Καλάθι
ΒΙΤΑΜΙΝΗ Ε (VITAMIN Ε)

Βιταμίνη E (Vitamin E)

Η βιταμίνη Ε είναι ένα πολύ σημαντικό αντιοξειδωτικό. Οι ιδιότητές της είναι ζωτικής σημασίας για τις μεμβράνες των κυττάρων των ιστών που έχουν υψηλή συγκέντρωση σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (PUFAs), π.χ. του εγκεφάλου, του νευρικού συστήματος και των πνευμόνων.

Η βιταμίνη Ε βοηθά στην προστασία των PUFAs και άλλων λιπαρών ουσιών, όπως της χοληστερόλης, από την οξείδωση που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες (υψηλής δραστικότητας παραπροϊόντα του μεταβολισμού, που προέρχονται επίσης από περιβαλλοντικούς παράγοντες).

Ως ένα αντιοξειδωτικό θρεπτικό συστατικό, η βιταμίνη Ε βοηθά στην αποτροπή της μετατροπής των νιτρωδών που περιέχονται στα καπνιστά και παστωμένα (αλατισμένα) τρόφιμα και στα τουρσιά σε νιτροζαμίνες (πιθανόν καρκινογόνες ουσίες) στο στομάχι. Η βιταμίνη Ε δρα σε στενή συνεργασία με τη βιταμίνη C.

Fitness dietary icons sport activities

ΤΡΟΠΟΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ:

  • Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη(RDA) για άνδρες και γυναίκες της βιταμίνης Ε για τους ενήλικες είναι 15 mg.
  • Η βιταμίνη Ε είναι λιποδιαλυτή και είναι καλύτερο να λαμβάνεται με ποσότητα φαγητού που περιέχει καλά λιπαρά. Είναι επίσης καλύτερο να μην καταναλώνετε το βράδυ, καθώς οι λιποδιαλυτές βιταμίνες μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στον ύπνο.