Εσύ τι σχέση έχεις με το έντερό σου; Όπως είχε πει κι ο Ιπποκράτης, και σίγουρα έχεις δει σε όλα τα blog υγείας, “(σχεδόν) όλες οι ασθένειες ξεκινούν από το έντερο”, ενώ διάφοροι ισχυρίζονται πως “το έντερο είναι ο δεύτερος εγκέφαλος του σώματος”. Όσο αυθαίρετοι κι αν φαίνονται αυτοί οι ισχυρισμοί, εμπεριέχουν μια δόση αλήθειας, είναι επομένως λογικό και επόμενο, για τον σύγχρονο άνθρωπο, να αναζητά τα καλύτερα προβιοτικά για το έντερο.
Πράγματι, αν σκεφτεί κανείς πόσο συχνά εμφανίζονται γαστρεντερικά προβλήματα, ας μην πάμε μακριά, στην οικογένεια και τους φίλους μας, θα έλεγε κανείς πως η αναζήτηση λύσης κρίνεται αναγκαία. Φούσκωμα, πόνος, μετεωρισμός, αλλά και πιο σοβαρά συμπτώματα όπως η έντονη δυσκοιλιότητα αλλά και η διάρροια, είναι ζητήματα που δυστυχώς απασχολούν πολλούς από εμάς καθημερινά, δυσκολεύοντας την καθημερινότητά μας, αφού επηρεάζουν τόσο την υγεία όσο και τη διάθεση.
Πάμε, λοιπόν, να δούμε μαζί ποια είναι τα καλύτερα προβιοτικά για το έντερο, ώστε να είμαστε σε θέση να προστατεύσουμε πιο αποτελεσματικά την υγεία μας και να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής μας!
Η ζωή εντός του εντέρου
Δεν μπορούμε να πούμε ποια και γιατί είναι τα καλύτερα προβιοτικά για το έντερο, αν πρώτα δεν μιλήσουμε για τους…συγκατοίκους μας! Το έντερό μας, όπως και άλλα σημεία του ανθρώπινου σώματος, αποτελεί το σπίτι για τρισεκατομμύρια μικροοργανισμούς, όπως βακτήρια και μύκητες, τα οποία όχι απλά συνυπάρχουν μαζί μας, αλλά είναι και πολύ ωφέλιμα για την καλή υγεία του οργανισμού μας, αλλά και τη σωστή λειτουργία ποικίλων συστημάτων οργάνων, όπως το πεπτικό και το ανοσοποιητικό.
Είναι σημαντικό να διαχωρίσουμε αυτούς τους λεγόμενους και “συμβιωτικούς” μικροοργανισμούς από τους παθογόνους, αυτούς δηλαδή που προκαλούν μολύνσεις και λοιμώξεις και δυσχεραίνουν την υγεία μας. Με απλά λόγια, τους πρώτους τους θέλουμε, τους δεύτερους όχι.
Τα βακτήρια και οι μύκητες που φυσιολογικά ζουν στο έντερό μας καλούνται αθροιστικά “εντερικό μικροβίωμα”. Όπως είπαμε και πιο πριν, το εντερικό μικροβίωμα αριθμεί τρισεκατομμύρια μικροοργανισμούς, οι οποίοι δημιουργούν “αποικίες” στο έντερό μας. Τα διαφορετικά είδη των βακτηρίων καλούνται “στελέχη”. Τα στελέχη και ο πληθυσμός της κάθε αποικίας είναι χαρακτηριστικά του εντερικού μικροβιώματος που επηρεάζονται έντονα από το εξωτερικό περιβάλλον και το καθιστούν ιδιαίτερα ευαίσθητο.
Επομένως, τα καλύτερα προβιοτικά για το έντερο είναι αυτά που θα μας βοηθήσουν να διατηρήσουμε τα σωστά στελέχη στις σωστές ποσότητες.
