Εβδομαδιαία δίαιτα για διαβητικούς. Οι συστάσεις της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας!

Εβδομαδιαία δίαιτα για διαβητικούς. Οι συστάσεις της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας!

Ο διαβήτης αποτελεί μία νόσο που τρομάζει πολλούς ανθρώπους παγκοσμίως και, ίσως, ακόμη κι εσένα. Ωστόσο, το γεγονός ότι πρόκειται για μία από τις συχνότερες παθήσεις στη σημερινή εποχή είναι αυτό που θα πρέπει να σε καθησυχάζει. Οι επιστήμονες υγείας έχουν μελετήσει πάρα πολύ όλες τις πτυχές του διαβήτη και έχουν βρει λύσεις για μια κανονικότατη ζωή!

Εγώ θα σου μιλήσω για το κομμάτι της διατροφής και στο τέλος θα διαπιστώσεις ότι η εβδομαδιαία δίαιτα για διαβητικούς δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τη δίαιτα ενός μη διαβητικού ατόμου.

Ακόμη κι αν δεν έχεις διαβήτη ή δεν κινδυνεύεις να αποκτήσεις, το άρθρο αυτό θα σου φανεί χρήσιμο, γιατί αυτά που θα διαβάσεις αφορούν και όλον τον υγιή πληθυσμό.

Τι είναι ο διαβήτης;

Ο διαβήτης είναι μια χρόνια πάθηση που χαρακτηρίζεται από διαταραχή του μεταβολισμού των υδατανθράκων, των λιπών και των πρωτεϊνών. Στο διαβήτη, ο οργανισμός παράγει λιγότερη ή και καθόλου ινσουλίνη ή χρησιμοποιεί την ινσουλίνη με τρόπο μη αποτελεσματικό. Η κύρια και η πιο κοινή διαταραχή σε όλες τις μορφές διαβήτη είναι η υπεργλυκαιμία, δηλαδή οι αυξημένες τιμές γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα.  Υπάρχουν 3 κύριοι τύποι σακχαρώδους διαβήτη: ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΤΥΠΟΥ Ι (ή παιδικός διαβήτης), ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΤΥΠΟΥ ΙΙ (ή ενήλικος διαβήτης) και ΔΙΑΒΗΤΗΣ ΤΥΠΟΥ III (ή διαβήτης εγκυμοσύνης).

Για τους ανθρώπους με διαβήτη, η διατροφή είναι ένας σημαντικός παράγοντας για τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα. Μια υγιεινή διατροφή για τους διαβητικούς περιλαμβάνει την κατανάλωση υγιεινών τροφών σε μέτριες ποσότητες και την τήρηση κανόνων για το πότε και πόσο συχνά να τρώνε.

Υπάρχει συγκεκριμένη εβδομαδιαία δίαιτα για διαβητικούς;

Την απάντηση σε αυτήν την ερώτηση μπορείς να την ξεκλέψεις λίγο από την εισαγωγή. Όπως σου είπα, τη δίαιτα που συστήνεται να ακολουθεί ένας διαβητικός μπορεί να την ακολουθήσει και οποιοσδήποτε άλλος θέλει να προσέξει την υγεία του και να προστατευτεί από την εμφάνιση προβλημάτων στο μέλλον.

Αυτό σημαίνει ότι η δίαιτα για διαβητικούς δεν είναι κάποια ειδική δίαιτα, αλλά ένα σύνολο συστάσεων και συμβουλών που σχηματίζουν ένα υγιεινό πρότυπο διατροφής ικανό να ρυθμίσει, μεταξύ άλλων, και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Απαραίτητη φυσικά είναι και η τακτική σωματική άσκηση.

Προσοχή όμως! Οι συμβουλές που ακολουθούν δεν αντικαθιστούν τις κατευθυντήριες οδηγίες ενός διαβητολόγου, ούτε σε απαλλάσσουν από τη λήψη της φαρμακευτικής αγωγής που έχει οριστεί για εσένα.

Κάθε περίπτωση ασθενούς με διαβήτη είναι διαφορετική και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα από μία ομάδα υγειονομικών, όπως διαβητολόγους ή και άλλους ιατρούς για τα συνοδά νοσήματα και διατροφολόγους.

Ειδικά αν ο διαβήτης σου ρυθμίζεται από καθημερινές εξωγενείς δόσεις ισνουλίνης, αν είναι δηλαδή ινσουλινοεξαρτώμενος,  τότε θα πρέπει οπωσδήποτε να ακολουθήσεις πιστά τις οδηγίες του ιατρού σου.

