Καλάθι
L-Καρνιτήνη (L-Carnitine)

L-Καρνιτήνη (L-Carnitine)

Η L-καρνιτίνη ανήκει στις ουσίες που συμβάλουν στην ομαλή εξέλιξη των φυσιολογικών λειτουργιών του οργανισμού και κυρίως του ενδιάμεσου μεταβολισμού. Είναι ένα θρεπτικό συστατικό που παίζει καθοριστικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας , μεταφέροντας λιπαρά οξέα στα μιτοχόνδρια των κυττάρων μας ώστε να υποστούν οξείδωση. Θεωρείται ότι αυξάνει τις αθλητικές επιδόσεις και ελαττώνει ορισμένα σημάδια γήρανσης.

Ο οργανισμός μας μπορεί να παράγει L-καρνιτίνη από τα αμινοξέα λυσίνη και μεθειονίνη.

Η L-καρνιτίνη μπορεί να ωφελήσει τη λειτουργία του εγκεφάλου.Σχετίζεται σύμφωνα με μελέτες με τη βελτίωση των δεικτών μάθησης και της συνολικής εγκεφαλικής λειτουργίας που σχετίζονται με την ηλικία όπως επίσης και στη πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ.
Ένα ακόμη όφελος είναι πως συμβάλλει στην Υγεία της καρδιάς.Ορισμένες μελέτες αποδεικνύουν τη δυνατότητα μείωσης της αρτηριακής πίεσης και της φλεγμονώδους διαδικασίας που σχετίζεται με καρδιακές παθήσεις.

Fitness dietary icons sport activities

ΤΡΟΠΟΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ:

  • Η συνηστώμενη ημερήσια δόση είναι 1000-4000 mg.
  • Η L- καρνιτίνη για να είναι αποτελεσματική πρέπει να λαμβάνεται πολλές ώρες πριν την προπόνηση λόγω της δύσκολης απορρόφησής της από τα κύτταρα και πάντα με άδειο στομάχι. Η χρήση της γίνεται διακοπτόμενα, δηλαδή ένα μήνα χρήσης, ένα μήνα διακοπή.

ΠΡΟΣΟΧΗ!
Η χορήγηση L-καρνιτίνης σε διαβητικούς σε θεραπεία με ινσουλίνη ή άλλα αντιδιαβητικά φάρμακα που χορηγούνατι από το στόμα μπορεί να προκαλέσει υπογλυκαιμία.Επομένως το επίπεδο σακχάρου αυτών των ασθενών θα πρέπει να ελέγχεται συχνά ώστε να ρυθμίζεται κατάλληλα η αντιδιαβητική τους αγωγή.