Vitamin D

Η Βιταμίνη D Συνδέεται με Χαμηλό Ποσοστό Θανάτων από Κορωνοϊό

Νέα μελέτη επιβεβαιώνει τη συσχέτιση μεταξύ χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D και αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας και νόσου από COVID-19, σε 20 ευρωπαϊκές χώρες(1-5).

Dr. Δημήτρης Τσουκαλάς 

Ήδη γνωρίζουμε από προηγούμενες μελέτες, ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ χαμηλών επιπέδων βιταμίνης D και ευαισθησίας σε λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος(1)

Η βιταμίνη D ρυθμίζει τη λειτουργία των λευκών αιμοσφαιρίων, εμποδίζοντας τα να απελευθερώσουν πάρα πολλές φλεγμονώδεις κυτοκίνες. Ο όρος κυτοκίνες, προέρχεται από τις λέξεις κύτταρο και κινώ και αναφέρεται σε μια κατηγορία από μόρια, τα οποία έχουν σαν βασικό ρόλο την ρύθμιση της επικοινω­νίας μεταξύ των κυττάρων. Οι κυτοκίνες ρυθμίζουν με αυτό τον τρόπο την ανοσολογική αντίδραση.

Η ιντερφερόνη είναι μια κυτοκίνη για παράδειγμα, που απελευθερώνεται όταν ένα κύτταρο προσβληθεί από κάποιον ιό. Η έκκριση της ενημερώνει τα γειτονικά κύτταρα ώστε να ενεργοποιήσουν την άμυνα τους απέναντι στον ιό – εισβολέα.

cytokines

Κυτοκίνες κινητοποιούν λευκά αιμοσφαίρια και άλλα κύτταρα. 

Ο κορωνοϊός είναι γνωστό ότι προκαλεί υπερ-έκκριση προφλεγμονωδών κυτοκινών(1,5,6) που ενεργοποιούν αντίστοιχα το ανοσοποιητικό σύστημα. Η έντονη όμως ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού, προκαλεί μαζική φλεγμονή στους πνεύμονες που μπορεί, σε κάποιες περιπτώσεις, να οδηγήσει και σε θάνατο. Η βιταμίνη D ομαλοποιεί την ανοσολογική απάντηση, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα εμφάνισης αυτής της απειλητικής για τη ζωή επιπλοκής. 

Η βιταμίνη D ομαλοποιεί την ανοσολογική απάντηση, μειώνοντας την πιθανότητα εμφάνισης απειλητικών για τη ζωή επιπλοκών.

επίπεδα θνησιμότητα

Επίπεδα βιταμίνης D* και αριθμός θανάτων από COVID-19 ανά 1 εκατ. κατοίκους. Υψηλότερα επίπεδα της D3  συνδέονται με χαμηλότερη θνητότητα(1). Σημ.: 80 nmol/l αντιστοιχούν σε 32 ng/mL.(1ng/l=2.5nmol/l.)

Τα υψηλότερα μέσα επίπεδα βιταμίνης D στους πληθυσμούς της βόρειας Ευρώπης, οφείλονται στην κατανάλωση μουρουνέλαιου και συμπληρωμάτων βιταμίνης D και πιθανώς στη μη αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο. Τα σκανδιναβικά έθνη καταγράφουν το χαμηλότερο ποσοστό θνητότητας και νόσου, από COVID-19 στην Ευρώπη(1,5).

Βιταμίνη D και Λοιμώξεις του Αναπνευστικού 

Η βιταμίνη D έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει από οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού. Οι ηλικιωμένοι είναι η ομάδα με την μεγαλύτερη ανεπάρκεια σε βιταμίνη D και έτσι επηρεάζονται σοβαρότερα από τη νόσο COVID-19(6).

Είναι αξιοσημείωτο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ατόμων σε ιδρύματα, όπως τα νοσοκομεία και τα κέντρα φροντίδας, είχαν σοβαρή ανεπάρκεια σε βιταμίνη D(3). Αυτό φαίνεται να εξηγεί και το μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας που παρατηρήθηκε στα γηροκομεία στην Ευρώπη και στην Αμερική. Το 50% των θανάτων από COVID-19 στην Ευρώπη, συνέβησαν σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων(6)
 

Ιδανικά Επίπεδα βιταμίνης D3

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrients, προτείνει στα άτομα με αυξημένο κίνδυνο για COVID-19, τη χορήγηση 10.000iu βιταμίνης D3 ημερησίως για αρκετές εβδομάδες, ώστε να ανεβάσουν γρήγορα επίπεδα τους.