Εβδομαδιαία δίαιτα για διαβητικούς

Τι προσπαθεί να πετύχει μία εβδομαδιαία δίαιτα για διαβητικούς;

Κατά το σχεδιασμό μιας τέτοιας δίαιτας, θα πρέπει να στοχεύουμε στα παρακάτω:

 • Μείωση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης (HbA1c)
 • Μείωση του σωματικού βάρους (αν αυτό είναι απαραίτητο) και διατήρηση σε υγιή επίπεδα
 • Επιλογή κατάλληλου διατροφικού πλάνου, ανάλογα με το ατομικό ιστορικό και την ύπαρξη άλλων προβλημάτων υγείας
 • Εισαγωγή ποικιλίας τροφίμων και έλεγχος των μερίδων προκειμένου να ρυθμιστεί το βάρος, τα επίπεδα ζαχάρου, η αρτηριακή πίεση και το λιπιδαιμικό προφίλ και να καθυστερήσει η εξέλιξη του διαβήτη.

Για να γίνουν όλα αυτά, ο διατροφολόγος που θα αναλάβει την περίπτωση θα χωρίσει κατάλληλα τα γεύματα μέσα στην ημέρα, θα επιλέξει την κατάλληλη δίαιτα (π.χ χαμηλή σε λιπαρά, μεσογειακή δίαιτα, χορτοφαγική δίαιτα ή χαμηλή σε υδατάνθρακες) και θα εκπαιδεύσει το διαβητικό άτομο προκειμένου να μην αποκλείει συγκεκριμένα τρόφιμα από τη διατροφή του χωρίς να υπάρχει λόγος.

Στην περίπτωση που το διαβητικό άτομο κάνει λήψη ινσουλίνης, τότε είναι απαραίτητη η καταμέτρηση υδατανθράκων, και ίσως και των λιπών και των πρωτεϊνών, ο έλεγχος των μερίδων και η επιλογή ισορροπημένων τροφίμων.

Τι πρέπει να πληροί μια εβδομαδιαία δίαιτα για διαβητικούς όσο αφορά τα μακροθρεπτικά συστατικά, δηλαδή τους υδατάνθρακες, τις πρωτεΐνες και τα λιπαρά;

1. Υδατάνθρακες

Η ποσότητα και, στην περίπτωση ινσουλινοθεραπείας, η μέτρηση των υδατανθράκων είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της εβδομαδιαίας δίαιτας για διαβητικούς. Συνήθως οι υδατάνθρακες καταλαμβάνουν το 45-60% της συνολικής ημερήσιας ενέργειας και δεν πρέπει να είναι λιγότεροι από 130 γρ την ημέρα.

Όποια δίαιτα κι αν έχει επιλεγεί να εφαρμοστεί, η μείωση των συνολικών υδατανθράκων θα βελτιώσει το γλυκαιμικό έλεγχο του διαβητικού ατόμου, ενώ αν γίνεται η λήψη ινσουλίνης εξωγενώς, θα πρέπει επιπλέον να ελέγχεται η ποσότητα, το είδος και η ώρα λήψης των υδατανθράκων, ανάλογα με τη δόση και το χρόνο δράσης της ινσουλίνης.

Θα πρέπει να δίνεται έμφαση στα τρόφιμα που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες (~20-35 γρ την ημέρα) και είναι ελάχιστα επεξεργασμένα, όπως τα φρούτα (2-3 την ημέρα), τα λαχανικά (4 μερίδες την ημέρα), τα δημητριακά ολικής άλεσης και τα όσπρια (4 μερίδες την εβδομάδα).

Αρκετός κόσμος συμπληρώνει τα γεύματά του με φυτικές ίνες σε μορφή συμπληρωμάτων διατροφής όπως για παράδειγμα οι φυτικές ίνες της Natural Vitamins. Οι φυτικές ίνες βοηθούν σε προβλήματα δυσκοιλιότητας αλλά και στη μείωση της χοληστερίνης.

Bonus Tip : 3 κάψουλες φυτικών ινών, περίπου 2 ώρες πριν το μεσημεριανό σου γεύμα παράλληλα με ενα γεμάτο ποτήρι νερό θα περιορίσει αρκετά την όρεξή σου και έτσι θα μειώσεις χωρίς κόπο τις μερίδες σου! Οι φυτικές ίνες σαν σφουγγάρι αυξάνονται σε όγκο απορροφώντας το νερό και έτσι το στομάχι αισθάνεται γεμάτο.

Προσοχή : Δε λαμβάνουμε φυτικές ίνες τουλάχιστον μια ώρα πριν ή μετά απο άλλα συμπληρώματα ή φάρμακα γιατί οι φυτικές ίνες μειώνουν τη δράση αυτών.

Τέλος, καλό είναι να επιλέγονται τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη. Τρόφιμα, δηλαδή που αυξάνουν πιο αργά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και έτσι δεν προκαλούνται τόσο συχνά υπεργλυκαιμίες. Μπορείς να δεις ποια τρόφιμα ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία, κάνοντας κλικ εδώ.

