Καλάθι
Προβιοτικά και Πρεβιοτικά

Προβιοτικά και Πρεβιοτικά σε τι Διαφέρουν;

Τι είναι τα Προβιοτικά και τα Πρεβιοτικά;

Τα προβιοτικά και πρεβιοτικά είναι ζωντανοί οργανισμοί (βακτήρια) και ζυμομύκητες οι οποίες συμβάλλουν στη σωστή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος. Βοηθούν συγκεκριμένα στη υγεία του εντέρου και στη σωστή απορρόφηση και μεταβολισμό όλων των θρεπτικών στοιχείων από τις τροφές μας. Παρότι όμως έχουν τον ίδιο στόχο τα προβιοτικά και πρεβιοτικά δουλεύουν με διαφορετικό τρόπο και έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Τι είναι τα Προβιοτικά;

Προβιοτικά

Τα προβιοτικά είναι ουσιαστικά ζωντανοί μικροοργανισμοί, συνήθως βακτήρια ή μύκητες παρόμοιοι με αυτούς που ζουν φυσικά στο ανθρώπινο έντερο. Αναφερόμαστε συνηθώς σε αυτά ως “καλά” ή “χρήσιμα” βακτήρια γιατί βοηθούν στην αποκατάσταση, την υγεία και στην ισορροπία των απαραίτητων ζωντανών μικροοργανισμών που κατοικούν στο έντερο μας, βοηθώντας το έτσι να απορροφήσει αποτελεσματικά όλα τα απαραίτητα συστατικά των τροφών που καταναλώνουμε.

 

Τι είναι τα ΠρΠρεβιοτικάεβιοτικά;

Τα πρεβιοτικά, σε αντίθεση με τα προβιοτικά, είναι μη ζωντανοί οργανισμοί που αποτελούν την τροφή των μικροοργανισμών που κατοικούν στο ανθρώπινο έντερο. Τα πρεβιοτικά περνάνε άθικτα από το στομάχι και καταλήγουν στο παχύ έντερο όπου και τροφοδοτούν όλους τους χρήσιμους μικροοργανισμούς που ζουν εκεί. Ουσιαστικά τα πρεβιοτικά είναι η τροφή των προβιοτικών και είναι και αυτά άκρως απαραίτητα για να υπάρχει ισορροπία και υγειά στο πεπτικό μας σύστημα.

 

 

Που ωφελούν τα Προβιοτικά και Πρεβιοτικά;

H σωστή λήψη προβιοτικών και κατά συνέπεια και πρεβιοτικών φέρει πολλαπλά οφέλη στην υγειά μας μέσω της ενίσχυσης του πεπτικού συστήματος. (6)

 1. Ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Είναι ευρέως γνωστό ότι το ανοσοποιητικό μας βασίζεται σε μεγάλο ποσοστό στη σωστή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος.
 2. Ρυθμίζουν προβλήματα δυσκοιλιότητας. Τα προβιοτικά αυξάνουν τον όγκο του περιεχομένου του εντέρου και την κινητικότητά του και ανακουφίζουν έτσι από τα δυσάρεστα συμπτώματα που συνοδεύουν τη δυσκοιλιότητα (φούσκωμα, επίπονες κενώσεις, αίσθημα ατελούς κένωσης).
 3. Είναι αναγκαία η λήψη τους από άτομα που κάνουν συχνή χρήση αντιβιοτικών. Η συχνή χρήση αντιβιοτικών σκοτώνει τη χλωρίδα του εντέρου, επιτρέποντας την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών. Η πρόσληψη όμως προβιοτικών μπορεί να προλάβει ή και να αντιμετωπίσει την εξέλιξη αυτή.
 4. Βοηθούν σε περιπτώσεις με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΣΕΕ). Πολυάριθμες έρευνες συνηγορούν ότι, τα προβιοτικά ρυθμίζουν αποτελεσματικά τις εναλλαγές στην κινητικότητα του εντέρου (διάρροια ή/και δυσκοιλιότητα) που συνήθως χαρακτηρίζουν το ΣΕΕ.
 5. Έχουν αντιαλλεργική δράση. Αριθμός μελετών υποστηρίζει πως, η ελλιπής έκθεση σε μικροοργανισμούς κατά την παιδική ηλικία, αυξάνει την ευαισθησία σε αλλεργίες.
 6. Βοηθούν στη πρόληψη και καταπολέμηση των ουρολοιμώξεων. Η αναστολή της ανάπτυξης παθογόνων μικροοργανισμών στον εντερικό σωλήνα, που μπορεί, δυνητικά, να μεταναστεύσουν στο ουροποιητικό, λόγω λανθασμένων πρακτικών υγιεινής απαιτεί πολλές φορές χρήση προβιοτικών.
 7. Συμβάλλουν στη αντιμετώπιση της υψηλής χοληστερίνης. Μελέτες έχουν αναδείξει τη δράση ορισμένων γαλακτικών βακτηρίων, στη μείωση των επιπέδων της χοληστερίνης (ή χοληστερόλης), πιθανώς λόγω της παρεμπόδισης της επαναπρόσληψής της από τον εντερικό σωλήνα. Ακόμη, φαίνεται πως η μακροχρόνια κατανάλωση προϊόντων με προβιοτικά, μπορεί να αυξήσει τη συγκέντρωση της καλής χοληστερίνης στο αίμα.
 8. Ρυθμίζουν προβλήματα με την αρτηριακή πίεση. Ανάλυση 9 μελετών που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Hypertension κατέδειξε ότι η μέτρια κατανάλωση προβιοτικών στο πλαίσιο ενός ισορροπημένου διαιτολογίου μπορεί αρχικά να συνεισφέρει στη μείωση των επιπέδων αρτηριακής πίεσης και μετέπειτα στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα.

