ.λπ. (ενδεικτικά αναφέρονται αποστολή marketing news letters, νέων προσφορών, αγγελιών κ.λπ.),
 • την εύρυθμη λειτουργία του site, κάθε συναφή με τα ανωτέρω ενέργεια.

Cookies

Χρησιμοποιούμε «cookies», μια τεχνολογία που αποθηκεύει δεδομένα στον υπολογιστή σας χρησιμοποιώντας τις λειτουργικές δυνατότητες του προγράμματος περιήγησης διαδικτύου (browser) σας. Πολλές ιστοσελίδες το κάνουν αυτό, καθώς τα cookies επιτρέπουν στον εκδότη ιστοσελίδας να πράξει χρήσιμα πράγματα όπως το να διαπιστώσει εάν ο υπολογιστής (και κατά πάσα πιθανότητα και ο χρήστης) έχει επισκεφθεί την ιστοσελίδα και στο παρελθόν. Συνήθως μπορείτε να τροποποιήσετε τον browser να αποτρέπει την χρήση cookies - αλλά εάν το κάνετε αυτό η Υπηρεσία (και ο Ιστότοπος) ίσως να μην λειτουργούν σωστά. Οι πληροφορίες που αποθηκεύονται στα cookies χρησιμοποιούνται για σκοπούς αναγνώρισης. Αυτό μας επιτρέπει να λειτουργήσουμε κατά τρόπο αποδοτικό την υπηρεσία και να παρακολουθούμε την συμπεριφορά των επισκεπτών του Ιστοτόπου. Επίσης, στο πλαίσιο τυχόν ανάρτησης διαφημίσεων στον Ιστότοπο, τρίτα μέρη διαφημιζόμενοι ή διαφημιστικοί διακομιστές δύναται να τοποθετήσουν ή αναγνωρίσουν μοναδικά cookies στον browser σας. Η χρήση cookies από τέτοια τρίτα μέρη διαφημιστών ή διακομιστών διαφήμισης δεν υπόκειται στην παρούσα Πολιτική, αλλά υπόκειται στις αντίστοιχες πολιτικές απορρήτου αυτών των τρίτων μερών. (Παρακαλούμε σημειώστε ότι χρήση του Ιστοτόπου δεν αποσκοπεί ούτε απευθύνεται σε παιδιά κάτω των 18 ετών).