Τι να προτιμάς:

 • Φρούτα
 • Λαχανικά
 • Δημητριακά ολικής άλεσης
 • Όσπρια
 • Ζυμαρικά ολικής άλεσης
 • Καστανό, με λίγη επεξεργασία ρύζι

Τι να αποφέγεις:

 • γλυκά με ζάχαρη
 • σακχαρούχα ροφήματα ή αναψυκτικά
 • αρτοσκευάσματα από λευκό αλεύρι
 • ζαχαρωτά
 • παγωτά με ζάχαρη
 • χυμοί εμπορίου
 • ενεργειακά ποτά
 • αλκοόλ

2. Πρωτεΐνες:

Η πρόσληψη πρωτεϊνών στους διαβητικούς δεν χρειάζεται να περιοριστεί, εκτός αν υπάρχει εγκατεστημένη νεφροπάθεια. Άτομα, δηλαδή με Σακχαρώδη Διαβήτη θα πρέπει να παίρνουν καθημερινά 0,8-1,3 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους, όπως και στον υγιή πληθυσμό, μα αν υπάρχει πρόβλημα στα νεφρά, τότε η πρόσληψη πρωτεϊνών περιορίζεται στο κατώτερο όριο, δηλαδή 0,8g/Kg/ημέρα.

Η σύσταση αυτή αντιστοιχεί στο 10-20% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων που λαμβάνει ένας άνθρωπος, αν και τελευταίες, πολυάριθμες μελέτες αλλά και οι επίσημες οδηγίες από το Diabetes & Nutrition Study Group του EASD και την Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία (American Diabetes Association, ADA) προτείνουν για το διαβήτη τύπου 2 να εφαρμόζονται εβδομαδιαίες δίαιτες με ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα πρωτεΐνης (20-30%), τα οποία μπορεί να συμβάλλουν στον αυξημένο κορεσμό.

Η πρωτεΐνη της διατροφής έχει την ικανότητα να αυξάνει την ανταπόκριση της ινσουλίνης, χωρίς όμως να αυξάνονται τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα. Επομένως σε περιπτώσεις υπογλυκαιμίας, η επιλογή τροφίμων που περιέχουν υδατάνθρακες και υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη δεν είναι καλή, διότι έτσι θα αυξηθούν τα επίπεδα της ινσουλίνης στον οργανισμό και θα μειωθεί ακόμη περισσότερο η γλυκόζη επιδεινώνοντας τα συμπτώματα της υπογλυκαιμίας.

Τι να προτιμάς:

 • φυτικές πηγές πρωτεΐνης, όπως λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής άλεσης και ξηροί καρποί
 • ζωικές πηγές με χαμηλά λιπαρά, όπως ψάρι, κοτόπουλο χωρίς πέτσα, κόκκινο κρέας χωρίς ορατό λίπος, γάλα και γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά), αυγά

Τι να αποφεύγεις:

 • Κρέατα με πολλά λιπαρά, όπως λουκάνικο, αρνί, προβατίνα, κηνύγι, κατσίκι, μπέικον
 • Γαλακτοκομικά και τυριά με πολλά λιπαρά

Αρκετός κόσμος έχει αδυναμία σε τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες και αποφεύγει φυτικές πηγές πρωτεινών.

Ενα γεύμα, στο οποίο οι υδατάνθρακες υπερβάλλουν, καταλήγει σε απότομη αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και επίσης στην ανάγκη για ένα ”γλυκό” μετά απο το ”αλμυρό”.

Σου έχω όμως εδώ μια φυσική φόρμουλα βιταμινών και βοτάνων η οποία χρησιμοποιείται από πάρα πολύ κόσμο με τα γεύματά του προκειμένου να ρυθμίζει σωστά τη καμπύλη γλυκόζης στο αίμα και να μειώνει αισθητά και τις αποκαλούμενες λιγούρες.

3. Λιπαρά

Η σύσταση πρόσληψης λιπαρών από τη διατροφή για τους διαβητικούς δε διαφέρει από αυτή για τους υγιείς ανθρώπους και συγκεκριμένα θα πρέπει να είναι μεταξύ 20-35% των συνολικών ημερήσιων θερμίδων.

Μια υγιής διατροφή για τους διαβητικούς πρέπει να περιλαμβάνει τρόφιμα πλούσια σε ω-3 λιπαρά. Τρόφιμα όπως σολομός, σκουμπρί, χέλι, αυγά και φυτικά έλαια όπως λάδι καρύδας, λάδι καρπού αχλαδιάς και λάδι κάνναβης είναι πλούσια σε ω-3 λιπαρά

Οι επίσημες συστάσεις λένε πως έχει μεγαλύτερη σημασία η ποιότητα των λιπαρών και όχι τόσο η ποσότητά τους. Θα πρέπει, δηλαδή, να αποφεύγονται τρόφιμα με κορεσμένα ή trans λιπαρά και πολλή χοληστερόλη και να προτιμώνται τρόφιμα πλούσια σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα ω-3 λιπαρά, φυτικές ίνες και φυτικές στερόλες/ στανόλες.

