green leaves

Βιταμίνες και
Συμπληρώματα Διατροφής

Πότε και Γιατί να τα πάρω;

vitamin healthy life poster colorful pill ball multivitamin spilled out vitamin capsule natural food supplement

Βιταμίνες

Βιταμίνες και Συμπληρώματα Διατροφής: Οι βιταμίνες είναι οργανικές χημικές ενώσεις οι οποίες είναι απαραίτητες για τη διατήρηση ενός ζωντανού οργανισμού και για την ρύθμιση του μεταβολισμού του.

Είναι τόσο σημαντικές γιατί ο οργανισμός μας δεν μπορεί να τις συνθέσει μόνος του. Έλλειψη μιας βιταμίνης σταματάει τις ειδικές μεταβολικές εργασίες και μπορεί να αλλάξει τη μεταβολική ισορροπία στον οργανισμό. Χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, τις υδατοδιαλυτές (διαλύονται στο νερό) και τις λιποδιαλυτές (διαλύονται στο λίπος). Υδατοδιαλυτές είναι η βιταμίνη C και το σύμπλεγμα βιταμινών Β ενώ λιποδιαλυτές είναι οι βιταμίνες A, D, E και K.

metalla kai ihnostoiheia ta simantika ofeli

Μέταλλα

Τα μέταλλα είναι απαραίτητα μικροθρεπτικά συστατικά τα οποία βρίσκονται σε μεγάλες ποσότητες στον οργανισμό μας και έχουν ως κύριες λειτουργίες την ρύθμιση του οργανικού ισοζυγίου σε νερό, την ομαλότερη διακίνηση των θρεπτικών συστατικών, την σχετική διατήρηση της φυσιολογικής οξύτητας του αίματος και την καλύτερη λειτουργία των εξωκρινών κι ενδοκρινών αδένων.

aminoxea

Αμινοξέα

Αμινοξέα ονομάζονται οι χημικές ενώσεις που περιέχουν μία τουλάχιστον καρβονική ομάδα (από τα καρβονικά οξέα (RCOOH[1]) και μία τουλάχιστον αμινομάδα (-NH2). Τα αμινοξέα αποτελούν τα βασικά δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών που καθορίζουν και τις χαρακτηριστικές ιδιότητές τους.

Λιπαρά Οξέα

Λιπαρά Οξέα

Τα λιπαρά οξέα είναι η κυριότερη μορφή διατροφικού λίπους. Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες λιπαρών οξέων, τα κορεσμένα και τα ακόρεστα (πολυακόρεστα, μονοακόρεστα).

Τα λιπαρά οξέα θα πρέπει να καταλαμβάνουν το 25-35% της ημερήσιας προσλαμβανόμενης ενέργειας για τον ενήλικο πληθυσμό. Για τα παιδιά 1-3 ετών συστήνεται 30-40% της συνολικής προσλαμβανόμενης ενέργειας, ενώ για τα παιδιά 4-18 ετών το ποσοστό διαμορφώνεται στο 25-35% της ολικής ενέργειας.

Αντιοξειδωτικά

Πρόκειται για χημικές ενώσεις, οι οποίες βρίσκονται στη σύσταση τροφίμων φυτικής προέλευσης. Προστατεύουν τις αδύναμες πρωτεΐνες και τα λιπίδια στις μεμβράνες των κυττάρων και εξουδετερώνουν τα αποτελέσματα της οξείδωσης, δεσμεύοντας και εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες, μετατρέποντάς τες σε ουσίες μη τοξικές και ακίνδυνες για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί, που όταν χορηγούνται σε επαρκείς ποσότητες, προσφέρουν οφέλη υγείας στον ξενιστή όταν αυτά είναι σε επαρκείς ποσότητες. Τα βακτήρια που υπάρχουν στο έντερο συνιστούν τη λεγόμενη εντερική μικροχλωρίδα, η ισορροπία της οποίας είναι απαραίτητη για την καλή λειτουργία του εντέρου. …
Τα πεπτικά ένζυμα παίζουν καθοριστικό ρόλο στην πέψη και την αφομοίωση των θρεπτικών συστατικών, στην ανοσοαπόκριση και την κυτταρική αποτοξίνωση. Μπορούμε να διακρίνουμε 3 κύριους τύπους πεπτικών ενζύμων. Αυτά που διασπούν πρωτεΐνες, αυτά που διασπούν λίπη και αυτά που διασπούν υδατάνθρακες. …