Καμπύλη σακχάρου στην εγκυμοσύνη

Καμπύλη σακχάρου στην εγκυμοσύνη

Μία από τις πιο σημαντικές στιγμές στη ζωή μιας γυναίκας είναι όταν αποφασίζει να φέρει στον κόσμο ένα παιδί! Πράγματι, αυτή η μεγάλη απόφαση, είναι η αρχή ενός νέου κεφαλαίου στη ζωή της, είτε από κοινού με κάποιον σύντροφο, είτε και μόνη της. Σε κάθε περίπτωση, η προστασία της υγείας σε αυτήν την τόσο μαγική, αν και δύσκολη διαδικασία, είναι βασικό θεμέλιο και πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα.

Αποτελεί, ουσιαστικά, μία πολύ καλή ευκαιρία μία γυναίκα να βελτιώσει τον τρόπο ζωής της, καθώς τώρα έχει ισχυρό κίνητρο να το κάνει αυτό, μιας και πλέον από αυτήν εξαρτάται και η καλή υγεία και σωστή ανάοτυξη του παιδιού της. Σε συνεργασία πάντα με τον ιατρό (γυναικολόγο), μια γυναίκα σε κύηση θα πρέπει να φροντίζει τον εαυτό της με όσο το δυνατό καλύτερο τρόπο, πραγματοποιώντας τις απαραίτητες εξετάσεις και φροντίζοντας να ακολουθεί έναν ποιοτικό τρόπο ζωής. Η καμπύλη σακχάρου στην εγκυμοσύνη, είναι ίσως ένα από τα ουσιαστικότερα εργαλεία προστασίας της υγείας τόσο της μητέρας όσο και του εμβρύου.

Λίγα λόγια για το σάκχαρο

Αρχικά, τι είναι το σάκχαρο;

Σάκχαρο που πολλές φορές το συναντάμε και ως ζάχαρο είναι η γλυκόζη, η οποία περνάει στο αίμα μας κάθε φορά που καταναλώνουμε τροφή. Πράγματι, κάθε φορά που καταναλώνουμε οποιοδήποτε τρόφιμο, από όπου και αν προέρχεται, είτε φυτικό, ή ζωικό, τα θρεπτικά συστατικά αυτού περνούν μέσω της διαδικασίας της πέψης από το στομάχι και το έντερο και μετατρέπονται σιγά σιγά σε γλυκόζη, η οποία περνάει στο αίμα μας. Η γλυκόζη αυτή είναι το ίδιο με το σάκχαρο που λέμε και αποτελεί το κύριο καύσιμο του οργανισμού Για παραγωγή ενέργειας και συγκεκριμένα το μοναδικό ίσως καύσιμο για τον εγκέφαλο και τους μυς.

Τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μας πρέπει να είναι εντός συγκεκριμένων φυσιολογικών ορίων, αν αυτά βρίσκονται είτε παραπάνω είτε παρακάτω, τότε λέμε αντίστοιχα ότι έχουμε υπογλυκαιμία ή υπεργλυκαιμία. Τόσο η υπογλυκαιμία όσο και η υπεργλυκαιμία αποτελούν οριακά παθολογικές καταστάσεις έως και κανονικά παθολογικές καταστάσεις. Επομένως, η καμπύλη σακχάρου στην εγκυμοσύνη, αλλά και γενικά η καμπύλη σακχάρου αποτελεί μία εξέταση η οποία μας βοηθάει να εντοπίσουμε αν το σάκχαρο του αίματός μας βρίσκεται εντός των φυσιολογικών ορίων, ή αν διαφοροποιείται, θέτοντας έτσι την υγεία μας σε κίνδυνο.

Διαταραχές στο σάκχαρο του αίματος μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, ενώ εάν μιλάμε για την περίπτωση της εγκυμοσύνης ο κίνδυνος αφορά στο διαβήτη κύησης, που είναι αμφότερα παθολογικές καταστάσεις, ιδιαίτερα επικίνδυνες τόσο για το άτομο όσο στην τελευταία περίπτωση και για το έμβρυο.