Να σημειωθεί επίσης πως η συμπληρωματική χορήγηση ω-3 λιπαρών οξέων με μεγάλη περιεκτικότητα σε EPA και DHA μπορεί να ωφελήσει τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΤΙΜΑΣ:

 • λιπαρά ψάρια (2 φορές την εβδομάδα), όπως σαρδέλα, τσιπούρα, γαύρος, σαφρίδι, σολομός, τόνος, κολιός
 • ξηροί καρποί
 • σπόροι όπως λιναρόσπορος ή σπόροι Chia
 • ελαιόλαδο, κατά προτίμηση ωμό

ΤΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙΣ:

 • Κόκκινο κρέας με πολύ λίπος
 • Αλλαντικά
 • Βούτυρο, μαργαρίνη
 • Σνακ με πολλά λιπαρά, όπως πατατάκια, γαριδάκια, μπισκότα εμπορίου, σιροπιαστά γλυκά ταψιού με βούτυρο, κρουασάν
 • Προϊόντα σφολιάτας
 • Γρήγορο φαγητό, όπως πίτσα, μπέργκερ και σουβλάκια

Καθώς είναι πλέον αρκετά δύσκολο για τους περισσότερους από εμάς να τραφούμε με τις σωστές ποσότητες ψαριών, αλλά και να εξασφαλίσουμε τη καλύτερη δυνατή ποιότητα σε αυτά, πολύς κόσμος, ειδικά για τη περίπτωση των Omega 3 Λιπαρών οξέων, επιλέγει συμπληρώματα διατροφής.

Η πρότασή μου για εσένα που θες υψηλής ποιότητας και περιεκτικότητας Ω3 λιπαρά είναι αυτά της Natural Vitamins.

Το στοιχείο που τα κάνει να ξεχωρίζουν είναι ότι έχουν εντερική επικάλυψη με

 •  Μέγιστη απορρόφηση καθώς διαλύονται  στο εντερικό σύστημα πιο αποτελεσματικά
 • Αποφυγή της δυσάρεστης οσμής της ”ψαρίλας” κατά τη πέψη.

Τι να κάνεις σε περίπτωση υπογλυκαιμίας;

Αρχικά, υπογλυκαιμία ορίζεται η κατάσταση κατά την οποία τα επίπεδα ζαχάρου στο αίμα έχουν πέσει κάτω από 70mg/dL και κάποια από τα συμπτώματά της είναι το τρέμουλο, η ταχυπαλμία, η εφίδρωση, η υπνηλία, οι αλλαγές ή η δυσκολία στην όραση, η ναυτία, η πείνα, η ζάλη, ο πονοκέφαλος και το μούδιασμα.

Στην περίπτωση της σοβαρής υπογλυκαιμίας (ζάχαρο κάτω από 50mg/dL) το άτομο χρειάζεται τη βοήθεια κάποιου άλλου, καθώς μπορεί να χάσει τις αισθήσεις του.

Τα σνακ που μπορούν να βοηθήσουν στην περίπτωση της ήπιας υπογλυκαιμίας περιέχουν 15 γρ υδατανθράκων και είναι ενδεικτικά κάποιο από τα παρακάτω:

 1. 3 κουταλιές του γλυκού ζάχαρη, διαλυμένες στο νερό
 2. 150 γρ αναψυκτικό ή χυμό
 3. 1 κουταλιά της σούπας μέλι
 4. 1 φέτα λευκό ψωμί
 5. 1 φρούτο

15 λεπτά μετά την κατανάλωση ενός από τα παραπάνω σνακ θα πρέπει να μετρηθεί ξανά η γλυκόζη στο αίμα. Αν είναι ακόμη κάτω από 70mg/dL, τότε επαναλαμβάνεται η διαδικασία και ξαναμετράται η γλυκόζη μετά από 15 λεπτά, και ούτω καθεξής.

Περισσότερα για την αντιμετώπιση και τη σοβαρότητα της υπογλυκαιμίας μπορείς να βρεις εδώ.

Διαβήτης

Συμπερασματικά!

Μια εβδομαδιαία δίαιτα για διαβητικούς είναι, τελικά, κάτι που δε χρειάζεται να ανησυχεί και να αγχώνει κανέναν. Και αυτό γιατί πρόκειται για μια κανονική, ισορροπημένη διατροφή που βοηθά όχι μόνο στη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα, αλλά και στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και στην αποτροπή εξέλιξης του διαβήτη.

Τα καλύτερα πρότυπα για τους διαβητικούς είναι η Μεσογειακή Διατροφή, η δίαιτα DASH, η χορτοφαγία, οι δίαιτες με χαμηλά και πολύ χαμηλά λιπαρά, η δίαιτα με χαμηλούς ή πολύ χαμηλούς υδατάνθρακες (κετογονική), η παλαιολιθική δίαιτα (Paleo) ή η δίαιτα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη. Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια που να υπερτερεί σημαντικά έναντι των άλλων, αφού φαίνεται πως όλες, όταν είναι καλά σχεδιασμένες, μπορούν να φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα στο γλυκαιμικό έλεγχο.