Στη συνέχεια, προτείνεται η λήψη 5.000iu ημερησίως. Στόχος είναι η επίτευξη επιπέδων βιταμίνης 25(ΟΗ)D3 πάνω από 40-60 ng/mL(3)

Η Βιταμίνη D Ενεργοποιεί τα Γονίδια

Με βάση την εμπειρία μας στη χορήγηση θεραπευτικών δόσεων βιταμίνης D3 σε χρόνια και αυτοάνοσα νοσήματα, εδώ και 13 χρόνια σε χιλιάδες περιστατικά, έχουμε δει ότι η συγκεκριμένη βιταμίνη μπορεί να βοηθήσει σημαντικά, τόσο σε οξείες λοιμώξεις, όσο και σε χρόνια νοσήματα(6-8).

Για την επίτευξη του μέγιστου αποτελέσματος, είναι σημαντικό να λαμβάνεται η D3 μαζί με όλες τις απαραίτητες βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία και θρεπτικά συστατικά που λειτουργούν συνδυαστικά. Δεν υπάρχει θρεπτικό στοιχείο που να λειτουργεί από μόνο του. Αυτό είναι το βασικό λάθος που κάνουν οι περισσότεροι όταν σκέφτονται σχετικά με βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, τα βλέπουν όπως τα φαρμακευτικά σκευάσματα. 

Τα φαρμακευτικά σκευάσματα λειτουργούν, στην συντριπτική πλειοψηφία τους, μπλοκάροντας κάποιο ένζυμο ή μηχανισμό. Αν έχουμε φλεγμονή για παράδειγμα, η λήψη αντιφλεγμονωδών σκευασμάτων μπλοκάρει τη διαδικασία της φλεγμονής. 

Αντιθέτως, οι βιταμίνες και τα άλλα θρεπτικά συστατικά συμμετέχουν στις χημικές αντιδράσεις που συμβαίνουν στον οργανισμό. Η βιταμίνη D για παράδειγμα, μεταξύ άλλων δράσεων που έχει, ενεργοποιεί το DNA.

Στο DNA είναι αποθηκευμένη όλη η πληροφορία που αφορά τη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Ακριβώς όπως συμβαίνει με τον σκληρό δίσκο ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή, όπου είναι αποθηκευμένα όλα τα προγράμματα που κάνουν τον υπολογιστή να λειτουργεί. Με τον ίδιο τρόπο η πληροφορία για την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων, αντισωμάτων, ενδογενών αντιβιοτικών ουσιών και αντιφλεγμονωδών, είναι αποθηκευμένη στο DNA και η βιταμίνη D είναι απαραίτητη, ώστε αυτή η πληροφορία να ενεργοποιηθεί(9).    

Η πληροφορία στο DNA είναι χωρισμένη σε γονίδια. Κάθε γονίδιο περιέχει την πληροφορία για μια συγκεκριμένη λειτουργία, όπως για παράδειγμα, την παραγωγή ενός συγκεκριμένου αντισώματος ή μιας αντιφλεγμονώδους ουσίας.

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη, ώστε αυτές οι πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες στο DNA, να είναι προσβάσιμες. Έχουν εντοπιστεί χιλιάδες γονίδια που εξαρτώνται από τη βιταμίνη D για να ενεργοποιηθούν. 

Η βιταμίνη D3 συνδέεται στον αντίστοιχο υποδοχέα και ενεργοποιεί ένα γονίδιο.

Η βιταμίνη D συνδέεται σε έναν υποδοχέα που υπάρχει πάνω στα γονίδια και τα ενεργοποιεί. Στη συνέχεια όμως, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία μετάφρασης της πληροφορίας που περιέχεται στο γονίδιο, είναι απαραίτητη η παρουσία:

– μαγνησίου

– ψευδαργύρου

– βιταμίνης K2

– βορίου

– βιταμινών του συμπλέγματος Β

– και αμινοξέων 

Κάθε συστατικό είναι απαραίτητο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας(10-13)

Όπως είδαμε, η βιταμίνη D συμμετέχει σε πολυάριθμες βιολογικές διαδικασίες στο ανθρώπινο σώμα. Έτσι χρειάζεται να λαμβάνει κανείς βιταμίνη D αρκετό διάστημα (μερικές εβδομάδες), μέχρι να φανούν τα οφέλη της χορήγησης της.


Μπορεί Η Βιταμίνη D να Αλλάξει την Πορεία της Πανδημίας;           

Η βιταμίνη D για άλλη μια φορά αναδεικνύεται κεντρικός παράγοντας στην πρόληψη και θεραπεία μιας σοβαρής ασθένειας.

Η διατήρηση ιδανικών επιπέδων βιταμίνης D, μαζί με τη συγχορήγηση των αντίστοιχων συμπαραγόντων (βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά), μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο τόσο στην υπάρχουσα πανδημία, αλλά και στη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Με βάση τα νέα στοιχεία, η ισχυρή αυτή βιταμίνη δίνει νέες ελπίδες και δείχνει ότι μπορεί να αλλάξει τη συνολική πορεία της πανδημίας, ώστε να βοηθήσει να επιστρέψουμε πιο σύντομα στην κανονικότητα.   

 

 

Το κείμενο αυτό αντιγράφηκε από το μπλοκ Dr. Tsoukalas