Καμπύλη σακχάρου στην εγκυμοσύνη

Καμπύλη σακχάρου στην εγκυμοσύνη

Μία από τις πιο σημαντικές στιγμές στη ζωή μιας γυναίκας είναι όταν αποφασίζει να φέρει στον κόσμο ένα παιδί! Πράγματι, αυτή η μεγάλη απόφαση, είναι η αρχή ενός νέου κεφαλαίου στη ζωή της, είτε από κοινού με κάποιον σύντροφο, είτε και μόνη της. Σε κάθε περίπτωση, η προστασία της υγείας σε αυτήν την τόσο μαγική, αν και δύσκολη διαδικασία, είναι βασικό θεμέλιο και πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα.

Αποτελεί, ουσιαστικά, μία πολύ καλή ευκαιρία μία γυναίκα να βελτιώσει τον τρόπο ζωής της, καθώς τώρα έχει ισχυρό κίνητρο να το κάνει αυτό, μιας και πλέον από αυτήν εξαρτάται και η καλή υγεία και σωστή ανάοτυξη του παιδιού της. Σε συνεργασία πάντα με τον ιατρό (γυναικολόγο), μια γυναίκα σε κύηση θα πρέπει να φροντίζει τον εαυτό της με όσο το δυνατό καλύτερο τρόπο, πραγματοποιώντας τις απαραίτητες εξετάσεις και φροντίζοντας να ακολουθεί έναν ποιοτικό τρόπο ζωής. Η καμπύλη σακχάρου στην εγκυμοσύνη, είναι ίσως ένα από τα ουσιαστικότερα εργαλεία προστασίας της υγείας τόσο της μητέρας όσο και του εμβρύου.

Λίγα λόγια για το σάκχαρο

Σάκχαρο που πολλές φορές το συναντάμε και ως ζάχαρο είναι η γλυκόζη, η οποία περνάει στο αίμα μας κάθε φορά που καταναλώνουμε τροφή. Πράγματι, κάθε φορά που καταναλώνουμε οποιοδήποτε τρόφιμο, από όπου και αν προέρχεται, είτε φυτικό, ή ζωικό, τα θρεπτικά συστατικά αυτού περνούν μέσω της διαδικασίας της πέψης από το στομάχι και το έντερο και μετατρέπονται σιγά σιγά σε γλυκόζη, η οποία περνάει στο αίμα μας. Η γλυκόζη αυτή είναι το ίδιο με το σάκχαρο που λέμε και αποτελεί το κύριο καύσιμο του οργανισμού Για παραγωγή ενέργειας και συγκεκριμένα το μοναδικό ίσως καύσιμο για τον εγκέφαλο και τους μυς.

Τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα μας πρέπει να είναι εντός συγκεκριμένων φυσιολογικών ορίων, αν αυτά βρίσκονται είτε παραπάνω είτε παρακάτω, τότε λέμε αντίστοιχα ότι έχουμε υπογλυκαιμία ή υπεργλυκαιμία. Τόσο η υπογλυκαιμία όσο και η υπεργλυκαιμία αποτελούν οριακά παθολογικές καταστάσεις έως και κανονικά παθολογικές καταστάσεις. Επομένως, η καμπύλη σακχάρου στην εγκυμοσύνη, αλλά και γενικά η καμπύλη σακχάρου αποτελεί μία εξέταση η οποία μας βοηθάει να εντοπίσουμε αν το σάκχαρο του αίματός μας βρίσκεται εντός των φυσιολογικών ορίων, ή αν διαφοροποιείται, θέτοντας έτσι την υγεία μας σε κίνδυνο.

Διαταραχές στο σάκχαρο του αίματος μπορεί να οδηγήσουν στην ανάπτυξη σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2, ενώ εάν μιλάμε για την περίπτωση της εγκυμοσύνης ο κίνδυνος αφορά στο διαβήτη κύησης, που είναι αμφότερα παθολογικές καταστάσεις, ιδιαίτερα επικίνδυνες τόσο για το άτομο όσο στην τελευταία περίπτωση και για το έμβρυο.