Αυτό που πρέπει να θυμάσαι πάντα, είναι πως αν έχεις διαβήτη το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να πας σε διαβητολόγο και σε διατροφολόγο, προκειμένου να σχεδιάσουν το κατάλληλο πρόγραμμα για σένα, σύμφωνα με το ιστορικό, το ύψος, το τρέχον βάρος, την ηλικία και το φύλο σου.

Κοντού Παρασκευή– Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc
– Απόφοιτος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
– Με πολυετή εμπειρία στα συμπληρώματα διατροφής και στην αντιμετώπιση δύσκολων διατροφικών θεμάτων

Paraskevi Kontou

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ

Πολιτική Απορρήτου & Cookies
Privacy & Cookies policy
Cookie name Active
PHPSESSID
eu_cookies_bar
eu_cookies_bar_block
woocommerce_cart_hash
wordpress_test_cookie
wp_woocommerce_session_9c9da9c2bc8e3c86d5f874b4559c6f07
Προτεραιότητα του Monobio.gr είναι η προστασία του δικαιώματος του πελάτη για την απόρρητη σύνδεση για αυτό, τηρώντας την νέα Ευρωπαϊκή νομοθεσία για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων (GDPR) μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω τη γενική μας Δήλωση Απορρήτου και Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για το πως διαχειριζόμαστε τα προσωπικά δεδομένα. Στο Monobio.gr σεβόμαστε τα προσωπικά δεδομένα του κάθε επισκέπτη της ιστοσελίδας www.monobio.gr. Το κείμενο αυτό (το οποίο ονομάζεται Πολιτική Απορρήτου και Δήλωση Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων) εξηγεί με απλά λόγια, αλλά και με σαφήνεια πώς επεξεργαζόμαστε τα προσωπικά δεδομένα τα οποία συλλέγουμε από εσάς ή τα οποία εσείς μας παρέχετε. Παρακαλούμε να μελετήσετε προσεκτικά την παρούσα Δήλωση προκειμένου να ενημερωθείτε σχετικά με τον τρόπο που συλλέγουμε, αποθηκεύουμε, χρησιμοποιούμε, διαβιβάζουμε και προστατεύουμε τις πληροφορίες/προσωπικά δεδομένα που λαμβάνουμε από εσάς

Γενικά:

Το Monobio.gr συλλέγει μόνον τα προσωπικά δεδομένα που παρέχονται οικειοθελώς από εσάς, τους διαδικτυακούς μας επισκέπτες, έτσι ώστε να ικανοποιήσουμε τα εκάστοτε αιτήματά σας, να μπορούμε να σας παρέχουμε ενημέρωση για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας και για να σας εξυπηρετούμε κατά τον βέλτιστο τρόπο. Όπου αναζητούνται πρόσθετες, προαιρετικές πληροφορίες, θα ενημερωθείτε σχετικά κατά τη στιγμή της συλλογής τους. Κατά την επίσκεψη του χρήστη/συνδρομητή στην ιστοσελίδα και προκειμένου να εκδηλώσει ενδιαφέρον για τις εκάστοτε Προσφορές, αλλά και για να διασφαλισθεί η δυνατότητα επικοινωνίας μαζί του ώστε να τον ενημερώνουμε για νέα προϊόντα και Προσφορές, είναι πιθανό να ζητηθεί από τον χρήστη να δηλώσει στοιχεία που τον αφορούν (όνομα, ηλεκτρονική διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ). Τα τυχόν προσωπικά δεδομένα που δηλώνει ο χρήστης/συνδρομητής οπουδήποτε στις σελίδες και τις υπηρεσίες της ιστοσελίδας προορίζονται αποκλειστικά και μόνο για τη διασφάλιση της λειτουργίας της αντίστοιχης υπηρεσίας και δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιηθούν από οποιονδήποτε τρίτο. Η ιστοσελίδα λειτουργεί σύμφωνα με την ισχύουσα ελληνική και κοινοτική νομοθεσία και τηρεί με ασφάλεια τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών/συνδρομητών για όσο χρονικό διάστημα είναι εγγεγραμμένοι στις υπηρεσίες της ιστοσελίδας, τα οποία στοιχεία και διαγράφονται μετά την με οποιοδήποτε τρόπο λήξη της σχέσης του χρήστη/συνδρομητή και της Εταιρίας. Τα προσωπικά δεδομένα που δηλώνει ο χρήστης/συνδρομητής στην ιστοσελίδα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από την Εταιρία, με σκοπό την υποστήριξη, προώθηση και εκτέλεση των υπηρεσιών που χρησιμοποιεί ο χρήστης/συνδρομητής. Τα τηρούμενα στοιχεία του αρχείου δύνανται να κοινοποιηθούν στις αρμόδιες δικαστικές, αστυνομικές και άλλες διοικητικές αρχές κατόπιν νομίμου αιτήματός τους και σύμφωνα με τις κάθε φορά ισχύουσες νομοθετικές διατάξεις. Ο χρήστης/συνδρομητής έχει, μέσα στα πλαίσια της νομοθεσίας περί απορρήτου των τηλεπικοινωνιών, τα δικαιώματα ενημέρωσης και αντίρρησης.