Τι είναι η καμπύλη σακχάρου στην εγκυμοσύνη;

Φτάνουμε έτσι στο θέμα μας για σήμερα, τι είναι η καμπύλη σακχάρου στην εγκυμοσύνη; Όπως αναφέραμε και νωρίτερα, η καμπύλη σακχάρου στην εγκυμοσύνη δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια διαγνωστική εξέταση για να εντοπίσουμε αν υπάρχουν ανισορροπίες στη διαχείριση των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό και συγκεκριμένα μεταβολισμό της γλυκόζης. Η καμπύλη σακχάρου στην εγκυμοσύνη πραγματοποιείται μεταξύ της εικοστής τέταρτης και της εικοστής όγδοης εβδομάδας. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο θεράπων ιατρός μπορεί να δώσει εντολή η εξέταση να πραγματοποιηθεί νωρίτερα για πολύ συγκεκριμένους λόγους, βλέποντας παράγοντες κινδύνου ανάπτυξης διαβήτη κύησης στη μητέρα1.

Πώς θα ελέγξω τη καμπύλη σακχάρου στην εγκυμοσύνη μου;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η καμπύλη σακχάρου στην εγκυμοσύνη πρέπει να γίνεται κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, ενώ καλό είναι η γυναίκα που εξετάζεται να συνοδεύεται από κάποιον δικό της άνθρωπο την ημέρα εκείνη2. Αναλυτικά η διαδικασία της εξέτασης για την καμπύλη σακχάρου στην εγκυμοσύνη περιγράφεται σε διάφορες ιατρικές πηγές 2,3, των οποίων τις λεπτομέρειες ωστόσο αρκεί να γνωρίζει ο ιατρός που παρακολουθεί την εγκυμονούσα, δηλαδή ο γυναικολόγος και ο ενδοκρινολόγος, οι οποίοι αν και εφόσον χρειάζεται θα εξηγήσουν εις βάθος.

Είναι ωστόσο σημαντικό να αναφέρουμε ότι οι τιμές που προκύπτουν από την καμπύλη σακχάρου στην εγκυμοσύνη είναι διαφορετικές από την καμπύλη σακχάρου που κάνουμε όλοι, οπότε δεν θα πρέπει να αγχωθούμε αν ήδη γνωρίζουμε τη διαδικασία και δούμε αρκετά διαφορετικά αποτελέσματα.

Ο διαβήτης κύησης

Ο λόγος για τον οποίο είναι απαραίτητη η καμπύλη σακχάρου στην εγκυμοσύνη είναι γιατί αποτελεί το διαγνωστικό μέσο για τον εντοπισμό μιας νόσου που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια αυτής. Πρόκειται για το διαβήτη κύησης, που είναι μια μοναδική, ξεχωριστή κατηγορία διαβήτη, διαφορετική από τον διαβήτη τύπου 1, τον λεγόμενο για παιδικό διαβήτη, ή τον διαβήτη τύπου 2 που εμφανίζεται αργότερα στην ηλικία, συνήθως λόγω αυξημένου βάρους.

Ο διαβήτης κύησης είναι μια δύσκολη νόσος, η οποία εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενώ δεν υπήρχε πριν τη σύλληψη. Σαφώς υπάρχει πιθανότητα μία γυναίκα να πάσχει ήδη από διαβήτη, τη στιγμή που μένει έγκυος, αλλά αυτό είναι μια διαφορετική περίπτωση. Όπως και οποιαδήποτε άλλη μορφή διαβήτη έτσι και o διαβήτης κύησης, δημιουργεί πρόβλημα στη διαχείριση της γλυκόζης που περνάει στον οργανισμό μέσω της τροφής.

Γυναίκες σε κίνδυνο

Ενώ όλες οι γυναίκες σε κύηση θα πρέπει να κάνουν καμπύλη σακχάρου στην εγκυμοσύνη τους, υπάρχουν συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου οι οποίοι αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη κύησης. Ορισμένοι από αυτούς είναι :

 • Το αυξημένο βάρος σώματος ή και η παχυσαρκία
 • Το κακό διατροφικό πρότυπο (Όταν για παράδειγμα καταναλώνουμε πολλά αναψυκτικά, junk food, δεν έχουμε συγκεκριμένα και καλά ορισμένα γεύματα κοκ)
 • Η έλλειψη άσκησης
 • Η εμφάνιση διαβήτη κύησης σε προηγούμενη κύηση
 • Όταν η ηλικία της εγκυμονούσας είναι άνω των 25 ετών
 • Προηγούμενη κύηση που οδήγησε σε βρέφος μεγαλύτερο των 4 κιλών κατά τη γέννηση
 • Η παρουσία του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών
 • Το ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη στην οικογένεια
 • Η χρόνια υπέρταση και η παρουσία παθολογικών τιμών σε αιματολογικές εξετάσεις, όπως για παράδειγμα χαμηλή “καλή” χοληστερόλη (HDL).4,5