Τι διαταράσσει τους καλούς μας συγκατοίκους;
Είναι αρκετοί οι παράγοντες που μπορούν να διαταράξουν την ισορροπία του εντερικού μικροβιώματος, να το αλλάξουν δηλαδή με τρόπο τέτοιο που προκαλεί πρόβλημα στην υγεία και την ευεξία μας. Πάμε να δούμε ορισμένους από αυτούς:
- Η καισαρική τομή. Κι όμως! Η συγκεκριμένη μέθοδος τοκετού είναι σε πολλές περιπτώσεις από βοηθητική έως και αναγκαία για την υγεία και την επιβίωση, τόσο της μητέρας όσο και τους βρέφους. Δυστυχώς, ωστόσο, έχει και τα μειονεκτήματά της και ένα από αυτά είναι πως το βρέφος δεν λαμβάνει από τη μητέρα τα απαραίτητα στελέχη για να δημιουργήσει σωστά το εντερικό του μικροβίωμα, όπως θα συνέβαινε με τον φυσιολογικό τοκετό. Άτομα, λοιπόν, που γνωρίζουν πως έχουν γεννηθεί κατά αυτό τον τρόπο έχουν έναν παραπάνω λόγο να αναζητήσουν τα καλύτερα προβιοτικά για το έντερο.
- Τα πρεβιοτικά – Η διατροφή. Η τροφή που καταναλώνουμε δεν δίνει θρεπτικά στοιχεία μόνο σε εμάς, τρέφει και το εντερικό μας μικροβίωμα. Βέβαια, τα θρεπτικά στοιχεία που προορίζονται για εκείνο είναι τα γνωστά σε όλους μας “πρεβιοτικά”. Τα πρεβιοτικά εμπεριέχονται κυρίως σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης, επομένως μία διατροφή με χαμηλές ποσότητες φρούτων, λαχανικών, σπόρων και οσπρίων μπορεί να δυσκολέψει την επιβίωση ορισμένων στελεχών. Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα για τα πρεβιοτικά εδώ.
- Η αντιβίωση. Ο σκοπός της αντιβίωσης, που είναι για τους περισσότερους ο λόγος που αναζητούν τα καλύτερα προβιοτικά για το έντερο, είναι να σκοτώσει τους παθογόνους μικροοργανισμούς που χειροτερεύουν κατά καιρούς την υγεία μας και μας ταλαιπωρούν. Η αντιβίωση δεν ξεχωρίζει ποια βακτήρια σκοτώνει και, όπως λέει κι ο λαός, “μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά”, δηλαδή μαζί με τα κακά σκοτώνει και τα καλά βακτήρια. Μπορείς να διαβάσεις περισσότερα για τα προβιοτικά για αντιβίωση εδώ.
Προβλήματα υγείας – Χειρουργεία. Όπως είναι εύκολα κατανοητό, όταν κάποιος άνθρωπος έχει προβλήματα υγείας στο έντερό του, ή σε ακόμα δυσκολότερες καταστάσεις, όταν έχει αφαιρέσει τμήμα του, αυτό αυτόματα επηρεάζει δυσμενώς και το εντερικό μικροβίωμα.
Άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, έντονη δυσκοιλιότητα, συχνές διάρροιες, ή ακόμα και με πιο βαριά νοσήματα όπως η νόσος του Crohn ή πρώην καρκινοπαθείς που έχουν χειρουργηθεί, είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν προβλήματα, καθώς το έντερό τους δεν προσφέρεται ώστε να έχουν ένα βιώσιμο περιβάλλον οι καλοί μικροοργανισμοί.
Επομένως, σε αυτές τις περιπτώσεις, τα καλύτερα προβιοτικά για το έντερο είναι μια λύση που θα πρέπει να συζητήσουμε με τον επιστήμονα υγείας που μας παρακολουθεί.
Tip of the Day
Ήξερες ότι ...