Οι πληροφορίες που ζητάμε από το χρήστη/συνδρομητή της ιστοσελίδας

Προσωπικά δεδομένα: Ο κάθε επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί στην ιστοσελίδα χωρίς να δώσει οποιαδήποτε προσωπική πληροφορία. Θα χρειαστούμε προσωπικά δεδομένα (το email) μόνο όταν γίνει συνδρομητής και προχωρήσει σε εκδήλωση ενδιαφέροντος για Προσφορά προϊόντων/υπηρεσιών ή εάν επιλέξει να λαμβάνει τα ενημερωτικά μας email. Πληροφορίες που αφορούν την εκδήλωση ενδιαφέροντος και ενεργοποίηση Προσφοράς: Τα απαραίτητα στοιχεία για εκδήλωση ενδιαφέροντος και ενεργοποίηση της εκάστοτε Προσφοράς είναι το ονοματεπώνυμο του χρήστη, η ηλεκτρονική του διεύθυνση και (σε περίπτωση αποστολής κουπονιού ή προιόντος) ταχυδρομική διεύθυνση. Συνοπτικά, ζητάμε τόσες μόνο πληροφορίες όσες μας χρειάζονται ώστε ο χρήστης/συνδρομητής να συμμετάσχει με απόλυτη επιτυχία στις υπηρεσίες της ιστοσελίδας και να απολαύσει τις προσφορές που αναρτώνται σε αυτήν.

Συναίνεση Χρήστη

Ο χρήστης/συνδρομητής αποδέχεται και συναινεί όπως η Εταιρία θα διατηρεί σε αρχείο και θα επεξεργάζεται τυχόν προσωπικά δεδομένα του, τα οποία θα περιέρχονται σε γνώση αυτής (της Εταιρίας) από την επίσκεψη του χρήστη/συνδρομητή στο site με σκοπό:
 • την εκπλήρωση των όρων και υποχρεώσεων των επιμέρους υπηρεσιών, που παρέχει το site στους χρήστες/συνδρομητές του,
 • την εν γένει ενημέρωση του χρήστη/συνδρομητή,
 • την ικανοποίηση των εκάστοτε απαιτήσεων του χρήστη/συνδρομητή αναφορικά με τις υπηρεσίες που διατίθενται από και μέσω του site,
 • την ενημέρωση του χρήστη/συνδρομητή σχετικά με νέες προσφορές, υπηρεσίες, προϊόντα κ.λπ. (ενδεικτικά αναφέρονται αποστολή marketing news letters, νέων προσφορών, αγγελιών κ.λπ.),
 • την εύρυθμη λειτουργία του site, κάθε συναφή με τα ανωτέρω ενέργεια.

Cookies

Χρησιμοποιούμε «cookies», μια τεχνολογία που αποθηκεύει δεδομένα στον υπολογιστή σας χρησιμοποιώντας τις λειτουργικές δυνατότητες του προγράμματος περιήγησης διαδικτύου (browser) σας. Πολλές ιστοσελίδες το κάνουν αυτό, καθώς τα cookies επιτρέπουν στον εκδότη ιστοσελίδας να πράξει χρήσιμα πράγματα όπως το να διαπιστώσει εάν ο υπολογιστής (και κατά πάσα πιθανότητα και ο χρήστης) έχει επισκεφθεί την ιστοσελίδα και στο παρελθόν. Συνήθως μπορείτε να τροποποιήσετε τον browser να αποτρέπει την χρήση cookies - αλλά εάν το κάνετε αυτό η Υπηρεσία (και ο Ιστότοπος) ίσως να μην λειτουργούν σωστά. Οι πληροφορίες που αποθηκεύονται στα cookies χρησιμοποιούνται για σκοπούς αναγνώρισης. Αυτό μας επιτρέπει να λειτουργήσουμε κατά τρόπο αποδοτικό την υπηρεσία και να παρακολουθούμε την συμπεριφορά των επισκεπτών του Ιστοτόπου. Επίσης, στο πλαίσιο τυχόν ανάρτησης διαφημίσεων στον Ιστότοπο, τρίτα μέρη διαφημιζόμενοι ή διαφημιστικοί διακομιστές δύναται να τοποθετήσουν ή αναγνωρίσουν μοναδικά cookies στον browser σας. Η χρήση cookies από τέτοια τρίτα μέρη διαφημιστών ή διακομιστών διαφήμισης δεν υπόκειται στην παρούσα Πολιτική, αλλά υπόκειται στις αντίστοιχες πολιτικές απορρήτου αυτών των τρίτων μερών. (Παρακαλούμε σημειώστε ότι χρήση του Ιστοτόπου δεν αποσκοπεί ούτε απευθύνεται σε παιδιά κάτω των 18 ετών).