Ο διαβήτης κύησης αυξάνει τον κίνδυνο η μητέρα να αναπτύξει σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 μετά τον τοκετό, αλλά και υπέρταση και παχυσαρκία, αυξάνει την πιθανότητα να εμφανίσει επίσης προεκλαμψία κατά την εγκυμοσύνη, μία αρκετά επικίνδυνη παθολογική κατάσταση, καθώς επίσης και διαβήτη κύησης σε επόμενη εγκυμοσύνη. Αναφορικά με το έμβρυο, αυξάνεται η πιθανότητα να είναι αυξημένου βάρους, δημιουργώντας έτσι την ανάγκη για καισαρική τομή, και πιθανώς και άλλες επιπλοκές κατά τον τοκετό, ενώ ανά περιπτώσεις υπάρχει κίνδυνος πρόωρου τοκετού. Το βρέφος μπορεί επίσης να παρουσιάσει διαταραχές στη διαχείριση της γλυκόζης, ενώ αυξάνονται οι πιθανότητες να αναπτύξει παχυσαρκία και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 αργότερα στη ζωή του6.

Διαχείριση του προβλήματος

Η καμπύλη σακχάρου στην εγκυμοσύνη μας καθοδηγεί σχετικά με την ύπαρξη του προβλήματος, η διαχείριση της πιθανής εμφάνισης του διαβήτη κύησης, ωστόσο, είναι μια άλλη ιστορία. Στις περισσότερες περιπτώσεις, επιδιώκεται η αντιμετώπιση μόνο μέσω των συνηθειών του τρόπου ζωής, σπανιότερα όμως απαιτείται και η λήψη φαρμάκων ή ακόμα και ινσουλίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ο ενδοκρινολόγος είναι αυτός ο οποίος θα δώσει οδηγίες σχετικά με το αν η εγκυμονούσα θα πρέπει να πάρει φαρμακευτική αγωγή και η ινσουλίνη, ωστόσο ο διαιτολόγος είναι πλέον απαραίτητος σύμμαχος.

Μία προβληματική καμπύλη σακχάρου στην εγκυμοσύνη, σημαίνει οπωσδήποτε αλλαγές, η μέλλουσα μητέρα θα πρέπει να βελτιώσει την ποιότητα της διατροφής της και να εντάξει την άσκηση στην καθημερινότητά της. Κάποιες από τις σημαντικότερες συνήθειες που θα πρέπει να αποκτήσει είναι:

 • Η καθημερινή κατανάλωση προϊόντων με φυτικές ίνες, όπως είναι τα ωμά λαχανικά, τα φρούτα και τα προϊόντα ολικής άλεσης
 • Η μείωση των τροφίμων πλουσίων σε απλούς υδατάνθρακες ή/και κορεσμένα λιπαρά, όπως είναι τα γλυκά, τα αναψυκτικά, το πρόχειρο φαγητό (π.χ. σουβλάκια, μπέργκερ κοκ)
 • Η επιλογή των λεγόμενων “καλών” λιπαρών της διατροφής, όπως είναι το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, τα λιπαρά ψάρια, το αβοκάντο κ.α.
 • Η προετοιμασία των γευμάτων στο σπίτι, όσο γίνεται με τη βοήθεια της οικογένειάς της, ώστε πάντα να υπάρχει το κατάλληλο υγιεινό γεύμα ή σνακ σε διαθεσιμότητα
 • Ο ορισμός ωρών που θα πραγματοποιούνται τα γεύματα, εννοώντας πως θα υπάρχει πρόγραμμα ώστε να μην μένει πολλές ώρες νηστική και έπειτα γίνει υπερ-κατανάλωση (συχνά κακής ποιότητας) φαγητού

Βλέπουμε λοιπόν πως η καμπύλη σακχάρου στην εγκυμοσύνη είναι καίριος παράγοντας που μπορεί να ωθήσει μια γυναίκα στη βελτίωση της ποιότητας ζωής της, γεγονός που θα ωφελήσει τόσο την ίδια όσο και το έμβρυο, ακόμα και στην μετέπειτα ζωή του. Σε κάθε περίπτωση, η αλλαγή στη διατροφή θα πρέπει να γίνει με την επίβλεψη διαιτολόγου-διατροφολόγου, ο οποίος θα δώσει συγκεκριμένες και προσωποποιημένες διατροφικές ανάγκες, οι οποίες θα καλύπτουν τις ανάγκες κάθε γυναίκας και του εμβρύου της.