Σύμφωνα με μια πρόσφατη μετα-ανάλυση, τα συμπληρώματα προβιοτικών έχουν
- Ευνοϊκή επίδραση στο σωματικό βάρος
- Την “κακή” χοληστερόλη και το σάκχαρο σε ανθρώπους με μεταβολικό σύνδρομο;
Εδώ θα βρείς τη σχετική έρευνα.
Τα καλύτερα προβιοτικά για το έντερο: Τα 3 στελέχη-κλειδιά
Υπάρχει μεγάλο πλήθος μικροοργανισμών που ανήκουν στα προβιοτικά και τα συναντάμε τόσο σε τρόφιμα, όσο και σε συμπληρώματα διατροφής. Και η αλήθεια είναι πως είναι πολύ εύκολο για κάποιον που δεν ξέρει, να χαθεί μέσα στα τόσα διαφορετικά σκευάσματα που υπάρχουν στην αγορά! Βάσει επιστημονικών δεδομένων, ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα βακτηριακά στελέχη, τα οποία είναι πολύ αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση των διαφόρων συμπτωμάτων του γαστρεντερικού συστήματος και την αποκατάσταση της υγείας μας στο κομμάτι αυτό. Πάμε να τα δούμε μαζί:
Lactobacillus Acidophilus
Ο Lactobacillus Acidophilus, ή L. acidophilus για συντομία, που τον συναντάμε για πρώτη φορά το 1900, είναι ένα είδος βακτηρίων που ανήκει στα προβιοτικά και έχει μελετηθεί εκτενώς από την επιστημονική κοινότητα. Το πιστεύετε ή όχι, αυτό το είδος και η θετική του επίδραση σε καταστάσεις όπως η δυσανεξία στη λακτόζη, η πρόληψη του καρκίνου, η πέψη και η ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος έχουν μελετηθεί για περισσότερα από 100 χρόνια1-2! Μερικά από τα βασικότερα οφέλη του στελέχους L. acidophilus είναι:
- Βελτίωση της εικόνας γαστρεντερικών παθήσεων
- Αντιδιαρροϊκή δράση
- Μείωση των φλεγμονών του εντέρου
- Υποστήριξη της σωστής πέψης και αφομοίωσης των θρεπτικών συστατικών
Επιπροσθέτως, ένα από τα χαρακτηριστικά του στελέχους Lactobacillus Acidophilus, που το κάνουν να ξεχωρίζει και τονίζουν τη σημασία του, είναι η ικανότητά του να επιβιώνει σε όλη την γαστρεντερική οδό. Χάρη σε αυτή του την ικανότητα, ενισχύει το εντερικό μικροβίωμα, αλλά επιπλέον προσφέρει προστασία και τόνωση του ήπατος, υποστηρίζοντας με αυτό τον τρόπο τη λειτουργική πέψη των λιπών, ενώ ακόμα φαίνεται να βελτιώνει την υγεία του μικροβιώματος του αναπαραγωγικού συστήματος στις γυναίκες3-4.
Bifidobacterium Longum
Το Bifidobacterium Longum έκανε την εμφάνισή του στη σύγχρονη ιστορία μόλις ένα χρόνο πριν από το L. acidophilus — το 1899, αυτό το βακτηριακό είδος απομονώθηκε από τα κόπρανα των βρεφών. Ενώ η προέλευσή του μπορεί να σας κάνει να ανατριχιάσετε, τα οφέλη αυτού του συγκεκριμένου είδους, που βασίζονται σε δεδομένα, είναι περισσότερο από αρκετή δικαιολογία για να ασχοληθούμε μαζί του. Θεωρούμενο από πολλούς ως η απόλυτη επιλογή από τα καλύτερα προβιοτικά για το έντερο, το B. longum έχει συνδεθεί με:
- Την εξισορρόπηση του εντερικού μικροβιώματος
- Βελτιωμένα συμπτώματα φλεγμονωδών ασθενειών του εντέρου, όπως είναι η ελκώδης κολίτιδα
- Ενίσχυση του τοιχώματος του εντέρου και βελτίωση της λειτουργίας του εντερικού φραγμού
- Αυξημένη προστασία έναντι των λοιμώξεων5-7
Τα προβιοτικά στελέχη B. longum μπορούν να βοηθήσουν στη διάσπαση των τροφίμων και στην καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, επομένως αυτά τα θετικά αποτελέσματα των συμπληρωμάτων δεν πρέπει να μας εκπλήσσουν καθόλου.