Οφέλοι από τα προβιοτικά και πρεβιοτικά

Γιατί είναι Σημαντικό όμως να Γνωρίζουμε τις Διαφορές των Προβιοτικών και των Πρεβιοτικών πέρα από τα Οφέλη τους;

Πολύς κόσμος μπερδεύει τους δυο όρους καθώς λεκτικά και γραπτά η διαφορά τους είναι ουσιαστικά ένα μόνο φωνήεν. Παρόλα αυτά ένα φωνήεν αρκεί για να κάνει τη διαφορά. Υπάρχουν αρκετά είδη προβιοτικών και αντίστοιχα πρεβιοτικών που συναντάμε σε διάφορες μορφές και τροφές και έχουν διαφορετικό τρόπο δράσης.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό όμως να καταλάβουμε σε τι διαφέρουν προβιοτικά και πρεβιοτικά προκειμένου να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις σχετικά με τη χρήση, την αντιμετώπιση πιθανού προβλήματός με τον καλύτερο και πιο άμεσο τρόπο και τη βελτίωση της υγείας μας συνολικά, διότι το πεπτικό μας σύστημα είναι το ισχυρότερο όπλο για το ανοσοποιητικό μας.

 

Φαγητά με προβιοτικάΠόσα Είδη Προβιοτικών Υπάρχουν;

Υπάρχουν πάνω από 1000 διαφορετικά είδη προβιοτικών και χωρίζονται με βάση του είδους βακτηρίων και μυκήτων που εμπεριέχουν. Στο ανθρώπινο έντερο κατοικούν περίπου 100 τρισεκατομμύρια μικροοργανισμοί χρήσιμοι και μη. Κοινά παραδείγματα προβιοτικών είναι ο Lactobacillus και το Bifidobacterium, που είναι είδη βακτηρίων που συναντώνται συχνά στο έντερο αλλά και ο σακχαρομύκητας Μπουλαντρί που είναι είδος μύκητα. Για να διατηρηθεί όλη αυτή η ισορροπία χρειάζεται να καταναλώνουμε κατά μέσο όρο 1 δισεκατομμύριο μονάδες προβιοτικών. Επίσης, το κάθε είδος έχει διαφορετικά οφέλη και αποτελεσματικότητα ανάλογα τη περίπτωση του κάθε ατόμου.

 

8 Τροφές Πλούσιες σε Προβιοτικά

Τροφές πλούσιες σε προβιοτικά είναι

 1. Το γιαούρτι.

Το γιαούρτι είναι η καλύτερη πηγή προβιοτικών και εμπεριέχει κυρίως γαλακτικό οξύ και Bifidobacterium. Επίσης,  συμβάλει στην υγειά των οστών και βοηθάει όσους έχουν θέμα υψηλής πίεσης στο αίμα και συμπτώματα ευερέθιστου εντέρου.

 1. Το κεφίρ.

Το κεφίρ είναι ουσιαστικά ένα προβιοτικό γάλα που έχει υποστεί ζύμωση με τη προσθήκη σπόρων κεφίρ. Είναι πλούσιο σε γαλακτικό οξύ και βοηθάει στο πεπτικό σύστημα, στην υγεία των οστών, στο ανοσοποιητικό και είναι ιδανικό για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.

 1. Το τουρσί.

Το τουρσί είναι πέρα από πηγή προβιοτικών και μια πολύ καλή πηγή βιταμίνης Κ, που βοηθάει στη πήξη του αίματος αλλά και νατρίου.

 1. Το ξινολάχανο.

Το ξινολάχανο είναι πλούσιο σε βακτήρια Lactobacillus το οποίο συμβάλει σημαντικά στην υγειά του εντέρου. Είναι σημαντικό να προσέξουμε κατά την αγορά του να έχει ζυμωθεί με γαλακτικό οξύ, όπως παραδοσιακά συνηθίζεται και όχι με ξύδι καθώς έτσι καταστρέφονται τα ευεργετικά του βακτηρία.