Επιπρόσθετο όφελος αυτού είναι πως η μέλλουσα μανούλα, έχοντας νέο διατροφικό πρότυπο, θα είναι πιο εύκολο να ρυθμίσει ξανά το βάρος της μετά τον τοκετό! Είναι επίσης μία καλή ευκαιρία για την οικογένεια της εγκυμονούσας να της δείξει έμπρακτα φροντίδα και υποστήριξη, συνοδεύοντάς την σε αυτή τη διαδικασία.

Η επιστημονική άποψη για τη καμπύλη σακχάρου στην εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη είναι μια ιδιαίτερη, και συχνά δύσκολη και απαιτητική διαδικασία στη ζωή μιας γυναίκας. Οι αλλαγές στο σώμα, είτε εσωτερικές είτε εξωτερικές, ο χρόνος που διατίθεται, η ενέργεια που χρειάζεται, η συνεχής προσπάθεια για εννέα ολόκληρους μήνες, είναι οι θυσίες που μια γυναίκα δέχεται να κάνει ώστε να αποκτήσει το πολύτιμο δώρο της μητρότητας.

Η υγεία όμως δεν θα πρέπει να είναι μία από αυτές! Ο διαρκής έλεγχος, η καλή σχέση με τον γιατρό, η πραγματοποίηση όλων των απαιτούμενων εξετάσεων, όπως είναι η καμπύλη σακχάρου στις εγκυμοσύνη, είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη διασφάλιση της καλής υγείας μητέρας και παιδιού.

Υπάρχουν, όμως και άλλες προϋποθέσεις, εξίσου σημαντικές που ξεκινούν από πολύ νωρίτερα. Θα πρέπει να φροντίζουμε το σώμα μας σαν να πρόκειται να φιλοξενήσει μια ψυχή διαρκώς, κυρίως επειδή ήδη το κάνει. Πριν χρειαστεί μια γυναίκα να φροντίσει ένα πλάσμα που θα μεγαλώσει μέσα της, θα πρέπει να φροντίζει τον ίδιο της τον εαυτό. Η ισορροπημένη διατροφή, η καθημερινή άσκηση, η διακοπή του καπνίσματος και η αποβολή του άγχους είναι τα θεμέλια για την καλή υγεία και για την έναρξη μιας καλής εγκυμοσύνης.

Είναι όμως και η απάντηση σε μια προβληματική καμπύλη σακχάρου στην εγκυμοσύνη, αν πετύχουμε αυτά, όχι μόνο αντιμετωπίζουμε ευκολότερα τον διαβήτη κύησης, αλλά είναι πιο εύκολο και να αλλάξουμε συνολικά τις καθημερινές μας συνήθειες, με διάρκεια σε βάθος χρόνου, τοποθετώντας έτσι τις βάσεις για τις συνήθειες του παιδιού που πρόκειται να έρθει στον κόσμο.

Κόκκου Ματίνα– Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος – Απόφοιτος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην αθλητική διατροφή. – Έχει ασχοληθεί με την παιδική διατροφή, στα πλαίσια των μεταπτυχιακών σπουδών της.

Matina Kokkou - Διατροφολόγος
Χρησιμοποιούμε cookies για να εξατομικεύσουμε περιεχόμενο και διαφημίσεις, να παρέχουμε λειτουργίες κοινωνικών μέσων και να αναλύουμε την επισκεψιμότητά μας. Μοιραζόμαστε επίσης πληροφορίες σχετικά με τη χρήση του ιστότοπού μας με τους συνεργάτες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τη διαφήμιση και την ανάλυση. View more
Cookies settings
Αποδέχομαι
Όχι, Ευχαριστώ
Πολιτική Απορρήτου & Cookies
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active
Προτεραιότητα του Monobio.gr είναι η προστασία του δικαιώματος του πελάτη για την απόρρητη σύνδεση για αυτό, τηρώντας την νέα Ευρωπαϊκή νομοθεσία για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων (GDPR) μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω τη γενική μας Δήλωση Απορρήτου και Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για το πως διαχειριζόμαστε τα προσωπικά δεδομένα. Στο Monobio.gr σεβόμαστε τα προσωπικά δεδομένα του κάθε επισκέπτη της ιστοσελίδας www.monobio.gr. Το κείμενο αυτό (το οποίο ονομάζεται Πολιτική Απορρήτου και Δήλωση Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων) εξηγεί με απλά λόγια, αλλά και με σαφήνεια πώς επεξεργαζόμαστε τα προσωπικά δεδομένα τα οποία συλλέγουμε από εσάς ή τα οποία εσείς μας παρέχετε. Παρακαλούμε να μελετήσετε προσεκτικά την παρούσα Δήλωση προκειμένου να ενημερωθείτε σχετικά με τον τρόπο που συλλέγουμε, αποθηκεύουμε, χρησιμοποιούμε, διαβιβάζουμε και προστατεύουμε τις πληροφορίες/προσωπικά δεδομένα που λαμβάνουμε από εσάς