Διαβίβαση Προσωπικών Δεδομένων

Το Monobio.gr δεν μοιράζεται ούτε διαβιβάζει προσωπικά δεδομένα με τρίτους, εκτός αν κάτι τέτοιο απαιτείται για τους νόμιμους επαγγελματικούς σκοπούς και τις επιχειρηματικές ανάγκες, προκειμένου να ανταποκριθεί στα αιτήματά σας ή/και εφόσον επιβάλλεται ή επιτρέπεται από το νόμο. Σε κάθε περίπτωση, η πρόσβαση στα προσωπικά σας δεδομένα επιτρέπεται μόνο σε εξουσιοδοτημένα πρόσωπα τα οποία απαιτείται να έχουν πρόσβαση προκειμένου να είναι δυνατή η ολοκλήρωση των σκοπών της συλλογής, χρήσης και επεξεργασίας τους, όπως αυτή γνωστοποιείται με την παρούσα Δήλωση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το Monobio.gr ενδέχεται να μοιραστεί τα προσωπικά σας δεδομένα με διάφορες εταιρίες ή παρόχους υπηρεσιών που συνεργάζονται μαζί της, προκειμένου να ανταποκριθεί στα αιτήματά σας ή σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα στα οποία έχει ανατεθεί η εκτέλεση της επεξεργασίας, υπό την προϋπόθεση ότι θα σας ενημερώσουμε εκ των προτέρων και θα λάβουμε την προηγούμενη συναίνεσή σας. Τα άτομα που έχουν πρόσβαση στα δεδομένα είναι υποχρεωμένα να τηρούν την εμπιστευτικότητα αυτών των δεδομένων. Το Monobio.gr επιφυλάσσεται του δικαιώματος της να χρησιμοποιήσει τα στοιχεία που της γνωστοποιείτε μέσω του www.monobio.gr κατά τρόπο που να μην είναι δυνατή η ταυτοποίηση ή η αποκάλυψη του προσώπου που αυτά αφορούν, για στατιστικούς, προωθητικούς, ερευνητικούς ή και διαφημιστικούς σκοπούς, γνωστοποιώντας αυτά και σε τρίτα πρόσωπα π.χ. εταιρείες ερευνών αρμόδια για την ολοκλήρωση των ανωτέρω σκοπών. Υπεύθυνος προστασίας των δεδομένων Έχουμε ορίσει έναν υπεύθυνο προστασίας δεδομένων για να επιβλέπουμε τη συμμόρφωση με τη παρούσα πολιτική. Εάν έχετε απορίες σχετικά με αυτή την πολιτική ή το πώς χειριζόμαστε τα προσωπικά σας δεδομένα, επικοινωνήστε με την Monobio.gr στο info@monobio.gr. Τα δικαιώματά σας για προστασία των δεδομένων Κάτω από ορισμένες συνθήκες και βάσει νόμου, έχετε το δικαίωμα:
 • Να πληροφορείστε αν διατηρούμε προσωπικά δεδομένα σας και, αν ναι, ποια είναι τα δεδομένα αυτά και γιατί τα διατηρούμε/χρησιμοποιούμε.
 • Να ζητάτε πρόσβαση στα προσωπικά σας δεδομένα (κοινώς γνωστό ως «αίτημα πρόσβασης του υποκειμένου των δεδομένων»). Αυτό σας δίνει τη δυνατότητα να λαμβάνετε αντίγραφο των προσωπικών δεδομένων σας που διατηρούμε και να ελέγχετε αν τα επεξεργαζόμαστε νόμιμα.
 • Να ζητάτε τη διόρθωση των προσωπικών δεδομένων σας που διατηρούμε. Αυτό σας δίνει τη δυνατότητα να διορθώνετε τυχόν ελλιπείς ή ανακριβείς πληροφορίες που έχουμε για εσάς.
 • Να ζητάτε τη διαγραφή των προσωπικών σας δεδομένων. Αυτό σας δίνει τη δυνατότητα να ζητάτε να διαγράψουμε ή να καταργήσουμε προσωπικά δεδομένα όπου δεν υπάρχει κανένας λόγος για να συνεχίσουμε να τα επεξεργαζόμαστε. Επίσης, έχετε το δικαίωμα να ζητάτε από εμάς να διαγράψουμε ή να καταργήσουμε τα προσωπικά σας δεδομένα όπου έχετε ασκήσει το δικαίωμα ένστασης στην επεξεργασία τους (βλ. παρακάτω).
 • Να αντιτάσσεστε στην επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων, όταν επικαλούμαστε έννομο συμφέρον (ή συμφέρον τρίτου), αλλά η συγκεκριμένη κατάστασή σας σας κάνει να θέλετε να αντιταχθείτε στην επεξεργασία τους για τον λόγο αυτόν. Επίσης, έχετε το δικαίωμα αντίταξης όταν επεξεργαζόμαστε τα προσωπικά σας δεδομένα για σκοπούς άμεσου μάρκετινγκ.
 • Να αντιτάσσεστε στην αυτοματοποιημένη λήψη αποφάσεων, όπως η δημιουργία προφίλ, που δεν πρέπει να αποτελεί αντικείμενο αυτοματοποιημένης λήψης αποφάσεων χρησιμοποιώντας τα προσωπικά σας δεδομένα ή το προφίλ σας.
 • Να ζητάτε τον περιορισμό της επεξεργασίας των προσωπικών σας δεδομένων. Αυτό σας επιτρέπει να μας ζητάτε να διακόψουμε την επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων, για παράδειγμα, εάν θέλετε να διαπιστώσουμε την ακρίβειά τους ή τον λόγο επεξεργασίας τους.
 • Να ζητάτε τη διαβίβαση των προσωπικών σας δεδομένων σε εσάς ή άλλο μέρος (κοινώς γνωστή ως δικαίωμα «φορητότητας δεδομένων») σε ηλεκτρονική και δομημένη μορφή. Αυτό σας επιτρέπει να λαμβάνετε τα δεδομένα σας από εμάς σε ηλεκτρονικά χρησιμοποιήσιμη μορφή και να μπορείτε να διαβιβάζετε τα δεδομένα σας σε άλλο μέρος σε ηλεκτρονικά χρησιμοποιήσιμη μορφή.
Ανάκληση συγκατάθεσης. Στις περιορισμένες περιπτώσεις όπου ενδεχομένως έχετε παράσχει τη συγκατάθεσή σας για συλλογή, επεξεργασία και διαβίβαση των προσωπικών σας δεδομένων για συγκεκριμένο σκοπό, έχετε το δικαίωμα να αποσύρετε ανά πάσα στιγμή τη συγκατάθεσή σας για τη συγκεκριμένη επεξεργασία. Αφού λάβουμε την ειδοποίηση ότι έχετε αποσύρει τη συγκατάθεσή σας, θα πάψουμε να επεξεργαζόμαστε τα στοιχεία σας για το σκοπό ή τους σκοπούς για τους οποίους είχατε αρχικά συμφωνήσει, εκτός εάν έχουμε άλλη νομική βάση για να το πράξουμε νόμιμα. Εάν επιθυμείτε να ασκήσετε κάποιο από αυτά τα δικαιώματα, θα πρέπει να μας στείλετε ένα email στο Info@monobio.gr ή να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά μαζί μας στο 22910-52001 (Δευτέρα έως Παρασκευή 09:00 - 18:00). Δεν θα χρειαστεί να πληρώσετε κάποιο τέλος για να αποκτήσετε πρόσβαση στα προσωπικά σας δεδομένα (ή να ασκήσετε οποιοδήποτε από τα υπόλοιπα δικαιώματα). Εντούτοις, ενδέχεται να σας χρεώσουμε ένα εύλογο τέλος, σε περίπτωση που το αίτημά σας για πρόσβαση είναι σαφώς αβάσιμο ή υπερβολικό. Εναλλακτικά, σε τέτοιες περιπτώσεις ενδέχεται να αρνηθούμε να ικανοποιήσουμε το αίτημά σας. Ίσως χρειαστεί να σας ζητήσουμε συγκεκριμένες πληροφορίες για να μπορέσουμε να επιβεβαιώσουμε την ταυτότητά σας και να διασφαλίσουμε το δικαίωμά σας για πρόσβαση στα δεδομένα σας (ή για άσκηση οποιουδήποτε από τα υπόλοιπα δικαιώματά σας). Αυτό είναι ακόμη ένα σημαντικό μέτρο ασφαλείας, ώστε τα προσωπικά δεδομένα να μην αποκαλύπτονται σε κανένα άτομο που δεν έχει το δικαίωμα να τα λάβει.