Εγκυμοσύνη και Διατροφή

Τι είναι η καμπύλη σακχάρου στην εγκυμοσύνη;

Φτάνουμε έτσι στο θέμα μας για σήμερα, τι είναι η καμπύλη σακχάρου στην εγκυμοσύνη; Όπως αναφέραμε και νωρίτερα, η καμπύλη σακχάρου στην εγκυμοσύνη δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια διαγνωστική εξέταση για να εντοπίσουμε αν υπάρχουν ανισορροπίες στη διαχείριση των θρεπτικών συστατικών από τον οργανισμό και συγκεκριμένα μεταβολισμό της γλυκόζης. Η καμπύλη σακχάρου στην εγκυμοσύνη πραγματοποιείται μεταξύ της εικοστής τέταρτης και της εικοστής όγδοης εβδομάδας. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο θεράπων ιατρός μπορεί να δώσει εντολή η εξέταση να πραγματοποιηθεί νωρίτερα για πολύ συγκεκριμένους λόγους, βλέποντας παράγοντες κινδύνου ανάπτυξης διαβήτη κύησης στη μητέρα1.

Πώς θα ελέγξω τη καμπύλη σακχάρου στην εγκυμοσύνη μου;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η καμπύλη σακχάρου στην εγκυμοσύνη πρέπει να γίνεται κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες, ενώ καλό είναι η γυναίκα που εξετάζεται να συνοδεύεται από κάποιον δικό της άνθρωπο την ημέρα εκείνη2. Αναλυτικά η διαδικασία της εξέτασης για την καμπύλη σακχάρου στην εγκυμοσύνη περιγράφεται σε διάφορες ιατρικές πηγές 2,3, των οποίων τις λεπτομέρειες ωστόσο αρκεί να γνωρίζει ο ιατρός που παρακολουθεί την εγκυμονούσα, δηλαδή ο γυναικολόγος και ο ενδοκρινολόγος, οι οποίοι αν και εφόσον χρειάζεται θα εξηγήσουν εις βάθος.

Είναι ωστόσο σημαντικό να αναφέρουμε ότι οι τιμές που προκύπτουν από την καμπύλη σακχάρου στην εγκυμοσύνη είναι διαφορετικές από την καμπύλη σακχάρου που κάνουμε όλοι, οπότε δεν θα πρέπει να αγχωθούμε αν ήδη γνωρίζουμε τη διαδικασία και δούμε αρκετά διαφορετικά αποτελέσματα.

Ο διαβήτης κύησης

Ο λόγος για τον οποίο είναι απαραίτητη η καμπύλη σακχάρου στην εγκυμοσύνη είναι γιατί αποτελεί το διαγνωστικό μέσο για τον εντοπισμό μιας νόσου που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια αυτής. Πρόκειται για το διαβήτη κύησης, που είναι μια μοναδική, ξεχωριστή κατηγορία διαβήτη, διαφορετική από τον διαβήτη τύπου 1, τον λεγόμενο για παιδικό διαβήτη, ή τον διαβήτη τύπου 2 που εμφανίζεται αργότερα στην ηλικία, συνήθως λόγω αυξημένου βάρους.

Ο διαβήτης κύησης είναι μια δύσκολη νόσος, η οποία εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενώ δεν υπήρχε πριν τη σύλληψη. Σαφώς υπάρχει πιθανότητα μία γυναίκα να πάσχει ήδη από διαβήτη, τη στιγμή που μένει έγκυος, αλλά αυτό είναι μια διαφορετική περίπτωση. Όπως και οποιαδήποτε άλλη μορφή διαβήτη έτσι και o διαβήτης κύησης, δημιουργεί πρόβλημα στη διαχείριση της γλυκόζης που περνάει στον οργανισμό μέσω της τροφής.