Γενικά:

Το Monobio.gr συλλέγει μόνον τα προσωπικά δεδομένα που παρέχονται οικειοθελώς από εσάς, τους διαδικτυακούς μας επισκέπτες, έτσι ώστε να ικανοποιήσουμε τα εκάστοτε αιτήματά σας, να μπορούμε να σας παρέχουμε ενημέρωση για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας και για να σας εξυπηρετούμε κατά τον βέλτιστο τρόπο. Όπου αναζητούνται πρόσθετες, προαιρετικές πληροφορίες, θα ενημερωθείτε σχετικά κατά τη στιγμή της συλλογής τους. Κατά την επίσκεψη του χρήστη/συνδρομητή στην ιστοσελίδα και προκειμένου να εκδηλώσει ενδιαφέρον για τις εκάστοτε Προσφορές, αλλά και για να διασφαλισθεί η δυνατότητα επικοινωνίας μαζί του ώστε να τον ενημερώνουμε για νέα προϊόντα και Προσφορές, είναι πιθανό να ζητηθεί από τον χρήστη να δηλώσει στοιχεία που τον αφορούν (όνομα, ηλεκτρονική διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ). Τα τυχόν προσωπικά δεδομένα που δηλώνει ο χρήστης/συνδρομητής οπουδήποτε στις σελίδες και τις υπηρεσίες της ιστοσελίδας προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για τη διασφάλιση της λειτουργίας της αντίστοιχης υπηρεσίας και δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν από οποιονδήποτε τρίτο. Η ιστοσελίδα λειτουργεί σύμφωνα με την ισχύουσα ελληνική και κοινοτική νομοθεσία και τηρεί με ασφάλεια τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών/συνδρομητών για όσο χρονικό διάστημα είναι εγγεγραμμένοι στις υπηρεσίες της ιστοσελίδας, τα οποία στοιχεία και διαγράφονται μετά την με οποιοδήποτε τρόπο λήξη της σχέσης του χρήστη/συνδρομητή και της Εταιρίας. Τα προσωπικά δεδομένα που δηλώνει ο χρήστης/συνδρομητής στην ιστοσελίδα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από την Εταιρία, με σκοπό την υποστήριξη, προώθηση και εκτέλεση των υπηρεσιών που χρησιμοποιεί ο χρήστης/συνδρομητής. Τα τηρούμενα στοιχεία του αρχείου δύνανται να κοινοποιηθούν στις αρμόδιες δικαστικές, αστυνομικές και άλλες διοικητικές αρχές κατόπιν νομίμου αιτήματός τους και σύμφωνα με τις κάθε φορά ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις. Ο χρήστης/συνδρομητής έχει, μέσα στα πλαίσια της νομοθεσίας περί απορρήτου των τηλεπικοινωνιών, τα δικαιώματα ενημέρωσης και αντίρρησης.

Οι πληροφορίες που ζητάμε από το χρήστη/συνδρομητή της ιστοσελίδας

Προσωπικά δεδομένα: Ο κάθε επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στην ιστοσελίδα χωρίς να δώσει οποιαδήποτε προσωπική πληροφορία. Θα χρειαστούμε προσωπικά δεδομένα (το email) μόνο όταν γίνει συνδρομητής και προχωρήσει σε εκδήλωση ενδιαφέροντος για Προσφορά προϊόντων/υπηρεσιών ή εάν επιλέξει να λαμβάνει τα ενημερωτικά μας email. Πληροφορίες που αφορούν την εκδήλωση ενδιαφέροντος και ενεργοποίηση Προσφοράς: Τα απαραίτητα στοιχεία για εκδήλωση ενδιαφέροντος και ενεργοποίηση της εκάστοτε Προσφοράς είναι το ονοματεπώνυμο του χρήστη, η ηλεκτρονική του διεύθυνση και (σε περίπτωση αποστολής κουπονιού ή προιόντος) ταχυδρομική διεύθυνση. Συνοπτικά, ζητάμε τόσες μόνο πληροφορίες όσες μας χρειάζονται ώστε ο χρήστης/συνδρομητής να συμμετάσχει με απόλυτη επιτυχία στις υπηρεσίες της ιστοσελίδας και να απολαύσει τις προσφορές που αναρτώνται σε αυτήν.