 1. Οι ελιές.

Οι ελιές είναι πλούσιες σε γαλακτικό οξύ και αποτελούν το απόλυτο μεσογειακό superfood.

 1. Η σοκολάτα.

Η σοκολάτα αποτελεί ένα πολύ καλό συνδυασμό τόσο προβιοτικών όσο και πρεβιοτικών. Για να αποκομίσουμε το μέγιστο δυνατό όφελος προτείνεται η σοκολάτα με ποσοστό κακάο 70%.

 1. Το ψωμί με μαγιά.

Το ψωμί με μαγιά είναι πλούσιο σε ωφέλιμα βακτηρία Lactobacillus.

 1. Η μπύρα και το κρασί.

Τα ζυμωμένα αλκοολούχα ποτά όπως η μπύρα και το κρασί είναι πλούσια σε προβιοτικά αλλά θα πρέπει σαφώς να καταναλώνονται με μέτρο. Επιπρόσθετα οι βιταμίνες που παράγονται από τη ζύμωση του σιταριού στη μπύρα βοηθούν στη βελτίωση των επιπέδων της χοληστερίνης και το κρασί έχει αποδειχθεί ότι έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση καταπολεμώντας τις ελεύθερες ρίζες.

Πλέον προβιοτικά  βρίσκουμε και σε συμπληρώματα διατροφής με μορφή ταμπλέτας, κάψουλας και σε σκόνη. Πολύς κόσμος συνηθίζει να συμπληρώνει προβιοτικά με αυτό το τρόπο καθώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι ρυθμοί του όπως και η ποιότητα των τροφών μας δεν είναι ικανά να καλύψουν το  100 % των αναγκών του οργανισμός μας. (3) (4) (5)

 

Ποσά Είδη Πρεβιοτικών Υπάρχουν;Φαγητά με πρεβιοτικά

Τα πρεβιοτικά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, αυτή των διαλυτών ινών όπως οι φρουκτοολιγοσακχαρίτες και οι γαλακτοολιγοσακχαρίτες και αυτή των μη διαλυτών ινών όπως η ινουλίνη και τα ανθεκτικά άμυλα. Η κάθε κατηγορία έχει διαφορετικό τρόπο δράσης, ιδιότητες και οφέλη στην υγεία. Για παράδειγμα, οι διαλυτές ίνες είναι ιδανική τροφή για ένα από τα πιο κοινά και σημαντικά προβιοτικά για την υγεία του πεπτικού  μας συστήματος, το Bifidobacterium, και τις βρίσκουμε σε μικρές ποσότητες σε φυτικές τροφές όπως το κρεμμύδι, το σκόρδο και τη μπανάνα. Η ινουλίνη, από την άλλη, που ανήκει στη κατηγορία των μη διαλυτών ινών παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας και τη συναντάμε σε μεγάλες ποσότητες στη ρίζα κιχωρίου.

 

8 Τροφές Πλούσιες σε Πρεβιοτικά

Τροφές πλούσιες σε πρεβιοτικά είναι

 1. Οι πράσινες μπανάνες.

Οι πράσινες η αλλιώς άγουρες μπανάνες περιέχουν περισσότερο συνθετικό άμυλο που είναι ένα εξαιρετικό πρεβιοτικό.

 1. Η βρώμη.

Η βρώμη είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών μεταξύ των οποίων και η Β – γλυκάνη η οποία μάλιστα έχει και πιθανή αντικαρκινική δράση.

 1. Τα μύρτιλα.

Τα μύρτιλα είναι πλούσια σε πρεβιοτικά και έχουν επιπρόσθετα ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Ο συνδυασμός τους δε με ένα γιαούρτι δίνει στον οργανισμό μας πλούσιες ποσότητες προβιοτικών και πρεβιοτικών παράλληλα.

 1. Το σκόρδο.

Περιέχει το πρεβιοτικό, μη διαλυτών ινών, Ινουλίνη το οποίο βοηθάει πέρα από την υγεία του εντέρου μας στη μείωση συσσώρευσης λίπους αλλά και στη ρύθμιση της όρεξης.

 1. Οι φακές.

Οι φακές περιέχουν πέρα από μεγάλες δόσεις πρωτεΐνης και φυτικών ινών  έχουν και αρκετή ποσότητα πρεβιοτικών, συγκεκριμένα πολυφαινόλες.

 1. Τα βύσσινα.

Τα βύσσινα είναι επίσης πλούσια στο πρεβιοτικό πολυφαινόλη αλλά έχουν επίσης και μελατονίνη που βοηθάει στο ύπνο μας.