Lactobacillus Plantarum
Το Lactobacillus Plantarum, που δεν θα πρέπει να το μπερδεύουμε με τον ξάδερφό του, L. acidophilus, είναι ένα βακτήριο γαλακτικού οξέος που βρίσκεται παραδοσιακά σε ζυμωμένα τρόφιμα, όπως είναι το kimchi, το ξινολάχανο και το γιαούρτι. Καθώς αποτελεί βοήθημα ζύμωσης, το L. plantarum ξεχωρίζει ως ένα από τα πιο ανθεκτικά στελέχη προβιοτικών, δεδομένου ότι μπορεί να αντέξει μια μεγάλη ποικιλία θερμοκρασιών, σε αντίθεση με άλλα είδη. Χάρη εν μέρει στο υψηλό ποσοστό επιβίωσης και βιοδιαθεσιμότητας, το L. plantarum προσφέρει θετικά αποτελέσματα στη συνολική ευεξία, αλλά και:
- Στη γενική υγεία του εντέρου
- Δρα κατά της παχυσαρκίας και του διαβήτη
- Βοηθάει στη διαχείριση των φλεγμονωδών ασθενειών του εντέρου
- Ενισχύει την οχύρωση του εντερικού φραγμού
Συμμετέχει στην πρόληψη και τη θεραπεία καρκίνου του παχέος εντέρου8-10
Pro Tip
Για προχωρημένους
Τα προβιοτικά αποτελούν έναν από τους πιο ασφαλείς και ωφέλιμους τύπους συμπληρωμάτων για όλες τις ηλικίες!
Eιδικά αυτά που περιέχουν βακτηριακά στελέχη όπως το Lactobacillus Acidophilus, το Bifidobacterium Longum και το Lactobacillus Plantarum.
Εάν ψάχνεις το συμπλήρωμα προβιοτικών που έχει και 3 παραπάνω στις ιδανικές δοσολογίες, να σου συστήσω το Restore της Natural Vitamins.
Από ποιες πηγές θα πάρω τα καλύτερα προβιοτικά για το έντερο;
Οπως είδαμε και πιο πάνω, προβιοτικά υπάρχουν πέρα από τα συμπληρώματα, και σε ορισμένα τρόφιμα. Κυρίως, τα τρόφιμα που αποτελούν πηγές αυτών των πολύ ωφέλιμων μικροοργανισμών, αποτελούν προϊόντα ζύμωσης, καθώς για να παραχθούν απαιτείται η παρουσία βακτηριακών στελεχών.
Ορισμένα παραδείγματα είναι το γιαούρτι, το κεφίρ, το ξινόγαλα, το kimchi, το ξινολάχανο και οποιοδήποτε άλλο τουρσί, μερικά είδη τυριών όπως είναι το ροκφόρ, ενώ υπάρχουν και σε ορισμένα ποτά, όπως είναι η μπύρα και το κρασί! Μπορείς πάντα να διαβάσεις για τα προβιοτικά που υπάρχουν στα τρόφιμα εδώ.
Σαφώς και πάντα η διατροφή είναι το Α και το Ω για καλή υγεία και ευεξία, και αυτό ισχύει για όλα τα συστατικά που παρέχει, τα οποία όμως μπορούμε να λάβουμε και από άλλες πηγές. Ωστόσο, επειδή για να καταλήξουμε στα καλύτερα προβιοτικά για το έντερο, μελετήσαμε αρκετά, πλέον μπορούμε να τα βρούμε και στο εμπόριο.