Συναίνεση Χρήστη

Ο χρήστης/συνδρομητής αποδέχεται και συναινεί όπως η Εταιρία θα διατηρεί σε αρχείο και θα επεξεργάζεται τυχόν προσωπικά δεδομένα του, τα οποία θα περιέρχονται σε γνώση αυτής (της Εταιρίας) από την επίσκεψη του χρήστη/συνδρομητή στο site με σκοπό:
 • την εκπλήρωση των όρων και υποχρεώσεων των επιμέρους υπηρεσιών, που παρέχει το site στους χρήστες/συνδρομητές του,
 • την εν γένει ενημέρωση του χρήστη/συνδρομητή,
 • την ικανοποίηση των εκάστοτε απαιτήσεων του χρήστη/συνδρομητή αναφορικά με τις υπηρεσίες που διατίθενται από και μέσω του site,
 • την ενημέρωση του χρήστη/συνδρομητή σχετικά με νέες προσφορές, υπηρεσίες, προϊόντα κ.λπ. (ενδεικτικά αναφέρονται αποστολή marketing news letters, νέων προσφορών, αγγελιών κ.λπ.),
 • την εύρυθμη λειτουργία του site, κάθε συναφή με τα ανωτέρω ενέργεια.

Cookies

Χρησιμοποιούμε «cookies», μια τεχνολογία που αποθηκεύει δεδομένα στον υπολογιστή σας χρησιμοποιώντας τις λειτουργικές δυνατότητες του προγράμματος περιήγησης διαδικτύου (browser) σας. Πολλές ιστοσελίδες το κάνουν αυτό, καθώς τα cookies επιτρέπουν στον εκδότη ιστοσελίδας να πράξει χρήσιμα πράγματα όπως το να διαπιστώσει εάν ο υπολογιστής (και κατά πάσα πιθανότητα και ο χρήστης) έχει επισκεφθεί την ιστοσελίδα και στο παρελθόν. Συνήθως μπορείτε να τροποποιήσετε τον browser να αποτρέπει την χρήση cookies - αλλά εάν το κάνετε αυτό η Υπηρεσία (και ο Ιστότοπος) ίσως να μην λειτουργούν σωστά. Οι πληροφορίες που αποθηκεύονται στα cookies χρησιμοποιούνται για σκοπούς αναγνώρισης. Αυτό μας επιτρέπει να λειτουργήσουμε κατά τρόπο αποδοτικό την υπηρεσία και να παρακολουθούμε την συμπεριφορά των επισκεπτών του Ιστοτόπου. Επίσης, στο πλαίσιο τυχόν ανάρτησης διαφημίσεων στον Ιστότοπο, τρίτα μέρη διαφημιζόμενοι ή διαφημιστικοί διακομιστές δύναται να τοποθετήσουν ή αναγνωρίσουν μοναδικά cookies στον browser σας. Η χρήση cookies από τέτοια τρίτα μέρη διαφημιστών ή διακομιστών διαφήμισης δεν υπόκειται στην παρούσα Πολιτική, αλλά υπόκειται στις αντίστοιχες πολιτικές απορρήτου αυτών των τρίτων μερών. (Παρακαλούμε σημειώστε ότι χρήση του Ιστοτόπου δεν αποσκοπεί ούτε απευθύνεται σε παιδιά κάτω των 18 ετών).