 1. Τα σπαράγγια.

Τα σπαράγγια είναι πλούσια σε βιταμίνες και περιέχουν όπως και το σκόρδο ινουλίνη που πέρα από τη συνεισφορά της στην υγειά του εντέρου έχει την ικανότητα να ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα  αλλά και της ινσουλίνης.

 1. Οι αγκινάρες.

Οι αγκινάρες, κοινό λαχανικό της ελληνικής κουζίνας, είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, βιταμίνη Β1 και ινουλίνη.

Πρεβιοτικά επίσης πολύς κόσμος λαμβάνει μέσω συμπληρωμάτων διατροφής τα οποία μάλιστα τις περισσότερες φορές συνοδεύουν τα προβιοτικά στις διάφορες συνθέσεις. Τα συμπληρώματα αυτά έχουν επίσης τη μορφή κάψουλας, χαπιού ή σκόνης. (1) (2)

 

Συμπερασματικά

Οπότε προβιοτικά και πρεβιοτικά δουλεύουν για το ίδιο ΄΄αφεντικό΄΄, το πεπτικό μας σύστημα.
Παρόλα αυτά ο τρόπος που δρα το καθένα και οι εργασίες που έχουν να εκτελέσουν είναι αρκετά διαφορετικές.

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί ωφέλιμοι οργανισμοί που κατοικούν στο εντερικό μας σύστημα και αναλαμβάνουν τη σωστή και υγιή λειτουργία του εντέρου κρατώντας σε ισορροπία τη χλωρίδα του.

Τα πρεβιοτικά από την άλλη κάθε άλλο παρά ζωντανοί οργανισμοί δεν είναι. Ο σκοπός τους είναι να τροφοδοτήσουν και να ενισχύσουν τα προβιοτικά και να συντελέσουν στη ανάπτυξη και στην υγεία τους. Αυτό το καταφέρνουν αποτελώντας ουσιαστικά την τροφή τους.

Τα προβιοτικά και πρεβιοτικά ενισχύουν σημαντικά το πεπτικό και το ανοσοποιητικό σύστημα αλλά παράλληλα βοηθούν και την πρόληψη και αντιμετώπιση διάφορων χρόνιων παθήσεων, ενώ έρευνες έχουν δείξει ότι τα πρεβιοτικά επιπρόσθετα συμβάλλουν και στην ενίσχυση της γνωσιακής μας λειτουργίας αλλά και την αντιμετώπιση του άγχους και της κατάθλιψης.

Σχετικές έρευνες άξιες αναφοράς για τα πρεβιοτικά και τη συσχέτισή τους με την αντιμεπτώπιση του άγχους, της κατάθλιψης και την ενίσχυση της γνωσιακής λειτουργίας:

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8554405/
 2. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0924977X20300699

Άρα προβιοτικά διατηρούμε στο εντερικό μας σύστημα και κατά ανάγκη συμπληρώνουμε από τις τροφές μας και διάφορα συμπληρώματα ενώ τα πρεβιοτικά πρέπει να τα κάνουμε λήψη μέσω των τροφών και των συμπληρωμάτων διατροφής για να μπορέσουμε να τροφοδοτήσουμε σωστά τα πρώτα. Οπότε προβιοτικά και πρεβιοτικά ,παρότι διαφέρουν έντονα, συνδέονται άμεσα γιατί η δουλειά των προβιοτικών συνδέεται άρρηκτα με τη σωστή λήψη και χρήση των πρεβιοτικών.

 

 