Διαβήτης κύησης

Γυναίκες σε κίνδυνο

Ενώ όλες οι γυναίκες σε κύηση θα πρέπει να κάνουν καμπύλη σακχάρου στην εγκυμοσύνη τους, υπάρχουν συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου οι οποίοι αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη κύησης. Ορισμένοι από αυτούς είναι :

 • Το αυξημένο βάρος σώματος ή και η παχυσαρκία
 • Το κακό διατροφικό πρότυπο (Όταν για παράδειγμα καταναλώνουμε πολλά αναψυκτικά, junk food, δεν έχουμε συγκεκριμένα και καλά ορισμένα γεύματα κοκ)
 • Η έλλειψη άσκησης
 • Η εμφάνιση διαβήτη κύησης σε προηγούμενη κύηση
 • Όταν η ηλικία της εγκυμονούσας είναι άνω των 25 ετών
 • Προηγούμενη κύηση που οδήγησε σε βρέφος μεγαλύτερο των 4 κιλών κατά τη γέννηση
 • Η παρουσία του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών
 • Το ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη στην οικογένεια
 • Η χρόνια υπέρταση και η παρουσία παθολογικών τιμών σε αιματολογικές εξετάσεις, όπως για παράδειγμα χαμηλή “καλή” χοληστερόλη (HDL).4,5

Ο διαβήτης κύησης αυξάνει τον κίνδυνο η μητέρα να αναπτύξει σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 μετά τον τοκετό, αλλά και υπέρταση και παχυσαρκία, αυξάνει την πιθανότητα να εμφανίσει επίσης προεκλαμψία κατά την εγκυμοσύνη, μία αρκετά επικίνδυνη παθολογική κατάσταση, καθώς επίσης και διαβήτη κύησης σε επόμενη εγκυμοσύνη. Αναφορικά με το έμβρυο, αυξάνεται η πιθανότητα να είναι αυξημένου βάρους, δημιουργώντας έτσι την ανάγκη για καισαρική τομή, και πιθανώς και άλλες επιπλοκές κατά τον τοκετό, ενώ ανά περιπτώσεις υπάρχει κίνδυνος πρόωρου τοκετού. Το βρέφος μπορεί επίσης να παρουσιάσει διαταραχές στη διαχείριση της γλυκόζης, ενώ αυξάνονται οι πιθανότητες να αναπτύξει παχυσαρκία και σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 αργότερα στη ζωή του6.

Bonus Tip

Ήξερες ότι ...

Υπάρχουν έρευνες που αποδυνκνείουν οτι :

 • Η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης  μπορεί να διαδραματίσει θετικό ρόλο στην αντίσταση της μητέρας στην ινσουλίνη και στην ανάπτυξη του εμβρύου.
 • Η έλλειψη σιδήρου στην εγκυμοσύνη παραμένει ένα σημαντικό πρόβλημα αν και υπάρχουν πλέον αποτελεσματικές εξετάσεις και θεραπείες.

Θα βρείς έρευνες για τη βιταμίνη D εδώ και για το σίδηρο εδώ.

Επίσης για εσένα που ψάχνεις τα ιδανικό συμπλήρωμα σιδήρου σου προτείνω αυτό, και για Βιταμίνη D3 σε ιδανικό συνδυασμό με Κ2 δες εδώ.

Προσοχή ! Συμβουλέυσου το γιατρό σου πρωτού χρησιμοποιήσεις οποιοδήποτε συμπλήρωμα διατροφής. 

Διαχείριση του προβλήματος

Η καμπύλη σακχάρου στην εγκυμοσύνη μας καθοδηγεί σχετικά με την ύπαρξη του προβλήματος, η διαχείριση της πιθανής εμφάνισης του διαβήτη κύησης, ωστόσο, είναι μια άλλη ιστορία. Στις περισσότερες περιπτώσεις, επιδιώκεται η αντιμετώπιση μόνο μέσω των συνηθειών του τρόπου ζωής, σπανιότερα όμως απαιτείται και η λήψη φαρμάκων ή ακόμα και ινσουλίνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ο ενδοκρινολόγος είναι αυτός ο οποίος θα δώσει οδηγίες σχετικά με το αν η εγκυμονούσα θα πρέπει να πάρει φαρμακευτική αγωγή και η ινσουλίνη, ωστόσο ο διαιτολόγος είναι πλέον απαραίτητος σύμμαχος.