Διαβίβαση Προσωπικών Δεδομένων

Το Monobio.gr δεν μοιράζεται ούτε διαβιβάζει προσωπικά δεδομένα με τρίτους, εκτός αν κάτι τέτοιο απαιτείται για τους νόμιμους επαγγελματικούς σκοπούς και τις επιχειρηματικές ανάγκες, προκειμένου να ανταποκριθεί στα αιτήματά σας ή/και εφόσον επιβάλλεται ή επιτρέπεται από το νόμο. Σε κάθε περίπτωση, η πρόσβαση στα προσωπικά σας δεδομένα επιτρέπεται μόνο σε εξουσιοδοτημένα πρόσωπα τα οποία απαιτείται να έχουν πρόσβαση προκειμένου να είναι δυνατή η ολοκλήρωση των σκοπών της συλλογής, χρήσης και επεξεργασίας τους, όπως αυτή γνωστοποιείται με την παρούσα Δήλωση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το Monobio.gr ενδέχεται να μοιραστεί τα προσωπικά σας δεδομένα με διάφορες εταιρίες ή παρόχους υπηρεσιών που συνεργάζονται μαζί της, προκειμένου να ανταποκριθεί στα αιτήματά σας ή σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα στα οποία έχει ανατεθεί η εκτέλεση της επεξεργασίας, υπό την προϋπόθεση ότι θα σας ενημερώσουμε εκ των προτέρων και θα λάβουμε την προηγούμενη συναίνεσή σας. Τα άτομα που έχουν πρόσβαση στα δεδομένα είναι υποχρεωμένα να τηρούν την εμπιστευτικότητα αυτών των δεδομένων. Το Monobio.gr επιφυλάσσεται του δικαιώματος της να χρησιμοποιήσει τα στοιχεία που της γνωστοποιείτε μέσω του www.monobio.gr κατά τρόπο που να μην είναι δυνατή η ταυτοποίηση ή η αποκάλυψη του προσώπου που αυτά αφορούν, για στατιστικούς, προωθητικούς, ερευνητικούς ή και διαφημιστικούς σκοπούς, γνωστοποιώντας αυτά και σε τρίτα πρόσωπα π.χ. εταιρείες ερευνών αρμόδια για την ολοκλήρωση των ανωτέρω σκοπών. Υπεύθυνος προστασίας των δεδομένων Έχουμε ορίσει έναν υπεύθυνο προστασίας δεδομένων για να επιβλέπουμε τη συμμόρφωση με τη παρούσα πολιτική. Εάν έχετε απορίες σχετικά με αυτή την πολιτική ή το πώς χειριζόμαστε τα προσωπικά σας δεδομένα, επικοινωνήστε με την Monobio.gr στο info@monobio.gr. Τα δικαιώματά σας για προστασία των δεδομένων Κάτω από ορισμένες συνθήκες και βάσει νόμου, έχετε το δικαίωμα:
 • Να πληροφορείστε αν διατηρούμε προσωπικά δεδομένα σας και, αν ναι, ποια είναι τα δεδομένα αυτά και γιατί τα διατηρούμε/χρησιμοποιούμε.
 • Να ζητάτε πρόσβαση στα προσωπικά σας δεδομένα (κοινώς γνωστό ως «αίτημα πρόσβασης του υποκειμένου των δεδομένων»). Αυτό σας δίνει τη δυνατότητα να λαμβάνετε αντίγραφο των προσωπικών δεδομένων σας που διατηρούμε και να ελέγχετε αν τα επεξεργαζόμαστε νόμιμα.
 • Να ζητάτε τη διόρθωση των προσωπικών δεδομένων σας που διατηρούμε. Αυτό σας δίνει τη δυνατότητα να διορθώνετε τυχόν ελλιπείς ή ανακριβείς πληροφορίες που έχουμε για εσάς.
 • Να ζητάτε τη διαγραφή των προσωπικών σας δεδομένων. Αυτό σας δίνει τη δυνατότητα να ζητάτε να διαγράψουμε ή να καταργήσουμε προσωπικά δεδομένα όπου δεν υπάρχει κανένας λόγος για να συνεχίσουμε να τα επεξεργαζόμαστε. Επίσης, έχετε το δικαίωμα να ζητάτε από εμάς να διαγράψουμε ή να καταργήσουμε τα προσωπικά σας δεδομένα όπου έχετε ασκήσει το δικαίωμα ένστασης στην επεξεργασία τους (βλ. παρακάτω).
 • Να αντιτάσσεστε στην επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων, όταν επικαλούμαστε έννομο συμφέρον (ή συμφέρον τρίτου), αλλά η συγκεκριμένη κατάστασή σας σας κάνει να θέλετε να αντιταχθείτε στην επεξεργασία τους για τον λόγο αυτόν. Επίσης, έχετε το δικαίωμα αντίταξης όταν επεξεργαζόμαστε τα προσωπικά σας δεδομένα για σκοπούς άμεσου μάρκετινγκ.
 • Να αντιτάσσεστε στην αυτοματοποιημένη λήψη αποφάσεων, όπως η δημιουργία προφίλ, που δεν πρέπει να αποτελεί αντικείμενο αυτοματοποιημένης λήψης αποφάσεων χρησιμοποιώντας τα προσωπικά σας δεδομένα ή το προφίλ σας.
 • Να ζητάτε τον περιορισμό της επεξεργασίας των προσωπικών σας δεδομένων. Αυτό σας επιτρέπει να μας ζητάτε να διακόψουμε την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων, για παράδειγμα, εάν θέλετε να διαπιστώσουμε την ακρίβειά τους ή τον λόγο επεξεργασίας τους.
 • Να ζητάτε τη διαβίβαση των προσωπικών σας δεδομένων σε εσάς ή άλλο μέρος (κοινώς γνωστή ως δικαίωμα «φορητότητας δεδομένων») σε ηλεκτρονική και δομημένη μορφή. Αυτό σας επιτρέπει να λαμβάνετε τα δεδομένα σας από εμάς σε ηλεκτρονικά χρησιμοποιήσιμη μορφή και να μπορείτε να διαβιβάζετε τα δεδομένα σας σε άλλο μέρος σε ηλεκτρονικά χρησιμοποιήσιμη μορφή.
Ανάκληση συγκατάθεσης. Στις περιορισμένες περιπτώσεις όπου ενδεχομένως έχετε παράσχει τη συγκατάθεσή σας για συλλογή, επεξεργασία και διαβίβαση των προσωπικών σας δεδομένων για συγκεκριμένο σκοπό, έχετε το δικαίωμα να αποσύρετε ανά πάσα στιγμή τη συγκατάθεσή σας για τη συγκεκριμένη επεξεργασία. Αφού λάβουμε την ειδοποίηση ότι έχετε αποσύρει τη συγκατάθεσή σας, θα πάψουμε να επεξεργαζόμαστε τα στοιχεία σας για το σκοπό ή τους σκοπούς για τους οποίους είχατε αρχικά συμφωνήσει, εκτός εάν έχουμε άλλη νομική βάση για να το πράξουμε νόμιμα. Εάν επιθυμείτε να ασκήσετε κάποιο από αυτά τα δικαιώματα, θα πρέπει να μας στείλετε ένα email στο Info@monobio.gr ή να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά μαζί μας στο 22910-52001 (Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 - 18:00). Δεν θα χρειαστεί να πληρώσετε κάποιο τέλος για να αποκτήσετε πρόσβαση στα προσωπικά σας δεδομένα (ή να ασκήσετε οποιοδήποτε από τα υπόλοιπα δικαιώματα). Εντούτοις, ενδέχεται να σας χρεώσουμε ένα εύλογο τέλος, σε περίπτωση που το αίτημά σας για πρόσβαση είναι σαφώς αβάσιμο ή υπερβολικό. Εναλλακτικά, σε τέτοιες περιπτώσεις ενδέχεται να αρνηθούμε να ικανοποιήσουμε το αίτημά σας. Ίσως χρειαστεί να σας ζητήσουμε συγκεκριμένες πληροφορίες για να μπορέσουμε να επιβεβαιώσουμε την ταυτότητά σας και να διασφαλίσουμε το δικαίωμά σας για πρόσβαση στα δεδομένα σας (ή για άσκηση οποιουδήποτε από τα υπόλοιπα δικαιώματά σας). Αυτό είναι ακόμη ένα σημαντικό μέτρο ασφαλείας, ώστε τα προσωπικά δεδομένα να μην αποκαλύπτονται σε κανένα άτομο που δεν έχει το δικαίωμα να τα λάβει.