Το πλεονέκτημα των συμπληρωμάτων προβιοτικών είναι πως μπορούμε στις συσκευασίες να δούμε ακριβώς την σύστασή τους, κι έτσι να ξέρουμε ακριβώς ποια στελέχη περιέχουν, καθώς και την ποσότητα αυτών, που κυμαίνεται από 2 έως και πάνω από 100 δισεκατομμύρια ανά δόση!
Η επιστημονική άποψη
Στις μέρες μας, είναι πολλές οι συνθήκες που μπορεί να μας δημιουργήσουν γαστρεντερικές δυσκολίες, δυσκολεύοντας έτσι την καθημερινότητά μας. Μία από τις πλέον συνήθεις και ασφαλείς λύσεις, είναι με την σύμφωνη γνώμη του επιστήμονα υγείας που μας παρακολουθεί, να αναζητήσουμε τα καλύτερα προβιοτικά για το έντερο.
Τα οφέλη που δύνανται να προσφέρουν στον οργανισμό μας είναι ποικίλα, ενώ υπάρχει ένδειξη λήψης για όλες τις ηλικίες, από βρέφη έως και ηλικιωμένους, πάντα με τον γιατρό ή τον διαιτολόγο να συμβουλεύει. Θα έλεγε κανείς, λοιπόν, πως τα καλύτερα προβιοτικά για το έντερο είναι ένα από τα κλειδιά για καλή ζωή!
Κόκκου Ματίνα– Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
– Απόφοιτος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην αθλητική διατροφή.
– Έχει ασχοληθεί με την παιδική διατροφή, στα πλαίσια των μεταπτυχιακών σπουδών της.
ΠΗΓΕΣ:
- Pubmed : The Functional Roles of Lactobacillus acidophilus in Different Physiological and Pathological Processes
- Pubmed : Effect of giving probiotic supplement Lactobacillus acidophilus
- Pubmed : Lactobacillus acidophilus LA14 Alleviates Liver Injury
- Pubmed : Effects of Lactobacillus rhamnosus and Lactobacillus acidophilus on bacterial vaginal pathogens
- Pubmed : Bifidobacterium longum Subspecies infantis (B. infantis) in Pediatric Nutrition
- Pubmed : Bifidobacterium Longum: Protection against Inflammatory Bowel Disease
- Pubmed : Efficacy of Bifidobacterium longum alone or in multi-strain probiotic formulations
- Pubmed : Probiotic Lactobacillus plantarum Promotes Intestinal Barrier Function
- Pubmed : New perspectives of Lactobacillus plantarum as a probiotic
- Pubmed : Probiotic-Derived Bioactive Compounds in Colorectal Cancer Treatment
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ
Προβιοτικά για φούσκωμα
Έχετε αισθανθεί ποτέ πολύ φουσκωμένοι χωρίς να έχετε παραφάει; Είναι αλήθεια πως ένα πρήξιμο μπορεί να προκύψει μετά από ένα μεγάλο γεύμα, αλλά καμιά φορά ...
Προβιοτικά για Παιδιά ! Όλες οι απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις!
Τα προβιοτικά για παιδιά χορηγούνται πλέον όλο και συχνότερα, ακόμα και σε μικρές ηλικίες. Ειδικά σε περιπτώσεις ..
Προβιοτικά για αντιβίωση
Πόσο συχνά αρρωσταίνουν τα παιδιά και πόσο οι μεγάλοι; Είναι ή δεν είναι αλήθεια πως κάθε χειμώνα κάποιος στην οικογένεια θα κρεβατωθεί;
Προβιοτικά Τι είναι, που θα τα βρείτε και ποιος ο ρόλος τους στον οργανισμό μας;
Προβιοτικά τι είναι άραγε; Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που ...