 Πηγές και βιβλιογραφία για προβιοτικά και πρεβιοτικά

 1. https://www.iatronet.gr/article/103482/previotika-se-poies-trofes-ta-vriskoyme
 2. https://healthia.gr/trofes-me-previotika-analytiki-lista/
 3. https://www.onmed.gr/farmako/story/359744/deka-trofes-exairetika-ploysies-se-proviotika
 4. https://diatrofi.gr/trofes-plousies-se-proviotika/
 5. https://wikihealth.gr/8-trofes-ploysies-se-proviotika-gia-ti-sosti-leitoyrgia-toy-peptikoy-systimatos/
 6. https://www.mednutrition.gr/portal/efarmoges/leksiko-diatrofis/7338-dyskoiliotita-kai-proviotika
Χρησιμοποιούμε cookies για να εξατομικεύσουμε περιεχόμενο και διαφημίσεις, να παρέχουμε λειτουργίες κοινωνικών μέσων και να αναλύουμε την επισκεψιμότητά μας. Μοιραζόμαστε επίσης πληροφορίες σχετικά με τη χρήση του ιστότοπού μας με τους συνεργάτες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τη διαφήμιση και την ανάλυση. View more
Cookies settings
Αποδέχομαι
Όχι, Ευχαριστώ
Πολιτική Απορρήτου & Cookies
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active
Προτεραιότητα του Monobio.gr είναι η προστασία του δικαιώματος του πελάτη για την απόρρητη σύνδεση για αυτό, τηρώντας την νέα Ευρωπαϊκή νομοθεσία για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων (GDPR) μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω τη γενική μας Δήλωση Απορρήτου και Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για το πως διαχειριζόμαστε τα προσωπικά δεδομένα. Στο Monobio.gr σεβόμαστε τα προσωπικά δεδομένα του κάθε επισκέπτη της ιστοσελίδας www.monobio.gr. Το κείμενο αυτό (το οποίο ονομάζεται Πολιτική Απορρήτου και Δήλωση Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων) εξηγεί με απλά λόγια, αλλά και με σαφήνεια πώς επεξεργαζόμαστε τα προσωπικά δεδομένα τα οποία συλλέγουμε από εσάς ή τα οποία εσείς μας παρέχετε. Παρακαλούμε να μελετήσετε προσεκτικά την παρούσα Δήλωση προκειμένου να ενημερωθείτε σχετικά με τον τρόπο που συλλέγουμε, αποθηκεύουμε, χρησιμοποιούμε, διαβιβάζουμε και προστατεύουμε τις πληροφορίες/προσωπικά δεδομένα που λαμβάνουμε από εσάς

Γενικά:

Το Monobio.gr συλλέγει μόνον τα προσωπικά δεδομένα που παρέχονται οικειοθελώς από εσάς, τους διαδικτυακούς μας επισκέπτες, έτσι ώστε να ικανοποιήσουμε τα εκάστοτε αιτήματά σας, να μπορούμε να σας παρέχουμε ενημέρωση για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας και για να σας εξυπηρετούμε κατά τον βέλτιστο τρόπο. Όπου αναζητούνται πρόσθετες, προαιρετικές πληροφορίες, θα ενημερωθείτε σχετικά κατά τη στιγμή της συλλογής τους. Κατά την επίσκεψη του χρήστη/συνδρομητή στην ιστοσελίδα και προκειμένου να εκδηλώσει ενδιαφέρον για τις εκάστοτε Προσφορές, αλλά και για να διασφαλισθεί η δυνατότητα επικοινωνίας μαζί του ώστε να τον ενημερώνουμε για νέα προϊόντα και Προσφορές, είναι πιθανό να ζητηθεί από τον χρήστη να δηλώσει στοιχεία που τον αφορούν (όνομα, ηλεκτρονική διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ). Τα τυχόν προσωπικά δεδομένα που δηλώνει ο χρήστης/συνδρομητής οπουδήποτε στις σελίδες και τις υπηρεσίες της ιστοσελίδας προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για τη διασφάλιση της λειτουργίας της αντίστοιχης υπηρεσίας και δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν από οποιονδήποτε τρίτο. Η ιστοσελίδα λειτουργεί σύμφωνα με την ισχύουσα ελληνική και κοινοτική νομοθεσία και τηρεί με ασφάλεια τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών/συνδρομητών για όσο χρονικό διάστημα είναι εγγεγραμμένοι στις υπηρεσίες της ιστοσελίδας, τα οποία στοιχεία και διαγράφονται μετά την με οποιοδήποτε τρόπο λήξη της σχέσης του χρήστη/συνδρομητή και της Εταιρίας. Τα προσωπικά δεδομένα που δηλώνει ο χρήστης/συνδρομητής στην ιστοσελίδα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από την Εταιρία, με σκοπό την υποστήριξη, προώθηση και εκτέλεση των υπηρεσιών που χρησιμοποιεί ο χρήστης/συνδρομητής. Τα τηρούμενα στοιχεία του αρχείου δύνανται να κοινοποιηθούν στις αρμόδιες δικαστικές, αστυνομικές και άλλες διοικητικές αρχές κατόπιν νομίμου αιτήματός τους και σύμφωνα με τις κάθε φορά ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις. Ο χρήστης/συνδρομητής έχει, μέσα στα πλαίσια της νομοθεσίας περί απορρήτου των τηλεπικοινωνιών, τα δικαιώματα ενημέρωσης και αντίρρησης.