Μία προβληματική καμπύλη σακχάρου στην εγκυμοσύνη, σημαίνει οπωσδήποτε αλλαγές, η μέλλουσα μητέρα θα πρέπει να βελτιώσει την ποιότητα της διατροφής της και να εντάξει την άσκηση στην καθημερινότητά της. Κάποιες από τις σημαντικότερες συνήθειες που θα πρέπει να αποκτήσει είναι:

 • Η καθημερινή κατανάλωση προϊόντων με φυτικές ίνες, όπως είναι τα ωμά λαχανικά, τα φρούτα και τα προϊόντα ολικής άλεσης
 • Η μείωση των τροφίμων πλουσίων σε απλούς υδατάνθρακες ή/και κορεσμένα λιπαρά, όπως είναι τα γλυκά, τα αναψυκτικά, το πρόχειρο φαγητό (π.χ. σουβλάκια, μπέργκερ κοκ)
 • Η επιλογή των λεγόμενων “καλών” λιπαρών της διατροφής, όπως είναι το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, τα λιπαρά ψάρια, το αβοκάντο κ.α.
 • Η προετοιμασία των γευμάτων στο σπίτι, όσο γίνεται με τη βοήθεια της οικογένειάς της, ώστε πάντα να υπάρχει το κατάλληλο υγιεινό γεύμα ή σνακ σε διαθεσιμότητα
 • Ο ορισμός ωρών που θα πραγματοποιούνται τα γεύματα, εννοώντας πως θα υπάρχει πρόγραμμα ώστε να μην μένει πολλές ώρες νηστική και έπειτα γίνει υπερ-κατανάλωση (συχνά κακής ποιότητας) φαγητού

Βλέπουμε λοιπόν πως η καμπύλη σακχάρου στην εγκυμοσύνη είναι καίριος παράγοντας που μπορεί να ωθήσει μια γυναίκα στη βελτίωση της ποιότητας ζωής της, γεγονός που θα ωφελήσει τόσο την ίδια όσο και το έμβρυο, ακόμα και στην μετέπειτα ζωή του. Σε κάθε περίπτωση, η αλλαγή στη διατροφή θα πρέπει να γίνει με την επίβλεψη διαιτολόγου-διατροφολόγου, ο οποίος θα δώσει συγκεκριμένες και προσωποποιημένες διατροφικές ανάγκες, οι οποίες θα καλύπτουν τις ανάγκες κάθε γυναίκας και του εμβρύου της.

Επιπρόσθετο όφελος αυτού είναι πως η μέλλουσα μανούλα, έχοντας νέο διατροφικό πρότυπο, θα είναι πιο εύκολο να ρυθμίσει ξανά το βάρος της μετά τον τοκετό! Είναι επίσης μία καλή ευκαιρία για την οικογένεια της εγκυμονούσας να της δείξει έμπρακτα φροντίδα και υποστήριξη, συνοδεύοντάς την σε αυτή τη διαδικασία.

Tip of the Day

Η συμβουλή της ημέρας

Αναφέραμε παραπάνω πόσο σημαντική είναι η άυξηση της κανάλωσης φυτικών ινών για τη πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση του διαβήτη κύησης

Εάν ανήκεις στη κατηγορία γυναικών που αδυνατεί να καλύψει την ανάγκη αποκλειστικά μέσω διατροφής, και εφόσον συμβουλευτείς απαραίτητα το γιατρό σου, σου προτείνω να δοκιμάσεις αυτό το φυσικό σύμπλεγμα.