Τροποποιήσεις στην παρούσα Πολιτική

Παρακαλώ σημειώστε ότι η παρούσα Πολιτική αποτελεί μέρος των Όρων και Προϋποθέσεων χρήσης του παρόντος Ιστοτόπου και αποτελεί μέρος της μεταξύ μας σύμβασης. Δυνάμεθα από καιρό σε καιρό να τροποποιούμε την Πολιτική αυτή, είτε εν όλω έιτε εν μέρει, κατά την απόλυτη διακριτική μας ευχέρεια. Οποιαδήποτε τροποποίηση στην παρούσα θα ισχύει ευθύς αμέσως μόλις η τροποποιημένη Πολιτική αναρτηθεί στον Ιστότοπο. Αναλόγως της φύσεως της τροποποίησης, δυνάμεθα να ανακοινώσουμε την τροποποίηση: στη κεντρική σελίδα του Ιστοτόπου, ή μέσω email, εάν διαθέτουμε το email σας. Σε κάθε περίπτωση, εφόσον συνεχίζετε να χρησιμοποιείτε τον Ιστότοπο αφού έχουν γίνει τροποποιήσεις, θα θεωρείται ότι αποδέχεστε αυτές τις τροποποιήσεις. Εάν δεν συμφωνείτε με τους όρους της παρούσας Πολιτικής, όπως δύναται να τροποποιείται από καιρό σε καιρό, είτε εν όλω είτε εν μέρει, πρέπει να παύσετε την χρήση του Ιστοτόπου.
Save settings
Cookies settings