Οι πληροφορίες που ζητάμε από το χρήστη/συνδρομητή της ιστοσελίδας

Προσωπικά δεδομένα: Ο κάθε επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στην ιστοσελίδα χωρίς να δώσει οποιαδήποτε προσωπική πληροφορία. Θα χρειαστούμε προσωπικά δεδομένα (το email) μόνο όταν γίνει συνδρομητής και προχωρήσει σε εκδήλωση ενδιαφέροντος για Προσφορά προϊόντων/υπηρεσιών ή εάν επιλέξει να λαμβάνει τα ενημερωτικά μας email. Πληροφορίες που αφορούν την εκδήλωση ενδιαφέροντος και ενεργοποίηση Προσφοράς: Τα απαραίτητα στοιχεία για εκδήλωση ενδιαφέροντος και ενεργοποίηση της εκάστοτε Προσφοράς είναι το ονοματεπώνυμο του χρήστη, η ηλεκτρονική του διεύθυνση και (σε περίπτωση αποστολής κουπονιού ή προιόντος) ταχυδρομική διεύθυνση. Συνοπτικά, ζητάμε τόσες μόνο πληροφορίες όσες μας χρειάζονται ώστε ο χρήστης/συνδρομητής να συμμετάσχει με απόλυτη επιτυχία στις υπηρεσίες της ιστοσελίδας και να απολαύσει τις προσφορές που αναρτώνται σε αυτήν.

Συναίνεση Χρήστη

Ο χρήστης/συνδρομητής αποδέχεται και συναινεί όπως η Εταιρία θα διατηρεί σε αρχείο και θα επεξεργάζεται τυχόν προσωπικά δεδομένα του, τα οποία θα περιέρχονται σε γνώση αυτής (της Εταιρίας) από την επίσκεψη του χρήστη/συνδρομητή στο site με σκοπό:
 • την εκπλήρωση των όρων και υποχρεώσεων των επιμέρους υπηρεσιών, που παρέχει το site στους χρήστες/συνδρομητές του,
 • την εν γένει ενημέρωση του χρήστη/συνδρομητή,
 • την ικανοποίηση των εκάστοτε απαιτήσεων του χρήστη/συνδρομητή αναφορικά με τις υπηρεσίες που διατίθενται από και μέσω του site,
 • την ενημέρωση του χρήστη/συνδρομητή σχετικά με νέες προσφορές, υπηρεσίες, προϊόντα κ.λπ. (ενδεικτικά αναφέρονται αποστολή marketing news letters, νέων προσφορών, αγγελιών κ.λπ.),
 • την εύρυθμη λειτουργία του site, κάθε συναφή με τα ανωτέρω ενέργεια.

Cookies

Χρησιμοποιούμε «cookies», μια τεχνολογία που αποθηκεύει δεδομένα στον υπολογιστή σας χρησιμοποιώντας τις λειτουργικές δυνατότητες του προγράμματος περιήγησης διαδικτύου (browser) σας. Πολλές ιστοσελίδες το κάνουν αυτό, καθώς τα cookies επιτρέπουν στον εκδότη ιστοσελίδας να πράξει χρήσιμα πράγματα όπως το να διαπιστώσει εάν ο υπολογιστής (και κατά πάσα πιθανότητα και ο χρήστης) έχει επισκεφθεί την ιστοσελίδα και στο παρελθόν. Συνήθως μπορείτε να τροποποιήσετε τον browser να αποτρέπει την χρήση cookies - αλλά εάν το κάνετε αυτό η Υπηρεσία (και ο Ιστότοπος) ίσως να μην λειτουργούν σωστά. Οι πληροφορίες που αποθηκεύονται στα cookies χρησιμοποιούνται για σκοπούς αναγνώρισης. Αυτό μας επιτρέπει να λειτουργήσουμε κατά τρόπο αποδοτικό την υπηρεσία και να παρακολουθούμε την συμπεριφορά των επισκεπτών του Ιστοτόπου. Επίσης, στο πλαίσιο τυχόν ανάρτησης διαφημίσεων στον Ιστότοπο, τρίτα μέρη διαφημιζόμενοι ή διαφημιστικοί διακομιστές δύναται να τοποθετήσουν ή αναγνωρίσουν μοναδικά cookies στον browser σας. Η χρήση cookies από τέτοια τρίτα μέρη διαφημιστών ή διακομιστών διαφήμισης δεν υπόκειται στην παρούσα Πολιτική, αλλά υπόκειται στις αντίστοιχες πολιτικές απορρήτου αυτών των τρίτων μερών. (Παρακαλούμε σημειώστε ότι χρήση του Ιστοτόπου δεν αποσκοπεί ούτε απευθύνεται σε παιδιά κάτω των 18 ετών).