Τροποποιήσεις στην παρούσα Πολιτική

Παρακαλώ σημειώστε ότι η παρούσα Πολιτική αποτελεί μέρος των Όρων και Προϋποθέσεων χρήσης του παρόντος Ιστοτόπου και αποτελεί μέρος της μεταξύ μας σύμβασης. Δυνάμεθα από καιρό σε καιρό να τροποποιούμε την Πολιτική αυτή, είτε εν όλω έιτε εν μέρει, κατά την απόλυτη διακριτική μας ευχέρεια. Οποιαδήποτε τροποποίηση στην παρούσα θα ισχύει ευθύς αμέσως μόλις η τροποποιημένη Πολιτική αναρτηθεί στον Ιστότοπο. Αναλόγως της φύσεως της τροποποίησης, δυνάμεθα να ανακοινώσουμε την τροποποίηση: στη κεντρική σελίδα του Ιστοτόπου, ή μέσω email, εάν διαθέτουμε το email σας. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον συνεχίζετε να χρησιμοποιείτε τον Ιστότοπο αφού έχουν γίνει τροποποιήσεις, θα θεωρείται ότι αποδέχεστε αυτές τις τροποποιήσεις. Εάν δεν συμφωνείτε με τους όρους της παρούσας Πολιτικής, όπως δύναται να τροποποιείται από καιρό σε καιρό, είτε εν όλω είτε εν μέρει, πρέπει να παύσετε την χρήση του Ιστοτόπου.
Save settings
Cookies settings