Οι φυτικές ίνες θα σε βοηθήσουν συμπληρωματικά σε :

 • Θέματα δυσκοιλιότητας.
 • Πεπτικές διαταραχές.

Η επιστημονική άποψη για τη καμπύλη σακχάρου στην εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη είναι μια ιδιαίτερη, και συχνά δύσκολη και απαιτητική διαδικασία στη ζωή μιας γυναίκας. Οι αλλαγές στο σώμα, είτε εσωτερικές είτε εξωτερικές, ο χρόνος που διατίθεται, η ενέργεια που χρειάζεται, η συνεχής προσπάθεια για εννέα ολόκληρους μήνες, είναι οι θυσίες που μια γυναίκα δέχεται να κάνει ώστε να αποκτήσει το πολύτιμο δώρο της μητρότητας.

Η υγεία όμως δεν θα πρέπει να είναι μία από αυτές! Ο διαρκής έλεγχος, η καλή σχέση με τον γιατρό, η πραγματοποίηση όλων των απαιτούμενων εξετάσεων, όπως είναι η καμπύλη σακχάρου στις εγκυμοσύνη, είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη διασφάλιση της καλής υγείας μητέρας και παιδιού.

Υπάρχουν, όμως και άλλες προϋποθέσεις, εξίσου σημαντικές που ξεκινούν από πολύ νωρίτερα. Θα πρέπει να φροντίζουμε το σώμα μας σαν να πρόκειται να φιλοξενήσει μια ψυχή διαρκώς, κυρίως επειδή ήδη το κάνει. Πριν χρειαστεί μια γυναίκα να φροντίσει ένα πλάσμα που θα μεγαλώσει μέσα της, θα πρέπει να φροντίζει τον ίδιο της τον εαυτό. Η ισορροπημένη διατροφή, η καθημερινή άσκηση, η διακοπή του καπνίσματος και η αποβολή του άγχους είναι τα θεμέλια για την καλή υγεία και για την έναρξη μιας καλής εγκυμοσύνης.

Είναι όμως και η απάντηση σε μια προβληματική καμπύλη σακχάρου στην εγκυμοσύνη, αν πετύχουμε αυτά, όχι μόνο αντιμετωπίζουμε ευκολότερα τον διαβήτη κύησης, αλλά είναι πιο εύκολο και να αλλάξουμε συνολικά τις καθημερινές μας συνήθειες, με διάρκεια σε βάθος χρόνου, τοποθετώντας έτσι τις βάσεις για τις συνήθειες του παιδιού που πρόκειται να έρθει στον κόσμο.

Κόκκου Ματίνα– Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος – Απόφοιτος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών με μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στην αθλητική διατροφή. – Έχει ασχοληθεί με την παιδική διατροφή, στα πλαίσια των μεταπτυχιακών σπουδών της.

Matina Kokkou - Διατροφολόγος

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ

Διατροφή για Απώλεια Βάρους

Δίαιτα για απώλεια Βάρους

Η απώλεια βάρους αποτελεί το πλέον νούμερο ένα κίνητρο για να ξεκινήσει κάποιος μια διατροφή. ...

Δίαιτα για Χάσιμο Λίπους

Δίαιτα για χάσιμο λίπους: Πως να την κάνεις σωστά!

Το να ακολουθήσεις μία δίαιτα για χάσιμο λίπους δεν είναι πάντοτε μία εύκολη υπόθεση!

thyroid puzzle

Η σωστή διατροφή για τον θυροειδή αδένα

Ο θυρεοειδής αδένας είναι ο μεγαλύτερος και αποτελεί έναν απο τους σπουδαιότερους ...

ΠΡΟΒΙΟΤΙΚΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Προβιοτικά για Παιδιά ! Όλες οι απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις!

Τα προβιοτικά για παιδιά χορηγούνται πλέον όλο και συχνότερα, ακόμα και σε μικρές ηλικίες. Ειδικά σε περιπτώσεις ...