Διαβίβαση Προσωπικών Δεδομένων

Το Monobio.gr δεν μοιράζεται ούτε διαβιβάζει προσωπικά δεδομένα με τρίτους, εκτός αν κάτι τέτοιο απαιτείται για τους νόμιμους επαγγελματικούς σκοπούς και τις επιχειρηματικές ανάγκες, προκειμένου να ανταποκριθεί στα αιτήματά σας ή/και εφόσον επιβάλλεται ή επιτρέπεται από το νόμο. Σε κάθε περίπτωση, η πρόσβαση στα προσωπικά σας δεδομένα επιτρέπεται μόνο σε εξουσιοδοτημένα πρόσωπα τα οποία απαιτείται να έχουν πρόσβαση προκειμένου να είναι δυνατή η ολοκλήρωση των σκοπών της συλλογής, χρήσης και επεξεργασίας τους, όπως αυτή γνωστοποιείται με την παρούσα Δήλωση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το Monobio.gr ενδέχεται να μοιραστεί τα προσωπικά σας δεδομένα με διάφορες εταιρίες ή παρόχους υπηρεσιών που συνεργάζονται μαζί της, προκειμένου να ανταποκριθεί στα αιτήματά σας ή σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα στα οποία έχει ανατεθεί η εκτέλεση της επεξεργασίας, υπό την προϋπόθεση ότι θα σας ενημερώσουμε εκ των προτέρων και θα λάβουμε την προηγούμενη συναίνεσή σας. Τα άτομα που έχουν πρόσβαση στα δεδομένα είναι υποχρεωμένα να τηρούν την εμπιστευτικότητα αυτών των δεδομένων. Το Monobio.gr επιφυλάσσεται του δικαιώματος της να χρησιμοποιήσει τα στοιχεία που της γνωστοποιείτε μέσω του www.monobio.gr κατά τρόπο που να μην είναι δυνατή η ταυτοποίηση ή η αποκάλυψη του προσώπου που αυτά αφορούν, για στατιστικούς, προωθητικούς, ερευνητικούς ή και διαφημιστικούς σκοπούς, γνωστοποιώντας αυτά και σε τρίτα πρόσωπα π.χ. εταιρείες ερευνών αρμόδια για την ολοκλήρωση των ανωτέρω σκοπών. Υπεύθυνος προστασίας των δεδομένων Έχουμε ορίσει έναν υπεύθυνο προστασίας δεδομένων για να επιβλέπουμε τη συμμόρφωση με τη παρούσα πολιτική. Εάν έχετε απορίες σχετικά με αυτή την πολιτική ή το πώς χειριζόμαστε τα προσωπικά σας δεδομένα, επικοινωνήστε με την Monobio.gr στο [email protected]. Τα δικαιώματά σας για προστασία των δεδομένων Κάτω από ορισμένες συνθήκες και βάσει νόμου, έχετε το δικαίωμα:
 • Να πληροφορείστε αν διατηρούμε προσωπικά δεδομένα σας και, αν ναι, ποια είναι τα δεδομένα αυτά και γιατί τα διατηρούμε/χρησιμοποιούμε.
 • Να ζητάτε πρόσβαση στα προσωπικά σας δεδομένα (κοινώς γνωστό ως «αίτημα πρόσβασης του υποκειμένου των δεδομένων»). Αυτό σας δίνει τη δυνατότητα να λαμβάνετε αντίγραφο των προσωπικών δεδομένων σας που διατηρούμε και να ελέγχετε αν τα επεξεργαζόμαστε νόμιμα.
 • Να ζητάτε τη διόρθωση των προσωπικών δεδομένων σας που διατηρούμε. Αυτό σας δίνει τη δυνατότητα να διορθώνετε τυχόν ελλιπείς ή ανακριβείς πληροφορίες που έχουμε για εσάς.
 • Να ζητάτε τη διαγραφή των προσωπικών σας δεδομένων. Αυτό σας δίνει τη δυνατότητα να ζητάτε να διαγράψουμε ή να καταργήσουμε προσωπικά δεδομένα όπου δεν υπάρχει κανένας λόγος για να συνεχίσουμε να τα επεξεργαζόμαστε. Επίσης, έχετε το δικαίωμα να ζητάτε από εμάς να διαγράψουμε ή να καταργήσουμε τα προσωπικά σας δεδομένα όπου έχετε ασκήσει το δικαίωμα ένστασης στην επεξεργασία τους (βλ. παρακάτω).
 • Να αντιτάσσεστε στην επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων, όταν επικαλούμαστε έννομο συμφέρον (ή συμφέρον τρίτου), αλλά η συγκεκριμένη κατάστασή σας σας κάνει να θέλετε να αντιταχθείτε στην επεξεργασία τους για τον λόγο αυτόν. Επίσης, έχετε το δικαίωμα αντίταξης όταν επεξεργαζόμαστε τα προσωπικά σας δεδομένα για σκοπούς άμεσου μάρκετινγκ.
 • Να αντιτάσσεστε στην αυτοματοποιημένη λήψη αποφάσεων, όπως η δημιουργία προφίλ, που δεν πρέπει να αποτελεί αντικείμενο αυτοματοποιημένης λήψης αποφάσεων χρησιμοποιώντας τα προσωπικά σας δεδομένα ή το προφίλ σας.
 • Να ζητάτε τον περιορισμό της επεξεργασίας των προσωπικών σας δεδομένων. Αυτό σας επιτρέπει να μας ζητάτε να διακόψουμε την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων, για παράδειγμα, εάν θέλετε να διαπιστώσουμε την ακρίβειά τους ή τον λόγο επεξεργασίας τους.
 • Να ζητάτε τη διαβίβαση των προσωπικών σας δεδομένων σε εσάς ή άλλο μέρος (κοινώς γνωστή ως δικαίωμα «φορητότητας δεδομένων») σε ηλεκτρονική και δομημένη μορφή. Αυτό σας επιτρέπει να λαμβάνετε τα δεδομένα σας από εμάς σε ηλεκτρονικά χρησιμοποιήσιμη μορφή και να μπορείτε να διαβιβάζετε τα δεδομένα σας σε άλλο μέρος σε ηλεκτρονικά χρησιμοποιήσιμη μορφή.
Ανάκληση συγκατάθεσης. Στις περιορισμένες περιπτώσεις όπου ενδεχομένως έχετε παράσχει τη συγκατάθεσή σας για συλλογή, επεξεργασία και διαβίβαση των προσωπικών σας δεδομένων για συγκεκριμένο σκοπό, έχετε το δικαίωμα να αποσύρετε ανά πάσα στιγμή τη συγκατάθεσή σας για τη συγκεκριμένη επεξεργασία. Αφού λάβουμε την ειδοποίηση ότι έχετε αποσύρει τη συγκατάθεσή σας, θα πάψουμε να επεξεργαζόμαστε τα στοιχεία σας για το σκοπό ή τους σκοπούς για τους οποίους είχατε αρχικά συμφωνήσει, εκτός εάν έχουμε άλλη νομική βάση για να το πράξουμε νόμιμα. Εάν επιθυμείτε να ασκήσετε κάποιο από αυτά τα δικαιώματα, θα πρέπει να μας στείλετε ένα email στο [email protected] ή να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά μαζί μας στο 22910-52001 (Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 - 18:00). Δεν θα χρειαστεί να πληρώσετε κάποιο τέλος για να αποκτήσετε πρόσβαση στα προσωπικά σας δεδομένα (ή να ασκήσετε οποιοδήποτε από τα υπόλοιπα δικαιώματα). Εντούτοις, ενδέχεται να σας χρεώσουμε ένα εύλογο τέλος, σε περίπτωση που το αίτημά σας για πρόσβαση είναι σαφώς αβάσιμο ή υπερβολικό. Εναλλακτικά, σε τέτοιες περιπτώσεις ενδέχεται να αρνηθούμε να ικανοποιήσουμε το αίτημά σας. Ίσως χρειαστεί να σας ζητήσουμε συγκεκριμένες πληροφορίες για να μπορέσουμε να επιβεβαιώσουμε την ταυτότητά σας και να διασφαλίσουμε το δικαίωμά σας για πρόσβαση στα δεδομένα σας (ή για άσκηση οποιουδήποτε από τα υπόλοιπα δικαιώματά σας). Αυτό είναι ακόμη ένα σημαντικό μέτρο ασφαλείας, ώστε τα προσωπικά δεδομένα να μην αποκαλύπτονται σε κανένα άτομο που δεν έχει το δικαίωμα να τα λάβει.