Διαβίβαση Προσωπικών Δεδομένων

Το Monobio.gr δεν μοιράζεται ούτε διαβιβάζει προσωπικά δεδομένα με τρίτους, εκτός αν κάτι τέτοιο απαιτείται για τους νόμιμους επαγγελματικούς σκοπούς και τις επιχειρηματικές ανάγκες, προκειμένου να ανταποκριθεί στα αιτήματά σας ή/και εφόσον επιβάλλεται ή επιτρέπεται από το νόμο. Σε κάθε περίπτωση, η πρόσβαση στα προσωπικά σας δεδομένα επιτρέπεται μόνο σε εξουσιοδοτημένα πρόσωπα τα οποία απαιτείται να έχουν πρόσβαση προκειμένου να είναι δυνατή η ολοκλήρωση των σκοπών της συλλογής, χρήσης και επεξεργασίας τους, όπως αυτή γνωστοποιείται με την παρούσα Δήλωση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το Monobio.gr ενδέχεται να μοιραστεί τα προσωπικά σας δεδομένα με διάφορες εταιρίες ή παρόχους υπηρεσιών που συνεργάζονται μαζί της, προκειμένου να ανταποκριθεί στα αιτήματά σας ή σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα στα οποία έχει ανατεθεί η εκτέλεση της επεξεργασίας, υπό την προϋπόθεση ότι θα σας ενημερώσουμε εκ των προτέρων και θα λάβουμε την προηγούμενη συναίνεσή σας. Τα άτομα που έχουν πρόσβαση στα δεδομένα είναι υποχρεωμένα να τηρούν την εμπιστευτικότητα αυτών των δεδομένων. Το Monobio.gr επιφυλάσσεται του δικαιώματος της να χρησιμοποιήσει τα στοιχεία που της γνωστοποιείτε μέσω του www.monobio.gr κατά τρόπο που να μην είναι δυνατή η ταυτοποίηση ή η αποκάλυψη του προσώπου που αυτά αφορούν, για στατιστικούς, προωθητικούς, ερευνητικούς ή και διαφημιστικούς σκοπούς, γνωστοποιώντας αυτά και σε τρίτα πρόσωπα π.χ. εταιρείες ερευνών αρμόδια για την ολοκλήρωση των ανωτέρω σκοπών. Υπεύθυνος προστασίας των δεδομένων Έχουμε ορίσει έναν υπεύθυνο προστασίας δεδομένων για να επιβλέπουμε τη συμμόρφωση με τη παρούσα πολιτική. Εάν έχετε απορίες σχετικά με αυτή την πολιτική ή το πώς χειριζόμαστε τα προσωπικά σας δεδομένα, επικοινωνήστε με την Monobio.gr στο info@monobio.gr. Τα δικαιώματά σας για προστασία των δεδομένων Κάτω από ορισμένες συνθήκες και βάσει νόμου, έχετε το δικαίωμα:
 • Να πληροφορείστε αν διατηρούμε προσωπικά δεδομένα σας και, αν ναι, ποια είναι τα δεδομένα αυτά και γιατί τα διατηρούμε/χρησιμοποιούμε.
 • Να ζητάτε πρόσβαση στα προσωπικά σας δεδομένα (κοινώς γνωστό ως «αίτημα πρόσβασης του υποκειμένου των δεδομένων»). Αυτό σας δίνει τη δυνατότητα να λαμβάνετε αντίγραφο των προσωπικών δεδομένων σας που διατηρούμε και να ελέγχετε αν τα επεξεργαζόμαστε νόμιμα.
 • Να ζητάτε τη διόρθωση των προσωπικών δεδομένων σας που διατηρούμε. Αυτό σας δίνει τη δυνατότητα να διορθώνετε τυχόν ελλιπείς ή ανακριβείς πληροφορίες που έχουμε για εσάς.
 • Να ζητάτε τη διαγραφή των προσωπικών σας δεδομένων. Αυτό σας δίνει τη δυνατότητα να ζητάτε να διαγράψουμε ή να καταργήσουμε προσωπικά δεδομένα όπου δεν υπάρχει κανένας λόγος για να συνεχίσουμε να τα επεξεργαζόμαστε. Επίσης, έχετε το δικαίωμα να ζητάτε από εμάς να διαγράψουμε ή να καταργήσουμε τα προσωπικά σας δεδομένα όπου έχετε ασκήσει το δικαίωμα ένστασης στην επεξεργασία τους (βλ. παρακάτω).
 • Να αντιτάσσεστε στην επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων, όταν επικαλούμαστε έννομο συμφέρον (ή συμφέρον τρίτου), αλλά η συγκεκριμένη κατάστασή σας σας κάνει να θέλετε να αντιταχθείτε στην επεξεργασία τους για τον λόγο αυτόν. Επίσης, έχετε το δικαίωμα αντίταξης όταν επεξεργαζόμαστε τα προσωπικά σας δεδομένα για σκοπούς άμεσου μάρκετινγκ.
 • Να αντιτάσσεστε στην αυτοματοποιημένη λήψη αποφάσεων, όπως η δημιουργία προφίλ, που δεν πρέπει να αποτελεί αντικείμενο αυτοματοποιημένης λήψης αποφάσεων χρησιμοποιώντας τα προσωπικά σας δεδομένα ή το προφίλ σας.
 • Να ζητάτε τον περιορισμό της επεξεργασίας των προσωπικών σας δεδομένων. Αυτό σας επιτρέπει να μας ζητάτε να διακόψουμε την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων, για παράδειγμα, εάν θέλετε να διαπιστώσουμε την ακρίβειά τους ή τον λόγο επεξεργασίας τους.
 • Να ζητάτε τη διαβίβαση των προσωπικών σας δεδομένων σε εσάς ή άλλο μέρος (κοινώς γνωστή ως δικαίωμα «φορητότητας δεδομένων») σε ηλεκτρονική και δομημένη μορφή. Αυτό σας επιτρέπει να λαμβάνετε τα δεδομένα σας από εμάς σε ηλεκτρονικά χρησιμοποιήσιμη μορφή και να μπορείτε να διαβιβάζετε τα δεδομένα σας σε άλλο μέρος σε ηλεκτρονικά χρησιμοποιήσιμη μορφή.
Ανάκληση συγκατάθεσης. Στις περιορισμένες περιπτώσεις όπου ενδεχομένως έχετε παράσχει τη συγκατάθεσή σας για συλλογή, επεξεργασία και διαβίβαση των προσωπικών σας δεδομένων για συγκεκριμένο σκοπό, έχετε το δικαίωμα να αποσύρετε ανά πάσα στιγμή τη συγκατάθεσή σας για τη συγκεκριμένη επεξεργασία. Αφού λάβουμε την ειδοποίηση ότι έχετε αποσύρει τη συγκατάθεσή σας, θα πάψουμε να επεξεργαζόμαστε τα στοιχεία σας για το σκοπό ή τους σκοπούς για τους οποίους είχατε αρχικά συμφωνήσει, εκτός εάν έχουμε άλλη νομική βάση για να το πράξουμε νόμιμα. Εάν επιθυμείτε να ασκήσετε κάποιο από αυτά τα δικαιώματα, θα πρέπει να μας στείλετε ένα email στο Info@monobio.gr ή να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά μαζί μας στο 22910-52001 (Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 - 18:00). Δεν θα χρειαστεί να πληρώσετε κάποιο τέλος για να αποκτήσετε πρόσβαση στα προσωπικά σας δεδομένα (ή να ασκήσετε οποιοδήποτε από τα υπόλοιπα δικαιώματα). Εντούτοις, ενδέχεται να σας χρεώσουμε ένα εύλογο τέλος, σε περίπτωση που το αίτημά σας για πρόσβαση είναι σαφώς αβάσιμο ή υπερβολικό. Εναλλακτικά, σε τέτοιες περιπτώσεις ενδέχεται να αρνηθούμε να ικανοποιήσουμε το αίτημά σας. Ίσως χρειαστεί να σας ζητήσουμε συγκεκριμένες πληροφορίες για να μπορέσουμε να επιβεβαιώσουμε την ταυτότητά σας και να διασφαλίσουμε το δικαίωμά σας για πρόσβαση στα δεδομένα σας (ή για άσκηση οποιουδήποτε από τα υπόλοιπα δικαιώματά σας). Αυτό είναι ακόμη ένα σημαντικό μέτρο ασφαλείας, ώστε τα προσωπικά δεδομένα να μην αποκαλύπτονται σε κανένα άτομο που δεν έχει το δικαίωμα να τα λάβει.