Τροποποιήσεις στην παρούσα Πολιτική

Παρακαλώ σημειώστε ότι η παρούσα Πολιτική αποτελεί μέρος των Όρων και Προϋποθέσεων χρήσης του παρόντος Ιστοτόπου και αποτελεί μέρος της μεταξύ μας σύμβασης. Δυνάμεθα από καιρό σε καιρό να τροποποιούμε την Πολιτική αυτή, είτε εν όλω έιτε εν μέρει, κατά την απόλυτη διακριτική μας ευχέρεια. Οποιαδήποτε τροποποίηση στην παρούσα θα ισχύει ευθύς αμέσως μόλις η τροποποιημένη Πολιτική αναρτηθεί στον Ιστότοπο. Αναλόγως της φύσεως της τροποποίησης, δυνάμεθα να ανακοινώσουμε την τροποποίηση: στη κεντρική σελίδα του Ιστοτόπου, ή μέσω email, εάν διαθέτουμε το email σας. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον συνεχίζετε να χρησιμοποιείτε τον Ιστότοπο αφού έχουν γίνει τροποποιήσεις, θα θεωρείται ότι αποδέχεστε αυτές τις τροποποιήσεις. Εάν δεν συμφωνείτε με τους όρους της παρούσας Πολιτικής, όπως δύναται να τροποποιείται από καιρό σε καιρό, είτε εν όλω είτε εν μέρει, πρέπει να παύσετε την χρήση του Ιστοτόπου.
Save settings
Cookies settings