Τροποποιήσεις στην παρούσα Πολιτική

Παρακαλώ σημειώστε ότι η παρούσα Πολιτική αποτελεί μέρος των Όρων και Προϋποθέσεων χρήσης του παρόντος Ιστοτόπου και αποτελεί μέρος της μεταξύ μας σύμβασης. Δυνάμεθα από καιρό σε καιρό να τροποποιούμε την Πολιτική αυτή, είτε εν όλω έιτε εν μέρει, κατά την απόλυτη διακριτική μας ευχέρεια. Οποιαδήποτε τροποποίηση στην παρούσα θα ισχύει ευθύς αμέσως μόλις η τροποποιημένη Πολιτική αναρτηθεί στον Ιστότοπο. Αναλόγως της φύσεως της τροποποίησης, δυνάμεθα να ανακοινώσουμε την τροποποίηση: στη κεντρική σελίδα του Ιστοτόπου, ή μέσω email, εάν διαθέτουμε το email σας. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον συνεχίζετε να χρησιμοποιείτε τον Ιστότοπο αφού έχουν γίνει τροποποιήσεις, θα θεωρείται ότι αποδέχεστε αυτές τις τροποποιήσεις. Εάν δεν συμφωνείτε με τους όρους της παρούσας Πολιτικής, όπως δύναται να τροποποιείται από καιρό σε καιρό, είτε εν όλω είτε εν μέρει, πρέπει να παύσετε την χρήση του Ιστοτόπου.
Save settings
Cookies settings